Šta je novo?

Hardver Помоћ за састављање PC- конфигурације 60000?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

korahepop

Cenjen
Učlanjen(a)
30.01.2014
Poena
160
Иде полако црни петак па се припремам да саставим нешто за себе до 60000 дин. Тренутно користим ацеров лаптоп Intel Pentium CPU N3540 @ 2.16GHz - RAM 4,00 GB...итд, значи ништа озбиљно. Користио бих највише за нет, филмови, писање и евентуално за неке мање потребе фотошоп. Можда сад једну добру подлогу одрадити за евентуално у будућности надограђивање. Собзиром да сам већ лагано испао из токова, па ако може нека препорука. Хвала од срца!

Crni petak je šarena laža za malu decu, ako to nisi dosad shvatio, kao prvo. Kao drugo, da si nekad bio u toku, lako bi sada sam odlučio šta da kupiš, ali tvoja stvar... Ostavio si dosta nedoumica... Nisi rekao da li želiš novu konfiguraciju ili polovnu, razlika zna biti značajna. Monitor da ili ne? Periferije?
Nisam ni ja neki IT guru, ali uvek sam istraživao i sam donosio odluke oko kupovine. Na tvom mestu ja bih primenio obrnutu metodu računa, da pokušam ovako: od ukupne cifre eventualno oduzmeš budžetski monitor HD rezolucije i dijagonale 24", te željene periferije, budžet kućište i napajanje srednje klase i snage 450-500W. Ostatak sume ti služi za osnovu konfiguracije, to ti je opet budžetski 2.5" SSD disk minimum 240 GB i jedan HDD veći za skladište i 16 GB RAM memorije. Na kraju, a obično ljudi polaze od ovog, od preostale sume izabereš CPU, minimum četvorojezgarni sa integrisanom grafikom i stock hladnjakom, te odgovarajuću budžetsku ploču. Na nadogradnju zaboravi, to u ovoj cenovnoj kategoriji prosto nije isplativo i neće ti trebati, za tvoje potrebe ovo će raditi godinama, a posle na otpad i kupiš drugu konfiguraciju. Photoshop možeš instalirati na svaku konfiguraciju jednom godišnje i izbrisati ga, uz zaključak da je to ipak pravljeno za neke druge korisnike koji mogu da plate ovaj softver i žive od njega...

Crni petak je šarena laža za malu decu, ako to nisi dosad shvatio, kao prvo. Kao drugo, da si nekad bio u toku, lako bi sada sam odlučio šta da kupiš, ali tvoja stvar... Ostavio si dosta nedoumica... Nisi rekao da li želiš novu konfiguraciju ili polovnu, razlika zna biti značajna. Monitor da ili ne? Periferije?
Nisam ni ja neki IT guru, ali uvek sam istraživao i sam donosio odluke oko kupovine. Na tvom mestu ja bih primenio obrnutu metodu računa, da pokušam ovako: od ukupne cifre eventualno oduzmeš budžetski monitor HD rezolucije i dijagonale 24", te željene periferije, budžet kućište i napajanje srednje klase i snage 450-500W. Ostatak sume ti služi za osnovu konfiguracije, to ti je opet budžetski 2.5" SSD disk minimum 240 GB i jedan HDD veći za skladište i 16 GB RAM memorije. Na kraju, a obično ljudi polaze od ovog, od preostale sume izabereš CPU, minimum četvorojezgarni sa integrisanom grafikom i stock hladnjakom, te odgovarajuću budžetsku ploču. Na nadogradnju zaboravi, to u ovoj cenovnoj kategoriji prosto nije isplativo i neće ti trebati, za tvoje potrebe ovo će raditi godinama, a posle na otpad i kupiš drugu konfiguraciju. Photoshop možeš instalirati na svaku konfiguraciju jednom godišnje i izbrisati ga, uz zaključak da je to ipak pravljeno za neke druge korisnike koji mogu da plate ovaj softver i žive od njega...
Па за почетак ћу га накачити на тв. Не бежим и од половних компоненти.
Па можда неки амд процесор, 16 рама, имам један екстерни диск од 2т...

Postavio si temu u podforum Brand racunari i konfiguracije i nisi omasio :)

Tebi je sasvim dovoljan brend ( Fujitsu,HP,Dell,Lenovo... ) polovnjak
od oko 100-150€

Intel i5-6x00
8-16GB DDR4
SSD 256GB + HDD ( ako je potrebno vise prostora )

Recimo:
12100 za 18000 kod nas, potencijalno malo jeftinije preko KP.
Asus Prime H610M-A za 11000, ako se uštedi na nečemu ili naleti neka kinta neka se usmeri ovde za neku iole pristojniju B660 ploču.
2x8 GB memorije 3200 CL16 je 7500-8000.
500 GB NVMe SSD (Silicon Power P34A80, recimo) za 6500...možda može da se iskopa nešto pristojno i polovno na KP.
FSP Hydro Pro 500W za 5500 (čisto da ima lufta za neku grafiku)
To ostavlja još 10-ak hiljada za kućište. Bilo šta sa iole dobrim protokom i par ventilatora, možda stari dobri MS Fighter V305 uz 3+ komada Arctic P12 ventova (5-pack preko KP?). Verovatno ostaje još koja hiljada do 60000 budžeta...

Ja bih proširio budžet za nekoliko hiljada za B660 ploču koja neće imati problem da jednog dana primi 13400 ili 13600K, što da ne.
Ne bi škodio i SSD od 1TB umesto 500GB, razlika u ceni nije prevelika...

Recimo:
12100 za 18000 kod nas, potencijalno malo jeftinije preko KP.
Asus Prime H610M-A za 11000, ako se uštedi na nečemu ili naleti neka kinta neka se usmeri ovde za neku iole pristojniju B660 ploču.
2x8 GB memorije 3200 CL16 je 7500-8000.
500 GB NVMe SSD (Silicon Power P34A80, recimo) za 6500...možda može da se iskopa nešto pristojno i polovno na KP.
FSP Hydro Pro 500W za 5500 (čisto da ima lufta za neku grafiku)
To ostavlja još 10-ak hiljada za kućište. Bilo šta sa iole dobrim protokom i par ventilatora, možda stari dobri MS Fighter V305 uz 3+ komada Arctic P12 ventova (5-pack preko KP?). Verovatno ostaje još koja hiljada do 60000 budžeta...

Ja bih proširio budžet za nekoliko hiljada za B660 ploču koja neće imati problem da jednog dana primi 13400 ili 13600K, što da ne.
Ne bi škodio i SSD od 1TB umesto 500GB, razlika u ceni nije prevelika...

Vidim vi ste za intel opciju? Moze li se sta vise dobiti za amd kombinaciju?

Npr koja b660 ploca je prihvatljiva (asus, msi, gigabyte...)?

Vidim vi ste za intel opciju? Moze li se sta vise dobiti za amd kombinaciju?

Npr koja b660 ploca je prihvatljiva (asus, msi, gigabyte...)?
Može Ryzen 5600G, nisam ni znao da su im cene iste. U Photoshopu bi trebalo da su tu negde, a ima i mnogo bolju integrisanu grafiku ako bi da odigraš nešto. Plus, više jezgara i threadova generalno...
Od ploča recimo Gigabyte B550M-DS3H. Ako bi nekad da ubodeš nešto jače poput 5900x, možda će trebati malo bolja ploča, zavisi od procesora...

Što se tiče B660 ploča za Intel, sve zavisi od toga koji bi procesor eventualno stavio u budućnosti. Ako se nišani recimo 13600K ili 13700 onda na primer Asus TUF B660, ali on je kod nas 18500 što je značajan skok. Odlična ploča, doduše. Verovatno može i malo jeftinija ako se malo cinculira power limit na procesoru ali to je već neka druga priča...

Uglavnom, imaš Intel i AMD varijantu. Intel ima bolji potencijalni apgrejd ali bi ploča koštala nešto više, ne mnogo više ako se gleda i na eventualni apgrejd na AMD strani jer bolje B550 ploče su slične cene.
Što se tiče navedenog budžeta i "ovde i sada" aspekta, obe varijante, 12100 i 5600G su validne. Sve zavisi od tvojih potreba i planova...

Može Ryzen 5600G, nisam ni znao da su im cene iste. U Photoshopu bi trebalo da su tu negde, a ima i mnogo bolju integrisanu grafiku ako bi da odigraš nešto. Plus, više jezgara i threadova generalno...
Od ploča recimo Gigabyte B550M-DS3H. Ako bi nekad da ubodeš nešto jače poput 5900x, možda će trebati malo bolja ploča, zavisi od procesora...

Što se tiče B660 ploča za Intel, sve zavisi od toga koji bi procesor eventualno stavio u budućnosti. Ako se nišani recimo 13600K ili 13700 onda na primer Asus TUF B660, ali on je kod nas 18500 što je značajan skok. Odlična ploča, doduše. Verovatno može i malo jeftinija ako se malo cinculira power limit na procesoru ali to je već neka druga priča...

Uglavnom, imaš Intel i AMD varijantu. Intel ima bolji potencijalni apgrejd ali bi ploča koštala nešto više, ne mnogo više ako se gleda i na eventualni apgrejd na AMD strani jer bolje B550 ploče su slične cene.
Što se tiče navedenog budžeta i "ovde i sada" aspekta, obe varijante, 12100 i 5600G su validne. Sve zavisi od tvojih potreba i planova...
Ovako nešto sam naumio:

Ryzen 5600g
GIGABYTE b550m ds3h
Kingston 2x8 kit fury beast 3200 cl16
FSP NAPAJANJE HYDRO PRO SERIES 600W STANDARDNO
Ms fighter v305
KINGSTON 500GB NV2 M.2 PCIe M.2 2280 SNV2S/500G

Ako nešto treba da menjam molim za preporuku 😀

Ovako nešto sam naumio:

Ryzen 5600g
GIGABYTE b550m ds3h
Kingston 2x8 kit fury beast 3200 cl16
FSP NAPAJANJE HYDRO PRO SERIES 600W STANDARDNO
Ms fighter v305
KINGSTON 500GB NV2 M.2 PCIe M.2 2280 SNV2S/500G

Ako nešto treba da menjam molim za preporuku 😀
Maлопре је неко поменуо да Ryzen има проблеме са Windowsom.
Мислим да би ово требало да знаш.

Nemoj cimati čoveka bez potrebe. Pogledaj datum vesti prvo, drugo to ne obuhvata sve Ryzen korisnike, treće sredili su taj problem za 99% korisnika (samo ažuriraj Windows i bios), četvrto ako izgasiš ftpm nema tih problema, itd.

Na kraju sam se odlučio za ovu konfiguraciju:

Intel 12100
Asus tuf gaming b660m plus d4
Kingston Fury 2x16 gb 3200 cl 16
Kingston ssd 500gb m2
Fps hydro 600w 80 bronse plus
Ms armor v315

Da li ima smisla? 😀

Sad sam pri izboru ovih ventilatora za kuciste. Da li ove artic p12 uzeti?

Intel 12100
Kingston ssd 500gb m2
Ms armor v315

Da li ima smisla? 😀

Ako još nisi naručio, ovo je odlična ponuda:

Intel 12100
Kingston ssd 500gb m2
Ms armor v315

Da li ima smisla? 😀

Ok je.
Arctic je među najjeftinijim ventovima koji su pristojni, uzmi...

Nazad
Vrh Dno