Šta je novo?

Приликом гашења рачунара, чује се гласан поп звук на мониторима (zvucnicima)

tozovac

- P. Živković -
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
755
Поседујем Focusrite Scarlett 2i2 звучну карту/интерфејс и мониторе Focal CMS 40 повезане балансираним кабловима на звучну.
Када укључујем/искључујем рачунар, ако су монитори укључени, чујем јак "поп" звук из њих. Звук је доста јак, и бојим се да ми монитори не изгоре или се не покваре. Тако да сам престао да укључујем мониторе пре него што се систем не подигне. Такође, не остављам их укључене ни у тренутку искључивања рачунара, већ их пре тога искључујем.

Читао сам на нету о том проблему и људи се у ствари жале на комбинацију Focusrite интерфејса и било којих монитора. Значи проблем је у конкретном интерфејсу. Мој Focusrite је прве генерације, а колико сам читао, ни они треће или четврте генерације нису поштеђени тог проблема.

Јел постоји можда неки workaround да се избегне та непријатност?

Покушао сам са енејбловањем опције ErP у Биосу, али безуспешно, и даље се чује.

Другар има Motu интерфејс и каже да су му монитори нонстоп укључени, а приликом укључивања/искључивања рачунара чује само неки тихи звук, нешто налик на пуцкање.

Ne postoji, hardverski dizajn pojačala je takav i tu nema pomoći kroz neko podešavanje.
Imaš tri opcije:
1. Nastavi da gasiš zvučnike pre uključivanja računara
2. Ako si vičan lemilici postoje šeme za modifikaciju koja će rešiti problem
3. Menjaš inrefejs za nešto što ima ugrađene releje i filtere poput tog Motu-a, Audienta...

Imam Audient Evo 4 i to je jedini uredjaj koji se ne gasi iako iskljucim komp ili kada kada ode u sleep.
Nerviralo me sto se ne gasi i izvucem usb.
Posle jakog pop udara mi bilo jasno zasto se ne gasi i vise mi nije palo na pamet da izvlacim usb :)
Inace nikakve zvukove ne daje pri pc on/off.

Jedini workaround koji mi pada na pamet je usb hub sa eksternim napajanjem koji neces gasiti.

Људи, хвала вам на идејама!

Што се тиче модификације звучне, томе нисам вичан, а и не петља ми се, искрено. А јесам размишљао о другој звучној, али за сада, нека остане овако.

Дјук, ово што кажеш за усб хаб са екстерним напајањем, то ми звучи као одлична идеја. Једино што ме брине је то што је мени већ било подешено у Биосу да се не искључују усб портови, могао сам и поред искљученог компа да напајам уређаје (нпр. Ардуино). Онда сам у Биосу енејбловао ЕрП, да би ми гасио портове, али опет се чује гласан поп звук. То сам баш прексиноћ покушао. Тако да не знам шта бих још могао да пробам.

А то што кажеш за Аудиент, јел то звучна са екстерним напајањем или не? Моја Фоцусрите се напаја само преко усб-а. И нема могућност додатног екстерног напајања.
Сад ми сину, гледао сам у Плејеру Фоцусрите карте четврте генерације, имају могућност екстерног напајања. Шта мислите, да ли би то решило проблем?
Ма, вероватно је најбоље да мењам карту. Али задовољан сам овом, баш је добра, што да купујем другу ако ова ради лепо. Осим што ми при гашењу рачунара сруши стан 😀

ili da ne gasis racunar :)

Koristim Audient ID4, nema "pop" zvuka. Pri svakom uključivanju računara(i gašenju) čuje se zvuk releja(mehanički klik) iz samog interfejsa, ništa iz samih zvučnika. Nema ni pri vraćanju iz sleep moda. Povezano na USB-C priključak na kućištu(daje više struje od USB-A pa pojačalo za slušalice ima više snage.

Nazad
Vrh Dno