Šta je novo?

čime gledate DVD filmove na kompu?

nidza

Znamenit
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poena
1,125
Ja koristim WinDVD 6, pre toga sam imao PowerDVD 5, ali sam ga batalio pošto filmovi mnogo bolje izgledaju. Verovatno bih PowerDVD mnogo duže držao da mi je uopšte palo napamet da od playera može da zavisi tako nešto.

Voleo bih da čujem još iskustava i argumenata, čime gledati filmove, koji playeri to rade najbolje, vezano primarno za kvalitet slike i zvuka, sve ostalo je od manjeg značaja... :,,:

Za gledanje dvdova koristim Pionir 470 :D
WinDVD 6, naravno, za komp :)

WinDVD 6

pozz.

Ocima gledam... i ne samo filmove :D

@nidza
Da li je razlika drasticna i gde se najvise primeti (mislim na WinDVD i PowerDVD)? Ja vozim PowerDVD6 za sada (nista drugo i nemam trenutno), ali ako razlika postoji a da nije na akademskom "niveu", odmah cu da se preshaltam na WinDVD. Jel vredno downloada preko PCM Dial-up veze (2-3 mega na sat, i to ako veza ne pukne?)?

Meni je power dvd deluxe odlican, mada nisam nikad isprobao win dvd

pozdrav

Imam oba. PowerDVD je istorijski bio manje zahtevan a WinDVD je imao bolju sliku. Zato sam po navici setovao PowerDVD u 'običnom' modu i puštam crtane filmove detetu u pozadini na TV (kad se on minimizuje ostaje slika na TVout kao kod BSplayera), a WinDVD je setovan u najkvalitetnijem modu i na njemu gledam filmove kad PC ništa drugo ne radi.

Pod ovim 'običan mod' podrazumevam da na PowerDVD nije uključen CLEV2, Dolby Digital, Theater, Surround (samo prost stereo) i ostali filteri za popravku slike i zvuka, uključeno je hardversko dekodovanje i Original kolorit.

Kod WinDVDa je za razliku uključen Trimension sistem popravke brzih pokreta(duplira zauzeće procesora), 5.1 surround zvuk, softversko dekodovanje slike (ispada malo kvalitetnija i više nalik bioskopskoj), boje su kalibrisane za moj TFT...

Hm... nisam znao da je win dvd tako dobar.Moracu da skinem i vidim taj program

pozdrav

Windvd6. Mada nisam zadovoljan njime, tj nisam zadovoljan ni jednim softverskim playerom, ali ovaj je kao najbolji. Sto kaze filipenko, za gledanje dvdova vise lezi poseban player.

Win DVD 6 !!!!!!

WinDVD 6 bez primedbi!

WinDVD 6

Probao sam i PowerDVD ali nisam bio zadovoljan.

Power dvd 5

Power DVD 5.
Probao sam i WinDVD, ali mi se ne dopada. Po defaultu previse pojaca boje, a kada mu vratim na normalno podesavanje, nema nikakve razlike u odnosu na PowerDVD, a on mi nekako bolje lezi i fino sam mu podesio raspodelu zvuka na moja dva zvucnika.

Geek_master je napisao(la):
Sto kaze filipenko, za gledanje dvdova vise lezi poseban player.

A gde ti vidis da sam ja to rekao ? :)
Ili to negde benchom kruzi knjiga mojih izgovorenih i neizgovorenih mudrosti za koju ja ne znam a sluzi obrazovanju mladih narastaja ? :d

Pokushacu malo detaljnije da postavim poredjenje DVD playera koji se mogu danas naci na netu.
Da krenem redom.

WinDVD, -suvereno opasan player sa odlichnom reprodukcijom slike i zvuka, naravno prichamo o novim verzijama klase 6,
poseduje izvrsnu kompatibilnost sa mnogim dvd-autoring modelima kao i to da ce se retko desiti da insertovani dvd image, bio on prasi, bin/cue ili mds, odbije saradnju u ischitavanju dvd autoringa kao shto je to sluchaj sa Power DVD-om 5 ili 6.
Sledeca jako bitna stvar je podrshka u vidu raznih plugina, koji su sad postali sistemski ubacheni u windvd, poput sharpening, movie effector-a itd.
Time se moze postici da vec kompresovani (primer ,osmopasni dvd bit rate-a 6000-7000) dobije onu dodatnu kristalnost dvd-a bit rate-a 9000, modularnost, overlay-a i mogucnost modifikacije samog izgleda slike u WinDVD-u je odlichna i daleko bolja od PowerDVD-a 6, 75% stvari Power DVD i nema kao opciju.

Paljenje pluginova za sliku, su malo tricky, poshto ukoliko koristite Hardware-sku acceleraciju za grafichku i boju, time se automatski gasi mogucnost paljenja pluginova za sliku.
Nazalost polisa kompanije je, zakomplikovati advance funkcije manje spretnim userima. Ukoliko ugasite Hardware-sku Acceleraciju za grafichku automatski se otvara sekscija za manipulaciju slikom.
Sledece polje je zvuk, tu je PowerDVD potuchen do kolena, da ne spominjemo kolichinu formata koje prepoznaje Windvd, da izbacimo kudi kamo kvalitetniju reprodukciju u bilo kom formatu od 44, 48 pa do 96khz u 16 ili 24bita, vec i samu jachinu izlaznog inputa je moguce povecati eneormno u odnosu na tihi walkman stil glasnoce PowerDVD-a, jednostavno PowerDVD je pretih u bilo kom modu.
Dolazimo opet do situacije da ukoliko zelite malo vishe shtelovanja sa pluginovima za zvuk WinDVD 6 je poterbno prebaciti iz direct sound u wave out mode kako bi se meni za sound dodatno otkljuchao.
Preshiroka je pricha ali tu su ukratko pluginovi poput wow-a, Spatializer(koji ce te chesto koristiti za pojachanje zvuka) kao i razni audio modovi.

Korishcenje audio modova i equilazier-a je opet malo treaky poshto to dvoje ne ide zajedno, naime vizuelni eq je dostupan samo u Direct sound modu iz Audio Booster-a dok je sve ostalo dostupno u wave out modu.

Mana WinDVD-a je nemogucnost lake manipulacije overlay-om kao i manualno resizovanje slike u sluchaju pogreshnog aspekta. Da napomenem ni PowerDVD nema mogucnbost menjana overlay render moda ali je resizovanje slike moguce i manualno i putem PowerDVD tweakera.
Tweakeri za Windvd posteje ali su katastrofalno bug-ovani.

Nazalost BSplayer jeste i dalje najbolji media player koji i dalje nema Autoring podrshku za DVD putem mediatype DVD encripted pack-a, te i samim tim ne podrzava ischitavanje ifo fajla, te je moguce samo manualno pushtanje direktno vob-ova.
Medjutim u toku produkcije moguce je da video naprasno stane ili je moguce da uopshte nece krenuti u prikaz slike u nekim od narednih vob-ova.
Shteta za najbolji player, bash shteta, poshto je libavcodec Lbmpeg2 dozivela dobru stabilnost, te se i sinhronizacija slike i zvuka ustalichila na dobrom nivou od pochetka godine (Lbmpeg2 je inegrisani mpeg2 decoder u ffdshow-u).

Sledeci dobar player je Media Player classic i ako je izashla najnovija verzija 6.4.8.4 ja bih se za sad zadrzao na 6.4.8.32.

Media player je moguce poput bsplayera nashtelovati do granice ludila, stim da MPC podrzava mediatype DVD encripted pack i zna da chita ifo-e.
Ukolko zelite josh vecu manipulaciju sa slikom u vidu sharpening-a, Levela, Game, blura i deinterlesa i pored toga shto MPC vec koristi
Lbmpeg2 ja bih ga manualno ubacio putem FFDsow-a i override sistema u MPC-u.

Ukoliko ste vec instalirali zadnji ili predzadnji ffdshow i ukoliko ste mu ukljuchili u codecs meniju podrshku za mpeg2 i to sa codecom Lbmpeg2, potrebno je naravno u MPC-u u Options te u meniju za overrides, kao preferd sa add filters, dodeliti "ffdshow MPEG4 Video Decoder", te u pod meniju za ffdshow MPEG4 Video Decoder, dodeliti sa add media type "mediatype DVD encripted pack".

Sledeci korak je iskljuchivanje integrisanog Lbmpeg2, otvorite opet options te u fillters meniju izbacite sve filtere za koje bi hteli direktnu podrshku iz ffdshow-a, u ovom sluchaju stvaka mpeg2.

FFdshow je od skora uveo apsolutno perfektan kodek za zvuk i apsolutno je preporuchljiva upotreba njegovog kodeka, jer je bolji kompatibilniji, brzi i moguce ga je nashtelovati kao i pojachati ili normalizovati do ludila.
Podrzava sve zivo dts, AC3, Mp3, OGG... Distorzije su smanjene u odnosu na AC3 filter pri ekstremnom boost-ovanju, equalizer je dobar, Mixer je savrshen.

Ukoliko zelite direktnu podrshku FFDSHOW Audio decoder i u media player-u classic, potrebno je slichno kao i sa kodekom za sliku u Options te overrides dodati ffdshow audio decoder.
Sledece je, opet iskljuchivanje default-nog internog decodera za zvuk i odredjene format, u Options pa iz sekcije Fillters je potrebno, odshtiklirati formate za koje bi zeleli da pripadnu FFDSow-u.

Naravno, da dodam, potrebno je dodeliti merit u Overrides na prefer.

Sledece u Media player classicu je odabir overlay prikaza, Options/ Output te u directshow Vide-u birati izmedju Overlay Mixer-a ,VMR7 Renederless, VMR9 Renederless.
Kao i izbor za DirectX setting ukoliko se odluchite za VMR7 ili VMR9 u vidu
"Use texture surface and reneder video in 2d" ili 3d.
Moj izbor je "Overlay mixer" zbog izuzetne stabilnosti i oshtrine u slici, medjutim znam ljude koji vole meku sliku te se oni i odluchuju za VMR9/R i to u 3d renderu.

Nova verzija MPC-a donosi i nova shtelovanja poput resizing-a, te ce te normalno ukoliko povecavate prikaz u odnosu na defaultnu rezoluciju koristiti bicubic a ukoliko ga smanjujete, koristicete Bilinear ili Bilinear(PS2) shto je i najcheshci sluchaj.

Ovo je ukratko bio neki siže mog gledishta, možda ce vam delovati preopshirno ili ce neki reci "ne gushi", medjutim svima je poznato da su se mnogi povukli sa foruma zbog chestih napadanja i ogromnog flame-a, te se sve redje srecu detaljni opisi ili uputstva, osim detaljnog zadiranja u pozadinske delove privatnih delova podgaćnih oblina.
Zeleo sam da dam samo mali primer dubine potrebnog razgovora na forumu, jeste sad je mirno ali protekli meseci su bili jako loshi na forumu, nadam se da se nece ponavljati.
Uvek mi je smetalo navijanje za neki produkt ne navodeci zashto je on stvarno bolji od drugog, u zivotu ukoliko cenite nechije mishljenje dovoljno je da vam ta osoba samo kaze "to nevalja" time znate da u toj rechenici"to nevalja" neko sažeo i sabio godine iskustva i rada. Medjutim na forumu retko ko koga poshtuje i uglavnom vlada zavist te su takve kratice nemoguce.
Chisto cu dodati primer chestih postova u vezi BSplayera, kao "ma on je ****** ne pushta mi sub-ove i ima problem sa VobSub-om" ili su sub-ovi ispod crnih barova i slichno.
Koliko sam prebrojao, bilo je oko 6 takvih komentara u zadnjih 4 meseca, pritom se autori nisu setili da je moguce neznanje uzrok njihovog problema.
Evo, recicu zashto su imali taj problem,
BSplayer po defaultu primenjuje prikaz u Overlay-u 1 koji je stabilniji i brzi, medjutim ima problem sa direktnim resizovanjem osim ako se ne upotrebi direktan unos iz aspekta, naravno postojace i problem sa pushtanjem vobsub ili vsfilter subova, te ce nekad subovi biti ispod crnih barova ili necete moci da ih manualno repozicionirate,(govorim o titlovima),
e zbog toga postoji u vobsub opcijama pod general, u vidu resizovanja slike, te ce te za rezimo film koji je u 16:9 ili Cinemascope-u, primeniti resize u extend to 4:3, time ce te dobiti dva crna bara gore i dole, te ce te u svakom overlay 1 modu, moci da manipulishete sa titlovima.
Mnogi koji ne zele da se zezaju, jednostavno mogu da prebace prikaz u overlay 2 medjutim u visoko pokretnim scenama, pogotovo kod velikih pokreta kamerom sa leva na desno i suprotno moguce je primetiti blaga trzanja, kao i sitna trzanja na velikim b frajmovima, jednostavno slika nje stabilna. Neki ce koristiti VMR7R ili VMR9R ali ja ga ne volim zbog filter maske koja je siva i koja je mrezasta,ivice su dosta krzave te je slika kod deinterlesa visoko oscilirajuca.

Znam de je ovaj tekst koji sam napisao teshko kompresovan i da je bilo potrebno detaljno obrazlozenje i to na 20 strana, nadam se da ste mogli da ga svarite. Lichno bih voleo vishe ovakvih detaljnih opisa na ovom forumu, ne zbog mene lichno , vec zbog korisnika koji su novi ili chak kod advance usera koji imaju rupe u znanju iz rzanih oblasti.

Pozdrav.

Ma on je mislio na softverski plejer (ja to i jesam rekao ali njemu licno a ne na forumu, kad je kukao kako u nekim filmovima ne vidi titlove i nema neka podesavanja koja su mu trebala a koristio je MPC, jedva sam ga ubedio da to sve radi kako treba u posebnom programu)

@Zoni: i zato si ti user, a lucky2001 je mag :p:d:d:d

pozdrav

lucky2001 je napisao(la):
Pokushacu malo detaljnije da postavim poredjenje DVD playera koji se mogu danas naci na netu.
Da krenem redom...
10x lucky2001.
Cim dodjem kuci isprobacu tvoje predloge glede WinDVD-a i MPC-a.

bravo lucky

lucky2001 je napisao(la):
Sledece polje je zvuk, tu je PowerDVD potuchen do kolena, da ne spominjemo kolichinu formata koje prepoznaje Windvd, da izbacimo kudi kamo kvalitetniju reprodukciju u bilo kom formatu od 44, 48 pa do 96khz u 16 ili 24bita, vec i samu jachinu izlaznog inputa je moguce povecati eneormno u odnosu na tihi walkman stil glasnoce PowerDVD-a, jednostavno PowerDVD je pretih u bilo kom modu.

Izuzetan post. Ja sam ovde puta nekoliko puta postavljao pitanja o tihom zvuku u PowerDVDu ali bez rešenja.

Vidi, da li se možda PowerDVD 6 može naterati da koristi AC3 filter. To radi sa običnim Windows Media Playerom (ne Classic) i zvuk je onda izutetan i jak kada se podesi AC3 filter. Međutim WMP nema mogućnost da podešavanje brightenessa i contrasta.

U vezi AC3 filtra na BSPlayer forumu sam pročitao da nova verzija ovog filtra radi sa BS playerom i za DivX, i tako se postiže pojačanje tona kod tihih DivX-ova, samo nije mi jasno važi li to samo za one koji su rađeni sa .mp3 zvukom i AC3 ili uopšte?

Poslednja izmena:
lucky, svaka chast... btw, ja sam upravo sa PowerDVD-a 5 preshao na WinDVD 6, razlika je ochigledna u svakom pogledu, bilo da se odnosi na zvuk ili sliku, tako da svima koji su i dalje na PowerDVD-u 5tici preporuchujem da ga batale shto pre... :)

a thread sam pokrenuo da vidim da li postoji neshto bolje i od WinDVD-a, po pitanju kvaliteta zvuka ili slike, overlay, gledanje na tv-out-u i slichno me ne zanima... :)

drago mi je da neko hvali BSplayer. Mediaplayer Classic i ffdshow
to je vec duze vreme moj izbor.
Media player Classic moze da pusta i quicktime i real media formate (ako je ucitan kodek)...derivati MPC-a su i Quick Alternative i Real Alternative.

Drugim recima to je jedina stvar koja moze da pusta AMA BAS SVE sto postoji. Naravno moze da se doteruje do beskraja.

U svako slucaju koristan tred, pogotovo za klanove WinDVD i PowerDVD

a dvd x player?

Vrh Dno