Šta je novo?

чудан проблем са првим словима!!!

Jovandeka

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2007
Poena
320
Систем ми брљави прва слова у менијима, неким прозорима (виви слику)... Ово сам приметио кад сам доинсталирао SP3... Касније сам преинсталирао систем и ставио Tiny XP Rev09 и опет се јавља... Нема правила, појављује се свугде а када се пређе мишем преко тог слова или се кликне негде са стране често поприми нормалан облик... Инсталирао сам и неке теме, па можда постоји могућност да до грешке долази услед тога... Или је можда некакав баг? Да ли се неко сретао са овим? Постоји ли оправка? Проблем јако нервира....

Prilozi

• new-1.jpg
    new-1.jpg
    35.4 KB · Pregleda: 212
Jovandeko, hvala ti k'o bratu, ti si prvi čovek koji se pojavio sa problemom sličnim mojem, već sam pomislio da sam poludeo. Ne, meni ne brlja prva slova, ali dešava se da neko od slova bude pomereno red više ili red niže (npr. ako je to slovo C, onda je ono pomereno u svim menijima).

Problem se pojavio posle otkazivanja memorijskog modula i zamene drugim. Otkrio sam da je prisutan jedino ako RightMark koristi 4x množilac (koji, u principu, radi na starijim A64 - na novijim ne - ali ga AMD nikada nije podržavao kao dozvoljeno setovanje). Problem je nestao kad sam prestao da koristim 4x, ali se juče ponovo pojavio i sa normalnim setovanjima (napon, OC i sl. nemaju uticaja na ovu pojavu, provereno).

Bojim se da je problem negde duboko u hardveru i da se pod određenim uslovima menja stanje neke memorijske lokacije, možda je neki problem u CPU (u svakom slučaju, nešto na relaciji CPU - mem kontroler - memorija).

Raspitivao sam se po Net-u (i ovde), ali niko ništa nije umeo da mi kaže. Štaviše, niko nikada nije čuo za ovakve probleme.

Zabrinjava me to što kažeš da ti je SP3 forsirao ovaj problem. I meni se problem ponovo (dakle i bez 4x na CPU RightMark-u) pojavio tek po instaliranju SP3. Ako se nastavi, vratiću se na SP2, nema mi druge.

Poslednja izmena:
Mislim ipak da ste instalirali nesto od programa koji vam pravi problem. Probaj da instaliras windows od nule pa da onda vidi da li ti sve radi. A posto si rekao da si instalirao neke teme za Win onda je moguce i to da ti pravi problem.

neki fontovi u nekim temama mogu da prave takav problem...

preporuka: Win XP + SP3 + nLite > pa onda čista instalacija!

Kakve veze fontovi imaju sa A64 FID-om? Ne, to nije primarno softverski problem.

Ма не реинсталира ми се машина поново... Таман сам наштимовао овај TinyXP... Он у себи има SP3 па мислим да је то проблем... покушаћу можда (ако нађем времена) у VirtualPC да урадим инсталацију XP SP2 па онда SP3...

@ wiz011
Кад рече да је проблем меморијски, да није можда од OC-a? Ја сам моју машину клокнуо па можда то прави проблем (али и раније ми је била клокована, само много више, па је све било ОК)... сутра ћу да је вратим у нормалу па ћу видети...

Ја сам моју машину клокнуо па можда то прави проблем (али и раније ми је била клокована, само много више, па је све било ОК)... сутра ћу да је вратим у нормалу па ћу видети...
Kad se kod mene po prvi put pojavilo ja sam danima temeljno testirao, sa najkonzervativnijim default vrednostima, sa povećanjima napona itd. Jednostavno ništa od toga nije imalo uticaja, tako da kod mene definitivno nije zato što je kloknuto.

aha, Frequency ID :D Da, da, verovatno je to zaduženo za fontove u Windowsu ;)

Ma, ja i dalje mislim da je problem softverski, i to vezan za Win teme, drajvere za graf.kartu ili nešto slično...

ali, ko zna...

aha, Frequency ID :D Da, da, verovatno je to zaduženo za fontove u Windowsu ;)
Znaš šta, ako se problem pojavi 500x sa FID 4x, a pojavi se 0x sa FID 5x (i slovima: NULA!) - sa jednim izuzetkom pre 2-3 dana - šta bi ti zaključio? Osim toga, problem se pojavio posle zamene memorijskog modula, baš softverska stvar, zar ne?

ja i dalje mislim da je...
Ne, ti ne misliš, ti veruješ da je tako. To nije isto. Činjenice i neki metodološki principi kažu da nije tako. A kome je do verovanja neka ide u crkvu (da parafraziram jednu poznatu izreku :d ).

Poslednja izmena:
Znaš šta, ako se problem pojavi 500x sa FID 4x, a pojavi se 0x sa FID 5x (i slovima: NULA!) - sa jednim izuzetkom pre 2-3 dana - šta bi ti zaključio?
Hm, ništa, jer i dalje ne znam šta je FID, niti imam ikakvu predstavu kako se dolazi do 4x, odn. 5x FID, niti kako to utiče na fontove! ***, ja bih stavio taj FID5 i završio zezanje (mada, "jedan" nije jednako "nula" ;) )

[/quote]Osim toga, problem se pojavio posle zamene memorijskog modula, baš softverska stvar, zar ne?[/QUOTE]
ehm... ok, kriva je onda memorija, zar ne?

PS. Gledaš li ti nekada PP?

Код мене увек исто... Све сам покушао а проблем остаје... Нисам само меморију мењао али мислим да није до ње... :wall:

Jovandeko, a kad promeniš temu za Win? Isto ostaje?

свеједно која је тема, увек исто...

Систем ми брљави прва слова у менијима, неким прозорима (виви слику)... Ово сам приметио кад сам доинсталирао SP3... Касније сам преинсталирао систем и ставио Tiny XP Rev09 и опет се јавља... Нема правила, појављује се свугде а када се пређе мишем преко тог слова или се кликне негде са стране често поприми нормалан облик... Инсталирао сам и неке теме, па можда постоји могућност да до грешке долази услед тога... Или је можда некакав баг? Да ли се неко сретао са овим? Постоји ли оправка? Проблем јако нервира....

Davno sam imao slican problem, na jednom P1 133 su sva slova bila grcka! Ako se dobro secam covek je jednostavno ukljucio komp i umesto engleske abecede se pojavio grcki alfabet, reistalacija win-a (3.11) nije pomogla, samo grcka slova! Na kraju se ispostavilo da je procesor neispravan, stavljanjem drugog procesora problemi su nestali. Ne znam da li je to slucaj kod tebe. Probaj da promenis proc.

Na kraju se ispostavilo da je procesor neispravan, stavljanjem drugog procesora problemi su nestali. Ne znam da li je to slucaj kod tebe. Probaj da promenis proc.
Ja rekoh da sumnjam na hardver. Savremeni CPU se proizvode tako da imaju "mrtve tranzistore", isto kao što TFT ima mrtve piksele, HDD loše sektore... Stvar radi zahvaljujući redundanciji, ali u retkim slučajevima se pojavljuju takvi bizarni problemi. Neko je negde (Zormi?) pričao da je imao CPU koji je sve ispravno radio, ali je uvek pucao na jednoj funkciji u jednom Photoshop filteru.

реинсталирао сам и систем и опет исто... изгледа да је баш процесор... и како сад да га носим на рекламацију кад све ради одлично само му се та слова запуцавају? а ко би и прихватио такву рекламацију?

Pa nosi ga, ne radi sve odlično ako se slova zapucavaju.

Ja nisam mogao da reklamiram, ne samo zato što mi je kad se problem pojavio istekla garancija, nego i zato što AMD ne garantuje da će CPU ispravno raditi na 4x, to je setovanje koje je nedopušteno po fabričkim specifikacijama.

е, није ни процесор... пробао сам и са другим процесором и иста ствар... вратих мој јурос и за сада се не појављују аномалије... скинуо сам са нета и инсталирао драјвере за графику... видећемо...

Jesi li testirao memoriju? Sto ne probas da bootujes neki linux? Cisto da vidis da li se isto javlja i u linuxu.

ма тестирао сам и меморију, и стављао другу... али ево од јутрос, од када вратих мој процесор, проблем је нестао... или се још није појавио, углавном нисам га приметио... е, сад, зашто и како - немам појма!

Mozda si imao los kontakt na podnozju za procesor ili tako nesto ,)

може бити... још увек се није појавило а рачунар ради нон-стоп без прекида... сада не дирам ни процесор ни меморију...

Vrh Dno