Šta je novo?

1 M$ Question(s)

Gubim mladost na:

• Igranje

Glasovi: 21 26.6%
  • Gledanje filmova i slusanje muzike

Glasovi: 18 22.8%
  • 3D modelujem i animiram

Glasovi: 4 5.1%
  • DTP-ujem i Photoshopujem

Glasovi: 4 5.1%
  • Dizajniram WEB (Webmasterujem)

Glasovi: 7 8.9%
  • Chatujem, surfujem i mejlujem

Glasovi: 16 20.3%
  • DivXujem i MP3ujem

Glasovi: 7 8.9%
  • Officeujem (kucam textove i pravim tabele/grafikone)

Glasovi: 2 2.5%

• Ukupno glasača
    79

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
genijalcin@23 je napisao(la):
Niko nije poredio P4 sa bilo kojim AMD-om...A da je AMD bolji za igranje, bolji je...Samo, igraci predstavljaju 3% PC populacije...
A koliko procentualno PC korisnika DivX-uje i pravi animacije u 3DStudioMaX-u?
Tvoje zapazanje je stvarno dobar povod za razmisljanje na temu svrsishodnosti velikog broja benchmark programa!
Mene, na primer, uzasno nervira potenciranje benchmarka za kojekakve DivX, WM9 i sta-ti-ja-znam-koje-jos! Koliko zaista ljudi koristi svoj komp da svakodnevno "ripuje" DVD filmove na CD! Ili, koliko ih kompresuje CD-ove u MP3??? Da ne spominjem nebulozno testiranje u WinRAR-u? Pa bas me zanima koliko njih bas u RAR-u svakodnevno pravi dovoljne kolicine arhiva da bi obratio paznju da li njegov CPU to moze da obavi za 3 sekunde brze od komsijinog!?!?
3DSMAx je posebna tema!
Moje pitanaje je dakle za sta najvise koristite vreme provedeno pred monitorom!

U pollu ti fali opcija "danonocno vrtim benchmark programe"...

Verujem da su krajnjim korisnicima najbitnije performanse u igricama i na racun toga ce se opredeliti za neku platformu. Generalno, nekoliko osnovnih test programa pokazuje globalnu tendenciju (moj je brzi/veci/jaci...), a ostali specificni test programi je u 99% slucajeva potvrdi tu tendenciju i samom tim sluzi da smori omoga ko cita takav text :)

Meni je najbitniji rad u Winamp-u/Mozilla-i :)

Greska u startu - "Gubim mladost"... mnogi su je dano izgubili... javice se oni sami :)
Plus izbor je los...ja bih odabrao tri oscije ali nije moguce... izmeni ti to malo Nedjo!

Poslednja izmena:
Ono martijevo za mladost nije loshe, ajde matorci--javite se :D

Marti Misterija je napisao(la):
Greska u startu - "Gubim mladost"... mnogi su je dano izgubili... javice se oni sami :)
Plus izbor je los...ja bih odabrao tri oscije ali nije moguce... izmeni ti to malo Nedjo!
Poenta je bas u tome da covek dobro razmisli koja je to osnovna svrha njegovog racunara! To moze biti samo jedna jedina stvar, u sustini sve ostale su manje-vise sporedne!
Poenta je u sledecem: AKo gledas filmove, sta ce ti zwer koja kosta brdo evra! Ako se igras, ali bas volis da ti sve fercera na maximumu detalja onda gledaj koji hardver to moze da ti omoguci, ako Divixujes... mnogo Dual Xeon i ASUS Canterwood ploca su zakon, za relativno male pare... ako kucas u vordu i surfujes, opet ti je svejedno koliko procenata je neki procesor brzi od drugog, a kamoli neka ploca... cena je najvaznija i kvalitet/stabilnost...
da ne duzim ima mnogo aspekata, uglavnom poenta je da covek stvarno sagleda sta je to sto mu je zaista najbitnije u vezi koriscenja racunara! Meni, konkretno su najbitnije IGRE! Sluzi meni racunar za posao, ali za taj posao meni bi odradila i neka mnogo slabija i jeftinija masina, ovako, volim brate da mi sve shiba sa high detaljima i trudim se da sebi to priustim i zato u sustini na NEtu jedino gledam igracke performanse neke komponente! Da sam DTP-ista, verovatno bih gledao jos nesto, ili da sam neki DivX diler...
Licno mislim da je vecini ljudi totalno nevzna komponenta Divixovanje/Pakovanje i zbog toga su ti testovi koji se u zadnje vreme uzasno potenciraju apsolutno besmisleni i beskorisni!
Slazem se sa Silverom da je trebalo ubaciti i pitanje koje je on predlozio, ali sad sta je tuje, promena poola nema!

na sve po malo ...

Kako da odlucim koja je osnovna svrha kada u jednakoj kolicini radim vise stvari...

Igranje
Gledanje filmova i slusanje muzike
Photoshopujem
Webmasterujem (ah, kacim testove)
Chatujem, surfujem i mejlujem
Officeujem (kucam textove i pravim tabele/grafikone)

Ono prvo i drugo i ovo poslednje za nijansu vise od ostalog... Nisam glasao na polu, naravno

Mladost sam izgubio pokusavajuci da dam maximalni doprinost firmi u kojoj radim.Na kraju shvatis da je u ovoj zemlji najbolje praviti se glup i e znati ista, jer kad znas nesto uvek se koplja slome na toga kojivuce posao. Znate onu pricu o dva konja?Sto se tice teme iz pool-a : uglavnom internet, igre i pomalo corel.

byMaX je napisao(la):
Kako da odlucim koja je osnovna svrha kada u jednakoj kolicini radim vise stvari...

Igranje
Gledanje filmova i slusanje muzike
Photoshopujem
Webmasterujem (ah, kacim testove)
Chatujem, surfujem i mejlujem
Officeujem (kucam textove i pravim tabele/grafikone)

Ono prvo i drugo i ovo poslednje za nijansu vise od ostalog... Nisam glasao na polu, naravno
Pa ti si klasican primer za prvi odgovor!
Pogledajjos jednom svoj potpis i reci zasto si "budzilac" masine!?
Jel ti treba 2.4 GHz AXP za kucanje textova i chatovanje? Jel ti treba ICQ II za photoshopovanje i webmasterovanje? Jel ti treba "jebachka" memorija za gledanje filmova i slusanje muzike???
Poenta treda je da se ljudi dobro zamisle i iskreno odgovore!
Razocaran samtvojom neiskrenoscu prema sebi samom.
Zaomi je sto je tred pogledalo skoro trista ljudi, a samo 40 njih zna ili hoce da prizna zasta njima racunar najvise sluzi i zbog cega im je najbitniji!
Stavrno sam ocekivao "opipljivije" rezultate jer se oni veoma lepo mogu pretociti u samu metodologiju benchmarkovanja! Jako je bitno tacno pogoditi sta je ono sto je najbitnije kod testiranja komponenti! Mislim da smo se svi mi koji se bavimo testiranjem komponenti pomalo izgubili u citavoj prici sa izmisljanjem kojekakvih benchmark metoda koje daju neke brojke od kojih niko nema nista i koje veoma cesto i zbog kojekakvih razloga mogu da daju totalno iskljivljenu sliku realnih performansi i upotrebne vrednosti testiranog hardvera...

Ne znam zasto mislis da sam neiskren. Budzim masinu jer to volim, nikada nisam rekao da je sve to neophodno za rad i da ne bih mogao sporije. Igram se manje nego sto bih zeleo, to je istina, i fakat da mi je za 80% onoga sto radim dovoljna i znatno sporija masina. Ako nisi shvatio, budzenje masine je i neka vrsta "sporta" - tako to kapira velika vecina ovde. Niko sav taj CPU time 100% ne koristi za nesto, pa da kaze - e brate, iskoristio sam je maksimalno. Ono sto je bitno, jeste da ona meni vraca ulozeni novac. Tuznije od ovoga je kad klinci maznu lovu od roditelja, pa je sve uzalud baceno.
Sto se tice poslednjeg pasusa - slazem se, ali tako zaradjujemo novac. Nemoj da te uhvati napad iskrenosti tek sada, foliramo se i pisemo svasta godinama, pusti sada temu svrsishodnosti...

Sto si razocaran Nedjo!?!? Jednostavno si pogresno formulisao poll i po svaku cenu hoces da kroz ponudjene odgovore nametnes svoje misljenje.
Poll je promasaj!

Da je sve u skladu sa realnim potrebama, retko ko bi vozio nesto jace od jugica ili golfa. A voze ljudi. I zive u kucama sa malo vise kvadrata nego sto im treba. I vataju se sa ribama cesce nego sto je prosta potreba produzenja vrste. To je prosto u (pod)svesti coveka defaultno stanje - da se ide na vise i na bolje, a racionalnost je nesto sto bi trebalo da bude svesni napor.

Nedjo je napisao(la):
Zaomi je sto je tred pogledalo skoro trista ljudi, a samo 40 njih zna ili hoce da prizna zasta njima racunar najvise sluzi i zbog cega im je najbitniji!

Meni i dalje nije jasno sta si hteo s ovim polom da postignes, evo, ja koristim komp intenzivno bar za 3 stavke gore, a malo manje za ostalo. I sta da chekiram, 3D? :d
poll sux ;)

Jel moze poll da se odradi a da se vise opcija chekira umesto samo jedne?

meni bi bio zanimljiviji poll ko je od "budzilaca mashine" tu mashinu sam zaradio/platio...

I ja mislim da je trebalo dati da se pikne više opcija.
Meni jačina mašine služi za igre, ali vremenski mi je otprilike ovako:
-internet 35%
-igranje 25%
-filmovi (muzika na hi-fi) 15-20%
- u ostalo spadaju: Word, Excel, AutoCad, simulacioni programi za zvučnike i merenja itd.

notax je napisao(la):
I ja mislim da je trebalo dati da se pikne više opcija.
Meni jačina mašine služi za igre, ali vremenski mi je otprilike ovako:
-internet 35%
-igranje 25%
-filmovi (muzika na hi-fi) 15-20%
- u ostalo spadaju: Word, Excel, AutoCad, simulacioni programi za zvučnike i merenja itd.
Pa onda otkvacis odgovor u vezi sa Internetom i tacka!
Jasno je bre da komp koristimo u razlicite svrhe, ali cinjenica je da je jedna oblast iznad ostalih, nij ebitno koliko.
Namerno nisam stavio mogucnost vise razlicitih odgovora jer to ubija poentu koju ili ja ne umem d aobjasnim ili vi ne umete da skontate :)
A poenta je sasvim lepo (khm, kako neskromno) napisana u prvom postu!
Ideja vodilja je proveriti sta je to sto je stvarno relevantno u odredjivanju vrednosti neke komponente koja se testira! Konkretno, prica je pocela od procesora u raspravi zapodenutoj u drugom tredu!
Mogao sam da postavim pitanje :Na cega najvise trosite procesorsko vreme", to bi mozda bilo uputnije pitanje.
Botom Line: Moja procena je da se najveci broj ljudi igra na svojim kompobima i slusa muziku(gleda filmove) i naravno "Internetise".
U tom smislu je apsolutno irelevantan veliki broj testova koji se koriste u prikazivanju nekog hardvera.

byMaX je napisao(la):
Ne znam zasto mislis da sam neiskren.
Nemoj da te uhvati napad iskrenosti tek sada, foliramo se i pisemo svasta godinama, pusti sada temu svrsishodnosti...
:shock: :lupko:
Izvini, ali ja definitivno nisam iz te tvoje price i ne spopadaju mene nikakvi "napadi iskrenosti"!
Da li si ti svestan sta si upravo izjavio o sebi samom i svom radu?? :alo:

Nedjo, jeste da ti sux poll.
Ali, ne zato sto si dao lose stavke, nego lose pitanje.
Gubim mladost.. odmah orijentacija ka mladjim i preskok starijih a prosek je ovde daleko od mladosti.

Bolje da si napisao "najvaznija stvar koju radim na racunaru:"
Jer, svi se igraju, svi gledaju divx slusaju mp3, surfuju po netu i rade u Office-u.
Mislim da je bitno to za sta kome sluzi komp, primarno!

Drugo divx-ujem/mp3-ujem.. to ne znas jel znaci pravim divx/mp3 ili gledam/slusam.
Ovo drugo rade svi, prvo, 3% ljudi na forumu, max.

Pozdrav!

Septimus je napisao(la):
Ono martijevo za mladost nije loshe, ajde matorci--javite se :D
Mene još uvek oslovljavaju sa ''dečko''. :)

silverglider je napisao(la):
...To je prosto u (pod)svesti coveka defaultno stanje - da se ide na vise i na bolje, a racionalnost je nesto sto bi trebalo da bude svesni napor.
Ovo se jednostavno naziva pohlepa ili gramzivost. :S:

Inače internetišem se maximalno od kako imam broadband.

Uglavnom dosta oficujem, fotošopujem i webmasterujem a sve to pokriva konstantna muzika.

Igre i filmove ne vrtim na kompu.

Eto, sve navedeno je ono što moj komp uglavnom najviše preokupira a izgleda da to bobrano napregne ovaj Thunderbird 1.1Ghz :) koji zaista radi super i nemam nameru da ga menjam dok se ne pokvari. (ima da se načekam na upgrade :D)

Poslednja izmena:
Mozda se ne igram najvise vremena, ali kada gledam komponente biram ih prema tome kako se ponasaju u igrama, ako tu masina radi dobro nece biti problema ni sa ostalim sto mi treba.

byMaX je napisao(la):
Nemoj da te uhvati napad iskrenosti tek sada, foliramo se i pisemo svasta godinama, pusti sada temu svrsishodnosti...
ahahah! vreme je da i ja dodam neki quote u svoj signature :D

DTP & Photoshop mi odnosu 80% vremena provedenog za racunarom a ostatak provedem surfujuci netom, chatujuci, gledajuci filmove. Igre igram zaista vrlo retko u zadnjih nekoliko meseci.

Miroslave... verovao ili ne, to je Nedjina recenica... Ne bas citirana, ali je rekao nesto jako slicno :) Mada ne verujem da bi ovde priznao...

Nedjo je napisao(la):
A koliko procentualno PC korisnika DivX-uje i pravi animacije u 3DStudioMaX-u?
Tvoje zapazanje je stvarno dobar povod za razmisljanje na temu svrsishodnosti velikog broja benchmark programa!
Mene, na primer, uzasno nervira potenciranje benchmarka za kojekakve DivX, WM9 i sta-ti-ja-znam-koje-jos! Koliko zaista ljudi koristi svoj komp da svakodnevno "ripuje" DVD filmove na CD! Ili, koliko ih kompresuje CD-ove u MP3??? Da ne spominjem nebulozno testiranje u WinRAR-u? Pa bas me zanima koliko njih bas u RAR-u svakodnevno pravi dovoljne kolicine arhiva da bi obratio paznju da li njegov CPU to moze da obavi za 3 sekunde brze od komsijinog!?!?
3DSMAx je posebna tema!
Moje pitanaje je dakle za sta najvise koristite vreme provedeno pred monitorom!

Ne mozes to tek tako da pojednostavis i izbanalizujes. Prvo. Istrazivanje treba sprovesti na reprezentativnoj gomilu koju svakako ne predstavlja populacija sa bencha, jer ovde sigurno neces naci "prosecnog korisnika". Drugo. Veoma bitnu stavku u istrazivanju predstavljaju godine, a tu se odmah javlja jedan paradox. Gubim mladost...Odmah si ceo poll "prebacio" na pubertetlije koje ionako ne znaju sta ce sa sobom - sigurno ne rade u 3Dsmax-u i ne zaradjuju za zivot svoje porodice. Ako cemo da radimo kako treba, ajde da svemu ovome damo odredjenu dozu ozbiljnosti (da se razumemo, mislim da je to nemoguce, osim ukoliko ne postavis svoje ljude u sve firme, kako bi anketirali potencijalne kupce)

I trece...ne shvatam zasto si se tako uzrujao, zbog tih testova. I sam znas da je nas posao da sagledamo sve aspekte jednog proizvoda i da ljudima to prevedemo u reci i neke logicke zakljucke, a to upravo radimo zahvaljujuci testovima i benchmark programima.

Neki testovi vise odmazu, nego sto pomazu, ali je sustina samo jedna. Onaj koji donosi neki sud, znaci tester, sluzi se svim raspolozivim sredstvima kako bi dosao do jednog realnog zakljucka. A taj zakljucak je proizvod njegovog rada, ali i subjektivnog misljenja o nekoj komponenti. Sto je taj covek iskusniji, to ce njegov zakljucak biti realniji i blizi istini, a istina i samo istina zanima krajnjeg korisnika.

Poslednja izmena:
Vrh Dno