Šta je novo?

0 bad pixel garancija na TFT - gde?

GSM

Čuven
Učlanjen(a)
12.09.2004
Poena
645
Dakle, bio sam bas danas do Tehnomarket -a Evropa na Dusanovcu da pogledam neke TFT monitore a pogotovo me interesovao Philips i to model na koga bi trebalo da ide 0 bad pixel garancija. Naravno pitao sam prodavacicu a ona zena nije imala pojma o cemu pricam pa mi je donela da pogledam garanciju koja ide uz monitor - garantni plavi list sa zlatnim zigom ili sta je vec, pise Philips SCG a ovlasceni servis je Tehnikom - to je dakle najobicniji garantni list opsteg karkatera o kome naravno nema nista o 0 bad pixel tolerancij osim o standardnoj garanciji na 3g... Onda je pitanje ciju garanciju imaju ti Philips monitori na koje ide 0 bad pixel tolerancija i da li u toj garanciji izricito pise da je stvara tak`a i tak`a - a ne da to prodavac sam izmislja pa kad dodje do reklamacije bude drz-ne daj?
Procitao sam sve relevantne teme ovde na Benchu i videh da se dosta hvale neki Samsung modeli, ali bih Samsung voleo da izbegnem posto koliko sam upoznat oni nemaju ovakvu garanciju na svoje tft-ove. Sutra cu da svratim do Imtela da pogledam sta imaju trenutno (vidim da ima neki Hyundai sa 0 bad pixel garancijom ali bez DVI i jedan ViewSonic). Ima li neko ideju jos gde bi mozda mogao da pogledam i koji jos prozivodjaci (i za koje modele) daju ovakvu garanciju. Budzet je 300 do eventualno max 350 eur

evo bash sam nekome pisao pm....izgleda stvarno lepo...izrada plastike vrh...senzor je power:) ...slika....pa lepa je..ali nije to imap PVA :( ima tamnjenje po vertikali..kad se zavalish u fotelju...bash smeta....NEMA pivot NEMA pomeranje po visini <makar ja nisam uspeo da nadjem> .....ali stvarno nam BP :) gledao sam ga jedno 15 minuta...dok sam poslao drugaricu po sladoled:) Lep primerak...ali ako nadjem 970p a da je CRN mislim da cju ipak uzeti samsung......lepo zvuchi 0BP, ali 970p ipak ima pivot, pomeranje po visini, lepshe boje..vecje uglove..............
p.s. ja nisam primetio duhove..ali ja nisam pro za neke fps igrice...gledali smo film i ja stvarno nisam primetio..iako sam se bash trudio...inache utaknut je u 1600pro tako da sve to jako lepo radi..

Poslednja izmena:
Ama, procitajte malo na netu tip I (Philips) i tip II (Samsung i sl..) tft ekrana, iliti garancije. To sto kaze prodavacica ti dovoljno govori o ozbiljnosti te firme, a i ova garancija na srpskom kao da sam je ja pisao... xexexe...:-devil-:
Kupite kod uvoznika tip I, platite i malo skuplje i mirni ste. Svaki, ama bas svaki mrtav pixel ili subpixel mora da se sredi i to je to.
Kod tip II monitora, pored sto kupite kod uvoznika, treba i da znate nekoga ko tamo radi da bi vam zamenio (... o da E*C je u pitanju...).
Naravno, sve to izgleda malo drugacije ako saradjujete duze sa njima...

Sve bi to bilo OK kad bi se proizvođači i distributeri držali ISO standarda, i to ne samo po pitanju mrtvih piksela već i za merenje kontrasta i drugih karakteristika monitora. To što neki proizvođači/distributeri daju garancije tipa zero-brigt-dot/zero-black-or-white-dot nije klasa I, a mrtvi pikseli u boji se ipak češće javljaju.

Poslednja izmena:
zcpr4 je napisao(la):
=
Kod tip II monitora, pored sto kupite kod uvoznika, treba i da znate nekoga ko tamo radi da bi vam zamenio (... o da E*C je u pitanju...).
Naravno, sve to izgleda malo drugacije ako saradjujete duze sa njima...

