Имам проблема са компјутером ових дана, почело је са графичком картицом коју сам купио да бих заменио једну коју сам препекао, конкретно MSI GTX 460 Hawk. Радила је око месец дана а потом, пошто сам инсталирао новије драјвере почела да баца артефакте у 3D апликацијама, што се дешавало и под Windows- ом и под Linux- ом. Док сам покушавао да утврдим штаје тачно узрок проблема, артефакти су почели да се појављују и приликом подизања система, како једног тако и другог, па сам мало смањио клокове у BIOS- у картице, што је омогућило стабилан рад осим у 3D апликацијама. Пошто је рад био стабилан, решио сам да не гурнем и ову картицу одмах у рерну и посумњао на кондензаторе на картици или на напајање. Пошто сам флешовао ROM са оригиналним клоковима, пробао сам картицу на другој машини, на Linux- у, на којој је уз занемаривање једног рестарта због појаве артефаката радила сасвим нормално. Око пола сата сам се играо у Openarena- и, уз оптререћење картице око 60℅ и закључио да је напајање кривац за чудно понашање обе картице. Купио сам ново напајање, турио и то и картицу назад у кућиште и доживео реинкарнирање артефаката током, или убрзо после логовања на оба система. Поново сам уфлешовао ROM са смањеним клоковима, што је рад са прозорима опет учинило стабилним. Сетивши се нечега што сам некада.читао о BIOS вирусима, решио сам да флешујем и BIOS плоче, конкретно MSI 870-C45 и скинуо неколико ROM фајлова са сајта произвођача у намери да флешујем један по један и пратим понашање система.
Уфлешовавши први и најстарији ROM рестартовао сам систем, којом приликом је све прошло како се и очекује, подесио време и још по нешто у BIOS- у и одабрао поновно покретање система уз чување подешеног.
.
.
.
ДРАМСКА ПАУЗА
.
.
.
систем је почео да се рестартује и ни POST није хтео да прође, док је тама на екрану изгледала прожимајуће. После, ваљда, другог притиска на reset тастер зачуо се низ кратких бипова, а по вађењу раније поменуте картице из плоче и убацивања старе PCI графичке картице, на екрану се најзад указао и текст који ме је обавестио да се моја плоча више не слаже са мојим Phenom II процесором, тј. пријављен је непознати процесор.
За мене је ово крај пута јер немам други Socket AM3 процесор којим бих могао да тестирам плочу и, док утапам тугу у пиву, бацам с' времена на време поглед на једну девојку која ми се већ дуго допада, а која прича са некаквим ћелавком. Дирљив приказ мог телефона нема поља довољно велика за удобно куцање и, стављен у улогу презира вредног џокеја на мобилном телефону, схватам да ми рачунар прилично недостаје... после веома дугог временског периода спремам се да однесем рачунар на сервис, па не би било лоше да неко препоручи неки на Врачару да не носим кућиште у некаквом торбуљаку аутобусом. Наравно, свака идеја везана за поновно покретање сарадње између плоче и процесора ради флешовања друге верзије rom- а је више него добро дошла, док ће спекулације везане за могуће узроке отказа бити више него занимљиво читати.
Уфлешовавши први и најстарији ROM рестартовао сам систем, којом приликом је све прошло како се и очекује, подесио време и још по нешто у BIOS- у и одабрао поновно покретање система уз чување подешеног.
.
.
.
ДРАМСКА ПАУЗА
.
.
.
систем је почео да се рестартује и ни POST није хтео да прође, док је тама на екрану изгледала прожимајуће. После, ваљда, другог притиска на reset тастер зачуо се низ кратких бипова, а по вађењу раније поменуте картице из плоче и убацивања старе PCI графичке картице, на екрану се најзад указао и текст који ме је обавестио да се моја плоча више не слаже са мојим Phenom II процесором, тј. пријављен је непознати процесор.
За мене је ово крај пута јер немам други Socket AM3 процесор којим бих могао да тестирам плочу и, док утапам тугу у пиву, бацам с' времена на време поглед на једну девојку која ми се већ дуго допада, а која прича са некаквим ћелавком. Дирљив приказ мог телефона нема поља довољно велика за удобно куцање и, стављен у улогу презира вредног џокеја на мобилном телефону, схватам да ми рачунар прилично недостаје... после веома дугог временског периода спремам се да однесем рачунар на сервис, па не би било лоше да неко препоручи неки на Врачару да не носим кућиште у некаквом торбуљаку аутобусом. Наравно, свака идеја везана за поновно покретање сарадње између плоче и процесора ради флешовања друге верзије rom- а је више него добро дошла, док ће спекулације везане за могуће узроке отказа бити више него занимљиво читати.
Poslednja izmena: