Šta je novo?

Пријемни за средње школе?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne smem ni da pomislim sta bi mislili o meni kada bih rekao da sam u svojoj trecoj godini srednje imao "samo" 5 razlicitih matematika :d

Znaci,osetio si "ubojite reforme" skolstva aka Stipe Suvar i Usmereno Obrazovanje :d

... vi ne mozete da shvatite kolko je meni tesko da objasnim cerci da je potpuno normalno da gleda MTV

razumem te,ali MTV 80'tih i ovo sto se sad zove MTV nema nikakve veze,budi realan ;)

Bolje da gleda Pink i sluša Grand nego MTV. Danas na MTV nema muzike, samo neki rijaliti programi koji razaraju neurone. Doduše MTV 2 nešto drukčiji po tom pitanju :)

Alister;2595792 razumem te je napisao(la):
Tjah, kada bih ja to rekao prozvali bi me nostalgicarem, ali i dalje je bolje od grand produkcije.....
Bar sad mozemo da downloadujemo samo spotove koji nam se svidjaju, a ne kao 80-tih blejimo po ceo dan da bi snimili dva spota koji nam se svidjaju....

@GOW Pricaces drugacije kada budes imao svoju decu... ili neces? :d

Poslednja izmena:
Nisu ovde problem samo deca, ogroman problem su i sami profesori/nastavnici/asistenti (A najveci problem je samo drustvo u celini). Svi znamo kako se danas predaje po nasim obrazovnim institucijama, nastavnici na casu bukvalno nista ne rade, ali ako zelis da steknes neko znanje (i ono sto je potrebno za dalje usavrsavanje) to znanje moras potraziti kod njih kuci na privatnim casovima (za koji uzimaju cca 10eur) - i naravno boli ih briga da decu nauce nesto u skoli. Ja kad sam skoro bio do jedne srednje skole, ono svaki profesor sa sobom uz dnevnik nosi i listu iz sportske kladionice, pa eto dok deca na casu programiranja, umesto da resavaju odredjene probleme i analiziraju algoritme - proveravaju FB statuse i ko je koga lajkovao - a za to vreme nastavnik popunjava tikete ili i on sa njima gleda neke cice...
Na fakultetima sada profesori sredjuju svoje privatne poslove, za studente ih nije briga, a jos manje za plan i program.
Pogledajte nase tehnicke fakultete - vecina profesora radi projekte na kojima uzimaju kintu (ali bukvalno vode svoje privatne poslove), odrze po koje predavanje - a rad sa studentima im je 0, neke je gotovo nemoguce naci, za konsultacije da ne govorimo. Naravno postoje i oni koji su maksimalno posveceni svom poslu, ali takvih je sve manje. pa su tako i studenti koje zanima i zele nesto da nauce prepusteni da samostalno istrazuju ili uz pomoc dobrih asistenata...
Haos

Tjah, kada bih ja to rekao prozvali bi me nostalgicarem, ali i dalje je bolje od grand produkcije.....
Bar sad mozemo da downloadujemo samo spotove koji nam se svidjaju

Ja spotove ni ne gledam često, muzika se sluša.

@GOW Pricaces drugacije kada budes imao svoju decu... ili neces? :d

Veliki je internet, nek sluša šta god želi. Zašto se TV podrazumeva kada je slušanje muzike u pitanju?

Nije muzika problem tu, niti je Grand samo muzika. Grand je filozofija života i to jako nakazna.

