Šta je novo?

Који програм за лакше вођење фирме и евиденцију?

Srbin do jaja

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
комшија ме смара већ неко време да му помогнем да нађе програм који ће му поједноставити пословање. ево у чему је ствар. он користи ексел који му завршава цео посао али све мора да ради ''пешке''. на пример: он пише рачуне и у самим рачунима је имају поља која су константна као што су основни подаци његове фирме, па онда речи типа ''име фирме, дреса, пиб, цена'' и тако те ствари које мора да има сваки рачун и има поља која се попуњавају у зависности која је фирма, која количина посла колика је цена посла и тако то...

е сад поред тога потребо му је да се аутоматски по чувању тог рачуна да сам фајл добије име исто као и број тог рачуна.

а трећа ствар је потребно му је да у посебном фајлу, програм сабира све рачуне на пример 2007. год., па посебно за 2008. год. итд.

надам се да сте схватили шта је потребно. и хвала на сваком одговору.

пс. најважније је да тај програм може да пише српски. јер се рачуни издају за домаће потребе, а не сумњам да може да се пише и енглески.

Poslednja izmena od urednika:
Zaboga, zašto čuvati svaku fakturu u Excelu posebno, kada ovde može divno da se iskoristi Mail Merge funkcija u integraciji sa Wordom?
U Wordu, napravi se osnovni dokument (npr. faktura), koja sve promenljive vrednosti (broj fakture, naziv klijenta, pib klijenta, opis robe/usluge, cena/iznos, PDV itd. itd.) vuče iz JEDNE Excel tabele za celu godinu. Bitno je samo da u Excelu prvi red (iznad svih kolona) bude BOLDOVAN, jer će Word samo u tom slučaju prepoznati da taj (Excel) dokument može da se koristi kao izvor za Mail merge. Milina za backup (ovakav Excel teško da može da naraste iznad megabajta), zipuje se pa se šalje samom sebi mailom. Milina za sve moguće proračune (mesečne, tromesečne itd.), može recimo na posebnom Worksheetu da napravi dokument za ulazne fakture, pa da unosom svake fakture automatski vidi kakav mu je trenutni balans PDV-a i tako dalje...
Ukratko: Excel koristi za proračune i kao osnovni dokument, a Word samo kao "školjku"

Zaboga, zašto čuvati svaku fakturu u Excelu posebno, kada ovde može divno da se iskoristi Mail Merge funkcija u integraciji sa Wordom?
U Wordu, napravi se osnovni dokument (npr. faktura), koja sve promenljive vrednosti (broj fakture, naziv klijenta, pib klijenta, opis robe/usluge, cena/iznos, PDV itd. itd.) vuče iz JEDNE Excel tabele za celu godinu. Bitno je samo da u Excelu prvi red (iznad svih kolona) bude BOLDOVAN, jer će Word samo u tom slučaju prepoznati da taj (Excel) dokument može da se koristi kao izvor za Mail merge. Milina za backup (ovakav Excel teško da može da naraste iznad megabajta), zipuje se pa se šalje samom sebi mailom. Milina za sve moguće proračune (mesečne, tromesečne itd.), može recimo na posebnom Worksheetu da napravi dokument za ulazne fakture, pa da unosom svake fakture automatski vidi kakav mu je trenutni balans PDV-a i tako dalje...
Ukratko: Excel koristi za proračune i kao osnovni dokument, a Word samo kao "školjku"

ај молим те објасни ми како се то ради.

Pronađi na Google uputstva/tutorijal/help kako se radi Mail Merge u Wordu (funkcija koja na jedan dokument ubacuje promenljive vrednosti tipa ime-adresa-poštanski broj-mesto na unapred utvrđena mesta, a konkretne podatke "vuče" iz drugog dokumenta koji je tabelarnog tipa). Kada uđeš u štos da nateraš Word da odštampa npr. 20 pozivnica sa različitim imenima i prezimenima koje si povukao iz drugog dokumenta, ukapirao si osnovni princip rada. Sve ostalo je prilagođavanje konkretnim potrebama firme.

али како иде чување сваке фактуре и тако то?

Ma ne čuvaš fakturu kao poseban dokument, nego jedan tabelarni pregled u Excelu za sve fakture u godini, nešto nalik knjizi faktura. Odštampaš primerak na papiru koji moraš imati zbog države, a za svoj pregled koristiš samo tabelu. Za štampu za klijente koristiš Word, tako što otvoriš dokument koji je samo vizuelni uzorak fakture, pri čemu "vuče" podatke iz Excel tabele i prikazuje ih u odgovarajuća polja. Prouči malo po internetu kako radi Mail Merge funkcija, biće ti mnogo jasnije.

Excel je "primitivno" rešenje za vođenje evidencije u preduzeću.. Svako ko se malo razume u Access će ti za nekoliko sati uraditi program koji će pored savršene evidencije računa imati i karticu komitenata, materijala, inventare itd.

Excel je "primitivno" rešenje za vođenje evidencije u preduzeću.. Svako ko se malo razume u Access će ti za nekoliko sati uraditi program koji će pored savršene evidencije računa imati i karticu komitenata, materijala, inventare itd.

размишљао сам о ексесу (access). чак га инсталирао и мало чачкао и тако то, ал не вреди кад нисам упознат са свиме тим.

друго оно са мејл мрџинг није то то. комшија ради још брже писање фактуре од мејл мрџинга. он само отвори задњу фактуру за фирму којој треба да пошаље, промени параметре и готово.

али као што сам реко, треба му да фактуре аутоматски добијају одређен назив, да сам сабира количину новца у промети, и друге глупости. а све то је најбоље из базе података. ексес јесте решење али ја не знам да га применим (а самим тим ни комша не зна).

ако неко има неки добар туторијал. гледао сам на нету, ал то је све бескорисно јер објашњавају како направити дата базу, како ово како оно. а све те почетничке глупости су у суштини стандардне за све офис програме. треба ми нешто напредније. да ми покаже како да поставим ту базу података, како да потхрањујем различите извештаје, фактуре итд...

Poslednja izmena:
Nisi naveo koliko je komsija spreman da izdvoji novcanica za taj program? Evo mogu ja da mu ponudim IS za vodjenje kompletnog preduzeca, cena od 5000 eur pa navise, ali mislim da sigurno tako nesto nije imao u planu.

Problem koji on ima se resava na dva nacina:

- Vremenom (kucanjem pesaka)
- Parama (kupovinom softvera za tu namenu)

...

Poslednja izmena:
Slabo se razumem u finasijska poslovanja, al sam svojevremeno poznavao coveka koji je po srbiji prezentovao tadasnji novi softver za finansijsko poslovanje firme pod nazivom bluesoft.

Ukratko, za ono vreme (199x), je bilo prilicno revolucionarno imati windows program sa srpskim komandama u kome ste mogli da unosite sve sto se tice finansija u nekoj firmi, a da pri tome taj program ne bude skuplji od 200-300 maraka/evra.

Skoro sam cuo da je taj covek umro - i vrla je steta jer je bio izuzetan lik, u vise aspekata. Slava mu.

Al` vidim da se firma prilicno razvila i cini mi se da je vrlo bitno sto ima prilicno dobro organizovanu korisnicku podrsku (prema ono sto vidim da pise na njihovom sajtu).

Pa, ako nekome treba neki domaci sw za knjigovodstvo ili slicno verovatno bi trebalo da razmotri i http://www.bluesoft.co.yu/index.html

Ja imam posredne veze sa Bluesoft-om... često sam bio u prilici da ga "menjam".
Program je verovatno rađen po narudžbini za neko preduzeće i dorađivan i dorađivan... tako da je postao preglomazan.
Ljudi se zalepe za nisku cenu i onda shvate da im program ne radi posao (zbog neke specifičnosti poslovanja) ili se do rezultata dolazi veoma sporo (zbog kompleksnosti programa)... i onda jure programera :p

Softver za vodjenje firme

Mislim da postoji besplatan program za vodjenje firme, koji se zove LIDDER 2010. E sad, oni imaju neku FREE verziju od cca 500Mb, skini sa njihovog sajta pa pogledaj. Mada sudeci po tvojim opisima Access je prava stvar, em prosto, em moze da preslika svoje poslovne procese ne softver, na nacin koji njemu odgovara. Svako drugo resenje zahteva, evaluaciju, integraciju implementaciju i edukaciju. Ako je spreman na to, neka kupuje pravi softver, ako nije, neka skuca nesto u Accessu. Ja sam uz pomoc ljudi sa ovog foruma, naucio access za nekoliko dana, i napravio resenja slicna onima koje ti opisujes kao potrebu.

Mislim da postoji besplatan program za vodjenje firme, koji se zove LIDDER 2010. E sad, oni imaju neku FREE verziju od cca 500Mb, skini sa njihovog sajta pa pogledaj. Mada sudeci po tvojim opisima Access je prava stvar, em prosto, em moze da preslika svoje poslovne procese ne softver, na nacin koji njemu odgovara. Svako drugo resenje zahteva, evaluaciju, integraciju implementaciju i edukaciju. Ako je spreman na to, neka kupuje pravi softver, ako nije, neka skuca nesto u Accessu. Ja sam uz pomoc ljudi sa ovog foruma, naucio access za nekoliko dana, i napravio resenja slicna onima koje ti opisujes kao potrebu.

експериментисао сам неколико дана са ексесом. и јесте најбоље решење. али ја знам о ексесу онолико колико су саме функције очигледне. а да бих комшији пренео знање морам прво и сам да разумем. реци ми како си научио ексес, да ли си користио литературу или видео туторијале. тражио сам видео туторијале али је понуда веома сиромашна, чак и на јутјубу.

