Šta je novo?

Hardver Šta posle GTX 1080 Ti?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Slash

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
225
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-D15 Chromax w/ 3xNF-A15 Chromax
Matična ploča
Asus TUF Gaming X670E-Plus
RAM
32GB G.Skill Flare X5 6000MHz CL28
GPU
Zotac RTX 4080 Trinity 16GB GDDR6X
Storage
Kingston Fury Renegade NVMe 1TB + 24TB
Zvuk
Realtek ALC1220A
PSU
Super Flower Leadex 1000W Platinum
Kućište
Asus ProArt PA602 + 4x NF-P14s Redux
Monitor
G80SD 32" 4K QD-OLED & S90D 65" 4K QD-OLED
Miš & tastatura
Corsair K95 Platinum + Razer DeathAdder Essential
Ostale periferije
PlayStation 5 Pro
Laptop
HP 250 G8
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra 12/256GB
Pametni uređaji
DJI Mini 5 Pro with RC2 & DJI Osmo Action 5 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
GTX 1080 Ti (MSI Lightning X verziju) sam kupio 2017 ili 2018, ne sećam se tačno više. Od tad u mom računaru služi savršeno i 1440p casual igranje je uvek bilo savršeno iskustvo.
Sad neke igre već bacaju 1080 Ti na kolena (Alan Wake 2 i Frostpunk 2 npr), dok sam Space Marine 2 i Jedi Survivor odigrao sa zadovoljavajućim framerate-om. Jasno mi je da mogu detalji u igri uvek da se spuštaju, ali posle toliko godina na 1080 Ti gde sam mogao da uživam u grafičkim detaljima, neću da se mirim sa tim :)

I prethodni CPU (i7 4790K) je izvlačio maksimum iz nje, dok novi 7800X3D ima mogućnosti da potera i jaču grafu.
Šta sad ciljati od grafičkih karata koje mogu potrajati par godina da se igraju igre na high/ultra podešavanjima sa makar 60fps? Da li ciljati neku RTX 4080 Super ili čekati 5000 seriju?

Takodje, jasno je da se GTX 1080 Ti neće ponoviti pa da traje 6-7 godina. Tu grešku nVidia više ne pravi :D

ako ti ne treba sada kartica onda cekaj 5k seriju koja ce izaci negde q1 2025, dostupnost se ne zna za sada ali ocekuj naduvane cene na nasim prostorima.
ako ti treba sada onda mozes da biras :D

Ah, the winter i coming pa sam mislio da malo više vremena provedem za kompom dok napolju seče hladnoća 😎 A i skupilo se par igara koje sam propustio.

Mislim, i dalje je fascinantno koliko snage ima u GTX 1080 Ti posle toliko godina, stvarno ne mogu da se žalim, sve igre na njoj rade. Samo npr RDR2 nikad nije mogao da radi na Ultra podešavanjima, nego neki combo medium/high. Sad je već postala 1080p karta, 1440p je muči.

Takodje gledajući koliko VRAM u 1440p igre već pojedu, mislim da će i 16GB postati minimum za godinu ili dve. Ovih 11GB je potrajalo dosta dugo. Sad je logika uzeti 24GB 4090 da bi se čovek "obezbedio", ali to mi je stvarno previše jer ne sedam svakodnevno za komp da se igram.

Plan jeste jednog dana 4K monitor. Kako RTX 4080 podnosi tu rezoluciju u igrama?

Potpisujem sa 3080ti koja je tek nesto bolja.
4k60hz lagano za singleplayer igre a multiplayer competitive igre koje se svakako igraju na low isto bez problema na 120+ FPS-a.
4080 je 30-50% brza ako se secam dobro tako da ce sigurno to raditi super.

GTX 1080 Ti (MSI Lightning X verziju) sam kupio 2017 ili 2018, ne sećam se tačno više. Od tad u mom računaru služi savršeno i 1440p casual igranje je uvek bilo savršeno iskustvo.
Sad neke igre već bacaju 1080 Ti na kolena (Alan Wake 2 i Frostpunk 2 npr), dok sam Space Marine 2 i Jedi Survivor odigrao sa zadovoljavajućim framerate-om. Jasno mi je da mogu detalji u igri uvek da se spuštaju, ali posle toliko godina na 1080 Ti gde sam mogao da uživam u grafičkim detaljima, neću da se mirim sa tim :)

I prethodni CPU (i7 4790K) je izvlačio maksimum iz nje, dok novi 7800X3D ima mogućnosti da potera i jaču grafu.
Šta sad ciljati od grafičkih karata koje mogu potrajati par godina da se igraju igre na high/ultra podešavanjima sa makar 60fps? Da li ciljati neku RTX 4080 Super ili čekati 5000 seriju?

Takodje, jasno je da se GTX 1080 Ti neće ponoviti pa da traje 6-7 godina. Tu grešku nVidia više ne pravi :D
U tvom slucaju 5070 ili 5080 zavisno od budzeta. Znam da ces za to morati cekati 6-9 meseci ali je to najpametnije sto mozes uraditi. Karta se ne kupuje na kraju ciklusa vec na pocetku, dakle 5000 serija smo sto nije, par meseci pa se isplati cekati, a ulaganje po ovim cenama u 4000 seriju jedino ako mora bas sad i bas odmah. U tom slucaju ili 4070 super ili 4080 super, ali svakako bolje malo sacekati.
edit: moram malo da razjasnim situaciju sto se tice recimo preporuke za buducu 5070/5080 i poredjenje sa 1080Ti. Na prvi pogled posle 6-7 godina umesto flagshipa razmatramo jedan upper mid/high segment. Moramo se samo setiti prvih testova 1080ti. Ta karta je uspevala da drzi fps u 40-80fps u 90% tadasnjih AAA igara u 4k. Pogledajte testove ko ne veruje. Kada je bio prvi review 4090 karte "average" fps u 4k za tu kartu je bio 106fps!!! Da se malo podsetimo 4080 super testa, 93.7fps test radjen 31. januara 2024. Jasno je da je definicija dobrih performansi u 4k vremenom "narasla". 4070 super 68.3fps u 4k test 19. Mart 2024. Ispada da je sada 4070 super isto sto je 1080ti bio 2017 za 4k!!!
Sve su to raw performanse bez DLSS upscalinga i frame generation-a. Ako i to dodamo u jednoacinu onda je situacija jos izrazenija.

Poslednja izmena:
Ako je ovde neko cuo za AMD Radeon graficke karte,postoji i opcija radeon 7900 XTX...

Ima 24 gb memorije (verovatno i vise nego sto treba za x narednih godina),95% igara radi OK u 2160p rezluciji (sa oko 80-120 fps a u 1440p bi skoro sve letelo na preko 144fps),mnoogo je jeftinija od zlatnih Nvidijinih grafickih karti a jaca je po sirovim performansama od 4080....(mada 4080 je u prednosti kod onih igara koje podrzavaju dlss)

Po meni jedini problem sa tim crvenim kartama mogu da budu drajveri.....ali svi pricaju kako su i ti drajveri sve bolji i bolji...

Meni na 4090 ne radi 95% igara na 4k na 80-120fps, a kamoli 7900xtx...

Sto se tice preporuke, za 1440p mozda da uzmes neku 3080ti, ako imaju ok cene za polovne, pa da promenis za godinu dana, a mozda i 4070 ako ima povoljno, jer podrzavaju frame generation i isto da zamenis za godinu. Ebg, izgubis love, ali mozes da sacekas da se rtx 5 stabilizuje malo cena i postane dostupnija.

Meni na 4090 ne radi 95% igara na 4k na 80-120fps, a kamoli 7900xtx...

Sto se tice preporuke, za 1440p mozda da uzmes neku 3080ti, ako imaju ok cene za polovne, pa da promenis za godinu dana, a mozda i 4070 ako ima povoljno, jer podrzavaju frame generation i isto da zamenis za godinu. Ebg, izgubis love, ali mozes da sacekas da se rtx 5 stabilizuje malo cena i postane dostupnija.

Kojih 5% igara ti ne radi u 2160p na preko 80fps sa 4090?.......u tih 5% igara bi trebalo bi da je poprilican broj naslova,ako pod igrama podrazumevas skoro sve igre izasle npr u zadnjih 15 godina :)

Poslednja izmena:
Poslednja AMD karta koju sam imao je bila R9 280X. Suštinski sam bio zadovoljan sem tadašnjih drajvera.
Nakon toga samo nVidia karte i nije da imam nešto protiv AMD kartica, verujem da su better value od trenutne RTX 4000 serije, ali sam navikao na effortless korišćenje zelenih.
Značiće DLSS mogućnosti.

Sa FSR i sad nisam zadovoljan kad upalim na GTX 1080 Ti kako radi, u igrama koje imaju XeSS bolje radi.
Plan jeste da se za sad igra na 1440p monitoru, ali u bliskoj budućnosti će doći neki 4K OLED.

Definitivno se slažem da u ovom momentu treba biti strpljiv pa sačekati da vidimo RTX 5000 seriju, pa možda i odatle odabrati nešto. Budžet bi mi bio oko 1000-1100e za grafu, preko toga ne bih išao.

Kojih 5% igara ti ne radi u 2160p na preko 80fps sa 4090?.......u tih 5% igara bi trebalo bi da je poprilican broj naslova,ako pod igrama podrazumevas skoro sve igre izasle npr u zadnjih 15 godina :)

Pa ne kupuje novu graficku da igra igre koje je vec presao sa 1080ti ili neke indy naslove koji mu rade i na 1080ti...
Ako gledamo sve igre ikada, da, radi 99.9% na 100+ fps...ali ako gledamo realno, u par proteklih godina, vecina sp aaa naslova ne radi tako.
Da iskljucim igre koje imaju RT(mada ne vidim zasto bih), samo ja sto sam igrao, tu su Elden Ring(igrao sa iskljucenim rt, nema stalnih 60), Remnant 2, The Lords of the Fallen, Avatar, Star Wars Jedi Survivor, Starfield, Senuas Saga Hellblade 2, Dragons Dogma 2, Space Marine 2, Red Dead Redemption 2, Frostpunk 2, Still Wakes the Deep...a onda su tu svi Ray Tracing naslovi koje mozes da sanjas da igras na 4k native.
Sve pricam da vecina ne radi konstantno ni na 60, a ne 80+ konstantno.
U Alan Wake 2 moras dlss na quality i frame generation da ukljucis ako hoces konstantnih 60+ fps.

Ako u to ubacis sve igre koje izlaze, da, to nije 5%, ali ako racunamo naslove koje vecina igra i za koje on planira nov gpu, svakako da je dobrano preko 5% koje ne rade 80+ fps na 7900xtx, pa ni na 4090.

Vampire Survivors mi je radio, ali da li takve igre uzimamo u obzir pri kupovini gpua?

Poslednja izmena:
Ako je ovde neko cuo za AMD Radeon graficke karte,postoji i opcija radeon 7900 XTX...

Ima 24 gb memorije (verovatno i vise nego sto treba za x narednih godina),95% igara radi OK u 2160p rezluciji (sa oko 80-120 fps a u 1440p bi skoro sve letelo na preko 144fps),mnoogo je jeftinija od zlatnih Nvidijinih grafickih karti a jaca je po sirovim performansama od 4080....(mada 4080 je u prednosti kod onih igara koje podrzavaju dlss)

Po meni jedini problem sa tim crvenim kartama mogu da budu drajveri.....ali svi pricaju kako su i ti drajveri sve bolji i bolji...

Slažem se. Ja za sebe gledam neku jeftiniju rx 7800 xt. Nemam potrebu za jačom (COH 2, destiny 2, CIV 6), mada pošteno nemam ni novca za to. Skupljam za neko bolje pojačalo.

Te probleme sa drajeverima, to je prestalo vec ima par godina. Jedina prednost Nvidie je DLSS, sve ostalo je na strani AMD-a, a FSR ih stize polako i u tom segmentu.
Sa 7900 XTX nema greske. Posebno sto ima Nitro+ model, po razumnoj ceni u domacim prodavnicama.
7900XT za 95K Nitro plus jeza koliko je dobra kupovina. Jos dve igre da se dobiju, usteda od 100e dodatnih.

nvidia ima bolji upscaling, ray tracing, kao i profi upotrebu, naravno sve ovo zavisi kome je sta potrebno od toga. fsr nikada nece stici dlss, cak i xess daje bolju sliku od fsr.
amd ima bolji softver pogotovo za podesavanje za svaku igru posebno kao i performance tab, to mi bas nedostaje kod nv...
ali generalno gledano i amd i nv nekad imaju probleme sa drajverima, vise ih ima kod amd.

Nvidia ima RTX HDR, gde svaku igru mozes pustiti u HDR-u(pravi HDR, ne auto hdr u windowsu koji ne lici ni na sta), meni je Remnant 2 duplo lepsi od kada to koristim, posto sama igra nema HDR.
Takodje je u mnogim igrama HDR bas lose odradjen i tu bas znaci RTX HDR.
I HDR moze direktno u igri preko Nvidia Overlay panela da se podesava daleko bolje nego u vecini igara.

Ima i RTX HDR svih videa, sto lokalno, sto recimo YT sadrzaja, kao i RTX upscaler direktno na browseru za sve video sadrzaje i strimove koje gledas, sto i te kako znaci, pogotovo na 4k ekranu i mogu reci da sve to bas lepo radi.

