Šta je novo?

Цена и перформансе TP-Link уређаја?

tesa

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Да ли неко зна конкретан разлог зашто би се исплатило дати више новца за неки од најскупљих бежичних рутера (Linksys, Netgear, ASUS), уместо да се за два или три пута мање новца купи TP-Link TL-WR1043ND или чак TL-WR2543ND?

Pa ti kupi onda tp link i nema zime :d

Ма занима ме у чему то Linksys можда постиже веће брзине, да ли има неке важне додатне опције итд.

Ako za sebe uzimas onda uzmi bolji uredjaj, tipa netgear, dlink, belkin, linksys, asus itd...

TP link se probija na trziste (ustvari vec se probio i postao najveci proizvodjac kucne wifi opreme na svetu). Nikad nista nisam bolje dobio od netgeara, dlinka, belkina, linksysa, asusa itd... Jedino bolje resenje za kucu su novi mikrotik soho uredjaji a pogotovu novi RB951-2n. Prve serije su imale gomilu problema sa stabilnoscu a nove verzije rade ko lude, mada nije stvar o samom uredjaju koliko o ROS-u koji je stavljen na njega.

A sto se tice performansi svi su manje vise isti (u istom segmentu).

Ukoliko je podatak tacan, ja bih stavio naglasak na kucne WiFi opreme. Drasticna je razlika izmedju toga sta nam se taljiga po kuci i necega sto bi neko profesionalniji kupio.

Za kucnu upotrebu i prosecnog korisnika, TP Link je i vise nego dobar. Meni ne pada ni jedan dobar razlog zasto bi neko uzeo Belkin ili Cisco umesto TP Linka (kucni korisnik, naravno) izuzev bolje podrske

TP link se probija na trziste (ustvari vec se probio i postao najveci proizvodjac kucne wifi opreme na svetu). Nikad nista nisam bolje dobio od netgeara, dlinka, belkina, linksysa, asusa itd... Jedino bolje resenje za kucu su novi mikrotik soho uredjaji a pogotovu novi RB951-2n. Prve serije su imale gomilu problema sa stabilnoscu a nove verzije rade ko lude, mada nije stvar o samom uredjaju koliko o ROS-u koji je stavljen na njega.

A sto se tice performansi svi su manje vise isti (u istom segmentu).

Moguce je da je TP Link No.1 kod nas a zana se i zasto zbog pristupacne cene a da je najveci proizvodjac kucne WiFi oprenme to ne stoji, Cisco je bio a i sad je(pre 10ak godina preuzeo Linksys) ubeljivo najveci SoHo proizvodjac WiFi opreme na svetu a verova(o)li ili ne sledi i ugrozava ga isto Kineski Huawei "Hawajac" koji je mnogo veci igrac od TP Link a

Poslednja izmena:
Tp-Link nema šta da se probija na tržište, možda kod nas jer im je cena povoljna ali to je stara firma. D-Link nije mnogo lošiji. Linksys. Netgear i Cisko su uglavnom u profesionalnoj sferi pa su zato skuplji. Sada u poslednje vreme, Hama se prilično probija i njihovi uređaji nisu nimalo loši.Kod mene su 3 TP-link uređaja i svi se ponašaju bezprekorno. 3 PCI kartice takođe. 2 Asusova WiFi rutera sam morao da izbacim, pravili su problema onoliko. E sad nemojte se smejati ali jedan Zyxel Adsl modem ruter mi se bukvalno zapalio, jes da je bio polovnjak ali mogao je baš da se samo istopi ali neeeeeee baš je mora vatricu da napravi.
Sve ove firme prave bar dve vrste proizvoda, profesinalne i ˝consumer grade˝ a te dve stvari nisu za mešanje.
TP- Link TL-WA601G AP sa 30cm antenom mi je glavni Ap. i tako pokriva kuću na 2 ipo sprata + podrum i veci deo dvorišta, 25 metara dalje kod kapije već mogu da se považem na mobilni. Ne vidim zašto bih plaćao duplo ili više za nešto što i ovako radi bez problema.

Poslednja izmena od urednika:
Ako pricamo o najnizoj klasi, tu TP-Link treba zaobici u sirokom luku. Jesu jeftiniji od ostalih, ali s razlogom - kraci im je radni vek.

Ako pricamo o najnizoj klasi, tu TP-Link treba zaobici u sirokom luku. Jesu jeftiniji od ostalih, ali s razlogom - kraci im je radni vek.

Pa ajd bar navedi razlog?!

