Šta je novo?

Ćirilica na Nokiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Што си ушао да читаш ову тему онда ако не желиш да је гледаш?

А Њорф скоро сваки пут грешком укуцам кад хоћу да се улогујем :)

Елем, у вези апликације коју сам горе помињао, да ли је неко пробао? Мени ради одлично. Мало сам спорије куцао у почетку јер није исти распоред слова али сад је ок :)

Kao sto je tvoj sveti zadatak da trujes ljude glupom idejom o cirilici i tome kako pisati sprski jezik na latinici predstavlja krsenje svih svetih zakona zbog kojih cemo vecno goreti u paklu (ura!), tako je moj sveti zadatak da svedem vas broj na nivo statisticke greske :) Mada ocito da to nije potrebno, vas cirilicare ionako svi pametni ignorisu.

@Njorf:
Koristio si cirilicu na Commodoreu 64 1997? Ja sam je napravio za C64 jos 1987, pretvarao 8x8 matricu u bajtove i menjao karakter ROM. Da li sam sad tvoj idol?

Da ne duzim.. mani se corava posla. Da radis kod mene i da prepravljas latinicna dokumenta u cirilicu momentalno bi dobio otkaz, ne zato sto ja volim ili ne volim cirilicu, vec zato sto nisi ti na poziciji PR, vec da radis stvari koje su ti recene. A cirilicne SMS-ove koje dobijam od raznih samo kada je Bozic ili Uskrs, momentalno brisem bez citanja.

Na koju si aplikaciju mislio? Za telefon ili PC?

Пише вам све горе а очигледно да не читате пажљиво него само смишљате како да ме увредите на фињака. Југословен и Енглез... није ова тема вама ни намењена. Српско-хрватски (или хрватско-српски) и енглески немају везе са ћирилицом.

Не оглашавам се више овде док не будем имао информације из сервиса. Планирам да ових дана свратим у пар да видим шта све инсталирају на нокије.

Poslednja izmena:
@ kUdtiHaEX

Posto si moderator, da li je to zvanicno misljenje ovog foruma, koji izuzetno postujem? Ostavljam na strani vasu diskusiju, samo me je zacudila ova poslednja recenica. Procitao sam i sledeci post i jos vise se zacudio - cirilicare svi pametni ignorisu... Pisem latinicom jer mi je navika (cesto pisem mailove u inostranstvo), ali isto tako volim i cirilicu da vidim, sto je po meni i normalno. Ponavljam, ne diskutujem ,samo me interesuje to sto je pomenuto.

Nope, to je moj stav :)

Ha ha ha... za*eban je zolabg - rodjen za političara-provokatora.

Predlažem lock.

Problem je u tome sto nepostoji mogucnost izbora u Srbiji. Sve je na latinici. To drzava treba da standardizira recimo cirilicne tastature za lap-topove (sa engleskom ne hrvatskom latinicom ispod cirilicni). Za nas koji smo odlasli samo uz cirilicu pa izucili latinicu u drugim zemljama one kuke na latinicnim slovima nista neznace. Ko poljski da gledam i blejim...

Brate ja sam kupio Nexus S, skinio morelocales 2 (mislim) i sve na cirilici! Imas tastaturu za kupiti, SlideIt koja ima cak i rjecnik sto ispravlja na srpskom! Znaci poruke, meni na cjelom telefonu, sve! Za prenosni komp sam nabavio naljepnice.

Ali o tome sam pisao na pravom forumu. Evo ti par slika da vidis kako to izgleda na mojim racunarima: http://srpskacirilica.org.rs/forum/showthread.php?tid=103

Ukusi su razliciti, a zakon je jasan. Nemojte mi nameteti cirilicu jer ja vama ne namecem latinicu.

Да, закон је јасан, ћирилица је једино званично писмо у Србији. Идите проверите ако ми не верујете. Нико вас не тера да користите ћирилицу, можете писати српски и арапским писмом ако желите само нећу ја да будем теран да користим мобилни једног дана на арапском јер га не разумем. Целог живота користим ћирилицу а од латинице углавном читам и то само енглеску. Некако ми је нормалније да видим W nego Ć. Ако куцам на енглеском нећу сигурно да га пишем ћирилицом јел да?

