Šta je novo?

1000Base-SX

gervasius

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2006
Poena
319
Imam 2 segmenta optickog kabla koje treba povezati. Prvi segment je duzine cca 400m a drugi cca 600m. Kabal je Draka MM (multimode) 6mm 62.5/125 0.275 NA 850/1300nm (6 optickih vlakana). Kabal je uredno spojen na krajevima u odgovarajuce kutije gde je izlaz ST konektor. Da li ova vrsta kabla moze da prenese 1000base-sx signal (znaci gigabitnu vezu) na ovoj duzini i pod kojim uslovima? Koji media converter da koristim?
Merkao sam ovaj http://www.alliedtelesyn.com/products/detail.aspx?pid=7&lid=2 sa SC konektorima.

Sve ti lepo piše na linku koji si dao:
SC fiber connectors are used primarily for Fast Ethernet and Gigabit, while ST fiber connectors are used primarily for Ethernet and Fast Ethernet.
U pdf dokumentu:
For the AT-MC1004, the fiber optic port has a
fixed multi-mode fiber 1000SX (SC) connector
and a maximum operating distance of 550m.

Ovo može da ti radi ali i ne mora. Jedini način da proveriš je da ti neko premeri slabljenje kabla sa odgovarajućom opremom koje zavisi sem dužine i od toga kako su montirani konektori tj kako su polirani krajevi kabla. Ako se već odlučiš da kupiš uređaj obrati pažnju da ti konektori nisu isti pa ćeš morati da koristiš SC/ST adapter ili SC/ST kabel ili da ponovo uradiš nove SC završetke na krajevima kabla.

Oprema koju pominjes za testiranje kabla se moze iznajmiti ili kupiti (o cemu se konkretno radi)?
Da li neko ima iskustva sa opremom (alatom) koju netiks (www.netiks.co.yu) nudi za rad sa ST i SC konektorima za opticke kablove (cena 226Evra)?

Pozoveš firmu koja će ti izvršiti merenje optike, alat iz Netiksa ništa specijalno, ali može da ti odradi posao, sa njim sam uradio nekih stotinak konektora.

Imam 2 segmenta optickog kabla koje treba povezati. Prvi segment je duzine cca 400m a drugi cca 600m. Kabal je Draka MM (multimode) 6mm 62.5/125 0.275 NA 850/1300nm (6 optickih vlakana). Kabal je uredno spojen na krajevima u odgovarajuce kutije gde je izlaz ST konektor. Da li ova vrsta kabla moze da prenese 1000base-sx signal (znaci gigabitnu vezu) na ovoj duzini i pod kojim uslovima? Koji media converter da koristim?
Merkao sam ovaj http://www.alliedtelesyn.com/products/detail.aspx?pid=7&lid=2 sa SC konektorima.

1000Base-SX preko 62.5/125 multimode kabla moze da dobaci negde oko 200m. preko novijeg 50/125 kabla dobacuje 550m kao sto je neko procitao. dakle, sanse da pustis gigabit kroz taj kabl na 400m ili 600m su nikakve. takodje i ST konektor je zastareo i vise ga niko ne koristi.

imas dve opcije:

1. da menjas kabl. posto je jedna grana 600m onda je bolje da ides na singlemode 9/125 kabl jer preko njega 1000Base-LX mozes da bacis sa vecinom uredjaja 10km ili cak vise. a i taj kabl je jeftin. ima sada i jeftinih TP-Link gigabit 1000Base-LX fiber konvertera. a imas i sviceve sa fiber modulima. moja firma je na jednom faksu u bdg uradila mrezu sa mnogo fibera i TP-Link svicevima i fiber konverterima i to radi prva liga.

2. da ostanes na 100Mb/s. eventualno mozes pustiti nekoliko linija na 100Mb/s pa uraditi link agregation ili port trunking ili kako vec ko zove na svicevima i tako dobiti veci protok ako ti je bas neophodan...

Nazad
Vrh Dno