Šta je novo?

Да ли мислите да сте зависни од телефона, рачунара...

ja ujutru uz jutarnju kafu malo vesti pogledam ovde forum za posao mi je osnovno sredstvo za rad i zaista samo poslovi koji su vezani za poslovanje. telefon neka poruka po neki poziv malo prelistam intagram . sve ostalo sto koristim kompijuter i telefon vezano je za posao i pocelo je bukvalno da mi bude odbojno i komp i telefon , na zalost bez toga se danas nemoze. grupni cetovi cirkularne poruke razmena raznih gluposti i gubljenje vremena me uzasava.
ovaj forum mi sluzi da vezbam mozak da budem informisan onim sto su domen mog interesovanja i sprecavanje alchajmera .

Nisam zavisan od telefona i računara, zavisan sam upijanja određene količine informacija. Mogu ih uneti i putem novina, televizije. Jedino sam i danas zavisnik od kantera (hl1) , ali to igram još od HL DM-a tamo davne 1999. godine. Ako ne odigram bar 2h nedeljno vikendom padam u neku vrstu anksioznosti. Meni je to ogroman antistres. Uz teretanu i futsal. Evo zadnje vreme čitam reddit, na IG retko i udjem.

Slazem se sa gore navedenim. Bukvalno mi je potrebna odredjena kolicina informacija. Najvise me nervira odredjena vrsta panike koju dobijem ako pri sebi nemam telefon kako bi sto brze i "lakse" uradio neki posao koji isto tako moze da se uradi i na drugi "old school" nacin. Ali ako npr promenim lokaciju (odem kod drugara van grada u vikendicu), nista od toga mi nije potrebno.

Bas sam u nekoj temi detoksikacije od savremenog načina života pisao o tome, bukvalno prošle godine na moru sam samo uveče uzimao telefon jer je bila aktuelna ona priča oko podmornice kod Titanika. A te nove informacije su mi bile valjda to novo mesto u kojem sam bio, svaki dan novi ljudi, nove plaže, itd. Na plaži bukvalno svi blenu u telefone, od dece do penzionera.

Poslednja izmena:
S obzirom da sam se podigao uz računare jer nam je porodična firma usko-povezana sa računarima, tehnikom/tehnologijom generalno, taj brod spasa od zavisnosti je kod mene davno otplovio... :)

A da li je zavisnost kad recimo koristis mob i komp uvek kad si slobodan, a opet kad si zauzet i ne razmisljas o njima, ili je zavisnost kad cak i u drustvu skrolujes i odlazes neke stvari samo da bi koristio komp., mob....

Zavisnost je ako dok ti je telefon na punjaču si jedno 5 puta krenuo da ga koristiš 😂😂
Onda nisam taj :D Ustvari na vrlo lagan nacin kontrolisem upotrebu mobilnog telefona, posebno u drustvu. Koristtim Nokiu 6500 slide, i mislim da ne treba dalje objasnjenje :cool:

Zavisan sam od interneta i informacionog suma (vesti, portali, forumi, drustvene mreze). Letos na moru imao sam jako ogranicen pristup internetu, sat vremena, ako ne i manje i posle 4-5 dana poceo sam da se mentalno osecam mnogo bolje (mirnije, cistije misli, opustenost, bolja koncentracija, paznja, bolja komunikacija). Isti onaj mentalni osecaj kao pre interneta. Mislim da se stanje pogorsalo od kako sam pre 5 godina poceo da koristim drustvene mreze.

Zanimljiva tema.
Ne bih rekao da sam zavistan ali sve češće razmišljam koliko bi bilo lepo da odmorim od pametnih uređaja i interneta.

Istovremeno osećam zasićenje a i neku anksioznost kao da ću nešto propustiti ili neću biti deo nečega šta se dešava ako ne pogledam telefon; bilo to net, vesti, grupe na WA ili Viberu, ili ako ne vidim malo po IG šta ima...
Telefon je samo deo toga, gde je laptop, tablet, smart TV. 🙂

Voleo bih da kupim onu Nokiu Flip, da u nju prebacim karticu i da samo sa njom odem na neki godišnji odmor ali duži onako, recimo mesec dana... Iako sam prilično siguran da bih se dobrim delom smorio i ne bih znao šta sa sobom u određenim momentima, verujem da bih osetio neku vrstu detoksikacije.

Da napišem svoje iskustvo.
Dugo vremena sam mislio da nisam zavisan od telefona. Čak sam i sprdao drugare koji provode po par sati dnevno na tik toku i na instagramu. Imao sam neko ubeđenje da sam na telefonu dnevno maksimalno 3 sata. Sve dok nisam počeo da gledam koliko vremena provodim na telefonu i prosek mi je 4 do 6 sati. Zaprepastio sam se! Ali kad sam malo bolje razmislio možda je i stvarno tako. Televiziju uopšte ne gledam, kompjuter takodje ne koristim. Dakle sve svoje aktivnosti koje se tiču tehnologija su na telefonu. Uglavnom vreme provodim na yt preko 1 sat, zatim chrome isto preko 1 sat, Instagram od 45min do 1h. E sad takodje je pitanje kako telefon registruje kada ga otkljucam samo da pročitam obaveštenja i zaključam posle 15sec. Verovatno kao minut. Takodje često slušam podkaste, tako da se nekad desi da mi yt bude otvoren a ni ne gledam telefon. Sve u svemu, smatram da previše vremena provodim na telefonu, svakako da to moram korigovati.

^^ Meni to ne zvuči uopšte kao zavisnost, čak bih rekao da nije ni ništa iznad prosečno kada je korišćenje u pitanju.

Većina tih aktivnosti stane u one "u hodu" pogledaš malo IG, surf, nije teško tako nabaciti vreme... Čak ni sat vremena YouTuba ne smatram značajnim, posebno jer kažeš da ti je telefon praktično jedina preokupacija.

^^
Stage one: Denial.

Zavistan od youtube, toliko da ceo dan dok radim ide on u pozadini, kada idem u grad biciklom u bezicnim sluskama slusam isti, dok sam u kupatilu ili wc-u on radi preko mobilnog, kada spavam celu noc se pustaju podkasti sa nekim likovima koji imaju uspavljiv glas, pa kada se zavrsi nesvesno se probudim pa pronadjem drugi podkast pa ga pustim i tako celu noc 3-4 puta i svaku noc tako. Ako bih trebao da platim neku uslugu platio bih youtube bez ikakve zadrske jer ga maksimalno koristim srecom jos rade adblokeri na mobilnom dok na pcju pocinju da se gase.

E sad takodje je pitanje kako telefon registruje kada ga otkljucam samo da pročitam obaveštenja i zaključam posle 15sec. Verovatno kao minut.
Registruje kao 15 sekundi. Jedino sto ne registruje je da ti yt radi a ti ne gledaš u telefon, ali samo pod uslovom da je upaljen ekran. Ako je telefon u džepu a ti slušaš podkast na skusalicama, to ne ulazi u screen time.

Zavisnost je ako dok ti je telefon na punjaču si jedno 5 puta krenuo da ga koristiš 😂😂
Evo ovako, mala digresija...
Zavisnost o bilo čemu nastaje u mozgu, neurobiološki kada se autoreceptori dopamina zgusnu zbog prezasićenosti dopaminskim užicima. DA ili dopamine je zapreminski najprisutniji neurotransmiter u orgranizmu, čini preko 80% svih NT i luči ga nadbubrežna žlezda, jedan je od četiri najbitnija neurotransmitera koji su međusobno povezani (catecholamine cycle, google it). Od dopamina nastaje noradrenalin odnosno nasilje i agresivnost, no to je posebna tema... Preterano lučenje dopamina i povećanje DA autoreceptora je uzrok zavisnosti a DA se pretrano luči u blizini svih psihostimulansa bio to lajk na soc. mrežama, šoljica kafe, šećeri, slatko, kladionica, kockanja, seks, droge, alkohol, nikotin itd, stimulans od reklama koje upravo tako "rade" psihološki pa onda i neurobiološki... a tehnologija, mobilni uređaju posebno su danas advertising platforme, svi od reda, zato i rastu ekrani na mobilnima iz godine u godinu... Stimulanse na mobilnima staviti pod kontrolu, svesno. Investirati u adblock liste pod broj jedan, sve soc. mreže rade i iz browsera a za browsere postoje adblock pluginovi. Reklame ne vidim već više od 15god ni na jednom streamu, uređaju, nigde. To je odlično za početak svima koji imaju problema. Drugo, igrice su isto put u zavisnost. Poenta sa dopaminskom zavisnošću od bilo čega se svodi na osnovno pitanje, da li kontrolišemo mi materiju, gadžet, uređaj, supstancu, stimulans bilo šta ili ono nas. I tu je i odgovor.

Sa reklamama sam se izborio tako sto sam počeo da ih radim honorarno. Sad su mi se toliko smučilo da ne uzimam telefon u ruke, osim kad moram. Vidim da će uskoro biti multi sim kod nas (A1 već ima), tako da će smartwatch zameniti telefon, vikendom sigurno.

Sa reklamama sam se izborio tako sto sam počeo da ih radim honorarno. Sad su mi se toliko smučilo da ne uzimam telefon u ruke, osim kad moram. Vidim da će uskoro biti multi sim kod nas (A1 već ima), tako da će smartwatch zameniti telefon, vikendom sigurno.
Shopping je takođe izuzetno prijatno dopaminsko iskustvo.
Nisi se rešio reklama nego si postao diler dopaminske zavisnosti drugima, mind that. 😆

bonus video:

Aha, a zašto citiraš moj komentar (od pre 6 meseci 😅) i zašto meni koji sam studirao molekularnu biologiju kao objašnjavaš neurotransmitere i receptore?
Citiraj i ti mene kroz 6mes i mirna Bačka, slobodno :)

Vrh Dno