Šta je novo?

10000?

bolkonski

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2000
Poena
604
Kada sam letos bio u Francuskoj za Mekintos je bio da se kupi disk na 10 000 obrtaja a u najavi je bio na 15 000, pa me cisto zanima sta se desava sa PC-jem, nemoguce je da se o tome bas nista ne govori?

Ima njih odavno na 10000 - uglavnom su to jos uvek SCSI modeli... Kada ce monopolista Maxtor da pusti to i za obicnu raju, ne zna se...

bolkonski je napisao(la):
Kada sam letos bio u Francuskoj za Mekintos je bio da se kupi disk na 10 000 obrtaja a u najavi je bio na 15 000, pa me cisto zanima sta se desava sa PC-jem, nemoguce je da se o tome bas nista ne govori?

Radi se o SCSI diskovima i vec nekoliko godina su na raspolaganju verzije sa 10K rpm i odskora 15K rpm (npr. Seagate Cheetah X15 i IBM 36Z15). Diskovi nisu za Mac ili PC, nego su univerzalci. Dakle, ako imas odgovarajuci SCSI kontroler (i dovoljno para), mozes sad da odes u radnju i kupis sebi jedan "za pc".

Jedino sa starim PowerMacovima je bilo ponekad manjih problema sa nekim IDE diskovima i to uglavnom CDROMovima, gde je trebao poseban firmware. I bez njega, CD uredjaj je radio, ali nije bio, recimo, butabilan i automount, nego je trebalo rucno da se mountuje po ubacivanju CD-a.

Dakle, sem procesora i maticne ploce, nista drugo se ne pravi specijalno za Mac (tipa diskovi sa toliko-i-toliko rpm) - sve su to univerzalne komponente. Jedino po cemu se razlikuju je firmware/bios i drajver.

Znaci da bih ja u svoj PC mogao da ubodem jedan Superdrive snimac i ubodem ga u svoj PC.
Pitanje je samo kako bi ga PC prepoznao? I da li Win ima drajver za njega?

BodyRemover je napisao(la):
Znaci da bih ja u svoj PC mogao da ubodem jedan Superdrive snimac i ubodem ga u svoj PC.
Pitanje je samo kako bi ga PC prepoznao? I da li Win ima drajver za njega?
Pa to već moraš da vidiš sa proizvođačem konkretnog uređaja, ali mislim da ne bi trebalo da bude problema. Isti se ugrađuje u neke PC notebook-ove.

Superdrive specijalno za Apple pravi Pioneer.
Inace je malo veca paleta funkcija od one koju imaju klasicni combo drajvovi.

Sto se tice kacenja njega na PC, pitanje je kako bi radio zbog pomenutog firmwarea i drajvera - nisam cuo da se radi odgovarajuci flash za PeeCee.

Potrazicu na CDR softu neki third party flasher i firmware. Ima moj cale u G3u super drive ali mu ni za sta ne sluzzi. probaccu nesto.

pozdrav ps. smaracu vas sve dok ne proradi :)

Superdrive je markentišto ime za običan LS-120 drive.

On je trebao d bude zamjena za floppy, kao i zip, kao i sonyev pothvat sa disketom od 200 Mb (ne sjećam se baš imena)...

Na kraju je pobjedio CD-R, kao što vidiš.

Po meni on se ne isplati kupovati, jer je vrlo rijedak, bolje uzmi CD-R snimač, to je mnogo bolja invensticija, ako ga već nemaš.

Lock je napisao(la):
Superdrive je markentišto ime za običan LS-120 drive.

On je trebao d bude zamjena za floppy, kao i zip, kao i sonyev pothvat sa disketom od 200 Mb (ne sjećam se baš imena)...

Na kraju je pobjedio CD-R, kao što vidiš.

Po meni on se ne isplati kupovati, jer je vrlo rijedak, bolje uzmi CD-R snimač, to je mnogo bolja invensticija, ako ga već nemaš.

Malo si se zajabunio.

Superdrive je DVD, DVD-R i CD-RW uredjaj u jednom, da skratim pricu, kakav crni Panasonic LS-120 ?!?!?

Istina, pogriješio sam, evo šamaram se...., skačem kroz prozor.... Neće se više ponoviti obećavam, samo me nemojte još i vi tući...:D

Vrh Dno