Šta je novo?

1.5V vs 1.65V RAM

Ma nadji neku verziju iz 2012. pa probaj, trebalo bi da je vidi, verovatno ta verzija iz 2011. ne moze ...

Ako je u BIOS-u 1.5V onda ce i u win toliko da pokaze svaka aplikacija. Ako ne pokaze, onda nije tacna

Sad ste me istripovali, bio sam ubedjen da moja memorija radi na 1,5v :d ali malopre pogledah u biosu i 1,65v pise.. Jel utice ovo na temperaturu procesora? U sustini su te temperature i vise neko ok, 36c idle i oko 50c posle duzeg igranja ali ako utice da probam na 1,5v mada cu odlepiti kada pocne da pisti ploca :d

Ja sam drzao na 1.65 sa 955 AMD-om 2 godine. Nije bilo problema.

Pa bas... Sad me zatece. Moja AIDA64 je 1.80.1450, verzija iz 2011... Extreme Ed. Ne mogu sad da hvatam screenshot, postujem, ali mozes mi verovati na rec. Novija verzija... Ako ne, mislim da je HWMonitor takodje video DDR voltazu, ali ogradjujem se - nisam siguran, jer odavno ne benchujem i nisam nista sem AIDA64 koristio. Hm, mozda ima neke veze sa plocom... :wave:
Probat cu neku noviju verziju! Mislim da je ova neka starija. Mada sam ubedjen da je to do ploce .
Ako je u BIOS-u 1.5V onda ce i u win toliko da pokaze svaka aplikacija. Ako ne pokaze, onda nije tacna
A ako nista ne pokaze ?:D Mada verujem da bi to pokazao. Ali mene zbunjuje zasto nece ovi programi da ocitaju tu vrednost. verovatno ploca ima neki trip - nema taj senzor ili neznam koji mu je qrac.:wall:
Pa i ja sam do sada tako drzao oko pola godine i nije bilo , nego sada sam promenio napon - spustio na 1,5 V i radi i sada OK.

Ok, hvala na info :)
U sustini ne volim da se cimam oko necega ako sve ok radi a kada sam sastavljao ovu konf poludeo sam od pistanja ploce sa patriot signature memorijom, naravno mem ok taster resava sve ali ako radi mrzi me da se cimam :) Jedino ako bi temp procesora bila niza..

Ako ste na AMD-u, ne cimajte se oko toga. Memorijski kontoler trpi do 1.8V na AM2/3 (ja sam drzao na 1.75V nekoliko meseci bez problema). Ako ste na Intelu, 1.65V je maksimalna preporucena voltaza od strane Intela, mada neki drze i preko toga, do 1.75V ali ja ne bih :)

@csozsop
probaj CPU Tweaker
http://www.tweakers.fr/

imas polje Speed gde pise latencija i brzina memorije. Ali ako je tvoja 1600mhz 1.65v u 99% slucajeva ce auto biti 1333 1.5v

Poslednja izmena:
Nema na cemu,zanimljiv programcic; pritisni Sub Tim da vidis sve latencije, mozes i da ih menjas
Imao si i u Aida-i, ako ucitas XMP profil za memoriju, radice na 1.65v, ucitaj ga u BIOS-u i uzivaj ;)

Ok, hvala fingon, ne diram onda nista kad vec AMD nema problem sa 1,65v.

Iz aida64 v2.0

AMD nema "problem" sa naponom memorije kao intel. Kod SB procesora sa povecanjem napona memorije raste i temperatura procesora i to drasticno (bar na mom primerku kad sa 1,5 setuejm na 1,65v).

Moze li meni neko da kaze kako da spustim sa 1.65 na 1.5v? Posto je meni fabricki memorija na 1.65v valjda.
I kako da sa 1333Mhz dignem na 1600MHz.

Poslednja izmena:
Sve se to odradjuje sa par poteza u biosu, ako te mrzi da izgubis 2 min max da bi provalio gde i sta- pretrazi YT, ima krs klipova :)

Ja ga drzim na 1.5V i 1333 (dok ne uleti neka kombinacija za zamenu) jer hebeni Kingston nece da radi na 1.5 i 1600. :mad:

Kod mene radi lepo na 1.5V i 1600.

@OWERKLOKER
Probaj 1.55V,neku srednju vrednost. Bolje ti je 1.65v i 1600 nego 1.5v i 1333, ne znam cega se plasis

To me cudi. Nikad nisam primetio to na mom kompu, bas cu da istestiram. Kolika je razlika kod vas u C?

Poslednja izmena:
pa nisi primetio jer je tebi memorijski kontroler na ploci, ne u cpu. sandy ima memorijski kontroler u procu...
ja zaista ne mogu da se setim kolika je razlika bila, imao sam blackline 1600cl6 na 1.65v, ali je zamenjen negde u septembru/oktobru. tad sam bocnuo g.skill 1.5v, i pala je temperatura, ne mogu da se setim koliko zaista...

Imao sam i Sandija 2500k i 2600k, i nisam to primetio. A moj i7 920 ima integrisan mem. kontroler u CPU, kao i svaki Intel jos od pojave Core 2 Duo arhitekture, ako se dobro secam
jel ne mrzi nekog da pusti prajm 15-tak minuta?

Poslednja izmena:
Sad sam na brzaka istestirao na i7 920, nema razlike u temperaturi cpu-a izmedju 1.5v i 1.65v
Ajde turoce, daj neke rezultate, nemoj da te mrzi :)

nemam rezultate nigde, nemam vise ni taj proc, sad sam na 3820, sa 16 giga redline-a na 1.5v... ali
Quote :

A couple weeks ago I sent this question up to engineers to answer about the voltage if users can use 1.65v without any problems. The response that I got back was that it is possible to use the 1.65v memory but it is really pushing more stress on the processor’s memory controller then we would like and that if our Tech support finds out about you using memory at this voltage it can void the warranty. Now there maybe some setting in the Bios on a board that you can change the memory voltage down to 1.5v but I would rather tell you right off the bat to avoid it since most memory makers are offering both at the same price. Leaps-from-Shadows does a good job of covering this issue.

Christian Wood
Intel Enthusiast Team

http://www.tomshardware.co.uk/forum/292066-12-best-bios-settings-asus-p8z68

ne kazem da ce 1.65v ostetiti cpu, nece, terao sam i to, ali zar i sama logika ne kaze da ako je veca struja/napon proc se vise greje? zar nije tako i sa ramom, i sa procesorom, i sa grafikom?
veci napon kroz kontroler=malo toplije; + ce i sami stikovi biti malo topliji, pa ce i malo vise grejati predeo oko cpu-a...

Poslednja izmena:
Istestirao sam proc na def i oc na 4,5 sa prime-om i linx-om i razlike nema. Temperatura je ista, samo linx na def nabija 5c vecu temperaturu od prime, dok na 4,5 razlika ide do 10-11c. Nesto sam ja tu permutovao kada sam se ranije igrao. Uglavnom fingon je u pravu. Ako nekoga interesuje okacicu ss.

Poslednja izmena:
Ne bih da delujem da se pravim sveznalica, ali ti momci sa tomshardware-a su full of shit. 1.65V je zvanicna Intel specifikacija, postoje i XMP profili koji memoriju stavljaju na 1.65v, tako da te price ne piju vodu. Siguran sam da i na forumu ima ljudi koji guraju sendija sa mem na 1.65v godinu-dve dana bez ikakvih problema. A oni iznose teze da posle 6 meseci moze doci do ostecenja CPU-a. Svasta.
Takodje, nema mi smisla da povecanje voltaze memorije povecava temperaturu cpu-a, jer su odvojene voltaze za memorijski kontroler koji je u cpu-u i samu memoriju. To je mozda moguce u slucaju overklokovanja memorije, smanjivanja latencija i sl. kad memorijski kontroler vise radi, poveca mu se propusna moc, ali je on vrlo mali deo cpu-a i sumnjam da to moze povecati temperaturu vise od stepen-dva. U slucaju da neka memorija radi na 1333 cl9 1.5v, a zatim je ostavimo na 1333 cl9 a povecavamo voltazu na 1.65v, ne verujem da moze doci do povecanja temperatura cpu-a (same memorije da). Dakle, cak i da je istina da povecanje voltaze memorije moze dovesti do povecanja temperature cpu-a, po meni je to moguce samo u slucaju povecanja frekvencije i latencije memorije, i to za stepen-dva.

Umorih se :) ako ima neko neke testove u vezi toga, zamolio bih ga da okaci.

edit: treci, prestize me za minut. Hvala sto si odvojio vreme za test, zdravorazumski rezon je bio da voltaza memorije ne utice na temperaturu cpu-a.

Poslednja izmena:
Imao sam drugacije misljenje i nesto od ranije mi ostalo da je to tako (ocigledno lose pamcenje) i morao sam da proverim i pogresio sam. Opet kazem ako je jos neko skeptik okacicu shotove.

Da, moze i preko 1.65, pomenuo sam u ovoj temi, neki drze i do 1.75v bez problema. Ali ja bas i ne bih. Mislim da je bila skoro i tema koju je pokrenuo neki momak koji je imao stare ddr3 module koji su bili za prve 775 ddr3 ploce i koji su radili na 1.8-1.9v. mozda ih je i terao na toliko, mrzi me da proveravam. Ja sam jednom probao 1.68v bez ikakvih problema, naravno.

Memoriju sam terao za testove sve do 1.88v, standardno kada radim benchmarke memorija ide min na 1.72 do 1.8v u zavisnosti koje stapove koristim. Procesori koje sam koristio nisu pokazali nikakav znak degradacije ili bilo cega tokom vremena, inace ne bih sebi mogao da priustim crkavanje nekog procesora jer su sve birani primerci ( SB koji ide na 5.95ghz ....). Opet ne bih generalizovao nista ali misljenja sam da 1.65v je safe voltage barem sto se mog iskustva tice....

Nazad
Vrh Dno