Šta je novo?

Šta posle E4300?

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte GeForce 3060Ti Gaming OC 8GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
CHIEFTEC CTG-650C 650W A80 series Full
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Planirao sam da uzmem GTX 260, ali pošto njega ne mogu da nađem po nekoj razumnoj ceni (ne sumnjam da se može iskopati po Beogradu, ali bih radije uzeo nešto iz svoje lokalne sredine (Vrbasa), čisto zbog garancije), mislio sam da umesto toga promenim procesor i samim tim i ploču.

Šta bi vredelo da stavim umesto postojećeg procesora (i ploče), koji je overklokovan na 2,4 Ghz? Hteo bih opet neku Intelovu varijantu sa 2 jezgra, koja može solidno i jednostavno da se overklokuje, pošto nemam želju niti iskustva da se bakćem sa dodatnim hlađenjem. Koliko uopšte mogu da dobijem na performansama igara, sa ovom grafičkom koju imam?

Da li je možda pametnija varijanta da sačuvam novac i sačekam novu GeForce seriju, tj. da li ovaj procesor koji sada imam značajno gušio performanse grafičke kartice ranga GTX 260?

Budžet mi je oko 18-20000, ali što mi više ostane za grafiku (tj. što manje budem morao da dodajem za nju), to bolje :)

Ne znam sta da ti kazem. Da menjas samo procesor, onda bi odgovor bio lak, E5200/E5300/E6300 zamenis za taj E4300, uz neku smesnu doplatu, tipa 20e, a dobijes sigurnih 3,5GHz sa stock coolerom na njemu.
A ti planiras i plocu, e to se vec ne isplati. P35 ploce vidim da vise ni nemaju nigde u prodaji, a najjeftinija ok P45 ploca kosta 80, 90, 100e.
Najbolje se ti raspitaj da li ta tvoja ploca (uz stavljanje najnovijeg biosa) podrzava recimo E5xxx. Ako podrzava, onda menjaj procesor, ako ne podrzava, onda ti savetujem da ostanes pri tom E4300 OC @2,4GHz.
Moj ortak ima E6750 i drzi ga na defaultnih 2,66GHz, a ima 4870 512MB, i ne primecujem da mu ijedna igra sporije radi u odnosu na mene (takodje imam 4870 512MB, ali imam i, za celih 1GHz, brzi procesor).

Sto se tice graficke.
Najbolje je da uzmes 4870 polovnu sa garancijom (ili GTX 260 216sp, mada je njih teze naci), ima ih dosta na oglasima ovde, a i svuda, za 10-11k.
Ma i nove 4870 512MB se mogu naci za ispod 120e.

Poslednja izmena:
Ne znam sta da ti kazem. Da menjas samo procesor, onda bi odgovor bio lak, E5200/E5300/E6300 zamenis za taj E4300, uz neku smesnu doplatu, tipa 20e, a dobijes sigurnih 3,5GHz sa stock coolerom na njemu.
A ti planiras i plocu, e to se vec ne isplati. P35 ploce vidim da vise ni nemaju nigde u prodaji, a najjeftinija ok P45 ploca kosta 80, 90, 100e.
Najbolje se ti raspitaj da li ta tvoja ploca (uz stavljanje najnovijeg biosa) podrzava recimo E5xxx. Ako podrzava, onda menjaj procesor, ako ne podrzava, onda ti savetujem da ostanes pri tom E4300 OC @2,4GHz.

Kod mene je prilično specifična situacija. Uzeo sam još jedan kompjuter pre dve godine, tako da sam tada smislio da sve komponente iz ovog (jačeg) kompa prebacujem u njega, a onda da njegove stare delove prodajem (u ovom slučaju, u pitanju je Athlon 64 3200+). Zato sam i mislio da uzmem i nov procesor i ploču. Jedino da stvarno pogledam da li postoji BIOS update za moju ploču, pa da eventualno prodam E4300 ili ga ostavim sa strane, ako to ima smisla. U svakom slučaju, kad-tad moram da uzmem i još jednu matičnu.

EDIT: Pogledah, najnoviji BIOS podržava E5xxx seriju.

Moj ortak ima E6750 i drzi ga na defaultnih 2,66GHz, a ima 4870 512MB, i ne primecujem da mu ijedna igra sporije radi u odnosu na mene (takodje imam 4870 512MB, ali imam i, za celih 1GHz, brzi procesor).

Gledao sam one testove koje je radio *******i skontao sam da nije bilo nikakve razlike u performansama. Znam da se samo par igara jako oslanja na procesor (NBA 2K10 ili recimo razni emulatori) to i nije toliko bitno. Da li misliš onda da nešto klase GTX 260 ne bi gušio ovaj procesor koji sada imam?

Sto se tice graficke.
Najbolje je da uzmes 4870 polovnu sa garancijom (ili GTX 260 216sp, mada je njih teze naci), ima ih dosta na oglasima ovde, a i svuda, za 10-11k.
Ma i nove 4870 512MB se mogu naci za ispod 120e.

Jednostavno sam navikao na GeForce i ne bih želeo da pređem na Ati, iako znam da trenutno ima bolju ponudu. 8800GT mi još uvek radio posao, razlog za zamenu je opet bila pre svega želja da ga prebacim u drugi komp, ako na tržištu postoji neka kartica koja je mnogo brža od nje, a opet se uklapa u nekih 15000 dinara.

Poslednja izmena:
Ako sam te dobro shvatio, jedna od opcija je da zadrzis E4300 i kupis samo graficku ?
Kao sto ti napisah malopre, ortak ima C2Duo @2,66GHz i igre mu ne rade nista sporije (sigurno bi merenjem u frapsu bila razlika, ali cim nema ocigledne razlike, onda kao da razlike ni nema ;)) u odnosu na mojih 3,7GHz. A oboje imamo 4870, to je graficka koja je ~ po performansama sa GTX 260.
Dakle, ako bi mogao malo da poteras taj E4300, bar na 2,7GHz (toliko ti pise u profilu !), onda je to sasvim dovoljno da podrzi jaku graficku kakva je GTX 260.
Btw, nemoj da ti uvale starije modele GTX 260 192sp, dobro se raspitaj sta kupujes -> GTX 260 216SP.

I meni je Nvidia bila dugo jedini izbor, al sam u trenutku kad je GTX 260 192sp bio skuplji i ne brzi :) od 4870, uzeo polovan 4870 za 150e, pre nekoliko meseci.

Ako sam te dobro shvatio, jedna od opcija je da zadrzis E4300 i kupis samo graficku ?
Kao sto ti napisah malopre, ortak ima C2Duo @2,66GHz i igre mu ne rade nista sporije (sigurno bi merenjem u frapsu bila razlika, ali cim nema ocigledne razlike, onda kao da razlike ni nema ;)) u odnosu na mojih 3,7GHz. A oboje imamo 4870, to je graficka koja je ~ po performansama sa GTX 260.
Dakle, ako bi mogao malo da poteras taj E4300, bar na 2,7GHz (toliko ti pise u profilu !), onda je to sasvim dovoljno da podrzi jaku graficku kakva je GTX 260.

Hvala! Inače ga stvarno držim na 2,4 Ghz (zaboravih da sredim profil!), pošto se čudno ponašao na 2,7. Radio je par meseci normalno, pa je kasnije krenuo da zamrzava komp i da (retko) izbacuje BSOD. Uopšte se nije nešto posebno grejao na 2,7 tako da pojma nemam o čemu je reč....možda se potrošio jer je bio na prevelikoj voltaži ili šta već.

Btw, nemoj da ti uvale starije modele GTX 260 192sp, dobro se raspitaj sta kupujes -> GTX 260 216SP.

Znam, umalo mi nisu uvalili starog Leadteka i to za skoro 15000 :p

I meni je Nvidia bila dugo jedini izbor, al sam u trenutku kad je GTX 260 192sp bio skuplji i ne brzi :) od 4870, uzeo polovan 4870 za 150e, pre nekoliko meseci.

Ha, ha, zavidim ti na fleksibilnosti zaista :)

Uglavnom, hvala za sve! Probaću ipak da nađem GTX 260 216 negde u Novom Sadu (pretpostavljam da nije mnogo bitno čiji je model, mada nekako uvek uzmem Gainward ili MSI) a procesor ću ostaviti. U svakom slučaju, uvek imam tu varijantu za E5200 i E5300 nakon (nadam se) uspešne nadogradnje BIOS-a.

Još samo jedno laičko pitanjce vezano za to - radio sam već ranije upgrade firmware-a BIOS-a, baš na ovoj ploči, ali se ne sećam da li mogu odmah da instaliram najnoviju verziju ili treba da idem korak po korak. Npr. sada imam F12 a treba mi verzija F14 koja podržava E5xxx seriju. Da li to znači da treba prethodno da nadogradim F12 na F13?

Cool, hvala :)

Ja sam sa fabrickog F2 direktno presao na F14c (koji je bio beta :smash:), pa sam onda stavio F14. Ploca je GA P35.
Znaci, moze direktno.

Kojim metodom si radio update BIOS-a? Gigabyte nudi dve Windows varijante (Q-Flash i @BIOS) kao i DOS varijantu koja otpada jer naravno nemam floppy.

Mislim da sam dva puta radio update BIOS-a, oba puta sam probao sa nekim od ovih Windows rešenja, i uvek sam dobijao error (na svu sreću, bez posledica). U DOS-u je sve prolazilo iz prve, ali kao što rekoh, više nemam tu mogućnost.

@BIOS
Pre nego sto update-ujes, idi prvo na Save Current Bios File.
Kad sacuvas postojeci, onda flashuj taj novi sto si skinuo sa GA sajta (samo pazi da si skinuo pravi bios, jer postoje revizije jedne iste ploce, npr za moju DS3 postoji 1.0, 1.1 i 2.0 revizija, mada mislim da je isti bios u pitanju za sve 3 verzije), Update Bios From A File.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno