Šta je novo?

Čuvajte se KB4051033 na Win10

canejr

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
320
Windows 10, 64bit.
Jedan eksterni disk odjednom postao RAW i ne može da se koristi.
Na drugoj Win10 mašini isti disk radi sasvim normalno.
Jedino rešenje bilo je uninstall tog ažuriranja, mada je možda i neki skup program mogao da pomogne.

Cumulative Update KB4051033 instaliran pre dva dana. Sve je prošlo bez problema, sve je radilo normalno ceo dan. Kasnije ugasio kompjuter, juče upalio, opet ceo dan sve normalno. Sinoć ugasio normalno, jutros upalio - prilikom butovanja prijavi skeniranje jednog od tri eksterna diska. Odmah sam znao da će da upropasti nešto. Posle buta, Windows Explorer izlista slovo za taj disk, ali nema ikonice zauzetog prostora, nema naziva diska i ne može da mu se pristupi. Disk Management ga vidi kao RAW umesto NTFS. Na netu nađem puno istih problema koji potiču još s kraja prošle godine i navodno su rešeni tada, sasvim drugim ažuriranjem (KB3189866 ili tako nešto). Zvuči mi čudno da je problem u ažuriranju, jer je skoro dva dana sve radilo kako treba (pristupao sam tom istom disku). Draga dva eksterna diska, jedan interni i ssd rade normalno. Na netbuku koji takođe ima Windows 10, isti disk radi sasvim normalno.

Probao sam nekoliko metoda koje su preporučli. TestDisk nije rešio ništa, jer je u njemu sve bilo u redu. Particiju normalno odmah prikazao, svi fajlovi i folderi su tu. Obe kopije boot sektora su ispravne, sve u redu. Probao i nekoliko programa za particije. Jedan je prijavio problem u nekom trenutku, ali nije hteo da popravlja bez kupovine. I drugi su zahtevali kupovinu. DiskPart je video disk i radio sa njim, ali prikazivao da je RAW. Na kraju ipak uradio uninstall tog ažuriranja od pre dva dana i evo sve se vratilo u normalu. Sad samo čekam da me Majkrosoft natera da ponovo instaliram to što ne radi.

Ne sećam se da mi se ikada desilo da bilo koji OS ovoliko zezne svoj način pristupa diskovima.

Ah, evo, Windows me je već obavestio da želi restart kako bi instalirao isti update. :(

Bar navedi na koju verziju misliš, to je 1607 Aniversary Update? Koje verzije su ti na drugim gde radi?

Evo, opet se desilo jutros. Instalirao je isti update i opet nisam imao pristup tom jednom disku. Uradio uninstall i evo sve opet normalno.
Ne znam da li je Anniversary Update, jer nije nigde pisalo. Verzija na koju sam se vratio i koja radi je 1607 (14393.1884).
Ne znam koja je verzija na drugom kompjuteru, javiću kad proverim. Sad čekam da mi Windows svakog trenutka prijavi opet da hoće da instalira ovaj isti update. Bre, zahtevaju instalaciju svakog, pa kad već iskoristiš mogućnost da ga poništiš pomislio bi čovek da će MS nekako da te pita zbog čega i šta nije bilo u redu, ali ne. I sad treba ili da ostavljam kompjuter da radi u prazno ko zna do kada ili da prolazim kroz isti scenario i gubljenje vremena svako jutro. :(

Taj KB odgovara jedino za 1607, instaliraj 1709 na taj komp.

Meni na Serveru 2016 radi KB bez problema. Bolje instaliraj najnoviju verziju Win 10 1709 i nećeš imati problema. Bolje radi od starijih verzija neračunajući ovaj Server 2016.

I kod mene nikakvih problema na bilo kom racunaru sa win 10

Taj KB odgovara jedino za 1607, instaliraj 1709 na taj komp.

Daj neki link za update na 1709 (ne mislim instalaciju win-a, samo taj update). Pomenuti KB je jedini i poslednji update koji mi nudi.
Sad je već rezervisao da opet uradi isti update, pa ću posle morati da isključim ažuriranje, jer ne mogu ovako da se maltretiram svako jutro.
Jedino pre toga da probam neki MS program za sakrivanje ažuriranja koja ne rade, možda pomogne.

Mora da nešto ne klikćem kako treba :) jer me taj link vodi na stranu na kojoj je jedino dugme "Download tool now" i u stvari hoće da skinem Media creation tool i pravim instalacioni medij.
Ajd', potražiću na netu da li postoji da se skine update kao msi ili tako nešto.

EDIT: Btw, hvala na pokušaju, nisi ti kriv što nešto ovde zapinje. Vidim da i na netu kažu da treba da postoji Update now dugme, videh i na slici.

Poslednja izmena:
Skini update tool, to pokreni i instaliraće, nije to Media Creatio Tool, on je ispod.

asdasdsa.png

Ovako izgleda kad pokreneš

asdasda.png

Poslednja izmena:
Pa to ti pričam, meni uopšte ne prikaže taj sivi DIV. Samo plavo "Download Windows 10" i onda odmah ono ispod "Create Windows 10 installation media".
Probaću kasnije ponovo, trenutno radim poveći upload filma na YouTube.

Isto kod mene

Ah. Kad sam jedini barem postoji mogućnost da sam ja lud i da postoji rešenje. Što nas je više, to su šanse manje.
Jedino ne reče šta je tačno isto kod tebe? Ne vidiš Update now dugme ili ti je neki disk naprasno nedostupan i označen kao RAW? (iako ga svi ne-MS programi prijavljuju normalno kao NTFS)

Da, pardon, nemam update now dugme na stranici

Može i sa MCT update direktno, bez kreacije medija, uopšte nije bitno.

Ah. Kad sam jedini barem postoji mogućnost da sam ja lud i da postoji rešenje. Što nas je više, to su šanse manje.
Jedino ne reče šta je tačno isto kod tebe? Ne vidiš Update now dugme ili ti je neki disk naprasno nedostupan i označen kao RAW? (iako ga svi ne-MS programi prijavljuju normalno kao NTFS)
Ako te ne mrzi isprobaj sa Linux Mint sa fleske da li ocitava sadrzaj tog harda ako se ponovi opet ta situacija.

Inace ni ja nemam Uninstall opciju za jedan od delova ovog update-a, Microsoft ne da da se ukloni [emoji14]

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Nema potrebe da probam Linux, jer rekoh da disk radi na drugoj Win10 mašini. Sad proverih, winver na njoj kaže build 10240. Verovatno sam tu isključio skroz update odmah posle instalacije (tokom koje je urađen update).

Na glavnoj mašini je opet instalirao KB4051033, pa sam ga jutros opet skinuo i isključio update servis, jer ovako ne ide.
Probao sam ono programče za sakrivanje ažuriranja, ali prikazuje samo drajvere. Sistemska ažuriranja ne spominje.
Naravno, sad neću znati ako se pojavi neko novo ažuriranje koje rešava problem, ali imajući u vidu da se ovaj bag (masovno) pojavio još pre godinu dana, kao i problem sa USB diskovima od samog početka (SD kartice), ne očekujem da ga reše u skorije vreme. Ako ga ikad reše.

Toj prvoj verziji je i ukinuta podrška, i ne razumem zašto ne instaliraš zadnju verziju umesto da gasiš update, u najgorem slučaju neće da reši problem.

Nema potrebe da probam Linux, jer rekoh da disk radi na drugoj Win10 mašini. Sad proverih, winver na njoj kaže build 10240. Verovatno sam tu isključio skroz update odmah posle instalacije (tokom koje je urađen update).

Na glavnoj mašini je opet instalirao KB4051033, pa sam ga jutros opet skinuo i isključio update servis, jer ovako ne ide.
Probao sam ono programče za sakrivanje ažuriranja, ali prikazuje samo drajvere. Sistemska ažuriranja ne spominje.
Naravno, sad neću znati ako se pojavi neko novo ažuriranje koje rešava problem, ali imajući u vidu da se ovaj bag (masovno) pojavio još pre godinu dana, kao i problem sa USB diskovima od samog početka (SD kartice), ne očekujem da ga reše u skorije vreme. Ako ga ikad reše.

Nisi me razumeo, Mint se butuje sa fleske jer je Live USB fazon i vidi hardove, samo probas da udjes u HDD ako pobrljavi sa RAW na WIN 10 jer ja nemam drugu konfiguraciju ovde pa da isprobavam, nisam mislio da ga instaliras :)

@Lanikor Tek te sad nisam razumeo. :) Misliš da ostavim Win koji ne radi sa diskom i butujem Linux svaki put kad treba da pristupim podacima na tom disku? :) Za proveru nema potrebe, jer je nekoliko programa koji rade sa particijama normalno videlo disk kao NTFS i sve fajlove na njemu. Dakle, već sam proverio i utvrdio da je sa diskom sve u redu, a suviše mi je potreban u svakodnevnom radu da bih mogao da tolerišem Windows koji ga ne vidi.

@DarkMagician Ukratko, zato što me ovo već koštalo previše vremena i živaca i zato što mi svaki novi update deluje kao sve veći rizik. Pogotovo kada Windows sam ne nudi taj update i kad vidim kako im se vraća bag od pre godinu dana. Pre 20 godina verovatno bih jedva dočekao da se poigram, ali vremenom sam izgubio taj entuzijazam.

DOPUNA: Nađoh način da skinem Update Asistant (ono što se desi kad klikneš na Update Now). Pokrenem ga, kaže da nemam poslednju verziju. Kliknem prvo na "More info", on otvori link na kom dobijem 404 - strana ne postoji. Ipak kliknem za nastavak u asistentu, on kaže "Windows 10 will not run on this PC" i da kontaktiram administratora. Dakle, nepostojeći linkovi, treba da kontaktiram samog sebe, a Windows 10 ne može da radi na kompjuteru na kom je već odavno instaliran i iz kog je asistent i pokrenut.

Ma ne, mislio sam da stavis cisto radi probe Linux Mint na flesku i proveris jednom da li Linux moze da pristupi podacima na tom hardu kada ih magicni Windows pretvori u RAW. Meni je svojevremeno desetka uspela da corruptuje ceo hard pa sam jedva spasio podatke sa nekom od alatki iz Hirens Boot paketa.

Mada to je bilo aktuelno dok ti je jos Win/hard bio u toj fazi, gotovo sad :p

Napisao sam u prvoj poruci "Na netbuku koji takođe ima Windows 10, isti disk radi sasvim normalno." Na desktopu takođe sve normalno iz posebnih programa. Bila je neka fora da se poremete particije, pa da treba malo da se sređuje da bi radilo, čak i da se glavni i bekap zapisi razlikuju, ali je kod mene sve sa tim diskom kako treba. Inače, sinoć sam taj disk otkačio sa desktop mašine kada je počeo ponovo da instalira isti update i nisam ga prikačio dok instalacija nije završena, ali svejedno odbija da radi sa njim. Dakle, menjali su nešto (još u prvoj verziji W10) sa formatima, ali nijgde ne piše šta tačno i kako to da se prevaziđe.

@Lanikor Tek te sad nisam razumeo. :) Misliš da ostavim Win koji ne radi sa diskom i butujem Linux svaki put kad treba da pristupim podacima na tom disku? :) Za proveru nema potrebe, jer je nekoliko programa koji rade sa particijama normalno videlo disk kao NTFS i sve fajlove na njemu. Dakle, već sam proverio i utvrdio da je sa diskom sve u redu, a suviše mi je potreban u svakodnevnom radu da bih mogao da tolerišem Windows koji ga ne vidi.

@DarkMagician Ukratko, zato što me ovo već koštalo previše vremena i živaca i zato što mi svaki novi update deluje kao sve veći rizik. Pogotovo kada Windows sam ne nudi taj update i kad vidim kako im se vraća bag od pre godinu dana. Pre 20 godina verovatno bih jedva dočekao da se poigram, ali vremenom sam izgubio taj entuzijazam.

DOPUNA: Nađoh način da skinem Update Asistant (ono što se desi kad klikneš na Update Now). Pokrenem ga, kaže da nemam poslednju verziju. Kliknem prvo na "More info", on otvori link na kom dobijem 404 - strana ne postoji. Ipak kliknem za nastavak u asistentu, on kaže "Windows 10 will not run on this PC" i da kontaktiram administratora. Dakle, nepostojeći linkovi, treba da kontaktiram samog sebe, a Windows 10 ne može da radi na kompjuteru na kom je već odavno instaliran i iz kog je asistent i pokrenut.

Koja konfiguracija je u pitanju?

Stvarno mi nije jasno šta ti se desilo s tom instalacijom, kad ti izbacuje da nije kompatibilno.

Pokreni PowerShell kao admin: DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth pa restart možeš da probaš i sfc /scannow

Ma nije problem sa instalacijom, kao ni sa diskom. Problem je u tome da je internet era donela programiranje bez testiranja i što je Win10 i dalje u veoma ranoj beta fazi.
No, nije mi više ni važno. Update će možda proći, možda neće, rešenje će možda stići, a možda i neće. Ja samo htedoh da upozorim da sam sa ovim ažuriranjem imao navedeni problem. I on se ponavlja svaki put. Ne znači da će se desiti svima. Na kraju krajeva, ja imam tri eksterna diska i problem je samo sa ovim jednim. No, eto, ako se nekome desi, da ne kreće slučajno u formatiranje diska (nema svako dodatni kompjuter da proveri), nego da pogleda prvo ažuriranja koja su instalirana u prethodnih nekoliko dana. ne mora čak ni da bude isti KB kao kod mene.

Isključivanje Windows Update servisa nije baš radilo, jer ga Windows svejedno povremeno pokrene i skine isti update. Prvo sam primetio da mogu odmah da idem na uninstall opciju i da skinem taj update (bude ga u listi). Onda se kod gašenja i paljenja ne desi praktično ništa. No, ipak me nerviralo, pa sam za WU servis podesio da ne koristi sistemski nalog nego "lažnjak", običnog korisnika sa kojim servis ne može da radi. Za sada se spasih maltretiranja, samo da se ne dosete da blokiraju promenu naloga za sistemske servise.

Nazad
Vrh Dno