Nesto si ti pogreshno quotovao, ja nisam rekao rechenicu u sredini...
Ne razumem chemu toliko teoretisanje kada stvar ne moze biti jednostavnija. Imash 50 frejmova u 1920x540 a treba ti 50 u 1280x720, jel postoji program koji ce da docrta tih 180 linija za svaki frejm poshto je bio tamo kada je napravljen snimak ?
Sorry. Ta recenica je moja. Samo sam je upisao na pogresno mesto. Trebalo je nakon sto sam citirao tebe. To je odgovor na ovo: "Pa jasno, ali to je isto kao kada bi SD rezoluciju duplirao i rekao kako je to HD.".
Ostatak je odgovor na: "Moja poenta je da se iz 1080i ne moze dobiti "pravih" 720p u 50fps, samo u
25.".
A u prethodnoj poruci si lepo napisao: "...tako da se od 1080i moze dobiti samo 540 linija realne vertikalne rezolucije u
50fps..
Sama interpolacija nepostojecih linija (540 u 720 ili 1080) nema veze sa bobovanjem vec sa klasicnim deinterlace-om. I dobar deinterlacer koji 25i pretvara u 25p radi tu interpolaciju, i to na osnovu prethodnog i narednog field-a. Ako pokusas da blendujes dva fielda, dobices ghosting. Prostim spajanjem dva fielda da bi se dobila cela slika dovodi do nazubljene slike a prost resize svakog fielda sa 540 na 1080 (dupliranje svake druge linije) dovodi do toga da slika skakuce gore-dole.
Samo, dobar deinterlacer koristi, recimo, parne poluslike da popuni nedostajuce linije u neparnim poluslikama a parne poluslike odbacuje.
Bober koristi parne poluslike da popuni nedostajuce linije u neparnim poluslikama a zatim koristi neparne poluslike da popuni nedostajuce linije u parnim poluslikama i ne odbacuje nijednu polusliku.
Ono sto hocu da kazem je da deinterlace nije jednosavno resize, tj. dupliranje vertikalne rezolucije. Nedostajuce linije se prosto ne dupliraju vec se koriste informacije i iz postojece i iz susedne slike. Bober radi to isto, samo za obe poluslike. Neko primecuje, neko ne primecuje razliku izmedju obicnog deinterlace-a i bobovanja.
Kazes: "Ne razumem chemu toliko teoretisanje kada stvar ne moze biti jednostavnija. Imash 50 frejmova u 1920x540 a treba ti 50 u 1280x720, jel postoji program koji ce da docrta tih 180 linija za svaki frejm poshto je bio tamo kada je napravljen snimak ?". To je primedba na single field deinterlace, ne bobovanje.
Ako uzmemo u obzir da weasel kaze: "Ne vidim cemu potreba za 50 frejmova ... Oni koji kazu da fudbal i slicno izgleda tecnije - to im je placibo" a ti: "Imash 50 frejmova u 1920x540 a treba ti 50 u 1280x720, jel postoji program koji ce da docrta tih 180 linija za svaki frejm poshto je bio tamo kada je napravljen snimak ?", izvodim zakljucak da treba odbaciti svaku drugu polusliku i ne raditi vertikalni resize vec video kompresovati u rezoluciji 1920x540p25, tj. 1280x540p25. Tada ce plejer, prilikom pustanja videa, raditi upscale sa 1920x540 na 1920x1080 duplirajuci svaku drugu liniju. Ili, resize sa 1280x540 na 1280x720 interpolacijom piksela. Medjutim, za razliku od deinterlacera/bobera, on nece imati informacije odbacenih poluslika pa ce dobijena slika biti malo mutnija neko u slucaju deinterlace/bob obrade.
A zasto ovoliko teoretisanja? Pa, zato sto je deinterlace prilicno slozen posao i bitno utice na kvalitet videa, narocito ako lose odratite posao (ja sam jednom umesto IVTC odradio blend i dobio ghosting na svakom frejmu). Voleo bih da se ljudi, narocito oni koji imaju interlace kamere, sto bolje upoznaju sa problematikom i odaberu najbolju tehniku za obradu svog video materijala kako se posle ne bi kajali zbog loseg odabira deinterlacera, a obrisali su izvorni materijal, kao i onima koji backup-uju svoje originalne filmove. Sve ovo, naravno, nije namenjeno onima koji iskljucivo skidaju sa neta jer oni i nemaju potrebu za tim.