Šta je novo?

Šta ne volite kod AMD-a ?

Drunk Devil

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Ovde mislim da napišete šta ne volite kod dotične firme, njihove politike i slično. A kod proizvoda iste molim da opisujete samo svoja iskustva, ne ono šta ste čuli ili čitali, kao i da ne spominjete konkurenciju.

Ne volim kod firme slab marketing, PR oznake.

Kod procesora: slabo rešen problem zagrevanja.

Bas to, grejanje, koje je samo malo popravljeno kod XP procesora, te PR oznake, te ne osvajanje 0.13 mikronske tehnologije... Znas li sta je bilo sa 3dfx-om zato sto nije presao na 0.18 mikrona?

Ma AMD je skroz cool, samo da se manje greje.

I ja dajem zamerku za grejanje.

Ali, ako to gledamo na jedan drugi nacin, to i nije neki veliki nedostatak - motori klasicnih automobila imaju radnu temperaturu oko 80C (zbog vodenog hladjenja). Motor VW bube ima radnu teperaturu preko 120C boom (nema vode). Da li je to bubin nedostatak? Da li bube crkavaju zbog pregrevanja ili im se motori smatraju za najizdrzljivije?

Pozdrav! :smokin

P.S. Primecujete, najverovatnije, da sam osim ljubitelja AMD-a, takodje i ljubitelj buba :)

Sta ne volim kod AMD-a hmmm...
Pa ne volim sto se greje ko lud, ne volim sto je do sada trebao qler koji se cuje u prizemlju zgrade, ne volim sto im jezgro nije bilo zasticeno(to su sada valjda sredili kod XP-a !??), ne volim sto je do skoro morala da se koristi VIA kao chipset(zbog nekih njenih nedostataka), ne volim to sto imaju losu termalnu zastitu i najvise ne volim sto je meni morao da crkne jedan i da zajedno sa sobom odnese 250dm. Inace volim sto su jeftini, ali to i ne uliva puno poverenja.

Da nema pregrevanja, AMd-ove stvarcice bi predstavljale umetnicko delo. PR oznake me isto tako nerviraju, ali kapiram da su usmerene ka neukijim kupcima koji ne dolaze na benchmark :)

Meni se ne sviđa što ime je osnovna boja logotipa zelena, pa je i ceo sajt u tom fazonu. Takođe me nervira onaj plusić iza PR oznake i to što ....

Ma o čemu mi pričamo!?!?!? Da izvineš, kakve su ovo gluposti? Koga bre boli uvo za poslovanje firme, broj zaposlenih i njen kvartalni bilans u protekloj fiskalnoj godini?

Ako ćemo da pričamo o hardveru, prva zamerka je nedostatak kvalitetnog, ili još bolje reći bilo kakvog, čipseta. AMD je bio prinuđen da izbaci čipset za "performanse" i "low-end server" tržište jer drugačije ne bi ništa ozbiljnije uradio, ali šteta što nemaju snage da izguraju i jedan valjan čipset za široke mase. Valjda za to treba dosta uloženog truda, energije i materijalnih sredstava pa su se sračunato povukli ne rizikujući previše ( da se ne polakome, uvek se to obijalo o glavu :) ). Na drugom mestu bi došle zamerke na procesor, tačnije niz "sitnica" koje kvare ukupnu sliku: bolje pakovanje ( tek sada su počeli da koriste kvalitetnije organsko ); zagrevanje ili bar metalni disipator kao kod Tualatina i P4 ( metalni poklopac koji ujedno štiti jezgro od mehaničkog oštećenja pri montaži kulera ); termalna dioda u procesorskom jezgru i zaštita od pregrevanja. Vocko je uglavnom sve to već naveo, al' eto da i ja definišem svoj stav.

