Šta je novo?

Čime popraviti mpeg1

vamosalaplaya

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
630
Čime popraviti mpeg 1 oštećen fajl?
Vdub neće da ga otvori, javlja crc error.

Sa Hex editorom. :d

Probaj MPEGRepair ili neki sličan program. Da li Media Player Classic hoće da ga otvori?

Otvara ga MPC i čak prelazi preko greške, malo zamrlja i nastavi.

Popravka mi treba zarad kompresije mpeg1->DivX. Fajl ima oko 1GB a oštećeno je svega 16KB, oko drugog minuta. Probaću da nađem MPEGRepair. Inače za ostale formate avi/rm/... koristim 'Video fixer' i on odradi posao. Jedino što ne podržava mpeg.

vamosalaplaya je napisao(la):
Otvara ga MPC i čak prelazi preko greške, malo zamrlja i nastavi.

Popravka mi treba zarad kompresije mpeg1->DivX. Fajl ima oko 1GB a oštećeno je svega 16KB, oko drugog minuta. Probaću da nađem MPEGRepair. Inače za ostale formate avi/rm/... koristim 'Video fixer' i on odradi posao. Jedino što ne podržava mpeg.

E pa super, znači da njegov default parser može da čita taj fajl. Ako ti ne uspe ništa drugo, pokušaj nekako da izbunariš taj parser koji koristi MPC, pa sa njim kreiraj filtergraph koji će ti to izrenderovati u raw fajl.

S obzirom na to da je komprimovani fajl oko 1GB, raw će biti ogromantan, pa ako te to kolje, možeš da ubaciš i neki koder neposredno pre samog upisivanja. Znam da je ovo poveće cimanje, naročito ako nisi sa DirectShow na j*** si mater, ali je meni to završilo posao, kada ništa drugo nije moglo da pomogne.

Poslednja izmena:
E ja se ne razumem u ds filtere, vec iskopiram fajl pomocu cdrollera (ranije sam koristio Isobuster) na HD i onda ga secnem sa tmpgenc.

Kod mene je sledeći problem: Snim fajl sa SS2 karticom i fajl je OK. E sad od tog fajla hoću da napravim DVD. Provučem ga kroz PVAStrumento i on kaže između ostalog:

Video statistics
================
GOP length (min/avg/max):
2 / 11 / 12 [frames]
12428 / 188495 / 332418 [Bytes]
GOP bitrate (min/avg/max):
599 / 3197 / 8196 [kbps]

++ INFO:
++ 1 GOP(s) with more than 15 frames were found
++ This is not "DVD-compliant"
++ It _may_ cause problems in DVD-authoring or
++ with some DVD players

Takav fajl uvučum u DVDlab i napravim DVD i takav DVD je na kompjuteru OK ali na kućnom plejeru strašno secka.
Pitanje je kako popraviti takav fajl. Skinuo sam MpegRepair ali mi nije jasno kako sa njim da popravim fajl

Ja bih pre optuzio medij na kojem snimam i plejer na kojem pustam film, nego sam fajl. Znaci, probas manjom brzinom, drugi medijum, ciscenje DVD plejera, pa tek onda zakljucim da nesto ne valja sa mpeg2 fajlom (sto mi izgleda neverovatno, ako je enkodovan po DVD standardu).

Gjagji je napisao(la):
Ja bih pre optuzio medij na kojem snimam i plejer na kojem pustam film, nego sam fajl. Znaci, probas manjom brzinom, drugi medijum, ciscenje DVD plejera, pa tek onda zakljucim da nesto ne valja sa mpeg2 fajlom (sto mi izgleda neverovatno, ako je enkodovan po DVD standardu).

Hoćeš da nam objasniš kako ti to igleda neverovatno?

Obrati paznju na kraj recenice 'enkodovan po DVD standardu'.
Pa neko je definisao parametre za mpeg2 kompresiju i njene varijante (DVD, DVB,..). Ako u 'crvenoj' ili sta ja znam 'beloj' knjizi za DVD standard i mpeg2 kompresiju pise da bitrate ne sme da predje xy kbps za video, a zajedno sa zvukom ne sme da bude veci od xyz, i da to, recimo, moze da potraje samo 3 sekunde, i da ne sme da ima vise od n operacija pri dekodovanju, i fajl mora da bude tog i tog oblika (ovo sve improvizujem), neko ko pravi enkoder bi trebao da sve to uzme u obzir. Jeste knjiga u pitanju i postoji sansa da se nesto previdi (zasto uostalom izlaze stalno nove verzije enkodera), ali to ne bi trebalo da se desi ako korisnik izabere 'DVD compliant' ili kako su vec nazvali te parametre u aplikaciji. Znaci, mozes da pravis proizvoljan mpeg2 fajl, ali ako upotrebis parametre ogranicenja DVD-a, to ne sme da secka ni na jednom DVD plejeru.

Sve je to OK, ali me interesuje zašto misliš da takav fajl ne može biti oštećen.

U redu, oštećen je (disk, pa je fajl nečitljiv na nekom svom delu), pitanje je bilo, kako ga popraviti? Uspeo sam par puta da to uradim sa tmpegenc, tako što sam seckao fajl na komadiće koji su mogli da se čitaju i posle ih spojio. Medjutim, to ne bih preporučio kao efikasno rešenje ako ima problema na više mesta, kao sto sam ja imao, jer sam izgubio nekoliko dana, umesto da izadjem i kupim novi CD. Taj mpegrepair, po nazivu bi trebao da bude pravi alat za te stvari, samo što ja nisam uspeo da nađem takvu aplikaciju freeware, osim PVAstrumento, kojim sam popravio jedan DVD. Da nastavim da davim, i tu je bilo problema, jer je nekih 5 minuta filma bilo desinhronizovano (druga polovina prvog .vob fajla, verovatno posle problematičnog mesta), da bi se u preostalim .vob fajlovima stvar nastavila kako treba.

Kod mene nema veze sa CD i DVD-om. Ja snimim nešto sa satelita i kada taj fajl provučem kroz PVAstrumento dobijem poruku o grešci. Pitanje je šta znači 1 GOP(s) with more than 15 frames were found.
Na satelitu razni programi emituju u raznim formatima, ali nije u tome problem, pošto i fajlovi po DVD standardu prave iste probleme.
Znači ne mogu da provalim zašto neki fajlovi rade OK a neki ne.
Mpegrepair uopše ne mogu da provalim kako radi.

Znaci da je rastojanje izmedju 2 I frejma vece od 15 frejmova tj. sama GOP(group of
pictures) sadrzi vise od 15 frejmova sto je malo neuobicajeno za MPEG2 stream.

Ne znam da li svaki DVD moze da procita takav mpeg2 fajl, ali Tmpegenc3.0Xpress ima template za XDVD (extended DVD) koji bas namerno kompresuje sa vecim rastojanjem medju I fejmovima (64 frejma unutar GOP-a), da bi duzi snimci stali na DVD. Mozda ima programa i nacina da, bez obzira na duzinu fajla, ubaci te nedostajuce I frejmove? Cini mi se (bilo davno pa sam zaboravio detalje) da mi je reMpeg2 sredio jedan takav fajl. Program je predvidjen za smanjenje fajla (nesto kao DVD shrink, samo sa fajlovima), ali ostavis rekompresiju na 100% (nema smanjivanja fajla), a on ipak promulja sve frejmove, snimi ih bez audio stream-a, ali sam posle mux-ovanjem dobio ispravan fajl.

Nazad
Vrh Dno