Šta je novo?

Фарбање монитора?

Jovandeka

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2007
Poena
320
Фарбање монитора?

Наравно ЦРТ... Да ли је неко ово радио и има ли то смисла?
Колико су постојане боје на вишим температурама (загревање задње маске монитора)?
Можда бих покушао...

Negde sam davno pročitao da to nije zdravo. Možda baš i na forumu. Prečešljaj malo.
Ne bih to radio.

Poz :wave:

Pa mozes da probas.
Imas boje iskljucivo za visoke temperature.
mada mislim da je sve to bacanje para jer mozes da kupis tft za relativno pristupacne cene.

Pokušaj, nadam se da ćeš se snaći pri kupovini farbe! : ))

Ма то сам нешто размишљао да фарбам кућиште, па ајде онда да малко дорадим и монитор и тастатуру...да буду као у комплету...
Не бих га фарбао целог и у црно... Имам у глави једну варијанту са наранџастом бојом само је питање да ли ћу је наћи и када ћу имати времена да то одрадим...
Нисам никад тако нешто радио, а волео бих!

Znam jednog lika koji je koristio boju za branike u spreju da bi ofarbao Dell-a od 21". Nije loše izgledalo, jedino što je izbor bio crna i varijante sive. Nije bilo ni jeftino. Ne znam dali postoji još u nekim bojama.

Ofarbao sam pre 4 god. pet monitora i nije bilo nikakvih problema. Rade svi jos uvek, a dva su moja. Samo je bitna dobra zastita unutrasnjosti i ekrana (naravno :)). Koristio sam najobicniji auto lak u spreju. Kosta oko 200 din. komad i sa jednim do dva (zavisi od velicine monitora) se ofarba citav.

И ја сам мислио ауто-лаком ал' кажу неки да треба посебна боја за пластику...
Дали си офарбао и постоље монитора? Скида ли се боја услед трења приликом ротирања монитора?

Skida se sa postolja, ali posto ne mrdam monitor, onda mi to nije bitno. Tesko je ofarbati, a da se ne skida boja prilikom trenja. Za tako nesto bi verovatno pomogla specijalna farba, a to verovatno i vise kosta.

Ma slobodno ofarbaj!!! I ja sam isto farbao neki stari CRT s nekim jeftinim sprejom. Samo nanesi boju 2-3 puta i nece biti nikakvog problema, pa cak ni kod stalka, a ako bas hoces da odradis posao kako treba, kupi git u spreju, pa prvo nanesi taj git 2x, pa onda boju 2-3x.......i naravno skini svu plastiku, stavi u kadu i operi sa nekim sredstvom za skidanje masnoce (npr. cilit bang http://www.youtube.com/watch?v=PHGE7bO6Mg8 :d ) i to ti je ceo posao ;)

Хоћу, хоћу... Само да нађем времена! Сутра ћу погледати боје по граду... А што се тиче постоља - можда га и прескочим. Осмислио сам неку шару само морам да направим шаблон у Корелу па да носим да ми исеку фолију... морам пожурити да урадим то до краја месеца...

Е, да!Захваљујем свима на саветима!

Ako oces bas profi da odradis,trebao bi osmirglati kuciste od monitora,sto opet bash i ne preporucujem.Posle toga sloj prajmera za plastiku[ima da se kupi u spreju oko 250din],posle toga 2-3 sloja boje i na kraju 1-2 sloja bezbojnog laka za plastiku.:wave:

Уфффф! Има ту посла и-ха-хаааа! У реду тај прајмер и завршни слој, али шмирглање отежава ствар... мислим да ћу то прескочити. Монитор је 21" и реална вредност му је 80-100€, а планирам да у наредних годину дана пређем на ТФТ, тако да се не бих баш много знојио око тога... Данас набавих некакву фарбу у спреју (црну и наранџасту) и на њој пише да иде на све живо: метал, дрво, пластику.... а планирам и кућиште малко да офарбам... Још само да нахватам самог себе кад будем имао слободног времена па да направим шаблоне и то одрадим...

mislim da nema potrebe da shmirglash kutjishte monitora, samo ga obavezno otvori :D i precizno izlepi ekran papirnom trakom... farbao sam nekog hansola pre pet godina i josh uvek izgleda dobro... samo sa malo skinulo boje sa tjoshke, i to zbog stalnog premeshtanja monitora... inache, farbao sam obichnim auto-lakom...

sretjno!!!

ima potrebe za smirglanjem, ali se ne smirgla kao metal LOL!
samo ovlas predjes 200-tkom da se skine povrsinska prljavstina, masnoce i ostale naslage (ko rece duvan?), ljudski obrises (mozes i da isperes mlakom vodom sve, bolje je) i udri primer (obavezno!!!), pa dalje. obavezan ti je i lak, na kraju!
veruj mi da ce ti najteze biti rasklapanje, tj. sklapanje monitora.
a moje misljenje je da ti se isplati da ga farbas, a ako to vec radis, uradi ljudski, moze se desiti da ces ga lakse prodati tako, ako nista drugo...
aj', pa baci slicke kako je ispalo, ako se resis...

ps. evo sta se dobije posle smirglanja plastike i primer podloge + lak :
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=999400&postcount=21

i dan danas ga bacam po sobi, iz coska u cosak, nema ni mrlju od prstiju, a kamoli da se oljustila farba !

Poslednja izmena:
Uh, obavezno rasklopi monitor, dobro ce ti doci i to shto ces moci ekran da obrishesh u coskovima, shto je mnooogo teshko sa plastikom. Ja sam svoj 21` crt farbao u crnu, bez ikakve osnovne boje i ikakvog laka...klasichna crna (ne uljana) u spreju...I bilo bi mnogo bolje da sam znao za lak :(

Posle toga, taj isti monitor sam pokushao da ofarbam drechavim narandzastim sprejom...I napravio sam teshko sr*nje, pa sam monitor poklonio caletu :D

Osnovne boje su dobre poshto ces lakshe ravnomerno ofarbati..kad farbash u crno, nije probl, ali kad udarash neku drugu boju preko crne, lele :(

Savet: pusti neki film ili sl dok se sushi farba, da ne bude kako deluje suvo, pa uhvatish rukom i pizdish ceo dan kao ja :)

edit: iako sam farbao bez ikakvih lakova/podloga, a monitor se grejao k`o sam djavo, nikad nisam osetio isparenja, miris farbe ili sl...mada je moguce da ta isparenja nisu zdrava al` ***a :)

Poslednja izmena:
Офарбах га некако!
Без шмирглања, без прајмера и без завршног лака. Само спрејем (хепи каларс - кажу да фарба све и свашта). Није лоше испало али има пар пропуста...
Расклопио сам га скроз... и то је у реду.
Проблем је у томе што сам купио сјајну црну фарбу коју треба нанети бар три пута да би изгледало пристојно, и наравно није ми дотекло па ми је задња маска остала недовршена. Планирам и кућиште да офарбам па ћу то поправити...
Е, Марко овај савет за филм ти је прави, али касно је стигао... и ја помислих да је све суво па оставих отисак прста на предњој масци - једва се примети па и није тако страшно. Офарбао сам дугмиће на предњој страни баш у наранџасто, а мислио сам да направим неке шаблоне па да још нешто искомбинујем са ове две боје али још ћу размислити...
Тренутно немам фотоапарат па не могу да сликам и окачим, али чим сестра дође са мора потрудићу се да то урадим...
Савет за онога ко се усуди ово да ради: фарбајте само мат спрејевима. Не форсирајте спреј до краја јер кад се истроши баца велике капи па добијате тачкице на површини коју фарбате.
Поздрав!

ja sam moj stari CRT ofarbao jos pre neke 4 godine . izneo ga poskidao plastiku auto lak i pici , do skoro je bio u upotrebi nije se ni malo skinula boja ;) (lazem na tasteru zapaljenje jeste :) )

@Jovandeka
Shto se tiche otiska od prsta,sachekaj nekoliko dana da boja dobije potpunu chvrstinu posle sushenja,i onda pokushaj da ispolirash dotichno mesto sredstvom za poliranje automobila koje je techno.Naravno,laganim pokretima i flanelskom krpom:D

@colt
plastika ko plastika, nego se ljudi fokusiraju na farbanje crtova zato što im neće biti previše žao ako nešto pokvare ;)

Ево усликах га коначно...
***, има пропуста, ал' ја сам задовољан...
Задњи део сам прешао само једном, а нико то не види па и не смета...
Криво ми је само што сам предњи део офарбао са сјајним спрејом па шљашти ко луд, а види се и свака нечистоћа на њему...

Poslednja izmena:
pa sad lepo ponovo sa mat sprejom

Их, бре! па онда би требало и штампач, и скенер....
Почео сам да фарбам кућиште (опет нека комбинација црно-наранџасто), па сам мислио да у Корелу нацртам некакву шару и однесем да ми исеку фолију на катеру и онда да га завршим... Е, сад, Корел није проблем али морам да видим где, шта и како се то сече јер никад нисам то радио а чуо сам да раде људи...

А можда урадим и миша... да ли би ту требао некакав заштитни слој после фарбања?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno