Šta je novo?

Покретна клима за собу од ~15 квадрата, да или не?

Falcon_BG

Poštovan
Učlanjen(a)
14.05.2021
Poena
60
Поздрав људи, ако може неко стручнији и упућенији да ми помогне око избора клима уређаја за моју собу. Дакле, клима ми је потребна само за моју собу и то само за расхлађивање током лета, пошто имамо централно грејање, тако да ми функција догревања зими не игра никакву улогу. Такође, у остатку стана је лети релативно пријатно, само је моја соба критична због позиције, тако да ми је довољно само да тих 15-ак квадрата може да расхлади. Размишљам да узмем неку покретну климу, па ме занима да ли је то добра идеја и шта бисте ми ви саветовали? Буџет ми је неких 35000, мада бих вероватно дао и коју хиљаду више, ако затреба. Хвала унапред.

Mi bi te posavetovali da ne kupiš pokretnu klimu.

@maxy @cruiser
Хвала вам на одговорима, али проблем ми је уградња класичне климе, 9. сам спрат, зид који је најпогоднији за уградњу је сав у прозорима, чак и ако се спољна јединица монтира испод прозора па провуку цеви до унутрашње, опет би било незгодно због струје, јер немам ниједну утичницу ни близу. Тако да мислим да би уградња коштала као пола климе, зато сам размишљао о покретној као неком лакшем решењу. Које су главне мане покретних клима у односу на класичне?

Pa glavna mana je to što ti je ceo sklop klime u sobi, za razliku od split sistema. To znači više buke i manja efikasnost, loš komfor.

Takodje treba negde izbaciti topao vazduh iz klime. Komsija sprat iznad je imao mideu mobilnu na ~20 kvm, rece da se grdno zeznuo, ne znam detalje.

A prozorska klima kao opcija? @Falcon_BG

Kada crkne, srecno da nadjes nekoga ko ce da je popravlja, moras da iseces prozor da izbacis crevo za odvod toplote iz kompresora, a i poprilicno su bucne.
I racunaj da stalno izbacuje vazduh napolje, sto znaci da nekuda mora i da ga uvuce, a uvlaci topao vazduh.

Prozorske klime su takodje bucne, ali malo manje od prenosivih i posto je zadnji deo klime napolju, nema potrebe za odvodom toplog vazduha...
Ako je bas nemoguce split, onda je prozorska svakako bolje resenje od prenosive.

Imam jednu prenosivu, imali smo par na servisu, a imao je i najbolji drugar takodje...to bih uzeo iskljucivo za neku poluzatvorenu verandu, pa da moze da rashladi, inace bih je izbegavao.

Samo mala digresija heroj, ne mira se prozor busit, ima naruci se platnena postava koja se oblijepi oko prozora. Prozor se drzi na kipu. Te mobilne klime su nuzno zlo. Ja sam sebi jednu narucio ovde u Njemackoj, ovih dana treba doc pa mogu prenijet iskustva. Marka je comfee(mideina proizvodnja).
Mane su im slijedece:
-glasne su
-nisu pretjerano efikasne
-stvaraju zracni podpritisak
-nezgodne za postavit, nisu bas toliko mobilne. Mora negdje izbacivat topli zrak

Ja nazalost u ovom stanu u Njemackoj nemam mogucbost postavljanja splita inace ne bi o njima ni razmisljao. Idea je drzati ovu koji sat upaljenu po danu na timer dok smo na poslovima da bude koliko toliko rashladjena kuca kad dodjemo. Sjedio sam kod prijatelja i rashladi ona fino samo je stvarno glasno, nema sanse da se sa onim zaspe.

Хвала свима на одговорима, што се тиче прозорске климе, нисам је искрено до сад узимао у разматрање, али погледаћу какве су и шта ту може да се нађе. Пробаћу онда још некога да доведем да ми процени колико би изашло увођење класичне климе, па ако видим да се не би исплатило, онда ћу морати покретну ипак...

Pozdrav

Treba mi mobilna/ prenosna klima, ( Znam sve prednosti i mane i zanemarujem ih primoran sam), i to koja nema odusak za vazduh, kondenzaciona, neka preporuka ili pomoc gde ih naci na netu ne nalazim ni jednu?

Pozdrav

Treba mi mobilna/ prenosna klima, ( Znam sve prednosti i mane i zanemarujem ih primoran sam), i to koja nema odusak za vazduh, kondenzaciona, neka preporuka ili pomoc gde ih naci na netu ne nalazim ni jednu?
Vidi klime funkcionisu tako sto prebacuju toplotu iz jedne sredinu u drugu. U hladjenju je to logicno iz sobe prema vani.
Klima bez odvodnog slaufa toplote nema smisla jer onda ne izbacuje toplotu, tj cak bi i grijala jer se u tom procesu hladjenja nastane dio doplote uslijed rada kompresora, koji bi u tom slucaju ostajao u sobi.
Imas ti one kao pokretne, sa vodom itd, ali to je sve samo marketing, tj malo usminkani ventilator.

Meni sto je djelomicno pomagalo su, zamrznute flase vode i ventilator. Preko noci stavim par flasa u zamrzivac. Onda ih u toku dana kad ugrije stavim u posudu ispred ventilatora i osjeti se pirenje hladnog zraka. Ovih dana treba mi doc ta pokretna jer nemam druge opcije pa cemo vidjet.

Da druze postoji, kosta ali postoji...

Hvala puno usvakom slucaju, ima verzija i bez tog oduska no su retke kod nas...

Ne postoji ono što mi zovemo klimom, a da radi bez izduva vazduha. Svaka klima, bilo split, bilo pokretna, je toplotna pumpa i princip rada je da mora nešto da ugreje da bi nešto ohladila i obrnuto. To što si ti video i što se reklamira kao pokretna klima bez izduva, ustvari nije klima, nego evaporator. Zasniva se na isparavanju hladne vode, tj. leda, u prostoriju.

Da druze postoji, kosta ali postoji...

Hvala puno usvakom slucaju, ima verzija i bez tog oduska no su retke kod nas...
Daj link toga sto postoji.
Gore si spomenuo kondenzacionu klimu, ni to ja ne znam sta je, moze pomoc?

Meni na pamet pade samo odvlaživač.

Ili pomenuti ovlaživač, treće nema

Kod mašina za sušenje veša se naglašava da je kondenzaciona.

Mašina suši, ne hladi veš.. bitno onima, koji nemaju pristup slivniku.

Tehnički gledano, mašina za sušenje je pokretna klima.

Nazad
Vrh Dno