Pa sve je to vrlo zanimljivo, ali ja sam samo kupac tj niti ja saradjujem sa bilo kojom firmom koja se time bavi niti nekoga u takvoj nekoj firmi poznajem pa da mogu da ga cimam da mi pomogne u slucaju da imam neki problem...I sta onda ja da radim - da se pomolim pre nego sto odem da kupujem monitor i da se pomolim jos jednom posle kupovine monitora da sve bude kako treba? Kako su stvari ovde kod nas krenule, jos malo pa ce mi trebati veza i kada krenem u samoposlugu da mi prodavac ostavi na stranu svez i neispipan hleb :D
Nemam ja nista protiv da nesto platim i malo skuplje al da dobijem sigurnu adekvatnu garanciju, dobru uslugu i da sam siguran da nece biti problema i zavlacenja bilo sta da se desi.
Zato i pokrenuh ovu temu - a ti mi sad reci tvoj predlog gde ja to da kupim monitor, pa da dobijem to sto zelim i da ne moram posle da se natezem 100 godina i cimam ako nesto krene kako ne treba? Gde da pazarim Philipsa ovde u BG-u (ko je uvoznik uopste?) ili gde da pazarim Samsunga i na koje to modele imam "bolju" garanciju, ili Viewsonic recimo... Moze i na pm...

Poslednja izmena:
GSM je napisao(la):
I sta onda ja da radim - da se pomolim pre nego sto odem da kupujem monitor i da se pomolim jos jednom posle kupovine monitora da sve bude kako treba?
pa otprilike tako nekako...:-devil-: Salim se, naravno. Imas valjda neku firmu u kojoj standardno kupujes komponente, sa kojima si dobar, oni ce se iscimati da tebi zamene pa makar i Samsunga sa samo jednim mrtvim subpixelom, a ako nemas vec ganjas uvek najbolju cenu pa zbog toga trcis od firme do firme... ***a, eto ti sad sta gubis na duze staze zbog ustede od par evrica...:wall:
a ti mi sad reci tvoj predlog gde ja to da kupim monitor, pa da dobijem to sto zelim i da ne moram posle da se natezem 100 godina i cimam ako nesto krene kako ne treba? Gde da pazarim Philipsa ovde u BG-u (ko je uvoznik uopste?) ili gde da pazarim Samsunga i na koje to modele imam "bolju" garanciju, ili Viewsonic recimo... Moze i na pm...
Philipsa uzimas u Tehnikomu, koliko ja znam oni su uvoznici, a imaju i svoju maloprodaju, pa cak ako je i malo skuplje, a Viewsonic u Adacom-u, takodje mi se nesto cini da su oni uvoznici...
Znaci, u svakom slucaju se raspitas u tim firmama pre kupovine, ali nemoj sa prodavcem u prodavnici (bar ne u Tehnikom-u jer onaj tamo pojma nema), vec zovi direkciju i nekog tamo zaduzenog za maloprodaju, servis i/ili za garantne uslove.

P.S. Viewsonic je tip II, znaci isto ili slicno kao Samsung...

Poslednja izmena:
zcpr4 je napisao(la):
Imas valjda neku firmu u kojoj standardno kupujes komponente, sa kojima si dobar, oni ce se iscimati da tebi zamene pa makar i Samsunga sa samo jednim mrtvim subpixelom, a ako nemas vec ganjas uvek najbolju cenu pa zbog toga trcis od firme do firme... ***a, eto ti sad sta gubis na duze staze zbog ustede od par evrica...:wall:

Znas kako, ja zaista ne kupujem hardware svaki cas niti u nekim vecim kolicinama, tako da zaista nemam neku posebnu firmu u kojoj redovono kupujem pa samim tim ni sa kim od prodavaca nisam na `ebi si ma*er :D Kada su cene u pitanju, to nikada nije bilo presudno pri kupovini tj nikada nisam jurio najmanju cenu pa da mi to bude jedini parametar... A sto se kupovine tice, evo danas sam se nesto svrckao po centru pa svrnuo do MB softa posto mi je bilo usput da vidim sta imaju - na Samsung monitore, kako mi rece devojka koja tamo radi, garancija 5 mrtvih pixela u kvadratu (koliko tih kvadrata uopste ima?) ili 8(!) mrtvih pixela na celom ekranu??? Pa kakva je ovo sad garancija? Jel to u ovoj zemlji ima po 20 uvoznika za jednu robnu marku pa svaki daje drugacije uslove garancije ili sta?Znaci ludilo...
A svrnuo sam i do Tehnikoma i tamo imaju cela 2 tft-a :D - jedan Samsung 760bf i neki LG...Od Philipsa ni traga ni glasa, tj kad bude bice...
E u kakvoj mi rupi zivimo - izbor blagi ocaj, svaka radnja daje drugaciju garanciju i ima drugacije uslove, treba ti veza za bukvalno svaku sitnicu :mad:

Poslednja izmena:
od 17 uzastopnih Lg-a ni jedan nije imao bad pixel :) Toliko o tome...znachi onu garanciju od 5-8bp nema shanse da izvijash....to sam inache video samo na jednom benq monitoru..smejao sam se 2 dead i 5 subpixela i to chim je doshao na sto...samo shto nisam umro od smeha.....Stvarno ne znam da je neko dostigao te ludachke LG i SAMSUNG garancije...ajde bash ako je neko uspeo ....iskreno mislim da je to samo patenticom mogucje dosticji u zadnjih godinu dana......

GSM je napisao(la):
na Samsung monitore, kako mi rece devojka koja tamo radi, garancija 5 mrtvih pixela u kvadratu (koliko tih kvadrata uopste ima?) ili 8(!) mrtvih pixela na celom ekranu??? Pa kakva je ovo sad garancija? Jel to u ovoj zemlji ima po 20 uvoznika za jednu robnu marku pa svaki daje drugacije uslove garancije ili sta?Znaci ludilo...

Kod tipa II monitora, znaci LG, Samung... radi se o kvadratu (ajde sada zamisli kvadrat) na centralnom delu TFT panela koji pokriva 50 posto ukupne povrsine tog panela, i u tom kvadratu moras da imas 5 mrtvih pixela da bi ostvario garanciju, a broj mrtvih subpixela se ne racuna. BTW, ako imas van tog centralnog dela mrtve pixele, onda pitaj boga koliki broj ti treba za zamenu monitora...:S:
Slazem se, ludilo....:(

Poslednja izmena:
zcpr4 je napisao(la):
Kod tipa II monitora, znaci LG, Samung... radi se o kvadratu (ajde sada zamisli kvadrat) na centralnom delu TFT panela koji pokriva 50 posto ukupne povrsine tog panela, i u tom kvadratu moras da imas 5 mrtvih pixela da bi ostvario garanciju, a broj mrtvih subpixela se ne racuna. BTW, ako imas van tog centralnog dela mrtve pixele, onda pitaj boga koliki broj ti treba za zamenu monitora...:S:

Pa to blago receno, nema sanse da se desi... Ili da budes bas extra baksuz (doduse srecnik kada je u pitanj garancija :D ) pa da ti ode toliko pixela... Kakve je to bijedna garancija, bolje i da je ne daju :S:
A ja ovih dana obidjoh jos par radnji koje su mi bile usput, i mogu opusteno da konstatujem da je izbor krajnje jadan - sanjam veliki showroom sa xyz monitora raznih proizvodjaca, svi ukljuceni naravno :D pa da covek noze da uporedi na licu mesta, ljudska garancija.......a onda se probudim :S: i vratim u surovu realnost

Nesto najslicnije tome, veci izbor monitora, svi ukljuceni, sam video jedino u firmi Flamingo Computers u Resavskoj (valjda je Resavska). Ni to nije bog zna sta, ali je najbolji izbor koji sam do sada video, a da pri tome sve moze i da se pogleda. Ako neko u BGD-u zna bolji showroom, molio bih da da adresu.

A u NS?

zcpr4 je napisao(la):

Heh, svasta se ovde prica, sve neke poluinformacije i neistine. Evo politika Erc-a za toleranciju na BAD pixele samsung monitora:
http://www.erccommerce.co.yu/faq/tolerancije.xls

dakle, lepo pise, koliko svetlih (1-4) koliko tamnih (2-5) u zavisnosti od velicine panela. Inace, svi (sub)pixeli su fakticki stuck, ako cemo pravilno, ili su on ili su off. Ovo znaci da su svi pixeli u kakvom god stanju zaglavljeni jednostavno BAD, i kao takvi naravno da podlezu garanciji. Teoretski ceo panel (svi fizicki pixeli) mogu imati po jedan subpixel zaglavljen, a po gore citiranom to ne bi moglo biti reklamirano vec bi takav panel bio smatran ispravnim? Gluposti...

