Šta je novo?

1/4 particije reserved for MFT

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Htedoh da defragmentiram disk sa Ultimate Defrag i evo sta mi pokazuje za particiju E: (particija ima 150GB od toga 40ak zauzeto). Sve ovo zuto je "reserved for MFT". Priznajem da se bas i ne razumem toliko u MFT, ali mi ovo deluje kao pre-previse.
Inace disk je WD7500AAKS, podeljen na 5 particija, na prvoj particiji je instaliran WinXP, na drugoj Vista, ostale su (kao i ova problematicna) "storage".

*edit:
evo isto sam primetio i na particiji sa WinVistom, identicne velicine.

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    79.7 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
U tu tabelu se upisuju "koordinate" podataka. Fragmentiran MFT se smatra velikim minusom. Skoro svi proizvođači 3rd party defragmentera rezervišu ogroman prostor u kontinuitetu da se ne bi slučajno MFT rascjepkao.
To je samo rezervacija. U slučaju da ti zatreba prostor i on će se iskoristiti (barem je kod Diskeepera tako).

Nema to veze sa defragmenterima, sam Format diska rezervise 10% diska (ne 25% :D) za MFT negde pri samom pocetku (ostavlja se valjda 1% za sistemske fajlove, posle toga 10% rezervisano za MFT). U Visti su se valjda setili da to urade (nisam proverio!) na sredini jer su tako brze performanse (sto su inace pricali u vreme XP-a ali nikako da tada format uradi to tako :D).
Elem.... dozvoli mu slobodno da defragmetira, i ne brini se sto je reserved, ko sto reche nadrealista.

Rezervisan a neiskorišćen deo MFT-a Windows koristi kao prazan prostor, nemoj se zabrinjavati zbog toga, kapacitet diska to ne smanjuje.

Fino rekoh "ogroman prostor" :d
Otkud sad da je sredina diska najbrža? Jel' to ovaj perpendiccular promjenio ili si pobrk'o lončiće?

Nisam pobrkao, vec poznajem temu ;)
Primarno je brze kada je MFT na sredini, jer se MFT-u cesto pristupa, i ako treba stalno da se ide na pocetak disk pa na podatke, sporije je nego ako je MFT na sredini (manji je seek). Naravno, ovo nije toliko bitno za obicnog korisnika... ali cim malo vishe radis, primeti se.

Super, taman sam pomislio da je Win prolupao i da ce morati da se radi format :D
Hvala svima...

Iskreno najvise sto sam ja nasao o "HDD-u" na jednom mestu je www.acnc.com gde ima samo dobro objasnjenje RAID rezima. O file sistemima ne postoji nista unificirano ni priblizno, a pretpostavljam da te pre interesuje softverski nego hardverski deo :(

XP stavlja MFT reserved zone pri spoljašnjem obodu particije.
To čini bržim čitanje podataka za onaj deo te zone koji je stvarno popunjen sa MFT podacima.
Ali što je disk popunjeniji, seek sve više ide ka fajlovima na sredini i unutrašnjem obodu i sve duže traje.
Problem je u tome što je u 90+% slučajeva 90+% MFT reserved zone prazno, te ona svojom nepotrebnom širinom sprečava smeštanje fajlova koji se stvarno koriste u brze trekove.
Dakle kod novijih i slabije popunjenih diskova XP će čitati efikasnije MFT podatke, a VISTA u svim ostalim slučajevima.
VISTA takođe čini manje prepreka smeštanju fajlova u brže zone HD-a, te je generalno bolje rešenje.
Inače za sve operacije i info o MFT koristiti "dosovsku" komandu fsutil.
Npr. "fsutil fsinfo ntfsinfo c:"
Ako hoćete da menjate veličinu rezervisane zone za MFT:
You can impact the amount of space NTFS reserves for the MFT by editing:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem

Add Value name NtfsMftZoneReservation as a type REG_DWORD and set the data value. The valid range is 1 - 4.

Value: 1 12.5% of free space, default
Value: 2 25% of free space
Value: 3 37.5% of free space
Value: 4 50% of free space

NOTE: This is a run-time parameter and does not affect the format of a volume. It affects the way NTFS allocates space on all volumes. To be completely effective, this entry should be in effect at the time you format a volume.

Za gornje možete koristiti i komandu fsutil, a i Diskeeper vam pruža mogućnost da to uradite kroz njegov dialog box.
Dakle, ne možete smanjiti veličinu tog prostora ispod 12.5% slobodnog prostora na disku niti promeniti njegovu prostornu dispoziciju na particiji.

Više o toj temi

http://www.pcguide.com/ref/hdd/file/ntfs/archMFT-c.html

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno