Šta je novo?

Šema za krimpovanje UTP kabla

nevidljivi

Slavan
Učlanjen(a)
23.03.2007
Poena
301
Zdravo svima,

Potrebna mi je šema za krimpovanje konektora na UTP kabl, kako za standardni, tako i za cross-over. Koje linkove ili literaturu možete da mi preporučite?

Unapred zahvalan na odgovorima

Hvala na odgovoru, video sam sve sličice, sada samo da se bacim na posao...

Sličice su dobre, napravio sam 3 kabla, ubacio ruter i povezao dva kompa, sve radi odlično, hvala svima.

Ako ti je ovako lakse da upamtis...

Prilozi

• Cable.jpg
    Cable.jpg
    44.7 KB · Pregleda: 2,006
ja to drzim fonu

Poslednja izmena:
Evo tutorial, mozda ce nekome pomoci.

Prilozi

• UTP Cable Tutorial.pdf
    49.3 KB · Pregleda: 2,149
Samo da dodam, ovo sve vazi za 10/100MB LAN, za gigabitni treba ukrstiti i plave i braon parice. Ja to radim na svim kablovima jer ne zelim da razmisljam kako ce ljudi koristiti kablove.

Samo da dodam, ovo sve vazi za 10/100MB LAN, za gigabitni treba ukrstiti i plave i braon parice. Ja to radim na svim kablovima jer ne zelim da razmisljam kako ce ljudi koristiti kablove.

Ima smisla ako si koristio kabl odredjene kategorije kao i same konektore....
Ukoliko nisi, korisnici ce se morati zadovoljiti sa 10/100 ma koliko ti ukrstao ;)

Jasno, mada 5e u principu progura 1giga na manjim razdaljinama. A ipak uputstvo je za pravljenje crossover-a kabla pa bi trebalo naglasitit da 10/100 koristi samo narandzaste/zelene parice.

Poslednja izmena:
Jasno, mada 5e u principu progura 1giga na manjim razdaljinama. A ipak uputstvo je za pravljenje crossover-a kabla pa bi trebalo naglasitit da 10/100 koristi samo narandzaste/zelene parice.

Ako 5e kabl ne progura 1 Gb/s na 100 metara ti trazi pare nazad jer to nije cat 5e kabl. On po specifikaciji MORA da radi sa gigabitnim lan do 100 m. Nikakve manje razdaljine.

Ako braon i plave parice nisu ukrstene onda to nije cat 5e kabl nego cat 5 koji jelte ne moze da progura 1 GB/s kroz sebe. (Mislim moze ali to je vise u domenu sbbkbb)

Mozes li da objasnis kako ih ukrstas i na osnovu cega (raspored zica na konektoru)?
Jel to po nekom novom standardu? :p

Ne, Gedzo naravno da nisam to ja izmislio.
Nadovezujuci se na vec postavljeno uputstvo ovde sledi:
WO - O - WG - BL - WBL- G -WBR- BR
WG - G - WO -WBR- BR - O - BL - WBL
ili stara dobra wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable

Inerfejsi koji imaju ugradjen 'auto-mdix' ce raditi na giga i sa 'obicnim' crossover kablom.

Evo ovo sam ja nabrzinu radio za referat u skoli pa verovatno ima gresaka ali moze da posluzi u svakom slucaju!

Prilozi

• UTP cable scheme final.pdf
    241.5 KB · Pregleda: 2,046
Vrh Dno