Ja sam prezadovoljan tp linkom. Do sada sam koristio i odrzavao gomilu uredjaja od raznih proizvodjaca i mogu vam reci da je tp link zlatna sredina po svemu! Za ono sto platis dobijes mnogo toga. Ipak se ovde radi o home segmentu, znaci po koji telefon i maks 2-3 racunara. Koji ce vam djavo ruter od 100+ evra?! Postavio preko 150 uredjaja mikrtoik rb750 i po koji 750GL u kombinaciji sa tp link wa801n gde je bio potreban wifi i da kucnem u drvo nikad nigde nije nastao problem (barem ne sa tp linkom). Takodje sam postavio preko 50 ap-ova wa5210g u kombinaciji sa wr740n i nikada nigde nije bilo problema, radi vec sve duze od 2 godine na mnogim mestima. Ljudi (klijenti) su prezadovoljni i cenama a i prostora za ugradnju (zarada :)) ima puno jer oprema nije skupa, uglavnom win win for all...

To je njegov stil. Tako da nemoj da te čudi besmislen (da nekažem nešt odrugo) komentar. 10 godina u stanu imam TP link i dan danas radi kao sat.

Čuveni Cisco se palio. Kvalitet Cisco uređaja upoznala je većina korisnika SBB, od lošeg firmware do pogrešnih priključaka itd. Dakle u profesionalnoj klasi su nenadmašni, ali čim se spustiš niže ne vrede ni 50 para više od bilo kog drugog proizvođača.

TP za kućne uslove je neprevaziđen. Za najniži iznos se dobija pristojan kvalitet koji uopšte nezastaje za ostalim proizvođačima u toj klasi naprotiv. Ako mu se zameni fabrički softver dobije se čak odličan kvalitet u tom segmentu.

Sve druge priče su kompleksi. Ljudi uzimaju 10 puta gore uređaje sa 10 puta manje opcija samo zato što su "firmirani".

TP LINK je Best Buy. Za uloženi iznos se dobijaju najveće mogućnosti

Poslednja izmena:
To je njegov stil. Tako da nemoj da te čudi besmislen (da nekažem nešt odrugo) komentar.
Tvoj "stil" pisanja vise govori o tebi, i ne bih ga komentarisao. Ides u blokirane, cisto da se ne bih prevario da ti opet pomognem kad zakukas po forumu na najrazlicitije teme.

Pa ajd bar navedi razlog?!

Ja sam prezadovoljan tp linkom. Do sada sam koristio i odrzavao gomilu uredjaja od raznih proizvodjaca i mogu vam reci da je tp link zlatna sredina po svemu! Za ono sto platis dobijes mnogo toga. Ipak se ovde radi o home segmentu, znaci po koji telefon i maks 2-3 racunara. Koji ce vam djavo ruter od 100+ evra?! Postavio preko 150 uredjaja mikrtoik rb750 i po koji 750GL u kombinaciji sa tp link wa801n gde je bio potreban wifi i da kucnem u drvo nikad nigde nije nastao problem (barem ne sa tp linkom). Takodje sam postavio preko 50 ap-ova wa5210g u kombinaciji sa wr740n i nikada nigde nije bilo problema, radi vec sve duze od 2 godine na mnogim mestima. Ljudi (klijenti) su prezadovoljni i cenama a i prostora za ugradnju (zarada :)) ima puno jer oprema nije skupa, uglavnom win win for all...
Moje iskustvo su 2 crkla rutera, jedan u garantnom roku, jedan odmah nakon isteka. Rec je od WR340G. Zeninom bratu takodje crkao slican (ili isti), a trenutni TP-Link koji ima takodje povremeno gubi mrezu. Znam jos ljudi kojima su otkazivali ili bili problematicni, nema svrhe da nabrajam. U pocetku skoro svaki radi perfektno, ali vremenom krece da otkazuje. Naravno, solidan broj njih radi besprekorno i na duze staze, to ne osporavam.
Opet napominjem, ima i dobrih TP-Link uredjaja, ali ne medju najjeftinijima. Trenutno koristim jedan solidan, WN722NC.

Ja imao WR740ND. Odličan je bio i sa signalom. Ali nakon 14 meseci je počeo da mi izbacuje Android telefon iz mreže. Nakon restarta rutera, radi dobro par dana, pa opet. Srećom, bio je u garanciji, pa sam ga zamenio za Belkin N300.

Ali TP-Link su prilično dobri ruteri, nude dosta za taj novac. Pa sad kako se kome zalomi...

Moj TP-Link ruter radi već godinama bez ikakvih problema, jako jako retko se desi da nešto zabaguje i da mu treba restart. Takođe nekoliko ljudi koje znam imaju TP-Link rutere i niko mi se nije žalio da ima problema. Kapiram da se nekome zalomi da mu crkne ili zeza, ali dešava se to i sa skupljim proizvođačima.

