Šta je novo?

1.5V vs 1.65V RAM

manve

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
7700X Corsair H150I Elite Capellix
Matična ploča
Asus ROG STRIX X670E- E GAMING
RAM
2x16GB G.SKILL F5 6000HZ CL30
GPU
6900 XT
Storage
Kingstone SKC3000 2TB
Zvuk
Bose QC 35 II
PSU
Seasonic Focus Gold 1000W
Kućište
Asus GT501
Monitor
Gigabyte M32U
Miš & tastatura
Corsair Vengeance K70 + Logitech G600
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pitanje je primarno upuceno ljudima koji imaju SB ili IB konfiguracije: da li koristite 1.65V plocice rama? Da li im smanjujete napon u biosu na 1.5V? Da li ostavljanje svega na stock naponu moze da napravi neku stetu?

Ovo sve pitam jer sve ploce 'imaju 1.5V' ram slotove (dokumetacija) a i Intel isto trazi za svoje procesore...

Upravo sklapam comp sa IB procesorom i imam 4 plocice na 1.65V i sada se pitam da li da palim il' ne palim :(

Moraces da podignes VCCIO napon, toliko da razlika izmedja njega i napona rama ne bude veca 0.05... Znaci ako je napon za ram 1.65v, vccio bio trebao biti 1.15v. Isto kao sto je bilo na 1366 ako se dobro secam :)

Znaci ostaviti RAM i napon ovakav kakav je i sve ok?

yep. mozes da pokusas da malo obalis napon ram-u, trebalo bi da malo skine temp procu. zbog internog mem. kontrolera. ali ce da sljaka i tako. bez negativnih posledica po zivotni vek procesora.
1.5v je najpozeljniji, ali je kontroler pravljen za napone 1.5 do 1.65, tako da je ok. dok sam bio na sandy-ju imao sam nekog mushkina blackline na 1.65, nisam ga gurao preko ali nije pravio probleme ni tako. po stranim sajtovima citam da napon moze i malo gore, 1.67-1.68v, ali se ja ipak ne bih igrao.

Poslednja izmena:
Palo mi na pamet da odem na GA sajt i vidim sta zvanicno stoji u supported memory za G1 Sniper i 90% nabrojanih memorija su na 1.65V. Znaci dzaba sekiracija.
Hvala vam ljudi na potvrdi.

Sve je sastavljeno, zavrsih sinoc oko 23h. Danas ostalo da kresnem :D

p.s. ostao je i cable management koji ce da pojede bar sat vremena...

Intel tvrdi da naponi veci od 1.65 mogu da ostete mem. kontroler. To vazi za Sandy, a trebalo bi i za Ivy.

po intelu, 1.65v memorija nije preporucena. Komp ce raditi stabilno, ali postoji sansa da se procesor vremenom degradira.

Ne treba prelaziti 1.65 i nece biti problema. Ja sam spustio napon na 1,5v bez problema i pored toga sto ploca ne podrzava module koje sam ubacio.

Ne treba prelaziti 1.65 i nece biti problema. Ja sam spustio napon na 1,5v bez problema i pored toga sto ploca ne podrzava module koje sam ubacio.

Ja sam to uradio na "amd" platformi, 2 x 4Gb Gb radi bez problema 24/7 vec mesecima

Ploca drzi memoriju na 1.5V automatski...nije lose :D

Na 1333 ili 1600MHz? Ako je na 1333, i dignes na 1600, morace i voltaza gore.

Verovatno mu je automatski oborio na 1333MHz, jer tako radi na 1.5V. Ali moze da podigne rucno na 1600MHz i 1.5V. Trebalo bi da radi, tako je kod mene vec par meseci bez problema.

Da, na 1333 je 1.5V. OC na 4.6 je 1.68V. Ne znam koliko je to pametno :D

Zar ne mozes da fiksiras na 1600MHz i 1.5V memoriju?

Bice probano. Kuburim s vremenom ovih dana.

treci
koja je oznaka tvojih Black sarkova?
ja imam E30122B oni rade na 1,65 V
http://www.exc.com.tw/html/products/E30122B.html
a ima ih i sa oznakom ERS303B
oni rade na 1,5 V
http://www.exc.com.tw/html/products/ERS303B.html

Uskoro prelazim na SB pa zato pitam jer nameravam kupiti jos 2x4 GB a u Beckereku imam samo neki White sark koji isto radi na 1,5 V a dal smem da ih pomesam ne znam .
Momentalno mi rade na 1,65 V. ( tako sam podesio u biosu ) ali ako tvoji rade na 1,5 V probat cu i ja.

Oznaka 3 modula je E30105B i 4. je E30131B i svi imaju iste specifikacije. Kad je sve na def rade na 1333mhz i 1,5v. Samo sam ih podigao na 1600mhz i rucno setovao napon na 1,5v i tako radi vec skoro godinu.

Stavio sam u biosu fiksno 1600MHz i 1.5V i radi sve ok.

I kod mene stabilno radi na 1,5 V ( podeseno u biosu ) - E30122B
Nego kojim programom moze ta vrednost da se vidi?
Tako sam podesio u biosu ali nijedan od programa ( CPUz , Everest , AIda 64 ) kod mene ne pokazuju taj napon.
Hocu samo da to proverim i u Windowsu. U biosu tako stoji ali .....

Vise obracam paznju na napon procesora kad klokujem. Kad je memorija na 1,65v procesor se mnogo vise greje nego na 1,5v, valjda zbog integrisanog memorijskog kontrolera (neko strucniji ce ti objasniti). Ne moras ni klokovati procesor, samo pusti linx na all memory sa 1,65v i 1,5v i videces razliku.

Ja vidim napon na RAM-u pomocu Gigabyte utilitija EasyTune6.

@csozsop

Trebalo bi da vidis u AIDA64. Idi na Menu -> Computer -> Sensor i onda na desnom ekranu, dole ti pisu voltaze, memorija naravno pod DIMM.

@ treci

I da, dobro si razumeo. Redji su procesori koji se ne greju bas tako kada je memorija na 1.65V, mislim na Intelove prvenstveno kada ovo kazem, jer AMD ne pratim (mada verujem da i za njih isto vazi jer imaju IMC) i to na zadnje dve generacije. 1.5V i neki fini overklok pri toj vrednosti je sada otprilike "sweet-spot" za 24/7 upotrebu, ali to sad vec zavisi i od cipova koji su na modulima...

@csozsop

Trebalo bi da vidis u AIDA64. Idi na Menu -> Computer -> Sensor i onda na desnom ekranu, dole ti pisu voltaze, memorija naravno pod DIMM.

Kod mene ne pise ! Ni u everestu ni u AIDI64 U biosu stoji fixiran na 1,5 ali ja hocu da ga vidim i iz Wina.:)
Untitled-1.jpg Aida.jpg

Novija aida?

Pa bas... Sad me zatece. Moja AIDA64 je 1.80.1450, verzija iz 2011... Extreme Ed. Ne mogu sad da hvatam screenshot, postujem, ali mozes mi verovati na rec. Novija verzija... Ako ne, mislim da je HWMonitor takodje video DDR voltazu, ali ogradjujem se - nisam siguran, jer odavno ne benchujem i nisam nista sem AIDA64 koristio. Hm, mozda ima neke veze sa plocom... :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno