Šta je novo?

Брзина обртаја хард диска,програм за мерење?

Učlanjen(a)
08.07.2009
Poena
154
Занима ме јел постоји програм који може да измери брзину обртаја хард диска,ако неко зна неки нек само напише име програма.

napisi model diska pa cemo da ti kazemo na kolko se vrti

@Влада Маузер
Snimiš hard disk dok radi (idle) što kvalitetnijim mikrofonom.

U nekom programu za obradu zvuka (npr. Adobe Audition) pogledaš spektar frekvencija tog snimka. Ako se disk vrti na 7200 obrtaja, biće prisutan oštar peek na 120 Hz, ako se vrti na 5400 biće prisutan oštar peek na 90 Hz.

Poslednja izmena:
@Влада Маузер
Snimiš hard disk dok radi (idle) što kvalitetnijim mikrofonom.

U nekom programu za obradu zvuka (npr. Adobe Audition) pogledaš spektar frekvencija tog snimka. Ako se disk vrti na 7200 obrtaja, biće prisutan oštar peek na 120 Hz, ako se vrti na 5400 biće prisutan oštar peek na 90 Hz.

A cime da snimi to?

pa sta mislis koliko je on precizan na kraju svog opsega?

Sasvim dovoljno. U atačmentu je skrinšot analize spektra koju sam upravo uradio u Sound Forge-u. U pitanju je snimak WD Black 640 diska koji sam snimio najjeftinijim Logitech mikrofonom i sačuvao u mp3 formatu. Sa slike se vidi peak na 120 Hz što odgovara brzini rotacije od 7200 obrtaja u minuti.

Prilozi

• wd black 640.jpg
    wd black 640.jpg
    281.4 KB · Pregleda: 181
Poslednja izmena:
Hmmmm ovo je kako zanimljivo resenje :) Svaka cast.

Samo sto nikako nismo saznali sta je covek hteo da proveri na disku ali ovo je odlicno resenje. Samo me jos zanima koliko moze biti precizna ova metoda?

Ako se koristi koliko toliko pristojan mikrofon i zvučna za snimanje, nema razloga da ne bude precizna. :)

7200 RPM diskovi imaju brzinu rotacije od 130 obrtaja u sekundi, 5400 RPM diskovi imaju brzinu rotacije od 90 obrtaja u sekundi.

Disk proizvodi noise koji ima peak na frekvenciji rotacije, odnosno 130 ili 90 Hz. Neki Seagate diskovi se vrte čini mi se na 5900 RPM, što znači da je peak u zvučnom spektru na 98 Hz.

Inače, ovu metodu nisam ja smislio nego sam je pokupio sa SPCR sajta. :) Možete pogledati ovde, istom metodom su odredili brzinu rotacije prvih Green diskova kada su se pojavili.

Poslednja izmena:
A ja taman pomislio da imamo nekog super nerd-a kad ono nista :p
Svaka cast na metodi, nikada mi nebi palo na pamet. Ovo se moze iskoristiti i u neke druge svrhe, sto da ne.

Mh... Znaci, uz dovoljno osetljiv mikrofon na ovakav nacin bi mogli da se utvrdjuju nedostaci HDD-a, ili to ipak za neke detaljnije analize?

ma ljudi elektronika kontrolise brzinu, svi se vrte isto. Ovo je eto cisto kao ukrstene reci, interesantno vidjenje stvari. Da je sve idealno ne bi ni bilo zvuka tj shuma...
A za nedostatke su ipak bitnije neke druge stvari od toga da li je 7201 ili 7199.

ali mozda dovoljno osetljiv mikrofon snimi sta pricaju patuljci koji okrecu pedalice unutra :d

Samo.... Cemu sve to? ,)

Ne budalite :p . Nisam mislio samo na promenu broja obrtaja, nego na neku drugu manjkavost... Znaci, brainstorming, jel moguce? :)

Ne budalite :p . Nisam mislio samo na promenu broja obrtaja, nego na neku drugu manjkavost... Znaci, brainstorming, jel moguce? :)

pa pazi, uz dovoljno osetljiv mikrofon, teorijski bi sa snimka hard diska mogao da predvidis i zemljotres, kao i vreme do sledeceg ledenog doba, uz adekvatan matematicki proracun :d
ali u vezi HDD-a tesko da bi bilo sta korisno mogao da utvrdis.

Chitam novi broj SK, i vidim u recenziji nekog Samsung diska da ima 5400-7200rpm. Jel to sad menjaju obrtaje po potrebi?

Chitam novi broj SK, i vidim u recenziji nekog Samsung diska da ima 5400-7200rpm. Jel to sad menjaju obrtaje po potrebi?

SK je poznat po "profi" recenzijama diskova, kao Teheran po dobrim čvarcima. :d

Jok, nijedan disk ne menja broj obrtaja. Ceo problem oko broja obrtaja potiče otuda što proizvođač (za Green diskove) deklariše 5400-7200 i zadržava pravo da koristi jednu ili drugu brzinu rotacije, a kad kupiš disk ne možeš 100% da znaš šta tačno kupuješ. Posebno je WD napravio zabunu sa submodelima, doduše svi se vrte na 5400 (ili bar drugačije nije utvrđeno), ali postoje varijacije u broj platera, pa samim tim i performansama.

Poslednja izmena:
A ja pomislio da mi je promaklo neshto u razvoju hdd-ova.

probao sam da ocitam sa ovim programom rpm mojih diskova ali ni za jedan ne izbacuje rpm?
dal neko zna zbog cega bi moglo ovo da se desi!?

Prilozi

• 80.JPG
    80.JPG
    102.1 KB · Pregleda: 53
  • 1000.JPG
    1000.JPG
    104.1 KB · Pregleda: 48
Ne postoji program koji moze da izmeri broj obrtaja HDD-a i svi ti programi koji daju podatak o tome to imaju u nekoj bazi, pa ako se pojavi N/A ili unknown to samo znaci da konkretan (pod)model nije u pomenutoj bazi.

Postoji mali broj aplikacija koje navodno mogu da "izmere" broj obrtaja ili kako neki to jos dozivljavaju "brzinu" brkajuci je sa (obicno maximalnim) transferom podataka misleci da je to direktno vezano jedno s drugim ne shvatajuci kako tacno HDD funkcionise i otuda ne razumeju kako u prici o "brzini" uticu i ostali faktori.

Medjutim, ono sto oni "mere" je u stvari algoritam koji proracunava RPM HDD-a koristeci grube aproksimacije u koje su ukljucene latencije usled rotacije i seek time, pa poredeci nesto sto je opet ugrubo izmereno dolaze do grube pretpostavke koliki je RPM.
Jedan od programa koji to rade je poznati MHDD koriscenjem komande RPM :)

btw pomenuti program je mocan low level alat za HDD u rukama naprednog korisnika koji tacno zna sta radi, ali nikako nije za neiskusne korisnike!
http://www.real-world-systems.com/docs/MHDD_en_manual.html

Ne postoji program koji moze da izmeri broj obrtaja HDD-a i svi ti programi koji daju podatak o tome to imaju u nekoj bazi, pa ako se pojavi N/A ili unknown to samo znaci da konkretan (pod)model nije u pomenutoj bazi.

Postoji mali broj aplikacija koje navodno mogu da "izmere" broj obrtaja ili kako neki to jos dozivljavaju "brzinu" brkajuci je sa (obicno maximalnim) transferom podataka misleci da je to direktno vezano jedno s drugim ne shvatajuci kako tacno HDD funkcionise i otuda ne razumeju kako u prici o "brzini" uticu i ostali faktori.

Medjutim, ono sto oni "mere" je u stvari algoritam koji proracunava RPM HDD-a koristeci grube aproksimacije u koje su ukljucene latencije usled rotacije i seek time, pa poredeci nesto sto je opet ugrubo izmereno dolaze do grube pretpostavke koliki je RPM.
Jedan od programa koji to rade je poznati MHDD koriscenjem komande RPM :)

btw pomenuti program je mocan low level alat za HDD u rukama naprednog korisnika koji tacno zna sta radi, ali nikako nije za neiskusne korisnike!
http://www.real-world-systems.com/docs/MHDD_en_manual.html

Ja sam imao priliku da vidim MHDD koji je Dimitrij razvio za seagate data recovery, taj je bio dobar. Ovo sto je free je dobro za testiranje, tj ima dobre dolazne informacije. One koje se salju disku a koje se koriste u servisiranju i spasavanju nisu za dzabe. Sada se nalaze u okviru Atola projekta.

Nazad
Vrh Dno