Šta je novo?

1080i > 720p

= IGY =

Slavan
Učlanjen(a)
31.07.2006
Poena
465
Kao sto vidite iz naslova radi se o sledecom encode-u.

Imam Fudbal u 1080i/25 i hocu da ga prebacim u 720p ali da mi fps bude 50.

Kako to da uradim pomocu Megui-a? Probao sam sa varijantom da stavim deinterlace na yadif+bob i slika bude ocajna,dosta istrzana i slicno. :S:
A kada stavim samo yadif bude odlicna ali naravno ostane na 25fps.

Uvek frka sa deinterlace :)
nikad ti to neche biti u 720p savrsheno,
najbolji za mene je bio blend mode u VirtualDubMod-u
pa probaj to ako ti se da igrat :))

To se zove Bob-ovanje.

U avisinth skriptu, pre resizera stavi Bob()

On ti ne moze napraviti pravih 50fps kada originalni snimak ima 25. Moze se uraditi "kvazi" 50fps pomocu nekog plugina kao shto je Twixtor, ali to nije posao na klik, vec se mora raditi u nekom od NLE paketa kao shto je Adobe Premiere..

U stvari, moze. 25i prikazuje 50 razlicitih slika u sekundi koje imaju upola manju vertikalnu rezoluciju. Bobovanjem na 50p cuva se temporalna rezolucija video materijala (nista se ne odbacuje.
TempgaussMC je odlican bober, mozda i najbolji, ali mnogo spor. MCBob isto moze da posluzi.

Pa kako ce od 1080 piksela da dobije 720 ako odbaci pola ? Moze da dobije 540 samo :)

zar on jednostavno ne duplira svaku liniju vertikalno?

bob deinterlacing-om... Ta metoda svaku polusliku odnosno field resizuju na punu sliku i stavlja je u jedan frejm ...

Poslednja izmena:
Pa on ne moze da izmisli linije koje ne postoje, tako da se od 1080i moze dobiti samo 540 linija realne vertikalne rezolucije u 50fps...

Ne izmislja nove nego duplira postojece

uglavnom bobovanje samo za sebe je glupo ... najbolje je kombinacija sa nekom drugom tehnikom
Ne vidim cemu potreba za 50 frejmova ... Oni koji kazu da fudbal i slicno izgleda tecnije - to im je placibo ...

Poslednja izmena:
Pa jasno, ali to je isto kao kada bi SD rezoluciju duplirao i rekao kako je to HD :)
Neki i to rade. Medjutim, nije u pitanju klasicno dupliranje. U pitanju je interpolacija. Kao informacije se koriste linije iz istog fielda ali i iz njegovog parnjaka. Tu, naravno, ide i postprocessing da bi se izbegao efekat ceslja i nazubljenosti.

Moja poenta je da se iz 1080i ne moze dobiti "pravih" 720p u 50fps, samo u 25.

Poenta bobovanja nije da se dobije prava vertikalna rezolucija (visina slike) vec prava temporalna rezolucija (broj razlicitih slika). Ti mesas ove dve rezolucije.
Vertikalna rezolucija: 1080i znaci postojanje poluslika rezolucije 1920x540. 720p je 1280x720. Interpolacijom se 1920x540 pretvara u 1920x1080 a zatim se to resize-uje na 1280x720. U sustini, Duzina se smanjuje sa 1920 na 1280 piksela a visina povecava sa 540 na 720. Mada, ova zadnja konstatacija nije u potpunosti korektna zbog nacina na koji bob algoritam radi svoj posao. Jer, kao sto sam vec rekao, vecina algoritama ne duplira samo postojece linije trenutne slike vec na osnovu informacija drugog field-a vrsi dodatnu obradu. Koliko je bobovanje slozen proces govori i cinjenica da TempGaussMC, jedan od najboljih bobera na svetu, je brz kao x264 enkoder pri --preset very slow.
Temporalna rezolucija: 1080i ima 25 frejmova u sekundi. Svaki frejm se sastoji od 2 razlicite slike, sto cini da 1080i ima 50 razlicitih slika u sekundi. Ako bismo od 1080i sa 50 razlicitih slika napravili 720p25, odbacili bismo svaku drugu sliku. Medjutim, ako bismo napravili 720p50, sacuvali bismo svaku sliku koja bi bila obradjena na nacin na koji sam opisao u delu Vertikalna rezolucija.
Neki mozda vide razliku izmedju 25 i 50 fps, neki ne vide. Poenta je da se bobovanjem cuvaju sve slike.
Osim toga, ako ne radite bobovanje, vertikana rezolucija ce se dobiti kao sto sam vec opisao, i to ako koristite dobar deinterlacer (Yadif, LeakKearnelDeint) a temporalna ce biti prepolovljena. Ako koristite neki jednostavan deinterlacer (blend, select even/odd), dobicete jos goru varijantu.
Blend ce preklopiti dva fielda 1920x540 u jedan, novi 1920x540 i resize-ovace ga na 1280x720.
Select Even/Odd ce odbaciti jedan field a drugi ce resize-ovati sa 1920x540 na 1280x720, ne uzimajuci u obzir informacije iz slike koju odbacuje.