Smo još da dodam da mi PR rejting nimalo ne smeta i mislim da je baš :cool:. Ljudi su navikli da u razvoju komercijalnih procesora broj MHz predstavlja merilo performansi pa je red neupućenim potrošačima nekako predočiti novo nastalu situaciju usled različito koncepirane arhitekture. Sa PR rejtingom stvari dolaze na svoje mesto, Intel pravi procesore a AMD se trudi da napravi konkurentski ( po PR oznaci ) koji će raditi brže i koštati manje. Za sada im to uspeva a dokle će videćemo. :)

Šta ne volite kod AMD-a ?
Ma nema tu ljubavi, mogu samo da volim porodicu, devojcicu, eventualno neki automobil. Toliko sam para dao i Intelu i AMDu, sta ima da ih volim, prezirem ih.
Jedina zamerka AMDu, mnogo bucni kuleri trebaju da ih 'lade, ako nije pusten MP3 mene ubi neki kuler za Duron 700mhz, mogu misliti kako je ljudima sa OC Athlonima preko 1,3 GHz ;)...

magick je napisao(la):
Meni se ne sviđa što ime je osnovna boja logotipa zelena, pa je i ceo sajt u tom fazonu. Takođe me nervira onaj plusić iza PR oznake i to što ....

Ma o čemu mi pričamo!?!?!? Da izvineš, kakve su ovo gluposti? Koga bre boli uvo za poslovanje firme, broj zaposlenih i njen kvartalni bilans u protekloj fiskalnoj godini?

Ako ćemo da pričamo o hardveru, prva zamerka je nedostatak kvalitetnog, ili još bolje reći bilo kakvog, čipseta. AMD je bio prinuđen da izbaci čipset za "performanse" i "low-end server" tržište jer drugačije ne bi ništa ozbiljnije uradio, ali šteta što nemaju snage da izguraju i jedan valjan čipset za široke mase. Valjda za to treba dosta uloženog truda, energije i materijalnih sredstava pa su se sračunato povukli ne rizikujući previše ( da se ne polakome, uvek se to obijalo o glavu :) ). Na drugom mestu bi došle zamerke na procesor, tačnije niz "sitnica" koje kvare ukupnu sliku: bolje pakovanje ( tek sada su počeli da koriste kvalitetnije organsko ); zagrevanje ili bar metalni disipator kao kod Tualatina i P4 ( metalni poklopac koji ujedno štiti jezgro od mehaničkog oštećenja pri montaži kulera ); termalna dioda u procesorskom jezgru i zaštita od pregrevanja. Vocko je uglavnom sve to već naveo, al' eto da i ja definišem svoj stav.

Smo još da dodam da mi PR rejting nimalo ne smeta i mislim da je baš :cool:. Ljudi su navikli da u razvoju komercijalnih procesora broj MHz predstavlja merilo performansi pa je red neupućenim potrošačima nekako predočiti novo nastalu situaciju usled različito koncepirane arhitekture. Sa PR rejtingom stvari dolaze na svoje mesto, Intel pravi procesore a AMD se trudi da napravi konkurentski ( po PR oznaci ) koji će raditi brže i koštati manje. Za sada im to uspeva a dokle će videćemo. :)

Opet je nekoga pokenjalo da se uloguje sa tvojim nickom, pa te zavitlava. Jesi li ti ti?
Sto se tice zamerki, otprilike je sve receno.
Mada se donekle ne slazem u vezi chipseta. Mislim da su u rangu sa chipsetima koje rade firme za Intel procesore, koji nisu nista bolji. Primer je SIS, koji radi odlicne 645 i 735 koji su OK i za jedne i za druge.

Znate sta mi vise smeta od ovih sto pljuju nVidia-u... (pogotovo kod malog Vocka) - to sto pljuju VIA-u!!! Koji ste bre vi faktori da kazete da je VIA losa... Ajde bre ne se..te mnogo!!! VIA je napravila odlicne cipsetove - pogotovo je odlicna KT266A... ako Vam bas toliko smeta south bridge, uzmite neki Promise ili HPT i uzivajte... I dalje je brze od intel-a a jevtinije je! TACKA!

PR oznake su fenomenalan potez AMD-a, retko ko se brine na koliko radi XP2000+ kad je brzi i jeftiniji od P4 2000. Nego ono sto se prvi put dogadja, a zasluga je (delimicna) PR oznaka je da AMD svoje procesore prodaje skuplje od intelovih na istoj ucestanosti. Evo cena sa www.pricewatch.com:

P4 1.7 180$ : 340$ 1.67 XP
P4 1.6 150$ : 233$ 1.60 XP
P4 1.5 132$ : 173$ 1.53 XP
: 137$ 1.47 XP

byMaX je napisao(la):
Znate sta mi vise smeta od ovih sto pljuju nVidia-u... (pogotovo kod malog Vocka) - to sto pljuju VIA-u!!! Koji ste bre vi faktori da kazete da je VIA losa... Ajde bre ne se..te mnogo!!! VIA je napravila odlicne cipsetove - pogotovo je odlicna KT266A... ako Vam bas toliko smeta south bridge, uzmite neki Promise ili HPT i uzivajte... I dalje je brze od intel-a a jevtinije je! TACKA!

Nisam mislio da cu ovo morati da ti kazem, ali... Da li si ti gluv, glup ili nesto trece ?????? Ne kazem ja da je VIA losa, toliko, ali ako ja moram da stavljam non-stop neke revizije drajvera da bi meni zvucna, satelitska i mrezna kartice radile kako treba, *****i me molim te. Trenutno koristim VIA-u zato sto nisam nasao Dual BX, samo zbog toga. Ona radi odlicno, daleko da ne radi, ali je nemam vise strpljenja da se zezam koja ce zvucna da mi radi na ploci, cak je i sb live! krenuo da me zeza, pa sam ga vratio muzzy-u i ubo sam Yamaha-u, neku shitinu tesku, samo zato sto drugo nista ne moze da radi nikako.

notax je napisao(la):
Opet je nekoga pokenjalo da se uloguje sa tvojim nickom, pa te zavitlava. Jesi li ti ti?
Opet, kako opet? Šalu na stranu ja sam to, ja sam.
Sto se tice zamerki, otprilike je sve receno.
Mada se donekle ne slazem u vezi chipseta. Mislim da su u rangu sa chipsetima koje rade firme za Intel procesore, koji nisu nista bolji. Primer je SIS, koji radi odlicne 645 i 735 koji su OK i za jedne i za druge.
Da, ali u izboru fali AMD čipset kao što Intel ima za svoje procesore. Bez obzira na sve Intelovi čipsetovi su najbrža i najstabilnija rešenja za Intel procesore, a voleo bi' da tako bude i sa AMD-om.

byMaX je napisao(la):
A znaš šta meni najviše smeta? Kada se neko trpa tamo gde mu nije mesto i kada priča o nečemu što nezna, a pri tom' nastupa u "ja vama da kažem" stilu. Lepo si sam rekao, bolje je nekada ćutati.

Promise i HPT su samo IDE kontroleri, tačnije propratna elektronika za komunikaciju sa IDE uređajima, a NE SouthBridge-vi. Performanse PCI uređaja uopšte su očajne na VIA čipsetovima, a neki čak neće ni da rade zbog izvesnih problema ( PCI latency ). Naravno za većinu korisnika ovo ne mora da bude od presudnog značaja, ali u izvesnim primenama ovo je nepremostiv problem. Ja sticajem okolnosti znam nešto malo o tome i nisam to ja izmislio, a i Internet je pun tekstova i podataka o tome. Ne kažem ja da je to razlog za zaobilaženje VIA pri kupovini računara za kuću ( ili čak neki posao ), ali sam samo to napomenuo i svi ste odmah poskakali kako lupetam i kako sam pristrastan. Od onda vodimo taj besmisleni rat.

Kad ce ljudi da skapiraju da tu nema sta da se voli? Kao sto je neko vec rekao " Toliko sam para dao i Intelu i AMDu, sta ima da ih volim, prezirem ih".Tako ako hoce magick da uzme intel neka ga uzme(njega sam uzeo za primer zato sto ne mogu da se setim nijednog drugog intel-asa trenutno). Zamerke su suvisne ko da ce se sada intel promeniti ili amd zbog tih vasih opaski. Fora je u tome sto se ovakve rasprave pokrecu da bi i bile rasprave a ne da prate zadato pitanje i da se drze teme.I sta fali VIA-i nasuprot veoma dobro radi ako nekom smetaju problemi sa zvucnom kartom nek kupi intel, ali sta kazes i oni imaju problema pa sto svi napadaju VIA-u zato sto je bila naprednija pustila prva chipset sa nekim novim manama i vrlinama(pre vrlinama). Sto se tice intela on sada nije no.1 u svetu sto se moze potvrditi pravljenjem chipset-a za DDR tj. prelaska sa RDRAM na DDR ne da ne moze da se meri sa AMD-om nego nemoze ni sa VIA-om na polju chipset-ova prosto mu VIA diktira tempo, a kako je krenuo nece ni biti ono sto je bio(njihov prvi peh je bio pentiumPro koji je zaista bio cista glupost) i koliko sesecam tada su pokusavali da ga vade na sve nacine i nisu uspeli kao sto nece uspeti da izvuku sadasnji P4. Posto vise intel nema keceva u rukavima to ce biti jedan veliki kraj za njega i njegove "izume" a i ono sto oni izmisle AMD moze da ostvari na mnogo bolji nacin.pozdrav
P.S. vise nemam pojma koji je ovo topic:D

Intel nije prešao sa RDRAM-a na DDR, već je svoju mainstrime ponudu zasnovao na DDR memoriji dok RDRAM idalje ostaje kao performanse ponuda. TehamaE koristi RDRAM PC1066, sledeći Intelovi čipsetovi u performanse klasi će koristiti 32-bitne RIMM module.

PentiumPRO je najbolji komercijalni procesor u istoriji informatike, a loše performase je imao sa 16-bitnim aplikacijama, pošto je on bio 32-bitni procesor. HP, Comaq i Dell su pravili najbrže i najbolje servere tog vremena sa tim PentiumPRO procesorima, još uvek imam neki PC Press iz tog vremena u kome je rađen review HP Vectra-e ( Dual PentiumPRO@200MHz ). :)

Porediti VIA i Intel čipsetove je potpuno besmisleno, kao da poredite Mercedes i Škodu.

magick je napisao(la):
Intel nije prešao sa RDRAM-a na DDR, već je svoju mainstrime ponudu zasnovao na DDR memoriji dok RDRAM idalje ostaje kao performanse ponuda. TehamaE koristi RDRAM PC1066, sledeći Intelovi čipsetovi u performanse klasi će koristiti 32-bitne RIMM module.

PentiumPRO je najbolji komercijalni procesor u istoriji informatike, a loše performase je imao sa 16-bitnim aplikacijama, pošto je on bio 32-bitni procesor. HP, Comaq i Dell su pravili najbrže i najbolje servere tog vremena sa tim PentiumPRO procesorima, još uvek imam neki PC Press iz tog vremena u kome je rađen review HP Vectra-e ( Dual PentiumPRO@200MHz ). :)

Porediti VIA i Intel čipsetove je potpuno besmisleno, kao da poredite Mercedes i Škodu.
Bas to ti pricam potvrdio si sve sto sam rekao mercedes u istom cenovnom rangu kao skoda octavia(smesno) sta fali skodi A? pentiumPro je vec dual, to koliko je dobar sio ga je moj 233mmx koji je placen 600DM a PP je kostao 1100dm.I tebi je to poredjenje.

magick je napisao(la):
Meni se ne sviđa što ime je osnovna boja logotipa zelena, pa je i ceo sajt u tom fazonu. Takođe me nervira onaj plusić iza PR oznake i to što ....[/B]

Dodjavola :D:D:D
Originally posted by magick
Na drugom mestu bi došle zamerke na procesor, tačnije niz "sitnica" koje kvare ukupnu sliku: bolje pakovanje ( tek sada su počeli da koriste kvalitetnije organsko ); zagrevanje ili bar metalni disipator kao kod Tualatina i P4 ( metalni poklopac koji ujedno štiti jezgro od mehaničkog oštećenja pri montaži kulera ); termalna dioda u procesorskom jezgru i zaštita od pregrevanja.

Slazem se sa tim.
Takodje je i buka bila:) problem (bar meni) do pojave Titana TTC-D5TB.

MAMADZULA je napisao(la):
Bas to ti pricam potvrdio si sve sto sam rekao mercedes u istom cenovnom rangu kao skoda octavia(smesno) sta fali skodi A?
Što se tiče klase ima i Mercedes svoju srednju, pa čak i nižu srednju klasu ( C klasa ). Šta fali Škodi? Ništa, samo nije Mercedes. :D
pentiumPro je vec dual, to koliko je dobar sio ga je moj 233mmx koji je placen 600DM a PP je kostao 1100dm.I tebi je to poredjenje.
Šta ti to znači "PentiumPRO je već dual"? Ovo drugo neću da komentarišem.

magick je napisao(la):
Šta ti to znači "PentiumPRO je već dual"? Ovo drugo neću da komentarišem.
Sta mi je znacilo nemoj reci da neznas da PentiumPro se sastiji iz 2 procesora?

MAMADZULA je napisao(la):
Sta mi je znacilo, nemoj mi reci da neznas da PentiumPro se sastoji iz 2 procesora?

Molim !?? PentiumPRO iz 2 cpu-a ???? Ok tada sam imao, koliko 10-ak god i nisam se toliko interesovao za nesto za sta nisam imao pare, ali pPRO iz 2 cpu-a ?? To mi je vec totalno nepoznato

Vocko je napisao(la):
Nisam mislio da cu ovo morati da ti kazem, ali... Da li si ti gluv, glup ili nesto trece ?????? Ne kazem ja da je VIA losa, toliko, ali ako ja moram da stavljam non-stop neke revizije drajvera da bi meni zvucna, satelitska i mrezna kartice radile kako treba, *****i me molim te. Trenutno koristim VIA-u zato sto nisam nasao Dual BX, samo zbog toga. Ona radi odlicno, daleko da ne radi, ali je nemam vise strpljenja da se zezam koja ce zvucna da mi radi na ploci, cak je i sb live! krenuo da me zeza, pa sam ga vratio muzzy-u i ubo sam Yamaha-u, neku shitinu tesku, samo zato sto drugo nista ne moze da radi nikako.

Na BX Masteru kod drugara (koji je inace pre godinu dana kupljen na moju preporuku, a pre 3 meseca i Celeron 600@990 sa FOP32), jednostavno nije htela da radi kombinacija Yamaha 734 zvucna, i modem Rockwell Coneksant 56k, bilo koja kombinacija PCI slotova i adresa u bios-u. Ali, nikako. Chovek mesecima nije mogao ljudski da se prikaci na mrezu. I opet, naravno, na moju preporuku, kupi polovnu AWE64 ISA i Lucent Win modem 56k, i eno ga, peva od srece. Zvuk 3x bolji, sve kompatibilno, a brzina prenosa 3-4,5 kb/s preko dana.
Bivse kartice sam mu ja prodao, a kombinacija je radila na mojoj Abit KT7E ploci sa VIA KT133 chipsetom.
Da li si izvukao neku pouku?

notax je napisao(la):
Na BX Masteru kod drugara (koji je inace pre godinu dana kupljen na moju preporuku, a pre 3 meseca i Celeron 600@990 sa FOP32), jednostavno nije htela da radi kombinacija Yamaha 734 zvucna, i modem Rockwell Coneksant 56k, bilo koja kombinacija PCI slotova i adresa u bios-u. Ali, nikako. Chovek mesecima nije mogao ljudski da se prikaci na mrezu. I opet, naravno, na moju preporuku, kupi polovnu AWE64 ISA i Lucent Win modem 56k, i eno ga, peva od srece. Zvuk 3x bolji, sve kompatibilno, a brzina prenosa 3-4,5 kb/s preko dana.
Bivse kartice sam mu ja prodao, a kombinacija je radila na mojoj Abit KT7E ploci sa VIA KT133 chipsetom.
Da li si izvukao neku pouku?

Ma kapiram ja sta ti hoces da kazes, ali meni je kombinacija Montego + 3 razlicita modema + jos 3 kartice, ne racunajuci graficku, radila savrseno i samo je odjednom krenula da zeza. A posle je i live! radio odlicno radio, pa mi se onda pojavio cuveni oroblem gubljenja podataka pri presnimavanju sa hdd-a na hdd, pa je na kraju i on krenuo da zeza, a sve moguce kombinacije sam probao. Inace nemam nikakvih problema dok ne instaliram detonator drajvere tj bilo koje drajvere za graficku

Nazad
Vrh Dno