Poslednja izmena:
dabome da znam da podelim dva broja (sto se u vecini zadataka i trazilo)...no, pre deceniju kad sam ja polagala prijemni (svejedno), bitno je bilo uraditi postupak tacno...e sad, ispadoh glupa i neobrazovana sto sam zagubila u glavi postupak - Mita ima 3, Pera 3x vise, a Joca 4 puta manje..koliko je bilo ukupno... :) da nema zabune, resenja znam, postupak ne znam...
Sto se teme tice (dobro, zavrsnog ispita za osnovnu skolu), mislim da je trebalo bar da bude opcija polozio/nije polozio..ovako je i onaj sa 0 poena, zavrsio osnovnu skolu.

p.s. koliko kostiju ima coveciji organizam? (molim bez googla i ostalih pomocnih prirucnika)? (biologija za osnovnu skolu-opsta kultura)

Poslednja izmena:
Ljudi, sto se tice nasih strucnjaka i to koliko su cenjeni:
(pricam za inzenjere, posto mi je to struka, ali verujem da je svuda tako)

Za dobrog inzenjera najbitnije je inteligencija*radne navike. U to da li je to inteligencija onaj IQ iz testova necu da ulazim. Radne navike podrazumevaju i koliko efikasno i realno radis, ne samo koliko sati.
Tek onda na to ide neko teorijsko i prakticno znanje.

Nasi fakulteti su bili zestok filter, i samo oni sa visokom prvom stavkom su ih relativno efikasno zavrsavali. Ovo drugo (znanje) mozda nikad ni nije bilo na nekom visokom nivou, ali kad isfiltriras najsposobnije, ti se za znanje lako snadju. I to je cela mudrost, i razlog zasto smo (bili) cenjeni.

Ima i danas dosta ljudi koji dobro prolaze napolju. I opet to nije zato sto su stekli bog zna kakvo (prakticno) znanje, vec zato sto su sposobni da grizu. Delimicno prirodno, delimicno zato sto kad te neko godinama zatrpava ko zna sve cime naucis da meljes sve pred sobom. Naravno, kad se trkas sa gomilom indusa i kineza koji su naucili da melju sve pred sobom, a pri tome budu gladni, stvari postanu mnogo teze...

A praksa... pa ta "praksa" koju mozes da dobijes na faksu se brzo stekne u realnom zivotu.

Zašto se TV podrazumeva kada je slušanje muzike u pitanju?

Nije muzika problem tu, niti je Grand samo muzika. Grand je filozofija života i to jako nakazna.

LOL.... Pokazi mi porodice koje slusaju radio i odatle prikupljaju info.... Druga stvar ne pricam o tvom godistu, nego o deci, koja ako ne znaju da izguglaju ono sto zele ( a to je 90% ), ne mogu to da dobiju....
A to sto je Grand filozofija zivota je zbog toga sto je dosla preko cega? TV-a.....

Da, bas to, voli tu vrstu muzike i zbog toga je neshvacena u svom razredu, jer ne slusa domaci rep i grand paradu, i ima problem sto misle da je freak (a pri tome ne voli Justina Biebera :d )

Ma jok bre, ja mislio isto ovo sto su ti dole rekli. :) Nema tu M od MTV-a, doduse vecina danasnje muzike je postala dno, tako da joj je svejedno da li slusa nase ili strane. Mada opet dobro je da slusa oba jer ce shvatiti dosta stvari o muzici i nauciti da poredi i razlikuje neke stvari. :)

Pa od svih profesija na ovom svetu softverom je najlakše zameniti pravnike, uostalom kao i svaku drugu profesiju koja ne zahteva kreativnost i zdrav razum.

Ako ništa drugo, deca koja padnu test o kome pričamo u ovoj temi u krajnjoj liniji mogu da se bave pravom.

PS. Sa trinaest godina sam znao šta je liberalni socijalizam bez da sam bilo gde pročitao i čuo o tome. Ne možete me kriviti što ne podnosim pravnike kao nosioce državnih sistema koje imamo danas. U utopističkom svetu kakav oduvek priželjkujem za njih nema mesta :)

Ajde mi molim te objasni ovo oko nepotrebnosti pravničke profesije, najbolje bi bilo na PM, da ovde ne gušimo raspravu. :)

Pa mislio je na neku vrstu "utopijskog" drustva u kome je vecina danasnjih najplacenijih poslova totalno nepotrebna...

p.s. koliko kostiju ima coveciji organizam? (molim bez googla i ostalih pomocnih prirucnika)? (biologija za osnovnu skolu-opsta kultura)

Ja pomislih ~400, al mi G rece da je duplo manje. Pogodio sam red velicine, sto je u mom svetu sasvim ok :)

Ma jok bre, ja mislio isto ovo sto su ti dole rekli. :) Nema tu M od MTV-a, doduse vecina danasnje muzike je postala dno, tako da joj je svejedno da li slusa nase ili strane. Mada opet dobro je da slusa oba jer ce shvatiti dosta stvari o muzici i nauciti da poredi i razlikuje neke stvari. :)

LOL, ako vi kazete da MTV nije kao sto je nekad bio, sta bih tek onda ja trebao da kazem :p :p
Ali uvek podrzavam MTV, (ustvari VH1) ispred JK, Grand production i ostalih.....

VH1 da i mtv do pre y2k. Ovo sada generalno je stvarno ocaj muzika na vecini frontova. Plagijarizam i moralno idejni minimalizam na komercijalni kvadrat. I ja sam relativno nova mtv generacija ali znam sta je kvalitetna muzika u mnogo zanrova, sto samo ako ne pratis trendove mozes da provalis nezavisno od godina.

Pa mislio je na neku vrstu "utopijskog" drustva u kome je vecina danasnjih najplacenijih poslova totalno nepotrebna...
Takođe je naveo da pravo ne zahteva kreativnost, niti zdrav razum, te stoga nije ni potrebno u ljudskom društvu (zato sam i reagovao u suštini). Tu je na pravo dat veoma redukcionistički pogled i pravo je svedeno na obični pozitivizam, a po meni pravo je više od toga. :) A dobro sam pročitao njegov post, i video da je napisao da je to utopistička ideja, tako da mi to nije potrebno dodatno naglašavati.

ovo postaje moja omiljena recenica! tako lepo odrazava stanje nacije, da uopste ne treba dalje pricati... al' aj' da probam - sta je strucnjak, pa jos nas? sta znaci cenjen? sta je svet? ko i na osnovu cega to tvrdi?

odgovor na poslednje pitanje je, mislim, jasan: nasi politicari i kafanska raja, bez ikakvog osnova.

To jeste nekada bila istina, nažalost kako se srozalo naše školstvo, danas više nije tako.

Za primer uzeću mog matorog ('61), gotovo trećina(tj. svako ko je hteo) njegove generacije sa faxa (btw, on ga nije završio, moje rođenje je razlog i zašto nije, a i našao je posao ovde za ~1500 tadašnjih maraka, naravno par godina pre rata, i očekivao da će tako biti večno) je početkom devedesetih našla uhljebjenje u Kanadi, Americi, Novom Zelandu. I to su svi našli poslove u struci, praktično sa aerodroma. A deo njih nije stao na tome, već su napravili ozbiljne karijere.

I moj matori je početkom ratova konkurisao u par Američkih kompanija, u jednoj je primljen na probni period, ali je pod pritiskom njegovih roditelja odlučio da ostane ovde i načinio ogromnu grešku. Danas je dospeo do toga da cvika za svoj posao, jer je ako se nevaram jedini radnik bez fakulteta na mestu na kom se nalazi, i da bez obzira na znanje i predanost koju poseduje i koje su ga održali do danas, pitanje je trenutka kad će ostati bez posla.

Poslednja izmena:
Evo, ako nekome trebaju rešenja :d

Nisam 100% siguran, ali koliko sam čuo, ovaj završni test se boduje prilikom upisa u srednju školu.

@Bahati
Ma ne, samo ti se učinilo :D
Zamisli kada neko ko drži Gadafija na avataru i ima location "munze konza" kaže da je ovo društvo otišlo dođavola. :S:

P.S. Pritom, ceo moderatorski tim dozvoljava takav avatar koji ima izuzetno političku konotaciju. Dok se samo u ovoj temi široko raspreda o politici, sociologiji, psihologiji... Što bi sve trebalo da je zabranjeno (IT forum, jel'te). Ne samo što nije sankcionisano, nego i sami moderatori učestvuju u tome.

Zamisli kada neko ko drži Gadafija na avataru i ima location "munze konza" kaže da je ovo društvo otišlo dođavola. :S:

P.S. Pritom, ceo moderatorski tim dozvoljava takav avatar koji ima izuzetno političku konotaciju. Dok se samo u ovoj temi široko raspreda o politici, sociologiji, psihologiji... Što bi sve trebalo da je zabranjeno (IT forum, jel'te). Ne samo što nije sankcionisano, nego i sami moderatori učestvuju u tome.
Oces avatar obame i lokaciju Sen Trope?!

Takođe je naveo da pravo ne zahteva kreativnost, niti zdrav razum, te stoga nije ni potrebno u ljudskom društvu (zato sam i reagovao u suštini). Tu je na pravo dat veoma redukcionistički pogled i pravo je svedeno na obični pozitivizam, a po meni pravo je više od toga. :) A dobro sam pročitao njegov post, i video da je napisao da je to utopistička ideja, tako da mi to nije potrebno dodatno naglašavati.

Pa dobro po tebi. :) Vidis kakav svrhu ima pravo u ovom drustvu, iako pociva na moralu, moral je u njegovom "sprovodjenju" apsolutno izvrnut i upotrebljen na sasvim druge nacine zarad necije dobiti.

Pa otišlo je u 3... zbog takvih kao ti, kojima je 5 bodova na onom testu iz prvog posta maksimum koji mogu da daju.

Edit:
Nego, jesi li primetio da čak i neki moderatori imaju isti avatar? Pa čak je jedan od njih iz Zemuna. Zar ti ne liči na neku zaveru, ili čak klan? Da sam na tvom mestu ja bih išao kod Obame i molio za jedno dobročiniteljsko bombardovanje. :d

Kukaš tu i plačeš zbog avatara i lokacije k'o neka... 3.14 :d

Poslednja izmena:
Opasno sam se iznervirao kada sam video ove testove.
A ja ****** se zabrinuo jer me je juče koleginica zvala da oko podneva proverim na internetu koju kombinaciju je dragi ministar izvukao.
Sin joj je polagao. Kapiram, opravdani strah. Znam kako je bilo u moje vreme (TM).

Zapravo, toliko sam se razočarao da sam probudio sina (šesti razred) i dovukao go pored mene, ispred kompa, dao mu papir i olovku i viknuo "RADI".
Klinja me prvo zbunjeno gledao pa slegao ramenima i krenuo da čita pitanja. Posle 3 minuta, kod šestog pitanja me je pogledao i promentarisao: "pa ovo je lako"...

Rezultat:
Ukupno 15 je uradio "u letu" (kako i ne bi). Svi tačni.
Kod 2 je morao da upotrebi olovku i papir i pripremi zadatke koje je opet nakon 5 minuta uspešno završio.
Preostala 3 nije umeo da uradi jel, kako kaže, nisu još uvek to radili u školi.

Ako ništa drugo, savest mi je čista i znam da mu skroz odličan uspeh nije "sa neba pao". Mada to i takmičenja na koja redovno ide i pokazuju.

Jedino me interesuje da li je savest čista onima koji su pripremali ovaj završni ispit, još više roditeljima čija deca nisu prošla.

Sramota.

Pixell, polako jos ga sperma nije udarila u glavu :) .
To je normalno za njegove godine. :D

Poslednja izmena:
Sa Gdinom bi se još i mogla voditi neka konstruktivna rasprava, ali samo ćemo bez veze produbiti offtopic. Sto se tiče gow-a, dobro je rekao weasel, priča o onome o čemu malo zna, mada je i weasel načinio istu grešku rekavši da je na pravu sve bubanje. Bez povezivanja, razdvajanja bitnog i manje bitnog, razumevanja materije i njene suštine nema izučavanja pravne nauke. To, po meni, nije bubanje (danas mi baš nešto ide ovo "po meni" :D). Ne znam na šta je weasel tačno mislio, možda ne koristimo pojam ''bubanje'' u istom značenju. :) I sad ću stvarno prekinuti sa off-om.

Pa od svih profesija na ovom svetu softverom je najlakše zameniti pravnike, uostalom kao i svaku drugu profesiju koja ne zahteva kreativnost i zdrav razum.

Ako ništa drugo, deca koja padnu test o kome pričamo u ovoj temi u krajnjoj liniji mogu da se bave pravom.

PS. Sa trinaest godina sam znao šta je liberalni socijalizam bez da sam bilo gde pročitao i čuo o tome. Ne možete me kriviti što ne podnosim pravnike kao nosioce državnih sistema koje imamo danas. U utopističkom svetu kakav oduvek priželjkujem za njih nema mesta :)

spot-on.

Pa naše sudove i ostatak državnog aparata naravno da ne može da zameni softver u potpunosti. Pa kako emulirati specifičnu potrebu zaposlenih za hvatanjem krivina, uzimanjem pauza na svakih sat vremena što ne uključuje zakonom zagarantovane puš pauze :d

Elem, da budem malo ozbiljan. Državni sistemi kakve imamo danas se pored ostalih, baziraju na glavne dve osnove: pravni sistem i odbrambeni sistem (vojska i policija) . Pravni sistem ima ulogu izgradnje i obezbeđivanja funkcionisanja države dok vojni i policijski sistemi imaju ulogu zaštite države kako od stranih tako od domaćih faktora. Ta dva ključna sistema se ne baziraju na zdravom razumu niti su zdrav razum i logika potrebni za njihovo funkcionisanje. Oni koji su deo ta dva sistema ne moraju posedovati zdrav razum, razvijenu sposobnost analize i povezivanja informacija

Znači u startu imamo da je državni sistem koji danas preovlađuje nešto što nije potpuno prilagođeno čoveku već se sasvim lako može primeniti i na manje inteligentna živa bića. Nama treba nešto po meri čoveka, nešto naprednije od visoko birokratizovanih državnih sistema koji počivaju na pravnom* i odbrambenom sistemu.

Takođe jedan osvrt na problem našeg školstva, insistiranje na memorisanju pojmova. Pošto je ovo IT forum većina je upoznata sa bazama podataka i principu na kome rade. Tu je centralna baza koja se projektuje što uključuje unos podataka (memorisanje), sisteme za obradu tih podataka, optimizaciju tih sitema itd. Upiti koje izvršavamo nad tom bazom nad ubrzavaju traganje za datim informacijama i u određenom slučajevima nam mogu informacije pretvoriti u nešto što možemo koristiti. Kako god bilo, data mining (proces pretrage i analize podataka) još uvek u potpunosti ne može bez čoveka. Što znači da je analiza informacija, uočavanje uzročno posledičnih veza između tih podataka i na kraju oblikovanje rezultata nešto što je za sad ljudska eksluziva pa se samim tim prema tome treba odnositi sa poštovanjem.

Kompjuter bolje memoriše od nas, forsiranje memorizacije je zaostatak prošlosti kada je pretraga zapisanih podataka putem knjiga bila daleko sporija od pretrage u mozgu. Danas se zahvaljujući kompjuterima to vreme značajno smanjilo i zato je neophodno akcenat baciti na razvoj sposobnosti analiziranja podataka. Ideja jeste radikalna, pogotovo u ovoj zemlji ali iako neobično uopšte ne bi bilo loše kada većina ljudi ne bi u svojim glavama imala veliki broj informacija. Ali bi morali da imaju razvijenu logiku i zdrav razum.

*samo nemojte da idemo u raspravu šta je pravni sistem, šta je pravo. Da li se reč pravo iz pravnog sistema ima svoje prirodno značenje, da li se odnosi na prava čoveka i njegove obaveze ili se ta reč koristi da bi se opisao sistem koji ima za cilj održanje određenog poretka.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno