Šta je novo?

Комплетна конфигурација без вентилатора, да ли може?

Worf

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2004
Poena
619
Хоћу да пазарим нов рачунар, међутим, не треба да има ни један вентилатор у себи. Не мора да буде ништа специјално, само је важно да графика буде иста или боља од садашње које имам а то је 4850 атијева.
Постоје графичке карте у продаји без вентилатор али све су безвезе. Да ли би могло да се на неку картицу која се продаје са уграђеним вентилатором стави само неки већи хладњак и који. Исто важи и за процесор, који хладњак би било најбоље узети а да може лепо да хлади без вентилатора.
Највећи проблем овде је изгледа напајање, не знам како би могло да се изведе да рачунар лепо ради без вентилатора у напајању.
Код процесора и графике долази у обзир и спуштање радног такта ради мањег загревања. Рачунар би служио за мултимедију и понеку игрицу која падне на памет мојој жени (непредвидиво).
Хвала унапред на помоћи.

pa malo teze ali bi moglo nesto ovako:
msi h61 m p23
i3 2100
cooler master gemin II to je pasivni kuler ali ne znam da li podrzava 1155 socket ako ne onda tx3 koji ja imam i vrlo je tih
asus gts 450 1gb ddr3 tj. ova http://www.itsvet.com/proizvod/asus...-engts450-dc-sl-di-1gd3/comp_comp_vga/20/2867
hard bilo koji od 500gb
ram 2x2 gb exceleram black shark 1600mhz
kuciste sam odluci koje ces mada ne bi bilo lose tt v3 black edition zato sto sada kosta 32 eur a vrh je kuciste
i napajanje ovo je verovatno jedino pasivno napajanje na srpskom trzistu ali je veoma skupo i nema veliku snagu samo 400w http://www.itsvet.com/proizvod/seasonic-x-series-ss-400fl-400w/comp_comp_powersupply/725/623 i mislim da je to to zvanicno nijedna komponenta nema vent :D

Ako je imperativ tišina, treba ići na SSD, nikako na bilo koji hard, jer će da makar malo da "drlja".

pa znas sta, sve zavisi od budzeta. ventilatori na seasonic napajanjima se pale po potrebi kada optercenost predje neki nivo. za cpu je moguce uzeti neki veci hladnjak, i uz pravilno podesavanje, vent se nece paliti do odredjene temperature. cak i tada se nece mnogo (ili uopste) cuti. i za grafiku postoje pasivna resenja, a ja mislim da ti je najbolja opcija zapravo integrisana grafika u procesoru i onda hibridno koriscenje. diskretna grafika bi se palila samo za 3d aplikacije, a ostatak bi radio procesor.

Poslednja izmena:
Pošto imaš namjeru da praviš igračku konfiguraciju mislim da bi ti bilo pametno zaboraviti nešto bez ventilatora jer je to cjenovno zahtjevno skoro pa kao jedno osrednje polovno auto :) Kako ni ja nisam oduševljen bukom, ja sam sebi sastavio PC koji je bio prilično bešuman. Ono što sam ja čuo je bio rad diska i vazduha koji udara u zid iza kućišta :) Ako staviš SSD nećeš čuti rad diska, a caka je da biraš komponente sa velikim ventilatorima 120-140 mm koji se ne okreću previše brzo i ne prave buku veću od 16-17 decibela. Još ako ga držiš na podu kao ja, a ne na stolu, nema šanse da imaš primjetnu buku koja ti smeta. Računaj da sam ja bio zadovoljan, a imam savršen sluh (redovno idem na testiranja zbog posla). Naravno moraš redovno čistiti taj komp od prašine jer ona upadne u ventilatore i zbog nje pođu da se čuju

pa bre dal moguce da bas sve mora pasivno xD uzmes tiho napajanje, sa dobrim i tihim cpu kulerom, za grafu vec nez sta da kazem ako hoces da igras igre, i na kraju neko tiho kuciste, tipa fractal koje ima sundjere unutra i to dosta ubija to malo buke, i eventualno fan controler pa smanji obrtaje ventilatora i milina :) sta li bi reko da si godinama slusao moj stari 478, sto je napajanje radilo ko motorna testera xD

Нисам знао за ово напајање :) Хвала за информацију. Дефинитивно ће да буде и неки ссд што се тиче диска. Кућиште имам неко плаво чифтеково које сам пре 100 година платио више од 100€ па га користим од тада, само мењам комплетан садржај (као ново је осим што је жена случајно одвалила парче вратанца кад му се ономад приближила) :)
Ово напајање ми се јако свиђа, мораћу да одем да га видим уживо што пре.

Чек, чек, пише да има један вентилатор..... није то онда то.

Poslednja izmena:
Worf, izvini da te pitam, zbog čega insistiraš na ovako tihom računaru, da li zbog žene ili kako ? :)

Worf, izvini da te pitam, zbog čega insistiraš na ovako tihom računaru, da li zbog žene ili kako ? :)

On nece tih racunar vec apsolutno necujan, mada je nejasno zbog cega... Bice doduse problem ako trafo bude zujao ili neka zavojnica bude pistala :S:

Baci pogled ovde, al' pripremi se za cenovni shock :shock:

Poslednja izmena:
nije to ceo komp :D
to su samo kuler, kuciste i napajanje. mada ni tako nisu bas preskupi.

ali iskreno ne znam u cemu je fora sa SILENT varijanti, ako bas hoces bez buke, to je ...., zato bolje onda uradi varijantu sa tecnim hladjenjem, i uzmi veliko kuciste, gde moze da stane radijator, sa 120mm ventima, i nece se toliko cuti. to je najbolja opcija. bolja nego ova nindza silezio :D

Nazad
Vrh Dno