Šta je novo?

Планирани апгрејд

mutCKo

Slavan
Učlanjen(a)
23.01.2008
Poena
320
Тренутна конфигурација је пазарена уз савете са форума, па у том духу и да наставим.

i5 3350P box
P8B75-V
2x4gb 2133 DDR3 HyperX
GA R9-280X
128 SSD + 640 GB + 1TB HDD
OCZ 600W

У потрази сам неке офис машине за брата па сам дошао на идеју да мојe делове CPU, MB, RAM, 1 HDD спакујем у неко старо кућиште које имам.
Напајање бих му пазарио, а мени остаје да се поновим нечим новим. Читајући форум видим да је већина препорука за i5-6500.
Која плоча за њега (без оверклока, без посебних функција тј. оно што се убоде у њу да ради и ништа више)?
Који рам (такође без oc-a)?
И касније, или сада ако успем да је продам, планирам да заменим 280х за 470.
Сваки савет добродошао (у смислу сачекати често помињани Зен, не мењати, одмах мењати итд.).

Хвала унапред.

Nisi rekao koliko para bi dao i čemu će služiti kompjuter (mada bih rekao da će biti igre u 1080p rezoluciji).

Za procesor i matičnu pogledaj ovu temu. RAM najjeftiniji na 2.000+ jedan štap od 8gb (da posle možeš dokupiti još jedan ako zatreba). Napajanje burazeru pominjano LC 600H-12 (mislim da je baš ta oznaka, ali javiće se već neko).

Iskreno, ti sa prelaskom na novi procesor nećeš dobiti maltene ništa. Ako si već odlučio da bratu daješ staru konfiguraciju (koja je za office overkill) onda sačekaj Zen i Kaby Lake. Makar ćeš uzeti novu platformu i ma koliko bolje performanse ili ćeš proći jeftinije sa starijom platformom.

Tvom bratu bi neki G3/4xxx (sa najjeftinijom matičnom koja ima sve potrebne priključke) odlično došao, a koštao bi daleko manje. Ako nije hitno i tu bih sačekao Kaby Lake zbog podrške za 4k video i verovatnog HDMI 2.0 izlaza na matičnim. Možda "sutra" uzmete 4k TV pa da lepo sve gledate :)

Користио би се за све по мало, ништа специјално (веб, офис, нека игра у фулхд...)

А разлог за апгрејд је финансијски. Рачунам да би он за тих 150-200е (колико бих узео од њега) добио лепу машину.

А ја за додатих 200 бих се фино поновио :)

Nisi rekao koliko para bi dao i čemu će služiti kompjuter (mada bih rekao da će biti igre u 1080p rezoluciji).

Za procesor i matičnu pogledaj ovu temu. RAM najjeftiniji na 2.000+ jedan štap od 8gb (da posle možeš dokupiti još jedan ako zatreba). Napajanje burazeru pominjano LC 600H-12 (mislim da je baš ta oznaka, ali javiće se već neko).

Iskreno, ti sa prelaskom na novi procesor nećeš dobiti maltene ništa. Ako si već odlučio da bratu daješ staru konfiguraciju (koja je za office overkill) onda sačekaj Zen i Kaby Lake. Makar ćeš uzeti novu platformu i ma koliko bolje performanse ili ćeš proći jeftinije sa starijom platformom.

Tvom bratu bi neki G3/4xxx (sa najjeftinijom matičnom koja ima sve potrebne priključke) odlično došao, a koštao bi daleko manje. Ako nije hitno i tu bih sačekao Kaby Lake zbog podrške za 4k video i verovatnog HDMI 2.0 izlaza na matičnim. Možda "sutra" uzmete 4k TV pa da lepo sve gledate :)

Ako igra igre, a igra koliko vidim, itekako ce dobiti u pogledu (pre svega) minimalnog FPS-a prelaskom na i5 6500. Govorim iz iskustva, mozes u krajnjem slucaju i pogledati testove upravo sa tom rx 470, ima ih dosta. Razlika ce naravno biti manja u nekim naslovima, dok ce u drugim razlika na istoj grafi(ako uzme RX 470) biti 60fps min umesto 50-tak ili ispod. Licno se uverio, GTA V, Hots, GW2, mnogo stabilniji fps u BF1 MP itd...Svaki (vise ili manje) cpu bound naslov ce videti poboljsanje. Primetio sam i sa svojom GTX 1060 koliko recimo Rise of Tomb Raider bolje radi na SkyLake kod ortaka. Kad pustis bench vidis da je razlika maksimum 10% u proseku, a onda pocnes da igras i vidis veliku razliku u minimalnom fps-u koji je meni najvazniji parametar.

@mutCKo
Mozes da sacekas Zen, ali veliko pitanje kada ce ti cpu-ovi biti dostupni, mislim na srednju klasu (150-250e), neke najave govore da nece sigurno jos 3-4 meseca.
Opet ako planiras i5 6500+h110(b150 plocu)+8gb ddr4 rama, u ovom trenutku racunaj realno 300-njak evra.

Nazad
Vrh Dno