Molim clanove foruma da se ubuduce suzdrze od iznosenja neproverenih informacija.

leksa je napisao(la):
Heh, svasta se ovde prica, sve neke poluinformacije i neistine. Evo politika Erc-a za toleranciju na BAD pixele samsung monitora:
http://www.erccommerce.co.yu/faq/tolerancije.xls

dakle, lepo pise, koliko svetlih (1-4) koliko tamnih (2-5) u zavisnosti od velicine panela. Inace, svi (sub)pixeli su fakticki stuck, ako cemo pravilno, ili su on ili su off. Ovo znaci da su svi pixeli u kakvom god stanju zaglavljeni jednostavno BAD, i kao takvi naravno da podlezu garanciji. Teoretski ceo panel (svi fizicki pixeli) mogu imati po jedan subpixel zaglavljen, a po gore citiranom to ne bi moglo biti reklamirano vec bi takav panel bio smatran ispravnim? Gluposti...

Molim clanove foruma da se ubuduce suzdrze od iznosenja neproverenih informacija.

Aha, e pa moguce da su nesta menjali, hvala na ispravci. A sto se i te reducirane tolerancije tice, bas bi bilo lepo kad bih mogli da vidimo koji je datum kreiranja tog fajla, pa i da vidimo kad je to promenjeno, posto verujem poznajuci njih da je to uradjeno u prethodnih par meseci, ali i da nije, ajde da vidimo da neko ostvari 2 mrtva subpixela ili 3 mrtva pixela, tj. u najboljem slucaju 1 mrtav subpixel i 2 mrtva pixela (reducirano, inace ISO13406-2 koji racuna po broju miliona pixela na panelu a ne mm za type II dozvoljava 3-3-7 bright-dark-bright&dark na clusteru vecem od 5x5 pixela za 17/19") na vecoj razdaljini od 5 mm u garantnom roku. A gde je cluster od 5x5 pixela? Znaci razdaljina ne bi trebala da bude 5 mm vec kvadrat velicine 5x5 pixela, a molim te, koliko je to mm? BTW, nije promenjeno da se racuna u centralnom kvadratu povrsine 50% od povrsine panela, i to niko ne pominje, ni u doticnoj firmi niti bilo gde drugde. A isti taj iso standard type I okruglo 0 pixela ili subpixela. A sta ako uzimas 19"? Onda je odnos jos gori po kupca:( A i ovo sto su promenili, sta mislis sto su promenili?
Znaci, vise kesa u jep, i trazite type I monitor:cigar:

Poslednja izmena:
Izvini, ali gde pise to za centralni kvadrat povrsine 50%? Zaista ne vidim nikakvu logiku.

Slazem se da nema logike i da nigde ne pise, druze, pogotovo po navedenom iso standardu, jer se racunaju svi pixeli na ekranu a ne tamo neki centralni kvadrat ili sl... Znaci smisljeno kod nas da bi se smanjila reklamacija. Probaj da reklamiras pa ces i sam cuti od njih, nisam to ja izmislio, nego oni sto uvoze... (BTW, slusao to od 2001, objasnjavao kupcima, kukao kod servisa da se zameni, nekad uspevalo, nekad nije, ***a...)
Kapiram da tu ima razlike zavisno od modela ili serije koju uvoze, na jedan dobiju +x% panela ali bez povracaja, a na drugi dobiju povracaj u prvih godinu dana (odnosno onoliko koliko fabrika odredi, mozda vise a mozda manje) i/ili +y% panela a ovde daju duzu garanciju pa hajde da smanjimo reklamaciju, tako nekako funkcionise razmisljanje...
S tim da to nema veze sa logikom kupca koji bi hteo da zameni ekran kod jednog mrtvog pixela/subpixela, ali da sto manje plati u pocetku za taj monitor...

Poslednja izmena:
meni je smeshno shto kod odradjenih firmi..tipa samsung ni na top modele ne postoji makar malo "solidnija" garancija...znachi 971p koliko sam ja nashao na netu je isto II ....znachi..uzhas....

a dodatni je crnjak shto u NS su retke radnje koje imaju top modele tipa niko nije imao 970p nego ga poruche..i onda oni poruche jedan primerak za tebe i shta te ubode.....jer eto..oni su tebi naruchili..shta cje oni sa top modelom sa 1-2 bad pixela??

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno