Šta je novo?

Шта проверавати при куповини?

Učlanjen(a)
13.05.2004
Poena
685
Шта проверавати при куповини?

Требао бих ових дана да идем да погледам један TFT па ме интересује на шта да обратим пажњу тј. како да га испробам да се после не чешем где ме не сврби. :hair: :cuss:
Монитор је Samsung 203B, полован и скоро купљен.

:wave:

Требао бих ових дана да идем да погледам један TFT па ме интересује на шта да обратим пажњу тј. како да га испробам да се после не чешем где ме не сврби. :hair: :cuss:
Монитор је Samsung 203B, полован и скоро купљен.

Evo ovo:
1. Trazi da ga pred tobom raspakuju i povezu (OBAVEZNO!)...ukopcaj svoj flash, pokreni program...menjaj boje pozadine...crna, bela, crvena, zelena plava...Tako ces videti ima li taj monitor mrtve ili zaglavljene pixele...Znaci, detaljno pregledaj monitor, na crnoj pozadini ima li neki koji bljesti belo, i na beloj pozadini neki koji je crn...a na pozadinama ostalih boja, ima li neki koji nije te boje Ako naidjesh i na jedan losh piksel, taj monitor nemoj uzimati, nego trazi da probash sledeci...

2. Ugao gledanja! Obrati paznju na polozaj na kojem ces sedeti u odnosu na monitor, kao i na polozaj iz kojeg ces gledati filmove...mislim na visinsku razliku. Ako prilikom gledanja npr filmova tvoja glava bude dosta ispod nivoa monitora, a monitor nema opciju da se gornja stranica naginje ka tebi, i pri tome mu je donji ugao gledanja prilicno losh, ima da se zesce smorish, posto ce se boje strasno deformisati...posebno crna...prilicno obrati paznju na to...zavisi od modela do modela...

3. Trece je probijanje pozadinskog osvetljenja...to ces primetiti najvise na gornjoj i donjoj ivici, pri crnoj pozadini, koje ce biti znatno svetlije...ovo je vec komplkovanije, to zavisi od modela do modela, a ne od primerka do primerka, kao prva stavka...

4. Cetvrto, obavezno obrati paznju na odziv...svi su uglavnom 5 ili 2 ms, mada mislim da nema razlike izmedju 2 i 5 ms u realnom radu...koliko sam pratio, niko nije primetio duhove na novijim modelima monitora...

Ovo je neko napisao na foruma a ja sam malo sredio...

Na www.prad.de imas dosta dobrih programa za test kao i sjajan programcic na www.flatpanels.dk

Poz

Да ли мртви пиксели имају тенденцију да се шире?
Ако монитор има 2-3 мртва пиксела, да ли да у догледно време очекујем још или је то то?

Vremenom se broj mrtvih pixela povećava.

Да ли цркавају околни пиксели или је то без реда?

Nema pravila (valjda, nisam potpuno upoznat sa tehnologijom izrade panela).

Vremenom se broj mrtvih pixela povećava.

U pricipu da, samo je pitanje vremena kada ce neki novi da se pojavi. Nekad mozda posle samo nedelju-dve, nekad tek posle vise godina... Sve ima svoj vek (i hard-disk, i maticna ploca, i CRT monitori, pa zamisli i TFT).

Caletu sam inace pre par meseci dao svoj ViewSonic VX912 koji od pocetka iima jedan (polu)mrtav piksel u cosku (crveni podpiksel ne radi, samo zeleni i plavi rade, pa se primecuje iskljucivo na beloj i crvenoj pozadini), i evo posle 2.5 godine i barem 12sati rada dnevno, i dalje ima samo taj jedan jedini mrtvak... pu, pu, da ga ne ureknem!

Poenta: dobro pregledaj TFT i ako je sve ok, uzimaj. Ne postoji 100% garancija da ti se vremenom nece pojaviti neki mrtvak, ali opet dobre su sanse da ces barem vise meseci, mozda i vise godina biti bez ijednog...

Poslednja izmena:
Сутра идем да га видим, па ако ми буде изгледао у реду купујем.
Мада, ту је и гаранција...
Видећемо...

cheers

Poslednja izmena:
Сутра идем да га видим, па ако ми буде изгледао у реду купујем.
Мада, ту је и гаранција...
Видећемо...

cheers

Nemoj da se mnogo uzdas u garanciju kad su mrtvi/zaglavljeni pixeli u pitanju jer nije bas tako jednostavno ;)

zaista... garancija ti ne znaci mnogo... neki proizvodjaci uvazavaju garanciju tek na preko 10-15 mrtvih sto je poprilicno iritantno!!! :|

Ja u zivotu nisam video kako izgleda mrtav piksel. :d U firmi imamo oko 30 TFT-a, svi su Samsung, od 15", preko 17" do 19". 15-ice su stare vec skoro 5 godina i ni na jednom nema mana.

Po nekom mom iskustvu, barem 60-70% svih tft-ova u poslednjih godinu dve su bez i jednog mrtvog piksela. Tamo i gde postoji neki, ukoliko nije svetao piksel po sred ekrana, u normalnom radu ga 90% ljudi nece ni primetiti... Ako uzmes pa monitor dobro istestiras, sve su sanse da ces ga naci i onda ima da te nervira natanane ako si ga vec kupio... ;)

Dakle, oni koji su vec kupili TFT i nisu ga nikad zaista pregledali na mrtvake, bolje je da to naknadno i ne rade, jer samo im sledi nervirancija.

U Pozarevcu imam Asus-a 19" model MB19SE za 12350 dinara...ali nema DVI, neznam da li vredi uzeti bez DVI monitor ali na to gledam tako sto mi se ne daje jos 100e za neki Samsung koji ima DVI. Pomoc:zgran:

Ja sam u eurolinku na senjaku pre neki dan probao sva tri lg 194 koja su imali i svaki je ima bad pxiel doduse jedan je imao dva.Tako da probajte ili ne kupujte na srecu.

U Pozarevcu imam Asus-a 19" model MB19SE za 12350 dinara...ali nema DVI, neznam da li vredi uzeti bez DVI monitor ali na to gledam tako sto mi se ne daje jos 100e za neki Samsung koji ima DVI. Pomoc:zgran:

To je jako dobra cena. Uzmi ga, ako ti se ne svidi moćićeš da ga prodaš za bar toliko para ako ne i više :)

Kako sam procitao, konkretno za Samsung 710N, ima blizu 3 miliona piksela (ne cela 3), i tolerancija je 2 mrtvaka (jedan mrtvak po milionu piksela). Inace, garancija ja 3 godine. E sad, sta ako bude vise od dva mrtvaka? Da li lagano mogu da vratim monitor tamo gde sam ga kupio, i da dobijem novi (pod uslovom da je u garanciji)?

Kako sam procitao, konkretno za Samsung 710N, ima blizu 3 miliona piksela (ne cela 3), i tolerancija je 2 mrtvaka (jedan mrtvak po milionu piksela). Inace, garancija ja 3 godine. E sad, sta ako bude vise od dva mrtvaka? Da li lagano mogu da vratim monitor tamo gde sam ga kupio, i da dobijem novi (pod uslovom da je u garanciji)?

Uz Samsung monitor dobijaš i Samsung garanciju. Posle kupovine monitora njime se ne bavi prodavac nego ovlašćen servis.
Traži da ti uključe monitor pre kupovine ili da ti dozvole da ga vratiš sutradan ako primetiš neki mrtav piksel. Naravno, mislim na sutradan posle kupovine.

Nazad
Vrh Dno