Šta je novo?

Život posle Nexus 5-ce

• Začetnik teme Začetnik teme pop
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pop

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2001
Poena
620
Moja oprema  
Zvuk
iFi ZEN DAC v2
Monitor
Dell S2722QC
Miš & tastatura
Logitech MX Anywhere 3, NuPhy Air75 V2
Laptop
MacBook Pro M1 Pro
Mobilni telefon
iPhone 13
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nisam verovao da će taj dan ikada doći ali zaista je krajnje vreme da ova časna starina odmori 😀

Dakle, šta uzeti posle legendarnog Nexus 5 modela? Svakako da bi prijalo da ekran bude nešto veći, što i nije problem kad pogledam aktuelne modele. Stock Android je nešto najlepše što sam ikada probao ali trenutne Pixel varijante mi se nikako ne uklapaju u finansijsku koncepciju. Tu sam spreman da napravim kompromis. Uostalom, već pretpostavljate spisak želja koji verovatno deli 99% članova na forumu. Kvalitetan displej, dobra kamera, pristojna baterija, fluidnost u radu, što bolji performance-price odnos itd.

Kad pogledam trenutnu ponudu u Telenoru, KP varijanta postaje sasvim realna opcija. Da li juriti neki od Huawei/Honor modela (P10, 9)? Možda Xiaomi? Opet LG?

Budžet je oko 300-350€.

Unapred se zahvaljujem na sugestijama 🙂

Poslednja izmena:
Nokia 8, G6 mozda.
Htc u11 je 425e, malo izlazi iz budzeta, ali ako mozes da se pružiš razmisli o njemu.
Nokia je 16/9 ekran, ako ti je bitno 🙂
Od novijih uredjaja p10 možda, honor 9.
Od ostalih kineza tu je xiaomi mix2, ali opet držao bih se proverenih prozvođača čim je budžet veći od 300e 🙂

Sent from my HTC U Ultra using Tapatalk

Ako nisi pratio, stock Android je sada dostupan u vidu Android One programa van Nexusa/Pixela.

Tako da, moja preporuka je Nokia 7+ (~350 EUR, mada ja očekujem pad cene vrlo brzo, s obzirom da je već ima u ponudi MTSa), koja zadovoljava sve uslove. Što se mene tiče, i Xiaomi Mi A1 takođe dolazi u obzir, a mnogo je jeftiniji (~170 EUR). Oba su stock Android, proguglaj malo pa vidi da li ti odgovara čak i ovaj jeftiniji.

Nokia 7 plus ili mi mix 2 sa nekim custom romom ako imaš živaca da se igraš. Dobar je i xiaomi a1 ali mislim da nokia 7 plus najbolja kupovina na duže staze zbog baterije koja je dosta velika pa i posle nekog vremena i kada oslabi, opet će držati odlično. Uz gcam dobra i kamera, jedino što nema led za notifikacije.

Listao sam spisak Android One telefona i ranije ali mi Nokia nije bila u fokusu. Šta da kažem, imam dovoljno godina i nekoliko telefona pomenute kompanije mi je prošlo kroz ruke u pre-smart eri. Posle sam nekako zaboravio na njih. Očigledno da je vreme da obnovim gradivo 😉

Što se tiče veličine ekrana mislim da je sweet spot okvirno 5.2" - 5.5". Opet, sve je to stvar navike :trust:

Ma ovo su Kineski Finci. [emoji28] Ispravljaju greške iz mladosti, prešli na pravi sistem. Svejedno to, mislim da će nokia 7 plus biti best buy za par meseci.

Mix 2 bez ikakve dileme.

Mix 2 ako ti ne smeta MiUI(najvise podseca na IOS) ili da juris neki custom rom za njega.

Lagano fon koji najvise nudi za taj novac. Ako ti je prevelik, pogledaj i Mi 6. Nokia 7+ takodje u uzi izbor, samo rekaoh bih ne sa ovakvom cenom.

Poslednja izmena:
Ne razumem kakav je faktor MIUI ili EMUI u izboru telefona, to se lako zameni drugim launcher-om. Nokije su potpuni stock i neces ni osetiti prelaz sa Pixel-a. Da li 7 ili 8, to je vec stvar detalja.

Zameni se launcher, da, ali sam UI ostaje isti (settings, notifikacije, sam sistem koji funkcioniše drugačije u odnosu na stock Google). I dosta više funkcija ima miui/emui što nekom odgovora, nekom ne. U suštini, najbitnije je da postoji izbor (personalizacija itd) što otvara mnogo veći izbor telefona. (+++ Što otključavanje bootloadera kod xiaomi-ja i ne znači gubitak garancije)

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Ne razumem kakav je faktor MIUI ili EMUI u izboru telefona, to se lako zameni drugim launcher-om. Nokije su potpuni stock i neces ni osetiti prelaz sa Pixel-a. Da li 7 ili 8, to je vec stvar detalja.

Bloat. Neko voli, neko ne. A onaj ko dolazi sa Nexus uredjaja verovatno ne voli 😀

Moram da priznam da što više čitam/gledam review-ove, Mi 6 deluje sve primamljivije!

Poslednja izmena:
Mix 2 ima bolji globalni rom i flagship je.

Mix 2 ima bolji globalni rom i flagship je.

Pokušavam da se suzdržim i ne uhvatim se odmah za najskuplju varijantu :d
Koliko ću imati uspeha u tome je sasvim drugo pitanje! Tako gledano, ni Note 3 nikako nije za bacanje!

Nije, ali Note 3 ne sme da kosta preko 260-270e s obzirom da Mix 2 sa onakvim ekranom, hardverom i dobrim globalnim romom moze da sw nadje za 350-360.

Note 3 i Mi6 nemaju dobar zvanican globalni rom.

Ortak nrma nikakvih problema ni sa jednim, mi note 3 mu je glavni zbog veceg ekrana. Ja koristio oba nekoliko dana, nista ja tu ne primecujem kao lose na romu u odnosu na moj rn4. Tako da rekaoh bih da su te price sa neta, samo rekla kazala price....

Ja bih isto uzeo mix 2, mi 6 mi je mali, ali svakako vrh fon.:d

Nisam mislio da ce biti problema, vec da se retko azuriraju globalni romovi za njih. Za Mi6 nisam siguran, mada njega ni nema smisla uzimati, ali za MN3 pisu ljudi kod nas na forumu da globalni retko dobija update.

A da ne govorimo da me posle višegodišnjeg Nexus iskustva (5 i 7) privlači stock Android varijanta.
Pa onda shvatiš da je recimo A1 duplo jeftiniji od Mix 2-ke i tako redom ... :d Naravno da je bespredmetno direktno ih porediti ali tek treba da čujem da je neko nezadovoljan sa A1!

Možda i nije loše što sam sačekao par dana. Čisto da se "shut up and take my money" impulsi dovedu u normalu 😉

Ja samo ne razumem, ako već imaš 350e za tel i voliš taj pure google, zašto onda ne pazariš pixel (xl)?
Mislim da je Pixel XL malo preko 400€ na KP i sl. Trenutno otpada varijanta da ga nabavim negde preko u dogledno vreme.
Početni budžet jeste bio određen na oko 300€ ali ako ispadne da deo novca ostane u novčaniku, a ja ipak budem zadovoljan, neću se buniti 😉

...no ti najbolje znaš šta i kako za svoje novce 😉

Da znam ne bih ni pokrenuo temu na forumu :d

Šalim se naravno. Ovakav brainstorming može samo da pomogne (dok ne preteramo) 🙂

Nisam mislio da ce biti problema, vec da se retko azuriraju globalni romovi za njih. Za Mi6 nisam siguran, mada njega ni nema smisla uzimati, ali za MN3 pisu ljudi kod nas na forumu da globalni retko dobija update.

Retko dobijanne update-a i problem sa romom su dve odvojene stvari, koje nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

Znaci okej je dati 300-350e za telefon novije generacije koji ce dobijati azuriranja jednom u 5-6 meseci? 😀

Moram malo da prekinem ovu "raspravu".
Mi 6 dobija redovno update, od kada se pojavio dobio je 4 update-a, trenutno je na 9.5 verziji MIUI-ja.
Morate shvatiti da update za Global ide jednom mesecno okvirno, a desi se da bude i jedan u dva meseca.
Mi Note 3 je malo "kasnio" sa update-om za Global Stable verziju, ali i za njega je izbacen 9.5 MIUI.

Kome je stalo do redovnih update-ova i smatra da je to neka prednost, flesne Developer rom i ima svaki petak update.
Ja licno koristim uvek Developer rom-ove, stabilni su kao i Stable verzije i licno smatram da su bolji nego Stable.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Nije, ali Note 3 ne sme da kosta preko 260-270e s obzirom da Mix 2 sa onakvim ekranom, hardverom i dobrim globalnim romom moze da sw nadje za 350-360.

Note 3 i Mi6 nemaju dobar zvanican globalni rom.
Kakvim ekranom ? Misliš 18:9 ?

Novi global rom na mi note 3 je odličan, verujem da je na MI6 jos bolji.

Jedina prednost mi mix 2 po meni je lte20.( I naravno s835 u odnosu na mn3)

Što se tiče preporuke za naslednika nexus 5, Nokia 7+ kada joj malo padne cena ili za 2 meseca xiaomi a2

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno