Šta je novo?

Šta uzeti? Wi-Fi USB adapter ili PCI karticu?

Sale

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
660
Da mi se kablovi više ne bi vukli po podu odlučih da se umrežim bežično. Bežični ruter sam nabavio (Linksys WAG200G) ali sam u dilemi šta uzeti za kompove?

Preferiram kartice ali me muči nedostatak PCI slotova, s obzirom da ih je sa svakom novom generacijom ploča bar po jedan manje.

E sad, interesuje me kako se u praksi ponašaju USB Wi-Fi adapteri, pre svega s aspekta dometa koji ostvaruju. S obzirom da svi imaju interne antene, da li im je domet manji (a samim tim i performanse slabije) u odnosu na PCI kartice ili su tu negde?

Konkretno, interesuju me Linksys modeli:
PCI kartica: WUSB54G
i USB adapter: WMP54GC

Izvini, a gde to ima "kolko oćeš"? Jedina 802.11g kartica koju sam uspeo da nađem na netu je Abit AirPace WLP-01 koja nema nigde da se kupi, alternativa je D-Link 802.11n Draft 2.0 kartica koju doduše mogu da nabavim i kod nas ali je cena :hot: Osim toga, ne daju mi se tolike pare za nešto što je "Draft", niti mi treba 802.11n pošto nemam odgovarajući ruter.

Nego, da se zadržimo na osnovnom pitanju.

Kod mene linksys usb wirelles adapter i pcmcia wless u laptopu odlicno rade na nekih 12-13 metara daljine, sa dva prilicno debela zida izmedju. Jedino sto konstanto prijavljuje low signal, mislim da je do antene na pcmcia karti, ali radi bez prekida, pingovi su odlicni <1 ms, kako i treba da bude. Ako ti treba samo da podelis net i kopiras po neki manji fajl, ok radi. (11Mb/s, u praksi transfer oko 500-600 kb/s).

Vidim da je ovo sto si nasao g standard, znaci trebalo bi da je jos brze (5-6 mb/s)

Kod pci kartice je prednost sto mozes da stavis kakvu hoces antenu i povecas domet.

Mislim da je za "po stanu" dovoljan i USB adapter, ali sve zavisi od konkretnog rasporeda u stanu, tako da ne vazi neki generalan zakljucak. Najbolje bi bilo ako mozes da pozajmis od nekog i da probas.

Ne mogu da pozajmim i to je najveći problem. Malo je teško ovako narativno objasniti raspored u stanu ali ajde da probam.

Ruter stoji u hodniku, imam 2 kompa u dnevnoj sobi, nema optičke vidljivosti sa ruterom ali su vrata stalno otvorena tako da pretpostavljam da tu neće biti problema sa signalom. Treći komp stoji u spavaćoj sobi koju od hodnika u kom je ruter deli još jedan hodnik. Znači signal u najgorem slučaju prolazi kroz dvoja drvenih vrata. I naravno, laptop koji bi trebalo da ima pristup iz celog stana, ali on ima ugrađen Wi-Fi adapter, tako da šta je tu je. Najveći problem je taj udaljeni komp koji ima ujedno i funkciju storage i backup cervera, jer bi njemu trebalo da pristupaju sve mašine. Znači, brzina veze ostalih kompova sa njim je u suštini najbitnija.

Poslednja izmena:
2 do tri AP-a u bridge modu i uzmi sta hoces od wi-fi kartica..usb ili pci
U sustini bi ti bili boje da povecas dostupnost signala kroz kucu a ne da sa antenama pokusavas da uhvatis signal koji se na silu probija kroz beton
Pci su u sustini malo kvalitetnije i znaju manje da brljave od usb adaptera(naravno zavisi od proizvodjaca)a i usb ume tako da se zagreje..:smash:
Poz

@Sale

Po G standardu u kucnim uslovima sa PCI/USB wifi adapterima mozes ocekivati brzine transfera oko 2.5MB/s ukoliko postoji opticka vidljivost. Kod postojanja prepreka u vidu vrata i zidova brzina transfera opada i u tom slucaju ce ona biti dovoljna samo za nesmetan pristup internetu dok ce transfer fajlova biti mnogostruko sporiji od onog na koji si navikao dok si koristio zicnu mrezu, reda nekih 500KB/s.
Da bi odrzao neki maksimum koji bezicna mreza moze da pruzi neophodno je resenje koje je predlozio marcusnbg a to je postavljanje dodatnih AP-ova u repeater mod kako bi omogucio opticku vidljivost svim racunarima.
Takodje predlazem PCI ili PCI-e kartice jer, licno, ne podnosim bilo kakve mrezne uredjaje na USB portu.
Jos nesto, skoro sam imao jedan USB wifi adapter TP-link/108mbps i on je imao primetno veci domet i jaci signal od internog wifi adaptera u lap-topu.

Hvala, i ja sam nekako skloniji karticama i odlučio sam da pazarim PCI varijantu. Ipak ona antena mora da dobaci dalje od interne u USB uređaju.
Ako mi transfer bude išao ispod 1MB/s smoriću se totalno... Ali u tom slučaju tražiću već neku alternativu.

Evo ja sam uzeo Asusovu PCI wl-138g v2. Posle 10 minuta u proseku pocinje da slabi konekcija da bi na kraju skroz pukla. racunar je u susednoj sobi skoro da nema prepreka.. Ruter koji koristim je asus wl-520gc koji je odlican.
Sa lapom normalno funkcionise wireless. Reko aj da uzmem posto vec imam asus ruter i njihovu karticu posto su to imali u prodavnici. Al sam se prevario, kartica je za izbegavati.

Ja imam DLink DWL-G520. Nisam siguran da se i dalje proizvodi. Cini mi se da sam negde video da sada moze da se kupi DWL-G510. Tu je problem, jer ima vise revizija G510 kartice, sa razlicitim chipsetovima. Mislim da revizija B ima Atheros. Revizija C ima Ralink, za koji ne znam kako se ponasa.

Sto se Gigabytea, GN-WP01GT bi trebalo da ima Atheros chipset. Postoji i GN-WP01GS, a mislim da i ona ima Atheros, ali je GT bolja (novija).

Na poslu imam zakacen Linksys WUSB54GC, usb wireless adapter. Lepo radi, a Ap je 10m dalje kroz dva zida.

Rešio sam dilemu i uzeo PCI karticu Linksys WMP54G. Za sada sam uzeo samo jednu i instalirao je u komp u dnevnoj sobi (razdaljina od rutera cca. tri metra). Nema optičke vidljivosti jer je ruter u hodniku i zaklanja ga zid, a desktop u dnevnoj sobi je okrenut prema drugom zidu, tako da je antena skroz zaklonjena. Signal je konstantno 99%-100%. Laptop kada držim u krilu dok sedim na istoj stolici ima signal 92-93% pa kapiram da bi se isto ponašao i USB stick s obzirom da ima internu antenu.

Protok pri transferu fajlova sa laptopa na desktop je oko 1.2 MB/s kada su jedan do drugog i pada na nekih 1-1.1 MB/s kada je laptop na drugom kraju stana (najudaljenija soba, između su dva zida, betonska zida 12 i 8 cm).

Ono što definitivno ubija protok je mikrotalasna, transfer pada na 300 KB/s - 100 KB/s zavisno od toga da li je laptop pored desktopa ili na drugom kraju stana.

Nije mi jasno zašto je max. protok 1.2 MB/s, očekivao sam 2-2.5 MB/s? Da li je moguće da WPA2 enkripcija toliko utiče na protok?

Poslednja izmena:
Nije mi jasno zašto je max. protok 1.2 MB/s, očekivao sam 2-2.5 MB/s? Da li je moguće da WPA2 enkripcija toliko utiče na protok?

Proveri standarde,treba da svuda bude 802.11g ,ako je negde "b" zbog toga imas manji protok pretopstavljam.

Rešio sam dilemu i uzeo PCI karticu Linksys WMP54G. Za sada sam uzeo samo jednu i instalirao je u komp u dnevnoj sobi (razdaljina od rutera cca. tri metra). Nema optičke vidljivosti jer je ruter u hodniku i zaklanja ga zid, a desktop u dnevnoj sobi je okrenut prema drugom zidu, tako da je antena skroz zaklonjena. Signal je konstantno 99%-100%. Laptop kada držim u krilu dok sedim na istoj stolici ima signal 92-93% pa kapiram da bi se isto ponašao i USB stick s obzirom da ima internu antenu.

Protok pri transferu fajlova sa laptopa na desktop je oko 1.2 MB/s kada su jedan do drugog i pada na nekih 1-1.1 MB/s kada je laptop na drugom kraju stana (najudaljenija soba, između su dva zida, betonska zida 12 i 8 cm).

Ono što definitivno ubija protok je mikrotalasna, transfer pada na 300 KB/s - 100 KB/s zavisno od toga da li je laptop pored desktopa ili na drugom kraju stana.

Svaka enkripcija na Wi-Fi mrezama usporava bandwidth zbog toga sto svaki podatak koji ulazi na mrezu prolazi kroz proces enkripcije a na kraju svog puta kroz mrezu, vrsi dekripciju istog u podatak citljiv sistemu. Zbog toga ti ne savetujem ni WPA niti WEP, jednostavno, stavi PAP ili CHAP (MCHAP i MCHAP2 su ti dosta slozenije ) autentikaciju korisnika ili podesi Radius Server na istom i nema sanse da imas problema. Naravno, sve ovo pada u vodu ako sve radis na Windows-u.

Jos jedan savet - kupi bilo kakvu indoor Omni antenu do 7dBi i resices problem.

POZDRAV ;)

Hehe i ja sam juce uzeo istu Linksys i bez problema radi,ima veliku (vecu od ostalih kartica) antenu.Za svaku preporuku.
Pozzz

Svaka enkripcija na Wi-Fi mrezama usporava bandwidth zbog toga sto svaki podatak koji ulazi na mrezu prolazi kroz proces enkripcije a na kraju svog puta kroz mrezu, vrsi dekripciju istog u podatak citljiv sistemu. Zbog toga ti ne savetujem ni WPA niti WEP, jednostavno, stavi PAP ili CHAP (MCHAP i MCHAP2 su ti dosta slozenije ) autentikaciju korisnika ili podesi Radius Server na istom i nema sanse da imas problema. Naravno, sve ovo pada u vodu ako sve radis na Windows-u.

Jos jedan savet - kupi bilo kakvu indoor Omni antenu do 7dBi i resices problem.

POZDRAV ;)

Da, na Windows-u sam... Laptop sam priključio kablom direktno na ruter, a između rutera i desktopa signal je 100%. Brzina je i dalje ista, oko 1.2 MB/s. S obzirom na ovo, ne verujem da bi mi dodatna antena rešila problem, a i ruter ima fiksiranu antenu koja se ne može zameniti drugom.

Hehe i ja sam juce uzeo istu Linksys i bez problema radi,ima veliku (vecu od ostalih kartica) antenu.Za svaku preporuku.
Pozzz

To je prevagnulo i u mom izboru. Mislim da će svaka eksterna antena posao raditi bolje od one integrisane u USB stick. A posebno na ovom Linksys-u antena baš izgleda bolje od onih "štapića" na npr. Asus-u, Gigabyte-u i TP Link-u.

Evo testirao sam brzinu transfera sa rutera na desktop tako što sam laptop priključio kablom direktno na ruter. Brzina transfera je bila oko 2.2-2.3 MB/s uz WPA2 enkripciju. Znači latop ubija protok. Bez obzira što je signal 100% neće preko 1.2 MB/s, a pada i niže.
Kartica u laptopu je Intel PRO/Wireless 3945ABG.

Nazad
Vrh Dno