Šta je novo?

Život i rad sa monitorom od 24 inča?

pega022

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2005
Poena
309
Pitanje se odnosi na iskustva članova koji imaju monitor reze 1920*1080. Radim kao urednik i na održavanju sajtova, znači puno tabova, teksta, tabela i obrade slika i teksta i programiranja. Tu mi je sve kristalno jasno - komfor. Ali pošto gledam filmove i serije povremeno i odigram nesto od hit igara tu imam osećaj da bez masnog upgrade nema baš mnogo sreće. Grešim li? Mašina je iz potpisa.

Philips ima lepu sliku ali ako uzmeš 24" neki proveren model (da ne kažem proizvođač) - preporodićeš se, naročito što se komfora tiče.

Bio je u win-win (bench house :p ) Asus 242H za ~19k din
Zadnji kom mi je pobego iz balkanske ispred nosa :S:
Kazu ljudi da su zadovoljni,
DVI, HDMI, VGA, vesa 100
i ja ga cekam da dodje opet...

A nisam te bash najbolje razumeo - "bez masnog upgrade"
Jel se ovo odnosilo samo na mon ili i na konfu za tu rezoluciju tj. igre u full HD

Inace ispod 24" (23.6) nemoj uzimati fullHD, i obavezno digitalni

Možeš bez bojazni da uzmeš 24-ku, nećeš se pokajati. Igre će ti raditi bez problema u 1080p ako ne insistiraš na AA.

Hvala ljudi. Još jedno pitanje kada bih uzeo monitor sa hdmi onda bih ga povezao sa kompom na njega ili na dvi port. Ima li razlike? I ako bih neke igre igrao u nižim rezama koliki bi pad kvaliteta slike bio. Hvala.

Imam BenQ iz potpisa 24"... Odlican monitor za 16.000. D-sub, DVI, HDMI na sebi i ulaz za sluske. Sta ces vise. Probao sam i u manjim rez da igram i odlicno skalira. Vredi svaki dinar.
Inace DVI na HDMI koliko znam ne prvi nikakve gubitke na slici tako da nema nikakve frke.

Svejedno je da li ćeš spojiti na DVI ili HDMI jer je u oba slučaja u pitanju digitalni prenos, jedina razlika je što HDMI pored slike prenosi i zvuk a DVI samo sliku.

Hvala na odgovorima. Mogao bih početi sa potragom za monitor sa tom dijagonalom.

I mene zanima zbog cega,manja je velicina piksela na 22 inca u odnosu na 24,sto znaci da bi slika trebala da bude za nijansu ostrija?To bi posebno bilo primetno u nizim rezolucijama,ali i u 1920*1080).Na mnogim mestima sam procitao takve savete,ali nigde nisam cuo konkretne razloge

Poslednja izmena:
I mene zanima zbog cega,manja je velicina piksela na 22 inca u odnosu na 24,sto znaci da bi slika trebala da bude za nijansu ostrija?To bi posebno bilo primetno u nizim rezolucijama,ali i u 1920*1080).Na mnogim mestima sam procitao takve savete,ali nigde nisam cuo konkretne razloge

To je nepovoljno zbog velicine desktopa. Ikonice i slova postaju previse sitni za citanje. Ali opet to sta je previse sitno to je relativna stvar posto neko vidi bolje a neko losije. Postoji verovatnoca da se monitor u windows-u drzi na manjoj rezoluciji i time poveca citljivost ali se onda javlja problem sto pikseli vise nisu 1:1 pa se vrsi skaliranje i slova postaju mutna i ruzna.

dobro,ali ko sedi malo blize monitoru to je plus za 22 fullhd.Tad takodje do izrazaja dolazi manji pixel.Velicina fonta i ikona sa mogu povecati.Jedino sta je po meni bolje kod 24 inca je sto je malo pogodniji za gledanje filmova,zavalis se na krevet,i monitor ti dodje MALO blize zbog vece dijagonale.Ne treba to vecini

Nece sav softver da radi kako treba ako se promeni vrednost DPI.

Ajde na ne otvaram novu temu...Iz razloga koje sam pomenuo u temi "Sad mu nije nista" (ajde, pogledajte i to da ne kupujem ako ne moram) razmisljam o novom monitoru.Nisam koristio wide-screenove ranije tako da mi neke stvari nisu bas najjasnije.Imam graficku Gigabyte ATI Radeon X1300 za koju nikakvu dokumentaciju ne mogu da nadjem na netu a nema je ni na disku sa drajverom, tako da tu ne mogu da nadjem podrzane rezolucije.ATI Catalyst mi prijavljuje rezolucije od 600x480 pa do 1920x1080 (pored 1280x1024 na kojoj sada radi medju vecima mi daje i 1280x960, 1360x768, 1360x1024, 1920x1080).E sada...ja razmatram na primer ViewSonic VP 2250wb koji ima native rezoluciju 1680x1050.Kako se to uskladjuje?Da li se slika automatski razvuce na tu rezoluciju ili su potrebna dodatna podesavanja?Da li ova graficka uopste moze da radi sa tim ili slicnim monitorom (prirodno, bez nekog "hakovanja") , da li da trazim monitor sa ovom najvecom rezolucijom (1920x1080) ili uz monitor moram da uzimam i novu graficku.Poz.

Poslednja izmena:
probaj 2x24" :D:D:D

Danas dosho iz bolnice... Inace bih odgovorio ranije.

Prvi utisak sa 22" f.hd je ok i ne primeti se odmah koliko je mali pixel.
Ja ga dugo koristim i imam vidi 10/10, ali jednostavno cim se zavalim u fotelju
malo dalje od te normalne razdaljine pocinje da biva jednostavno neprijatno za oko.
Znaci moze da se cita/radi ali dosta umara...
(probao na par monitora dvi i vga)
E sad promena dpi mi nije bash najlepshe reshenje.

Jednostavno moje mishljenje je da je za tu rez. potrebno bar tih MIN 23.5"

Tj za gledanje filmova, igrice i surf nema nikakvog umaranja na vecini monitora :p
Predlog je za RAD na racunaru ;)

Da li mi neko može reći sa koje udaljenosti od 24 inčnog monitora sedite kada radite ili ležite kada se igrate ili gledate neki film? I kako izgledaju divx filmovi na njemu?

Udaljenost od ramena do vrhova prstiju (ruke), a za filmove (noge)

Ja na 32 inca 1920x1080 sedim na 1 metar i skroz je OK. Sve je stvar navike...

Monitor nikad nije dovoljno velik. :)
Ja koristim 24" Samsung 245B vec nekoliko godina i prezadovoljan sam. Jedino sto ti preporucujem da uzmes monitor sa aspektom 16:10 (1920x1200) a ne 16:9 (1920:1080), prirodnije je i taj dodatni prostor dosta znaci u radu, a mislim da ce tebi dosta znaciti na osnovu gore navedenog posla kojim se bavis.

Ma ko se navikne na vece na manje se ne vraca. Drugar kupio 24" i odusevio se, kao da mi pokaze a meni - malo i smesno. A nekad mi je 22" bio ogroman.

aj'd Bobe smiri dozivljaj - kao 24" ti malo ili ?

jeste, ali ne treba ni pretereivati - 24" je po meni maximum za neki normalan rad bez vrtenja glave levo desno ili sedenja na 1+ metar od monitora

Vrh Dno