kdejan je napisao(la):
[...] trenutno mi je glavni zadatak da se malo bolje upoznam sa komunikacijom AutoCad-a sa drugim programima.
Ovo što sam ja naveo je neki najprostiji način s tačke gledišta „da se uradi što pre“, ali pati od datih nepogodnosti — petljanje još programskih jezika (autolisp, sirove naredbe za crtanje), pozivanje Autokeda spolja (sporo, i to ako je moguće), ili ručni elementi u postupku (posebno nezgodno ako se teži paketnoj obradi više ulaza/crteža). Tek, toliko mi je bilo dovoljno da se proguram kroz fakultet, a posle više nisam imao potrebe za komunikacijom s Autokedom da bih istraživao skladnije mogućnosti...
Što se tiče komunikacije putem DXF-a, jedna nepogodnost s njim je što je uvek bio malo zapušten u odnosu na unutrašnji, vlasnički Autodeskov format, tako da zavisi od složenosti crteža koliko može da pomogne; još gore, između verzija Autokeda može doći do izmena u načinu na koji predstavlja složene objekte u DXF primitivima. Druga nepogodnost na kratke staze je što se treba upoznati sa DXF-om kao formatom, i razviti kôd koji će ga čitati i pisati, ili nabaviti i upoznati biblioteke tome namenjene. Zgodno je, naravno, što na koncu sve zaista može (tj. do na mogućnosti DXF-a) „na dugme“ i bez akrobacija sa spoljašnjim elementima u obradi.
(Sad vidim i da postoji C++ biblioteka
http://www.coin3d.org/lib/dime za čitanje i pisanje DXF-a, licencirana po želji ili kao slobodna ili kao komercijalna. Tako da je to već neko olakšanje — ako se program piše na C++-u.)
[...] Autolispa da ga proučim malo pa da probam da izvedem nešto pomoću njegovih komandi. Ukoliko poseduješ neke jednostavne primere koji su slični ovoj tematici ili znaš sajtove koji se bave sličnim problemima, molim te prosledi.
Retko sam išta (polu)automatski čitao iz Autokeda, već uglavnom pisao u njega (ili skriptom sa sirovim naredbama koju generiše spoljašnji program, ili autolispom). Sećam se da je sama pomoć Autokeda bila fin izvor dokumentacije i vodiča za autolisp. Na primer, tu je bila funkcija
entsel, koja korisniku traži da izabere objekte, a onda
entget kojom se izdvajaju pojedinačni izabrani objekti, odnosno njihova svojstva u obliku lispovske liste. Iz dokumentacije ovih funkcija valjda će uputiti na opšte u vezi sa pristupom objektima autolispom.
Ma, to je sve prosto samo kad se jednom proguta isprva groteskna sintaksa lispa kao lispa

Uzgred, u zavisnosti od toga šta tvoj program tačno treba da radi, možda bi se mogao i ceo napisati u autolispu. Lično se time nisam bavio, ali su neki autolispom pravili i grafičke dijaloge, i šta sve ne.