Access

U principu, dovoljan je i help iz Accessa + uvek mozes da potrazis pomoc na forumu. Meni je konkretno najveci proble bio da smislim sta zelim da napravim, kada sam to prevazisao, tehnicka realizacija je bila laksi deo posla. Predlazem ti da provo krenes od podataka koje treba da unosis, napravi spisak, (dataflow), zatim napravi tabele u koje ce se ti podaci upisivati. Zatim napravi forme koje ce ti biti UI, odnosno kroz koje ces unositi podatke u te tabele, povezi polja iz tabele sa poljima iz forme. Nakon toga, pravi izvestaje ili manipulisi podacima kako ti vec bude po volji. Ovo je grub opis, za sve ostalo moraces da se udubis. Meni je Access 2003 bio odlican jer je imao gomilu wizarda za pravljenje tabela, formi reporta i sl. U ovoj 2007 pojma nema gde su, mada i ne koristim bas cesto Access.

хвала ти, наставићу да експериментишем.

нашао сам неки видео туторијал на јутјубу. е сад није ми јасно нешто. навешћу пример.

не знам шта да ставим у табеле и после да их повежем (relationship).
имам табелу фирме (основни подаци), имам запослене (основни подаци), имам пројекат (име пројекта, фирма за коју је рађено, ко је радио, итд). е сад збуњен сам сада код овог ко је од запослених радио на пројекту. а на пројекту може више људи да ради (а не морају да буду сви). а рецимо на следећем пројекту су радили и неки што нису радили, а нису радили на пример 2 што су радила на претходном. што ће рећи на једном пројекту ради више радника. и како то да организујем у табеле, форме итд. а плус како да после извлачим које колико сати радио укупно за одређени месец?

унапред хвала на помоћи!

Ako hoces da radis u MS Access-u posjeti ove odlicne forume
Kod:
http://www.icentar.com/forumdisplay.php?f=22
http://www.elitesecurity.org/f123-Access
:type:

Čekaj, jel ti oćeš da napraviš program koji će voditi fakture firme - i eventualno kartice kupaca ili kompletan informacioni sistem za dato preduzeće? Šta će ti zaposleni? Jel njihova imena treba da stoje na fakturi?

Ako imena ljudi koji su radili na projektu moraju da stoje na fakturi onda bi ja bazu organizovao na sledeći način - navodim samo imena tabela koje su ti potrebne:

1) Komitenti (podaci o komitentima, naziv, pib, adresa itd.)
+ eventualna razrada tabela: KomitentiMestaIPttBrojevi, KomitentiZemlje itd.
2) Artikli (podaci o artiklima i/ili uslugama: naziv, JM, n.cena, p.cena itd.)
+ eventalna razrada tabela: ArtikliKategorije, ArtikliJM itd.
3) Dokumenti (podaci o dokumentu/fakturi: datum, komitent, napomena itd.)
4) DokumentiPromet (stavke dokumenta - artikal, količina, cena itd.)
5) DokumentiZaposleni (zaposleni koji su radili na projektu: zaposleni, funkcija itd.)
6) Zaposleni (podaci o zaposlenima: ime i prezime, funkcija itd.)

Svaka od navedenih tabela mora da poseduje ID polje koje nedvosmislenu identifikuje taj zapis - po tim ID poljima kasnije radiš relacije...
Na primer:

Dokumenti.DokumentID - DokumentiPromet.DokumentID se povezuju u relaciju (obavezno uključi Enforce Referencial Integrity (na taj način Access će sam da brine o integritetu - tj. neće moći da postoji zapis u tabeli DokumentiPromet ako ne postoji zapis u tabeli Dokumenti sa odgovarajućim ID-om).

Nadam se da sam malo pomogao.

Hmmmm....

Napomeni komsiju da bi valjalo da ima kupljen Access, bilo u okviru Office-a, bilo zasebno!

:D

Za pokretanje programa je dovoljno da ima Access Runtime 2007 - osakaćeni Access koji može samo da pokreće Access aplikacije. Od verzije 2007 runtime je potpuno besplatan za distribuciju i korišćenje.

није фирма у питању, него предузетник. ја ово као учим јер желим мало да научим а притом и чиним услугу комшији. јер је он тај предузетник. користим ОФИС 2007. треба ту одрадити што шта, али ја желим прво да поставим табеле како треба.

табеле изледају овако

1) фирме (основни подаци, пиб, адреса и тако то)
2) запослени (основни подаци)
3) пројекат (основни подаци о одрађеном послу, адреса место и за коју фирму)

сад не знам тачно шта да ставим за примарни кључ и како да их повежем у везе (relationships). јер више радника може да ради на једном пројекту. друго како да организујем табелу за зараде, односно треба ми ко је колико радио ког месеца и наравно да то може после (претпостављам уз помоћ кверија) да се покаже за сваког радника по на особ зарада.

да ли ми фали 4. табела где бих имао податке за завршене пројекте и то повезао са остале 3?

Vrh Dno