Šta je novo?

Који УПС да узмем ???

Gambino

Cenjen
Učlanjen(a)
11.08.2014
Poena
165
Који УПС да узмем ???
Интел пентиум 2,9гхз
4 гб рам
мислим да ми је напајање 500, приложићу слику.
Ja имам проблем са учесталим нестанком струје, односно прекидима који трају делић секунде, али довољно да се рачунар угаси.
У последње време по 5-6 пута дневно то раде ови из ЕДБ.

Да ли ми је довољан продужни кабл са пренапонском заштитом или морам да купим УПС.
Све што ми је потребно је заштита, а не да имам екстерну батерују у виду УПСа који ће ми омогућити да наставим да радим на рачунару и када нема срује.

Шта ми препоручујете ?

Мислим да имам напајање од 500, ево слике па ви просудите.
Ако је од 500, који упс да узмем неки који је од 500 или боље неки јачи од 600 ... шта да радим ?
Да ли он може да ради без батерије, само да ми буде заштита?
Да ли је боље да узмем неки од 600-800
MUSTEK PowerMust 800 LCD
или
MUSTEK PowerMust 600 LCD

Prilozi

• 500 w.jpg
    500 w.jpg
    466.3 KB · Pregleda: 118
svaki iole normalan krsteni back ups kosta vise od te masine sve zajedno :) ne moze ups da radi bez baterije i ja bih izbegavao te mustek u sirokom luku.

Не знам колико вреди половна конфигурација која је стара две године, не продајем рачунар, нити ме занима нови. Ти вероватно имаш неки спејс шатл, свака част друже, добро за тебе.

Да се вратимо на тему, дакле који УПС да купим ?

ako mozes da priustis apc smart ups 750va recimo ili neki backups 650va ako ti je to lakse za budzet. Ja imam APC SmartUPS IBM UPS1500THV 1500VA i prezadovoljan sa njim, ne drzi preterano dugo baterija ali sam svasta nakacio a moguce je i posto su zamenske baterije. To sto ti na tom napajanju od 5e pise 500w ne sekiraj se daj boze da taj ima 200w tako da ti masina nije veliki potrosac. Sad gledam cene novih pa preterali su zesce, pogledaj tamo polovne neke pa uzmi na kp su po 4 puta jeftiniji od novih neki imaju dobre neki losije baterije ali recimo pa zamenis nove baterije ako im trebaju one su bar jeftine te zamenske.

Poslednja izmena:
Ок, само је л паметно да ипак бирам УПСове које имају шуко, да не размишљам да ли ћу добити један кабл, да ли ће други кабл за монитор да одговара итд.
Овако узмем неки са 3-4 шуко улаза и користим моје каблове за напајање.

п.с. сада ми представља проблем што не могу да нађем ни један са бар 2 шукоа.

Poslednja izmena:
п.с. нашао сам са шукоима, али тражио сам само међу најбољим то је APC и на овим лошијим inform и mustek.
Знам да је APC најбољи, али да има препорука за неке који су бољи од ова два следећа наведена.

Isto je to govance ne zna se koji je gori. Uzmes polovan apc imas za oko 50e dobre.

APC isto crkava... Meni su 2 komada crkla... Nema pravila. Posto imas slabiji racunar, po meni je 'glupo' da pucas 200e na neki UPS. Uzmi inform od nekih 400-500W drzace to bez vecih problema.

Imam 2 informa i solidno rade posao.

Наручио сам APC BX800CI-GR. Сутра га подижем, цена 106 евра, 2 године гаранција. Има 4 шуко улаза.

Нисам питао за батрије, ваљда се подразумевају. :)

Taj je mozda i prejak ali dobar izbor mada 3 puta skuplje od polovnog. Baterije se uz nov dobijaju.

Taj je mozda i prejak ali dobar izbor mada 3 puta skuplje od polovnog. Baterije se uz nov dobijaju.

Је л скупа батерија за овај модел, мислим када јој прође рок трајања? У праву си, јесте прејак за моју конфигурацију, али пошто и буразер мора узети неки УПС, можда ћу дати њему, он је буџио конфигурацију због игрица.

Zamenske baterije nisu skupe ni za jedan model, za onaj od 600e su oko 100e i idu 2 baterije ali naravno kvalitet prve ugradnje. Ako ti bude trebala zamena uvek mozes se javis ja saradjujem sa jednom firmom koja se time bavi. Ali traju godinama pa nemoj da razmisljas o tome.

Oк. E сад како да га прикључим ? Имам неки инсталациони цд. Да ли прво то да инсталирам ?
Да ли се онда пуни ова батерија ? Шта даље ?

Cd sluzi da instaliras agenta za kontrolu i podesavanje upsa tip kad da ugaso upali itd. Cim ga povezes u struju i upalis on puni, nemoj ga povezivati na komp bar 12-24h nek dobro napuni. Da li si baterije dobio zasebno ili su u njemu vec?

Aха... дакле прво да се напуне батерије, иначе већ су у њему биле. Онда дакле после пуњења, инсталирам онај програм, па прикључивање.

Obrnuto, prvo povezivanje jer drugacije program nece da se instalira jer ne prepoznaje ups. To je inace java web browser aplikacija.

Oк, послушао сам те да не узимам ништа осим АПЦа. :D

Е сад где сам тренутно стао ...
Прво што сам урадио је онај battery conector иза, извукао сам ту пластику и укључио у јединицу УПСа.

Нисам хтео да га прикључујем преко продужног, јер овај АПЦ има 4 шукоа, тако да ћу се ослободити једног продужног кабла и прикључио сам га директно у шуко на зиди.

Онда сам га укључио (дугме on), једном или два пута је нешто сиганлизирао и остао је на on line. Надам се да је то пуњење. Изгледа овако.

zzzapccc.jpg

После тих 10-20 сати пуњења ћу прикључити рачунар и монитор и инсталираћу програм.

п.с. да ли њему нешто штети, ако га гасим, кад гасим и рачунар, то је свакодневно када радим и када нисам кући ???

Poslednja izmena:
Ups gledaj da stavis uvek direktno u zid a ne preko produznih. Ups nemoj nikad da vadis iz struje a nema potrebe ni da ga gasis. Dugo bez struje moze da isprazni baterije ili da ih osteti ili smanji kapacitet.

Ups nemoj nikad da vadis iz struje a nema potrebe ni da ga gasis. Dugo bez struje moze da isprazni baterije ili da ih osteti ili smanji kapacitet.
Хм, неки су ми предлагали да га гасим и чак кажу да му се тако продужава радни век. Иначе мислио сам да ради само када ради рачунар, а то је око 8 сати дневно радним данима и нешто дуже викендом, а на дужи период би био угашен само за време одмора кад нисам кући, тада свакако гасим све.
Не знам колико подразумеваш под тим ''Dugo bez strujе'' ?

A sta ako udari grom ili strujni udar a ups ti ne stiti i ugasen komp moze da crkne. Ja ga nikad ne gasim i komp nikad i na 5 godina menjam baterije. Ti stedi ako hoces. Posle 15 do 30 dana baterija moze da vrisne ako previse oslabi.

Ок у праву си логично је, него сад када се пуни да ли већ могу да се прикаче рачунар и монитор или тек после 10-20 сати када се напуни батерија ?

Па тек је неких 7 сати прикључен, али неко каже да не мора да се пуни тако соло, него да одмах може да се прикључи рачунар и да се он пуни док ради.

Taj neko ko ti je rekao nema pojma. Kako da dobro formiras bateriju i da ups provali kalibraciju kada je ti trosis i punis istovremeno? Sto uopste pitad ovde za misljenje ako su ti vec rekli sve. Odluci se koga ces da slusas.

Poslednja izmena:
Taj neko ko ti je rekao nema pojma. Kako da dobro formiras bateriju i da ups provali kalibraciju kada je ti trosis i punis istovremeno? Sto uopste pitad ovde za misljenje ako su ti vec rekli sve. Odluci se koga ces da slusas.
Па логично, класично форматирање батерија. У упуству пише да треба најмање пунити 10 сати, тако да ћу ја држати то пуњење бар једно 20 сати.
Иначе упуство је јако површно, са гомилом неких мање битних информација, рецимо о раду програма, док ово основно о чему си ми ти писао су прескочили и наравно није на српском језику.

Je л није проблем што уопште нисам инсталирао овај програм. Форматирао сам батерије, укључио рачунар, монитор и звучнике на УПС и то је то.

Moze i bez njega samo ne mozes da podesis nista bez njega.

Nazad
Vrh Dno