Nesto si ti pogreshno quotovao, ja nisam rekao rechenicu u sredini...

Ne razumem chemu toliko teoretisanje kada stvar ne moze biti jednostavnija. Imash 50 frejmova u 1920x540 a treba ti 50 u 1280x720, jel postoji program koji ce da docrta tih 180 linija za svaki frejm poshto je bio tamo kada je napravljen snimak ? :)

Poslednja izmena:
sto si ti prost ovaj jednostavan :p

ne postoji naravno svi se razuemmo , i boboavneje jeste zato glupo ali ima ovih koji misle da ce 50p mnogo bolje izgledati jer ne znaju da to nije frame nego field

Nesto si ti pogreshno quotovao, ja nisam rekao rechenicu u sredini...

Ne razumem chemu toliko teoretisanje kada stvar ne moze biti jednostavnija. Imash 50 frejmova u 1920x540 a treba ti 50 u 1280x720, jel postoji program koji ce da docrta tih 180 linija za svaki frejm poshto je bio tamo kada je napravljen snimak ? :)

Sorry. Ta recenica je moja. Samo sam je upisao na pogresno mesto. Trebalo je nakon sto sam citirao tebe. To je odgovor na ovo: "Pa jasno, ali to je isto kao kada bi SD rezoluciju duplirao i rekao kako je to HD.".

Ostatak je odgovor na: "Moja poenta je da se iz 1080i ne moze dobiti "pravih" 720p u 50fps, samo u 25.".

A u prethodnoj poruci si lepo napisao: "...tako da se od 1080i moze dobiti samo 540 linija realne vertikalne rezolucije u 50fps..

Sama interpolacija nepostojecih linija (540 u 720 ili 1080) nema veze sa bobovanjem vec sa klasicnim deinterlace-om. I dobar deinterlacer koji 25i pretvara u 25p radi tu interpolaciju, i to na osnovu prethodnog i narednog field-a. Ako pokusas da blendujes dva fielda, dobices ghosting. Prostim spajanjem dva fielda da bi se dobila cela slika dovodi do nazubljene slike a prost resize svakog fielda sa 540 na 1080 (dupliranje svake druge linije) dovodi do toga da slika skakuce gore-dole.
Samo, dobar deinterlacer koristi, recimo, parne poluslike da popuni nedostajuce linije u neparnim poluslikama a parne poluslike odbacuje.
Bober koristi parne poluslike da popuni nedostajuce linije u neparnim poluslikama a zatim koristi neparne poluslike da popuni nedostajuce linije u parnim poluslikama i ne odbacuje nijednu polusliku.
Ono sto hocu da kazem je da deinterlace nije jednosavno resize, tj. dupliranje vertikalne rezolucije. Nedostajuce linije se prosto ne dupliraju vec se koriste informacije i iz postojece i iz susedne slike. Bober radi to isto, samo za obe poluslike. Neko primecuje, neko ne primecuje razliku izmedju obicnog deinterlace-a i bobovanja.

Kazes: "Ne razumem chemu toliko teoretisanje kada stvar ne moze biti jednostavnija. Imash 50 frejmova u 1920x540 a treba ti 50 u 1280x720, jel postoji program koji ce da docrta tih 180 linija za svaki frejm poshto je bio tamo kada je napravljen snimak ?". To je primedba na single field deinterlace, ne bobovanje.
Ako uzmemo u obzir da weasel kaze: "Ne vidim cemu potreba za 50 frejmova ... Oni koji kazu da fudbal i slicno izgleda tecnije - to im je placibo" a ti: "Imash 50 frejmova u 1920x540 a treba ti 50 u 1280x720, jel postoji program koji ce da docrta tih 180 linija za svaki frejm poshto je bio tamo kada je napravljen snimak ?", izvodim zakljucak da treba odbaciti svaku drugu polusliku i ne raditi vertikalni resize vec video kompresovati u rezoluciji 1920x540p25, tj. 1280x540p25. Tada ce plejer, prilikom pustanja videa, raditi upscale sa 1920x540 na 1920x1080 duplirajuci svaku drugu liniju. Ili, resize sa 1280x540 na 1280x720 interpolacijom piksela. Medjutim, za razliku od deinterlacera/bobera, on nece imati informacije odbacenih poluslika pa ce dobijena slika biti malo mutnija neko u slucaju deinterlace/bob obrade.
A zasto ovoliko teoretisanja? Pa, zato sto je deinterlace prilicno slozen posao i bitno utice na kvalitet videa, narocito ako lose odratite posao (ja sam jednom umesto IVTC odradio blend i dobio ghosting na svakom frejmu). Voleo bih da se ljudi, narocito oni koji imaju interlace kamere, sto bolje upoznaju sa problematikom i odaberu najbolju tehniku za obradu svog video materijala kako se posle ne bi kajali zbog loseg odabira deinterlacera, a obrisali su izvorni materijal, kao i onima koji backup-uju svoje originalne filmove. Sve ovo, naravno, nije namenjeno onima koji iskljucivo skidaju sa neta jer oni i nemaju potrebu za tim.

Vidim da ima dosta BRRip serija u 480p (XviD, Avi), koje bih mogao da pustam na DVD playeru, njih sam dosad i gledao, ali problem ne kada naidjem na isti source, codec i container, samo je rezolucija veca (720p) i naravno bitrate. Ovo ne mogu da pustam zato sto player ne podrzava vece rezolucije, pa me zanima sta mi je najbolje resenje?

Da li mogu ja sam da resize-ujem 720p u 480? Kako bi to izgledalo? Ako moze link ka nekom guide-u? :)

Posto si postavio na ovom topicu Jel to oces 720p to 480i ?

Ako neces onda imas stotine programa meni prvo pada na pamet avisynt i napises u notepadu prostu resize skriptu...

Ili ako ce ti bude lakse virtaul dub i neki resize filter (valjda ima i virtaul dub svoj interni)

Poslednja izmena:
Ne, 720p u 480p, znam da je razlicito ono sto meni treba i sta pise u topicu ali ovo je bilo najblize a i da sve bude na jednom mestu (kome treba jedno, trebace mu kad-tad i drugo). Izbrisao sam prethodnu poruku zato sto sam nalupao da ne moze, a moze, nisam odma video :D. Samo me jos rezolucija hebe... koju najvecu moze obican DVD player da pusta a da ostane isti aspect ratio prema 1280x720?

Znaci sto manje da okrnjim sliku od 720p serije, a da ispunjava uslove pustanja na DVD playeru.

ma ok za topic samo pitam

Ako je pal a verovatno jeste onda 720x576

Odnsono ako oces OAR onda 720x405

Poslednja izmena:
Hvala puno, ovaj program naravno nema tu rezoluciju pa cu avisynthom, moze mala pomoc?

BicubicResize / BilinearResize / BlackmanResize / GaussResize / LanczosResize / Lanczos4Resize / PointResize / Spline16Resize / Spline36Resize / Spline64Resize

koji? Ja cu pratiti uputstva da napisem ovo, samo reci koji je meni potreban, i kako posle to da executujem?

Ima negde post gde sam poradio resizere ... no tebi ovde ne treba upsize nego downsize...
Neces videti primetnu razliku osim ako ces gledati na nekom velikom ekranu ;) Downsize nije toliko komplikovan kao resize...
Sve sem Bilinar - ili samo Bilinear ako oces brzinu posto je on FASt u odnosu na druge....

Gaussove nisam probao

Gauss nisam probao
Uzmi Lanczos daje ostre ivice.. (ovaj uzmi naprimer)
ili Spline malo neznije ivice..
Bicubic je isto odlican osim za 2 smera tipa prvo downsize pa kasnije upsize onda je los ....
http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2256298&postcount=6
evo ga taj post ali to je za upsize nije za downsize ali slicne su osobine

Mada sva ova prica gubi smisao posto gledas SD i jos xvid ... tako da je to vec daleko od kvaliteta ( no razumem da zbog divx playera moras)

Poslednja izmena:
Ne vredi, ne uspevam. U v dub-u sam uspeo da nadjem opcije (posle 2 sata smaranja oko pokretanja istog, pa onda nije hteo da otvori video) ali kada krene reencode traje 2 sata po epizodi i na kraju zavrsim sa epizodom od 50GB :D.

Pa nisi stavio nikakav encoder odnsono kompresiju :)
Ucitas film- filters - resize ...
Posle valjda nadjes gde je compresion il tako nesto i samo ides save avi...
Nisam radio u virtal dubu nepamtim koliko dugo ne secam se vise gde je sta i kako se zove

Nazad
Vrh Dno