Snimanje igara u AV1 formatu preko Nvidia Overlaya je nikada bolje, u igri stisnes ALT+Z, biras rezoluciju, bithrate, vrstu formata za snimanje, AV1 recimo, biras framerate i duzinu video snimaka na koje hoces da ti deli...mogu reci da savrseno funkcionise.

Apsolutno sve je na strani Nvidie, AMD nema nista zbog cega bi bilo iole razumno razmatrati je trenutno za kupovinu u slicnoj ceni, a 7900xtx i 4080 super su slicne cene.
Duplo bolje RT performanse, slicne raster performanse, sve DLSS i RTX opcije su bolje od slicnih na AMD-u, osim sto nekih ni nema na AMDu, a graficka vuce otprilike 20% manje struje.

1728382668134.png

Prilozi

• 20241008_122518.jpg
    20241008_122518.jpg
    316.2 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Jedino sto taj RTX HDR jede performanse.
Ja sam primetio u nekim naslovima fps manji za vise od 20% u odnosu na onaj native SDR prikaz.
Ali da radi super, radi i stvarno znaci dosta pogotovo na OLEDu i igrama koje nativno ne podrzavaju HDR.
Takodje Rtx upscale i HDR video odlicno rade.
Ko gleda dosta YT, Twitch itd. primetice razliku.
Da ne duzim, slazem se da po pitanju softvera AMD nije jos na tom nivou i kasne sigurno celu generaciju.

Te probleme sa drajeverima, to je prestalo vec ima par godina. Jedina prednost Nvidie je DLSS, sve ostalo je na strani AMD-a, a FSR ih stize polako i u tom segmentu.
Sa 7900 XTX nema greske. Posebno sto ima Nitro+ model, po razumnoj ceni u domacim prodavnicama.
7900XT za 95K Nitro plus jeza koliko je dobra kupovina. Jos dve igre da se dobiju, usteda od 100e dodatnih.

Pa nisam baš siguran da su ti problemi sa AMD drajverima davna prošlost.....ja na 6900xt sam našao neke drajevre sa kraja 2022 valjda i sa njima mi sve radi OK,ako pokušam neke novije pucaju drajveri,krešuju igre i sačuvaj Bože.....ali sa tim pomenutim starim drajevrima sve radi super stabilno i njih ne menjam ni za živu glavu....

Ja sam samo zbog drajvera i problema sa njima mislio da predjem na Nvidiu,ali ostao sam još uvek na 6900xt

Pa ne kupuje novu graficku da igra igre koje je vec presao sa 1080ti ili neke indy naslove koji mu rade i na 1080ti...
Ako gledamo sve igre ikada, da, radi 99.9% na 100+ fps...ali ako gledamo realno, u par proteklih godina, vecina sp aaa naslova ne radi tako.
Da iskljucim igre koje imaju RT(mada ne vidim zasto bih), samo ja sto sam igrao, tu su Elden Ring(igrao sa iskljucenim rt, nema stalnih 60), Remnant 2, The Lords of the Fallen, Avatar, Star Wars Jedi Survivor, Starfield, Senuas Saga Hellblade 2, Dragons Dogma 2, Space Marine 2, Red Dead Redemption 2, Frostpunk 2, Still Wakes the Deep...a onda su tu svi Ray Tracing naslovi koje mozes da sanjas da igras na 4k native.
Sve pricam da vecina ne radi konstantno ni na 60, a ne 80+ konstantno.
U Alan Wake 2 moras dlss na quality i frame generation da ukljucis ako hoces konstantnih 60+ fps.

Ako u to ubacis sve igre koje izlaze, da, to nije 5%, ali ako racunamo naslove koje vecina igra i za koje on planira nov gpu, svakako da je dobrano preko 5% koje ne rade 80+ fps na 7900xtx, pa ni na 4090.

Vampire Survivors mi je radio, ali da li takve igre uzimamo u obzir pri kupovini gpua?

Postavljač teme nije naveo neki spisak koje bi igre igrao a koje ne bi....vidimo da godišnje izlazi na stotine igara,ne znamo šta mu se svidja a šta ne...:)

Ako je neki okoreli hard core gejmer koji igra samo 10ak najnovijih AAA naslova (koji su često tako (ne)optimizovani da i sa 4090 imaju njesra performanse) onda neka čeka sledeću generaciju i neku 5080/5090 grafiku.......na kojima takodje zbog loše optimizacije igara možda neće imati neki spektakularan fps....(ali će zato trebati da plati prilično spektakularnu sumu novca za tu 5080/5090 grafičku)

U svakom slučaju,činjenica je da postoj mnooooogo više igara koje lete opušteno preko 100,120,144 fps na 2160p sa 4090 (i sa 7900xtx) nego onih 10 igara koje ne daju 80 plus fps....

Btw ja na RDR 2 (to je jedina igra koju ja igram od onih koje si pomenu) imam 60-75fps u 2160p sa 6900xt.......sa 7900xtx bih imao bar 40% više a sa 4090 nekih 60-70 % više :)

O kojim cenama mi ovde pričano u opšte ? Kod nas RTX 4090 košta oko 250.000,00 dinara !?!?

Bukvalno je u prvom postu napisao sta je probao da igra, sta je moglo, a sta ne.

Ne menja 1080ti da bi igrao igre koje nisu graficki zahtevne, malo logike nije na odmet.

Igrao sam i ja rdr2 na 4k 60+fps.
Redak primer igre koja savrseno reaguje na menjanje opcija.

Ali to nije max settings, sve na ultra i slicno, za to palim dlss na quality na 4090.
Zahtevna igra nije nuzno i neoptimizovana.

@vladat1 ko je pricao o kupovini 4090, pricamo o 7900 i 4080...

Probah sinoć i Silent Hill 2 Remake... 39fps sa high detaljima na 1440p i XeSS/FSR, Slabo igrivo bez obaranja grafičkih podešavanja.

Eh sad, nekome je okej i da se igra na low podešavanjima, samo da šljaka igra. Ja kad sam kupovao ovu grafiku želeo sam da se igram na high detaljima uz neki razuman fps.
Činjenica jeste da i na 1080 Ti može da se obori na medium/low pa da se igra, ali to je ono što ne želim :) Koliko uživam u dobro osmišljenoj priči u nekoj single player igri, toliko i u grafičkim detaljima.
Kapiram da se za neke igre i na 4090 pali DLSS ili FSR/XeSS, ali ovde polako i taj trik prestaje da pali.

Strpeti se do januara i objave 5000 serije, pa onda razmišljati za dalje, sad je po svemu sudeći nezahvalan period za kupovinu grafe (koju ne planiram da menjam jedno 3-4 godine).

racunaj do recimo sredine februara dok stignu kartice na nase prostore. prvo ide najava na CES 2025, pa onda dostupnost krajem januara u najboljem slucaju.
nisu jos potvrdili da ce biti 5k serije na CES 2025 samo su rekli da ce imati prezentaciju :D

Bukvalno je u prvom postu napisao sta je probao da igra, sta je moglo, a sta ne.

Ne menja 1080ti da bi igrao igre koje nisu graficki zahtevne, malo logike nije na odmet.

Igrao sam i ja rdr2 na 4k 60+fps.*
Redak primer igre koja savrseno reaguje na menjanje opcija.

Ali to nije max settings, sve na ultra i slicno, za to palim dlss na quality na 4090.
Zahtevna igra nije nuzno i neoptimizovana.

@vladat1 ko je pricao o kupovini 4090, pricamo o 7900 i 4080...
*Igrao sam i ja rdr2 na 4k 60+fps na 2080 super, zaboravih da napisem :)

*Igrao sam i ja rdr2 na 4k 60+fps na 2080 super, zaboravih da napisem :)
Pa cek,da li ima neke razlike u fps kada se rdr2 igra sa 2080 i 4090? 😄

Sa 2080 radi 60+ fps a sa 4090 (koja je "sto puta" jaca) ne moze konstantno 80+ fps.....nesto tu ne stima ili nisam razumeo 😄

Šta planiarju da izbace "Crveni" sledeće godine. Sada sam primetrio da se upošte ne isplati kupiti seriju 6. Razlika u ceni između 6 i 7 je mnogo mala.

Da,ispada da nece napraviti nista jace od 7900 xtx......tako da 5090 moze da kosta i 590.000 din.....i ne sumnjam da ce da se prodaje kao alva.....cak i u Srbistanu

šta je pokretač teme odlučio: čeka 5000 ili uzima 4000/7000? tema je zagazila u off-topic

Odlučeno da se čeka predstavljanje RTX 5000 serije pa se onda pravi odluka šta uzeti. Trenutno je nezahvalno gledati RTX 4080 (Super) jer raste cena zbog obustave proizvodnje i smanjivanja zaliha, a kad se pojavi 5000 serija, trebalo bi da padne cena 4000 serije.

Ostaje 1080 Ti još koji mesec, preguraće se zima 😎

Nazad
Vrh Dno