Moj Linksys WRT54GL radi od septembra 2007. godine 24/7 bez ikakve greške...

Bas tako, ni ne kazem da su idealni ali niko i nije. Ja sam stvarno uzeo gomilu komada tp linkova i znam da je samo jednom bio problem sa wr340gd kojem ne riknuo punjac posle mesec dana i zamenom nekog najobicnijeg punjaca opet je stavljen u pogon i covek kojem sam postavio vise nikad nije zvao a bilo je to pre 3 godine.

Najveci problem sam imao aa Asusom rtn16, znaci ruter radi savrseno ali se gubi na trenutke. Nema wifi-a, radi sve al kompovi nemaju net, svi imaju net ali se prekida na svalu trecu sekundu itd... nista nije pomoglo ni upgrade ni downgrade firmwera, nista. Uredjaj vratio, uzeo wr841nd i sve leti. Od TP linka treba izbegavati 340g-gd jer su stvarno sklepani da budu sto jeftiniji pa zato i nastaju hardverski kvarovi cesto.

E da, da se pohvalim takodje sa wa500g. Znaci munja od AP-a. Stoji napolju pod krovom u kutiji od kolaca (domacica cini mi se :) )bez izolacije na minus 15 i na letnjim plusevima, a sljaka ko lud. Mrzelo me da ga izoliram, imao sam viska 5210g i reko ajd nek posluzi pa kad crkne zamenicu ga. Dal iz inata radi ili sta, nije mi jasno :). Smesno je sto je imao up time od 493 dana i kusur sati (to mu bio max, restartovao se pri nestanku struje negde u decembru), znaci bez restarta bez icega i nikad nijedan problem a opsluzuje oko 5 korisnika konstantno.

Takodje izbegavati 740N, nisam imao problema nekih velikih, ali me razocarao kvalitet signala, a i propusna moc. Jedva da je bolji nesto od obicnih G uredjaja (par megabita).

Sve je to mačka u džaku, posebno poslednjih godina sa porastom potrošačke elektronike.

Ja sam imao Linksys WRT54GC (crk'o, nije davao znake života), potom Linksys WRT54GH (prvo pravio problem sa forwardovanjem portova, pa prekidao i na kraju i on crk'o pre nedelju dana). Između ta dva rutara sam koristio i TPLink WR340G (radio ok, ali nekako zabode i izgubi se na 2-3 sekunde - rešio sam to sa novim firmware-om, ali nije dugo trajalo rešenje). Sad sam na TP Linku 740N (uzeo od provajdera) i sve radi ok, videćemo dokle.

Poslednja izmena:
Moj Linksys WRT54GL radi od septembra 2007. godine 24/7 bez ikakve greške...

E bas njega sam hteo da napomenem. Mislim da nikada nije napravljen bolji ruter od njega. Ni bolji ni kvalitetniji ni stabilniji. To cudo jednostavno radi! Steta sto nije ostavljen neki miniPCI slot pa da se metne neka Full N kartica, odmah bi se vratio na njega a imam ga u steku vec par godina :)

Ja sam TP-Linkom i te kako zadovoljan sa aspekta kvaliteta i stabilnosti veze u kucnim uslovima. Ipak mi je pri kupovini bila primarna niska cena njihovih uredjaja.

Pa ako cemo da ih merimo, moj DLink dir 300 radi od 2009. godine i nisam ga restartovao ni jedan jedini put. Mozda mi ne verujete, ali stvarno ga ni jednom nisam sam restartovao.

Elem, ja isto nemam lepo misljenje o TP Link, ali priznajem zasnovano je na nekim starijim modelima. Pamtim ih po tome sto se bas abnormalno greju, imao sam jedan njihov ruter koji je cvrcao (kako transformatori obicno cvrce), znam neke koji su se redovno zaglupljivali, a relativno skoro sam naleteo na jedan koji prosto nisam uspeo da nateram da radi sa ADSL modemom u bridge-u. Pucala je veza na svaki minut. Moguce da sam ja nesto propustao, mada sam to radio milion puta, ali prosto nisam uspevao.

Ali sam primetio, sto spomenu neko, da je TPLink mnogo manje osetljiv na temperaturne razlike :D . Skoro mi je neko pricao da nije mogao da nadje normalan AP koji bi mu stajao na terasi. Svi su deklarisani na -5, na -6 vec se ugase. Samo TPLink sljaka. Doduse, kada je lepo vreme zaglupi se povremeno, ali radi na nize od -5 .

Poslednja izmena:
Koristio oko 3-4 godine TL-WR543G, zamenio ga sa TL-WR841N koji sljaka oko godinu dana vec... Ne smem da se pozalim, nikad nijedan problem sa oba. Prvi sam zamenio greskom jer sam mislio da je crko, ispostavilo se da je bila moja greska jer je jos jedan ruter u mrezi imao upaljen DHCP pa su se klali. Da nije bilo toga, vrv bih ga i dalje imao, ali posto sam uzeo bolji (tj brzi sa N standardom) onda sam 543G prodao.

Oba uredjaja koristim u kuci na 3 etaze plus potkrovlju bez problema. Na kontra strani kuce i nekih 10m od kuce (znaci gomile betona i armature u prvih 15tak metara) imam i dalje signal na slabijem uredjaju (telefonu). Na jacim uredjajima imam signal i dalje od toga, ortak me sa jacom antenom vidi sa 100m razdaljine, pritom nije cista opticka vidljivost... Kad uzmem u obzir cenu uredjaja, stvarno ne smem da se pozalim, rade odlicno, i ako zatreba nesto opet cu uzeti TP Link.

Ali sam primetio, sto spomenu neko, da je TPLink mnogo manje osetljiv na temperaturne razlike :D . Skoro mi je neko pricao da nije mogao da nadje normalan AP koji bi mu stajao na terasi. Svi su deklarisani na -5, na -6 vec se ugase. Samo TPLink sljaka. Doduse, kada je lepo vreme zaglupi se povremeno, ali radi na nize od -5 .

Pa bas to, kazem da mi nije jasno kako radi ovaj moj wa500g, stavio ga u obivnu kutiju od kolaca i stavio na gredu ispod crepa, znaci potpuno na otvorenom, samo natkriven da ne kisne. Sljaka vec skoro 3 godine (negede u junu ce biti 3g), a par puta sam na termometru ocitavao -22C a leti je temperatura bila i +45C (mogu da zamislim koliko je bilo ispod crepljika).

Ja i dalje mislim da radi iz inata jer sam ga osudio na smrt i pre postavljanja :).

Ja ne znam nikoga kome je crkao TP link tako da ne znam cemu pljuvanje. Za sada svi sa kojima sam se sretao rade kao sat.
Ako ne trazite neke ludilo brzine i neke stvarno napredne opcije nema razloga da se izbegava TP link, sta vise ja ga preporucujem svima kao prvu opciju.

Pa nijedan od drugih proizvodjaca ne nudi bog zna kakve naprednije opcije od tp linka niti imaju neke vece brzine, cak sta vise neki imaju manje i opcija a i manju brzinu. Stvar je u tome da tp link u nekim uredjajima (tipa 1043nd, 2543nd, 841, 941n itd) ima zacudjujuce dobar hardver! Na takvom hardveru uz malo optimizacije mikrotik ROS bi radio kao svajcarac i ruter kao takav bi oduvao konkurenciju i ostavio je u prasini! Medjutim najveca mana tp linkova zapravo i jeste softver odnosno firmware. Sve to radi ok, stabilan je, prost za koriscenje, ima par zanimljivih opcija itd ali opet nije ni sjajan.

Ево мало конкретнијих питања...

Да ли је ико имао прилику да мери пинг са TP-Link и са неким скупљим рутером?
Ако је пинг идентичан, да ли је брзина бежичног преноса података већа?
Да ли код прикљученог USB хард диска постоји нека разлика у перформансама или функционалности?

Питам ово ради употребе рутера у свом стану, али не желим да наредних ко зна колико година имам рецимо већи пинг због глупих 80 евра које бих уштедео куповином јефтинијег рутера.

Ja ti mogu ovoliko dati.

Linksys WRT54GH i TPLink WR340G. Prvi plaćen negde oko 4700 din, drugi oko 2300 din (i to pre više od 2-3 godine).

Ping je bio isti, wifi brzina ista (na tplinku malo bolji wifi domet zbog eksterne antene), ali je glavna razlika bila u korist Linksys-a - bolji cpu (izdržavao je više konekcija bez zaglupljivanja). I kad kažem ''ista brzina'', nije baš u promil ista, ali je tu 1-2mbps razlika (nekad u korist tplinka, nekad u korist Linksys-a).

Realno, važi i to što kaže bandzo87 gore. Kad kupujete ruter, ne kupujete samo hardware, već i software. Ovi bolji TpLinkovi imaju mogućnost za ddwrt i ako potrefite build koji radi, za relativno male pare možete imati zaista dobar ruter manje-više krcat opcijama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno