Šta je novo?

Čišćenje laptopa

Markic

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
555
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Interesuje me gde bi bilo najbolje odneti laptop na čisćenje? Nikada pre nisam čistio laptop. Nije mi bitna cena, bitno je da odrade posao kako treba (ne štede na pasti, itd...). Kakav je po tom pitanju ovlašćeni servis HP laptopova?

Uzmeš lepo bočicu sa komprimovanim vazduhom i produvaš kroz izduvne otvore na laptopu. Nema tu velike nauke. Rasklapanje i čišćenje samo u slučaju da je nagomilana štroka blokirala ventilator.

Jel to sredstvo dovoljno delotvorno? Jel ima nekih stvari na koje treba da obratim pažnju? Vidim na netu da neki pišu da može doći do "izbacivanja" neke tečnosti prilikom prskanja vazduha. Jel to istina?

To su zapravo fluoro-karbonati, dostižu tečno stanje na manjem pritisku od vazduha, zato se koriste u tim bočicama, dezodoransima, itd. Kako prštiš, tako se bočica hladi i može doći do toga da kapljice gasa ne stignu da sasvim ispare, već pršte kao sprej. Ako se to desi, ostavi boćicu da se opet zagreje. Gasovi nisu štetni u normalnim koncentracijama, ali se neki drogiraju njima, što ti ne bih preporučio.

Neki čiste elektroniku i kompresorima, ali ti to ne bih preporučio za laptop. Ventilator mora biti imobilizovan, u protivnom mogu da mu se izlome propeleri ili ležajevi. Pritisak vazduha iz bočice je manji i ne može da izazove štetu.

To su zapravo fluoro-karbonati, dostižu tečno stanje na manjem pritisku od vazduha, zato se koriste u tim bočicama, dezodoransima, itd. Kako prštiš, tako se bočica hladi i može doći do toga da kapljice gasa ne stignu da sasvim ispare, već pršte kao sprej. Ako se to desi, ostavi boćicu da se opet zagreje. Gasovi nisu štetni u normalnim koncentracijama, ali se neki drogiraju njima, što ti ne bih preporučio.

Neki čiste elektroniku i kompresorima, ali ti to ne bih preporučio za laptop. Ventilator mora biti imobilizovan, u protivnom mogu da mu se izlome propeleri ili ležajevi. Pritisak vazduha iz bočice je manji i ne može da izazove štetu.

Znači onda je to sredstvo praktično najbolje rešenje za čišćenje laptopa. Samo treba da obratim pažnju da ne krenu kapljice gasa.

Sent from mTalk

Ako ga dugo nisi čistio, a ne znaš sam, odnesi u neki servis da ti očiste i zamene pastu, vratiće ti istog dana. Mislim da se cene kreću oko 2k dinara.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Ako ga dugo nisi čistio, a ne znaš sam, odnesi u neki servis da ti očiste i zamene pastu, vratiće ti istog dana. Mislim da se cene kreću oko 2k dinara.

A ako bih ga nosio, gde bi bilo najbolje? Jel ovlašćeni servis za HP dobar za to? Bitno je samo da nešto ne zeznu sa pastom.

Ako je pod garancijom u ovlašćeni servis bi bilo najbolje, ako nije, u bilo koji dobar servis za kompjutere koji znaš.

Ako je pod garancijom u ovlašćeni servis bi bilo najbolje, ako nije, u bilo koji dobar servis za kompjutere koji znaš.

Najbolje onda ja njega lepo da odnesem u ovlašćeni servis, bar neću brinuti o kvalitetu paste i ostalog.
Uzgred jel može nakupljena prašina da utiče na performanse laptopa? (Ja mislim da ne može)

Naravno da moze - ako delimicno ili potpuno zatvori protok vazduha imas furunu unutra :d - time se i brze trosi termalna pasta itd... Da, ako je u garanciji najlakse u ovlasceni servis - mada i tu treba paziti - imala je neka tema o servisima ovde negde, neki su tesko djubre a neki kulturni i korektni.

Ne da moze nego jos kako, samo naslage prasine izmedju kulera i hladnjaka su mog clerona drzale na max temperaturi bilo sta radio .
Sad (posle ciscenja) je oko 70c kad bas radi nesto zahtevno pre je uvek bio max 100c. Pa gledaj koliko mu je to skratilo zivot i ostalim delovima oko njega.

Znači itekako može da naškodi. Pitao sam System One koju pastu koriste i kažu mi da koriste originalnu pastu koju HP preporučuje i koja je već na laptopu- Shin-EtsuMicroSI (kakva je ta pasta?)

Druže kupiš bilo koju pastu otvoris ga očistis i kraj pasta ne igra ulogu baš veliku 4,5 stepena manje više koji laptop imaš?

Staviće ti dobru pastu, ne brini. Nije to toliko komplikovano koliko ljudi misle. Dosta ljudi to radi samo, treba samo biti pažljiv pri otvaranju laptopa pošto uvek ima neka caka, sreća pa je pun yt tutoriala kako rastaviti većinu laptopova očistiti kuler i zameniti pastu.

Kakva je ta pasta bas i nzm, tj nisam cuo za nju, mozda neka tipa interna za njih? Ali koliko se secam sta sam citao po forumu taj System One su bili banditi i mnogo ljudi nisu uvazili reklamacije ili tako nesto, mozda su se sad promenili a mozda sam i lose zapamtio (forum ima search ali me mrzi :d ) tako da pogledaj po forumu ako nadjes sta ali ja msm da njih treba izbegavati.

Uzmi noctua NT-H1 pastu imaš za 10 mazanja malo je teže skinuti tastaturu na tom modelu ali ako ne želiš da se bakces ili nešto da ostetis odnesi u servis da ga oni očiste ali zaboravi da će staviti neku kvalitetnu pastu

Meni bi bilo bezveze da stavim neku krs neprovjerenu pastu ili kao neki servisi sto rade vasu staru pastu malo prsnu wd-om pa razmazu, original pasta samo malo razredjena :s uglavnom kad izgubim neku kolicinu vremena da otvorim laptop, rasformiram ventilator kako bi ga podmazao, ocistim prasinu i da onda stedim na pasti ... gomila laptopa koja je dosla iz przenih rerni, duvanih grafika, iskrivljenih ploca sa kvarovima koje nismo uspjeli popraviti, ali nismo pustili da izadje prasnjav i bez zamjenjene termalne paste... to je osnovno pravilo. Sve sam napisao samo zbog toga sto ne vidim zasto bi neko stedio na kvalitetnijoj pasti, pa to ga jeftinije kosta nego da mu neko vrati laptop od glavu jer ce da se gasi cesce nego prije zamjene paste ;) o kaladontu cu da pisem neki drugi put

Ajd prvo pitanje da li imas funkcionalnih problema, da se nesto pregreva, koci, itd? Da li su temperature znacajno vise nego sto su bile kad je bio nov? Ako je odgovor negativan na oba, ne popravljaj ono sto radi. A preporucujem sa prvo sam malo to izduvas, samo sto kolega rece obavezno zablokiraj ventilator necim (cackalicom npr) da ne prevrti lezaj.

Ajd prvo pitanje da li imas funkcionalnih problema, da se nesto pregreva, koci, itd? Da li su temperature znacajno vise nego sto su bile kad je bio nov? Ako je odgovor negativan na oba, ne popravljaj ono sto radi. A preporucujem sa prvo sam malo to izduvas, samo sto kolega rece obavezno zablokiraj ventilator necim (cackalicom npr) da ne prevrti lezaj.

Mislim da se ne pregreva, temperature se kreću u normali. Nikada mi se nije gasio sam od sebe. Mada ima ponekad nekih kočenja (možda ima veze i sa software-om), samo se zaledi sistem, i možda posle 2-3 minuta odledi. Malware-a sigurno nema, baš ću sutra ujutro da proverim kolike su temperature, pa ću postaviti Screenshot.
Laptop nikad do sada nisam čistio (imam ga skoro 2 godine).

Ako ti koci to su virusi gamadi batali čišćenje samo reinstal windowsa i kraj resen problem

Ako ti koci to su virusi gamadi batali čišćenje samo reinstal windowsa i kraj resen problem

Radio sam Reinstall sistema, mada nije puno pomoglo, MalwareBytes ne nalazi ništa, Defender isto..

Mislim da se ne pregreva, temperature se kreću u normali. Nikada mi se nije gasio sam od sebe. Mada ima ponekad nekih kočenja (možda ima veze i sa software-om), samo se zaledi sistem, i možda posle 2-3 minuta odledi. Malware-a sigurno nema, baš ću sutra ujutro da proverim kolike su temperature, pa ću postaviti Screenshot.
Laptop nikad do sada nisam čistio (imam ga skoro 2 godine).

Ako su temperature zaista normalne prilikom opterećenja tada uzalud čistiš laptop.
Ovo freezovanje koje imaš može da uzrokuje mnogo šta drugog pored malvera (hdd sa bad sektorima i problematičan ram na primer).
Tako da trebaš i njih testirati.

Hdd Sentinel za Hard disk
Memtest za Ram istestiraj više puta Ram pustiš 2,3 testa

Nazad
Vrh Dno