Šta je novo?

Čudan problem - sumnjam na procesor

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
U zadnjih dva meseca mi se kod klinca događa krešovanje računara u sred rada. Komp je sastavljen na brzinu pre oko 2g (maj 2020g) kada je crko laptop u sred online nastave i sluzi za nastavu, Youtube i Minecraft uglavnom. Komp ,,krešuje" u sred rada, nekada se restartuje i podigne normalno, a nekada ne može uopšte da se dobije slika, računar vrti ventilatore ali ne daje sliku, ugasim ga na prekidač, pa upalim ponovo nekada daje sliku, a nekada mora da se saceka da odstoje pa posle nekoliko puta upali i radi normalno.
Ryzen3 3200g, Asus Prime A320M-K, 16gb ddr4 HyperX 2666mhz (2x8gb u dual chanelu), 256gb ssd Silicon Power, 500gb neki WD polovan 100/100%, napajanje Mission Q 500 W (kasnije zamenjeno sa Raidmax RX-600XT-600 W).
Prvo štp mi je palo napamet je napajanje i matična, ventilator na napajanju mi je ionako tanrkao pa sam dao na reklamaciju jer je bilo u garanciji a u međuvremenu sam uzeo now Raidmax 600w, medjutim stvar u početku je bila ređa ali se nastavila. Da napomenem da sam testirao memorije Mem testom i da je sve ok (mislim i Gold Memory da sam koristio isto ok je bilo). Sumnjao sam na ploču, pa pošto je bila na nekoj akciji kupio sam identičnu za 4500 din i prepakovao, ali posle početnog OK rada od 2-3 dana sve se ponovilo na isti način pa sam staru ploču prodao onda kao ispravnu (lik se nije žalio ni posle par nedelja).
Naravno na novoj ploči sam uflešovao najnoviji bios, stavio now Win10 i drivere. Jedino nemam drugi procesor da probam. Nisam probao sa drugim ssd-om jer nema smisla ako bi i bilo do njega bar bi računar palio sliku i imao problem sa dizanjem sistema.
Poruke o grešci na plavom ekranu nisu uvek bile iste a trenutno sam negde zaturio slike sa telefona, kad nadjem okačiću.
Najozbiljnije sumnjam na procesor koji je i dalje u garanciji, ali je ovakva vrsta problema teško dokaziva.

Да ли има прашине на кулеру процесора и/или у напајању?
Да ли је рачунар спојен преко продужног кабла, и ако јесте, какав је? Каква је утичница у зиду?
Најмање сумњај у процесор, не кажем да не може да се поквари, али јако ретко.

• Like
Reagovanja: BoT
Je l lepo stavljena pasta i dobro zategnut kuler na procesoru? Je l se gasi random tipa nekad 5min nakon starta ili uvek posle nekog dužeg vremena? Je l možete da vidite temperaturu cpu-a?

Nista od toga, prikljucen je na produzni koji je kupljen nov, pasta menjana nema pravila kada nece kada hoce, pratio sam temperaturu. Mozda eventualno neki program koji bi snimao u realnom vremenu. Ima normalan kontakt povrsina coolera i procesora, stavljena je pasta. Procesor je poslednje na sta se sumnja ali s vremena na vreme po neki AMD zna da crkne.
Pre dve godine lik je imao problem sa kompom kada se stavi na monitor preko HDMI-VGA adaptera radi tj daje sliku, to smo probali u radnji sve ynam po tome jer smo dokupili ram, kad smo otisli kuci i ubacili na HDMI monitor nije hteo da baci sliku, na kraju smo ga reklamirali i ustanovili su da je kvar u procesoru, kako ne znam, ali su promenili procesor i sve je bilo ok, to mi je jedina situacija da znam da je AM4 procesor imao problem.

pre isprobavanja sa po jednim stapom i obaranja takta memorije ako je u xmpu, nista dalje ne bi probao..

Isprobao sa jednim stapom, 3 dana nije kresovao i onda opet po starom. Ina;e koliko se secanje sluzi memorija je na 2666mhz tj na defaultu, ali pogledacu za svaki slucaj.

I meni miriše na procesor, pogotovo što brljavi sa slikom pošto je APU u pitanju, je li.

Naravno, isprobajte i druge ulaze/izlaze na ploči i monitoru, kao i druge kablove, za svaki slučaj...

APU je u pitanju, nemam trenutno grafiku odgovarajucu da isprobam kako bi islo bez integrisane procesorske. Mirise mi na procesor takodje, ali ovakva vrsta kvara je tesko dokaziva prilikom reklamacije.

Ne znam odakle si, ako si iz KG imam da ti pozajmim neku staru grafiku čisto da testiraš

Kada kliknes ili zadrzis kursor na username:

gmlale

3.5" Floppy · From Beograd, Srbija

Nisam resio, treba mi procesor.

Pošto je garanciji, znaš šta ti je činiti...

Znam, ali cu biti bez procesora bar 2 nedelje

Vidi da li mogu da ti daju neki zamenski dok se to ne reši, koliko da ti komp ne stoji neupotrebljiv, možda imaju neki matori koji im leži okolo...
Ili uzmi neki polovni Athlon sa integrisanom grafikom na KP.

Ako možeš, iskopaj od nekog drugi procesor da isprobaš, da ne bi reklamirao bezveze ako se ispostavi da zeza i sa drugim.

Vidi da li mogu da ti daju neki zamenski dok se to ne reši, koliko da ti komp ne stoji neupotrebljiv, možda imaju neki matori koji im leži okolo...
Ili uzmi neki polovni Athlon sa integrisanom grafikom na KP.

Ako možeš, iskopaj od nekog drugi procesor da isprobaš, da ne bi reklamirao bezveze ako se ispostavi da zeza i sa drugim.
Nema sta da zeza drugo, evo upravo sada nece komp da propali sliku, tu pomaze vadjenje baterije za bios naprimer ponekad a nekad ne, onda odjednom proradi i tako redom.

Koristis li integrisanu grafiku na toj ploci, tj. CPU integrisanu grafiku?
Ako koristis, ta ploca nema podrsku za intergrisanu grafiku, samo za 1 i 2 generaciju procesora:
1655628438891.png
Mozda to nekako traljavo radi, ali u sustini ne. Te ti treba dedicated graficka.

Ako nisi na integrisanoj, proveri DOCP u BIOS-u za memoriju. Stavi AI overclock tuner na DOCP, a ispod bas gde stoji DOCP, proveri da li stoji DDR4 2666mhz. Ako ne stoji, pomeri na 2666 MHz.
Snimi i izdaji iz BIOS-a.

Prilozi

• 1655628354400.png
    1655628354400.png
    257 KB · Pregleda: 1
Hvala na savetu ali 20-tak meseci je radila sa tom grafikom. Ali sam stavio memoriju na D.O.C.P pa cu videti, prethodno je bila na auto.

Poslednja izmena:
Nije uspelo sa memorijom ponovo kresuje pa propali iz 3-4 puta.

Nemam trenutno procesor da zabodem, na Benchu je već duže vreme ponuda tanka kupio bi neki apu jeftin da baca sliku i youtube da vozi pošto cenim da mi treba bar 2 nedelje za reklamaciju.

Probaj jos nesto. Iskljuci HDD (ne SSD) sa SATA porta i napajanja.

povecaj napone cisto da vidis da se mozda ne eliminise problem. vsoc odnosno napon memoriskog kontrolera, max do 1.2v i za ram probaj do 1.4v na 2400 ili 2133.. cisto ti moze pomoci da budes sigurniji pre reklamacije...

Vidim na nekoliko foruma da je maticna problematicna. Nekome ne radi od samog starta, nekome posle nekoliko meseci i koju godinu prestane da radi. Cak je jedan lik uperio fen na maticnu da je zagreje na razlicitim mestima i onda proradi. Mozda su hladni lemovi ili los kalaj u proizvodnji.

Jedina mozda glupost koju sam uradio je sto sam kupio isti model maticne, ali tipujem na procesor.

Poyajmio sam jedan modul od 16gb 2666mhz memorije prekjuce i ubacio u komp, vec puna dva dana ne kresuje. Jedan od dva moja modula HyperX 2666mhz sam ugradio prijateljici kojoj je crkla memorija i za sada se ne zali. Da naglasim moje memorije su standardno prolayile MemTest. Ajd sad pa budi pametan.

Može da bude i neki kratak spoj negde.
Na jednom kompu sa sličnim simptomima je limčić bio loše postavljen. Kvačica koja pritiska jedan od USB portova nekako završila u njemu i prespojila 5v i gnd taman dovoljno da pravi gluposti a da ne aktivira nijednu zaštitu na napajanju.

Dva modula memorije od po 8gb HyperX 2666mhz sada rade u dva različita računara sa sada bez problema, u kompu su sada u dual chanelu dvd modula memorije Kingston 2133mhz i A data 2666mhz i rade bez problema. E pa sad mi vi recite.

Nazad
Vrh Dno