Šta je novo?

Брујање и зујање вентилатора

calexx

Slavan
Učlanjen(a)
15.10.2013
Poruke
7,945
Poena
420
Пре пар дана је вент на кулеру процесора почео да зуји. Мислио сам да је нека жица упала али ништа од тога. У питању је стари Cooler Master Hyper TX2 а пошто неколико дана примећујем да је температура процесора мало виша и брзина окретања мало већа, растурим све да бих очистио и заменио пасту. Када сам склопио, температура је решена, вент се окреће чак и спорије али ... чујем неки брум и тихо зујање. Јутрос је то прешло и у јако зујање.

Вентилатор је закачен само неким гуменим држачима уместо шрафовима и делује ми да је мало пао, могуће је да се спустио па вент додирује нешто и то прави буку. Када га додирнем, вибрира тачно онако како чујем, а на померање се и то мења. Све ми делује да га ти држачи не држе чврсто и да вибрира због лабаве везе. Да ли се то оправља, мења, да ли да и ту убацим шрафове и чврсто стегнем вентилатор? На неким клиповима видим да је вент ушрафљен, да ли је то требало још давно да урадим? Можда да одем до неке радње која продаје шрафове и купим један комплет за вент, други за шрафљење на матичну па да будем миран неко време?

До сада ми је нормална температура процесора била реда 40-50 (стари D915), вентилатор се окретао испод 1500, пре неки дан је процесор ишао и до 70 а вент до 1700. Сада је температура испод 40, некад падне и на 35 а вент се врти око 1000 што би било супер да нема овог брума. Можда га и то што закачиње мало успорава али бар добро хлади.
 
odes kupis nov vent za 500 600 dinara i resis problem,cemu ovoliko pisanje
 
Ako mozda imas ulje za masinice pa da kanes koju kap kada skines nalepnicu na tom ventilatoru.
tx_fan_b.jpg
 
Да сам мање писао, можда би пажљивије читали. ;) Мислим да вент није проблем сам по себи него ми делује да су се гумени држачи мало опустили и вентилатор мало "падне" и као да додирује неки део пластике на коју је закачен. Зато сам питао да ли се ти гумени држачи некако подешавају, затежу, шта већ или није проблем да их заменим шрафовима. Када сам неки дан то растурао да очистим и намажем пасту, нисам очекивао овако нешто па нисам ни загледао ситнице. После ми је било мучно да се мајем око тога јер је кућиште тешко и заглављено па ми је већи проблем да га турим на канал него да одрадим све то. :)

Сад ћу да га опет растурим и загледам детаље. Ако могу да се ставе шрафови, вероватно могу да послуже они са вента на напајању а имам неколико расходованих, па ћу да пробам и тако. Успут можда скинем цео кулер па набавим шрафове да заменим оне глупе пластичне држаче.
 
Pa ni ne isplati se...
Sad imaš TX2, zameni ga za TX3 :)
 
Сад се враћамо на почетак приче, да ли да вентилатор који бих узео зашрафим или покушам да навучем на оне гумене држаче? Још боље, ја и не мислим да је овај вентилатор просвирао него да се нешто опустио па би (можда) решење било и да њега ушрафим. Данас сам био у гужви, сада не могу да гасим комп па не могу да испробам ни скинем да све пажљивије погледам.

Пошто имам неки план замене основих делова, какви кулери/вентилатори долазе у бокс паковањима? Мислим на Интел G процесоре, евентуално i3, да ли су употребљиви (тихи) или да и за њих планирам нов кулер?
 
Ja koristim box od i5 3 god bez ikakvih problema. Relativno su tihi 2000Rpm, što je malo više od tvog Hyper TX 2(1800 rpm), tako ako ne planiraš overclock i to ti nije bučno dovoljan je.
 
Нисам у току са кулерима на новим процесорима, последњи (који још увек користим) је био D915 а вент на кулеру је са повећаним оптерећењем убрзавао и на преко 4000 обртаја што је зујало само тако. Зато сам и купио TX2. Ако вент на бокс кулеру не иде преко 2к, одлично, нећу да имам додатни трошак. :)
 
Stock cooler je bezveze,ne znam zasto to ljudi koriste,tower cooler hyper tx2 koji ti imas je super.Ne znam sta zelis da pokusas tim srafljenjem i svim time kad je nov cooler 500-600 din (arctic cooling f12) .To ti je samo bacanje uzalodnog vremena.Uz tvoj cooler ti treba dobra pasta kao sto je noctua,i trebas da promenis taj stari i zardjali procesor.Uzmi e8400 ili e6850...Brzi je i bolji a manje se greje...A ako oces da uzmes nov cooler posto mislis da ti se to isplati uzmi Thermaltake Contac 21 ili Raijintek Aidos...
 
Taj ventlator bruji pa bruji. Ako to radi čak i kada je zakačen gumicama, ako ga prišrafiš samo će da prenese brujanje na cooler pa će biti još gore. Ili ga sredi ili promeni to je jedino rešenje, ovako samo pokušavaš da ublažiš posledice a ne i realan problem.
 
Ајде да опет напишем. Нисам сигуран да ли вент сам од себе бруји или је проблем што се опустио па перца додирују нешто кад се врте па се то чује. То ћу да сазнам тек када будем нашао времена да растурим све и погледам пажљиво. Ако је вентилатор просвирао, купићу други. Писао сам да померањем вентилатора звук слаби па и престаје, делује да нешто резонира и не би ме чудило да може да се среди. Па ја сам се пола године нервирао што ми вент од напајања повремено просвира док га нисам растурио и видео да сам га лоше склопио код претходног чишћења. Можда опет тако прођем.

У плану је нов процесор али ће то да буде или G3220 или G2030 а теорија каже да може да буде и i3 ако се мало растегнем. Мада мени и овај D915 ради одлично, не бих га мењао да плоча није почела да помало понекад брља. Овај ће да постане крш а нови ће да буде ... нови. :)
 
isti slučaj sa istim kulerom, i baš ume da iritira to zujanje.. moraće da padne i kod mene zamena :)
 
Zamenite ventilator nekim tišim 92x92: Uradio to pre nekoliko godina, bilo jevtinih, a dobrih Xilence fanova, ne znam šta sada ima, a da valja.
 
Ајде опет, вентилатор се не чује када га некако одвојим од базе, значи да преноси брујање па претпостављам да би замена гумених држача решила проблем, само још да ми пристигну обећани. ;) Када бих узео други кулер, опет би требало да се закачи па би вероватно опет брујао.
 
Nazad
Vrh Dno