Šta je novo?

Šta je eSIM i kako se koristi?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Kako-podesiti-eSIMM.webp

Šta je eSIM i kako se koristi?​

Saznajte kako eSIM tehnologija, koja polako zamenjuje tradicionalne SIM kartice, funkcioniše, koje su njene prednosti, i kako da je podesite na vašem telefonu

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-tehnologija/sta-je-esim-i-kako-se-koristi/

Jedno od pametnijih tehnoloških rešenja u poslednjih par godina.
Koristim ga od kad sam uzeo iPhone 14 Pro, jako zgodno kad se putuje negde van Srbije, a nećete da plaćate preskupe roaming pakete kod naših provajdera.

Kod nas mit.

Koristim Globaltel eSim skoro 2 godine.

Honor 4 watch koji imam navodno podrzava esim ali izgleda samo ona kineska verzija telefona a ne global

Da li Yettel nudi eSim? Koliko je komplikovano da se predje recimo sa Yettel sim na Yettel eSim, i da li moze da se zadrzi broj?
Jedno od pametnijih tehnoloških rešenja u poslednjih par godina.
Koristim ga od kad sam uzeo iPhone 14 Pro, jako zgodno kad se putuje negde van Srbije, a nećete da plaćate preskupe roaming pakete kod naših provajdera.
U kom smislu je zgodno za inostranstvo?

U smislu da kupiš stranjski eSIM karticu od nekoliko GB preko interneta za par eura i instaliraš je u dva poteza na telefon.
Evo mi ga junior na ekskurziji, Grčka, uzeo mu 5gb za 5€, eSIM, pre puta, instalirao na iPhone, kad je iz MK ušao u GR samo je prebacio da bude primarna, aktivirao je i to je to.
Uživancija.

Da li Yettel nudi eSim? Koliko je komplikovano da se predje recimo sa Yettel sim na Yettel eSim, i da li moze da se zadrzi broj?
Svi naši operateri nude eSim, ali nema baš mnogo smisla jer mislim da može samo jedan eSim profil da ti bude aktivan. Drugim rečima, ne bi mogao da imaš aktivan istovremeno yettel eSim i neki eSim stranog provajdera, već bi morao da se prebacuješ sa jednog na drugi recimo pri izlasku iz zemlje. Ima smisla da imaš običnu sim karticu, a kad ideš negde napolje kupiš jeftin eSim za net, umesto skupih roming dodataka ili još skupljeg rominga bez upotrebe istih.

Svi naši operateri nude eSim, ali nema baš mnogo smisla jer mislim da može samo jedan eSim profil da ti bude aktivan. Drugim rečima, ne bi mogao da imaš aktivan istovremeno yettel eSim i neki eSim stranog provajdera, već bi morao da se prebacuješ sa jednog na drugi recimo pri izlasku iz zemlje. Ima smisla da imaš običnu sim karticu, a kad ideš negde napolje kupiš jeftin eSim za net, umesto skupih roming dodataka ili još skupljeg rominga bez upotrebe istih.
Mogu se koristiti 2 esim u isto vreme, ja imam google fi i globatel (izaberes koja kartica sluzi za sta, npr meni i podesen fi za internet, a globatel za pozive kad sam u Srbiji)

Da, Yettel ima eSIM i za prepaid i za postpaid. Možeš uzeti eSIM za svoj postojeći broj bez problema u poslovnici, samo ti izdaju novu "karticu".

U Dual SIM telefonu koji podržava eSIM, moguće je imati običnu SIM + eSIM ili dve eSIM. Moguće je imati i više registrovanih eSIM (10-20, u zavisnosti od proizvođača telefona), ali samo dve mogu biti aktivne u jednom trenutku.

Imam fizicku Sim karticu. Koja je prednost eSim kartice u odnosu na Sim u domacem saobracaju? Za inostranstvo ste mi objasnili.

Koliko sam ja shvatio sad pretragom po googletu, samo neki modeli telefona mogu da imaju aktivna 2 esim profila odjednom, a neki samo jedan? (naravno, ako imaju podršku za esim).

@tozovac, ja to vidim ovako - nema mogućnosti da ti se recimo isprlja/pomeri u ležištu SIM kartica pa da ostaneš bez mreže. Takođe ako prebacuješ na drugi telefon, nemaš da vadiš/stavljaš karticu, već to radiš na drugom telefonu pomoću qr koda nakon što si deaktivirao esim na prvom. Ako ima još nekih prednosti, neko će me dopuniti :)

Ne može da ti crkne kartica, kad ti je najpotrebnija. 🫠
Više puta sam bio bez telefona zbog toga - jednom u bitnoj situaciji, ali sam srećom imao pored sebe još nekoga sa telefonom. Da sam bio sam, pitanje kako bi se snašao. 🥹

Nema ama baš nikakvog rezona da pored eSIM tehnologije uopšte postoji fizička SIM kartica.
Poenta je da je u istom trenutku moguće funkcionisanje 2 različita broja, u telefonu može da postoji mnogo više, samo su neaktivni.

Honor 4 watch koji imam navodno podrzava esim ali izgleda samo ona kineska verzija telefona a ne global
Telefoni za kinesko tržište uglavnom nemaju podrsku za eSim, pa čak Apple i Samsung proizvode modele za njihove tržište samo kao (fizički) dual sim
Koliko sam ja shvatio sad pretragom po googletu, samo neki modeli telefona mogu da imaju aktivna 2 esim profila odjednom, a neki samo jedan? (naravno, ako imaju podršku za esim).
Za razliku od Kine, npr. za američko tržište noviji modeli idu uglavnom samo sa eSim.

А шта ако ми се телефон са eSim поквари и не може да се укључи, каква је процедура за пребацивање броја на други телефон? Мислим, пошто онда не могу да је деактивирам.

Za naše ne znam, ali ove koje sam koristio u inostranstvu su prenosive, doduše, samo 1x.
Dakle, važno je da kartica nije aktivna u trenutku transfera (a nije, ako ne radi telefon), skenira se qr code opet i aktivira se na drugom telefonu.

Oktobar 2024., eSIM na IT forumu = nuklearna fizika.

Ako ćete da putujete, čitajte ovu temu unazad, od poslednje stranice:

@Jerry Drake
Greska, mislio sam na kinesku verziju Honor sata.
Na njoj moze esim, ne treba ti bt konekcija sa telefonom da bi primao pozive. Iz nekog razloga global verziji je je onemogucen esim.

Nazad
Vrh Dno