Него нисам имао среће са сервисима, углавном кажу да не може на ове старије нокије ћирилица.

Poslednja izmena:
Mislis na onaj Kostunicin zakon koji je izglasan kako je izglasan? :)

Ovaj thread je i tako pokrenut da se podsete ljudi kako je gospodin neobavesteni pokusao silom da obavezuje ljude da koriste rusko pismo prepravljeno za srpski jezik, i zbog toga treba svi da postujemo necije politicko mastaranje :D

Predlažem lock.
+1

Poslednja izmena:
Кажу у сервису да могу да ми убаце ћирилицу само у сони ериксон, а не и у нокиу. У неком сервису су ми чак и рекли да је немогуће ћирилица да се убаци на телефон (не може да буде немогуће ал ајд).

Изненађен сам мржњом према ћирилици коју видим у вашим постовима, а она је ваше писмо... више волите туђе видим.

@Worf: Tako je, u SE moze da se ubaci.

Jel novije Nokie podržavaju ćirilicu? Kupi novi telefon, eto rešenja. Ne znam šta pokušavaš da isteraš na ovom forumu...

Тема је о ћирилици на нокији и тражим начин да као што може да се убаци српски мени на латиници, исто тако да се убаци и српски мени на ћирилици.... дал је неком успело?? На који је начин то урадио? О томе пишите аман заман. Не желим ништа да истерам него ми није јасно што је у ову тему упала гомила људи које ћирилица не интересеује, ај напоље и не тролујте више.

Јел могу ти језички фајлови за нокије да се чачкају? Разумем да не постоји званичан ћирилични пакет али вероватно може да се едитује на неки начин.... Неко их је написао, тај неко може да их напише опет, на било ком језику јел? Мора да може некако да се едитује само не знам одакле.

Може на андроид ћирилица.... али то не значи да одмах треба да се купује нов телефон. То је код капитализма сасвим нормална ствар да одмах купујеш ново, али ја сам више за варијанту да док старо ради нема потребе мењати (док више не буде могло да се поправи).
Капитализам је рак за планету Земљу, изједа јој ресурсе много брже него што она може да се регенерише.

Poslednja izmena:
Ne mogu da se "cackaju". Vadjenje jezickih fajlova na Nokia telefonima nije moguce, niti njihovo editovanje. Nema cirilicnog paketa za Srbiju. Mozda bi mogao da probas Makedonski jezik. On ima cirilicu, ali nema sva nasa slova.

@Worf:
Evo ti zakon pa citaj:
http://www.ombudsman.rs/pravamanjina/attachments/ZAKON o sluzbenoj upotrebi jezika i pisma.pdf

U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi cirilicko pismo, a latinicno pismo na nacin utvrden ovim zakonom.

Službenom upotrebom jezika i pisama, u smislu ovog zakona, smatra se i upotreba jezika i pisama u radu javnih preduzeca i javnih službi, kao i u radu drugih organizacija kad vrše poslove utvrdene ovim zakonom.

SMS, ovaj forum, mediji itd. ne spadaju pod "sluzbena upotreba". Nije tacno da je jedini zvanicno pismo u Srbiji. U mestima gde ima nacionalnih manjina, stvar je obrnuta i koristi se pismo koje vise odgovara manjinama.

Problem je u tebi zato sto si zadrt. Dobio si odgovor na svoje pitanje i nema potrebe da nam solis pamet. Ukratko:
- Ako zelis cirilicnu na Nokiji, kupi novu Nokiu, samo nisam siguran da li ces dobiti sa cirilicnom tastaturom ili ce samo ubaciti podrsku za cirilicna slova.
- Ako zelis cirilicnu tastaturu za PC, investiraj u proizvodnju.

E da.. i zakon je napisan na latinici.. verovatno postoji i cirilicna verzija, ali je nisam trazio.

Cirilica danas uglavnom predstavlja Rusiju i zato sam to rekao.
Svejedno Ćirilo i Metodije nisu bili srbi... pa i cirilica kao i latinica je preuzeta od drugih i prepravljena za srpski jezik.

Poslednja izmena:
Worf je, nadam se, dobio odgovor na svoje pitanje "Ćirilica na Nokiji" a onda se otišlo predaleko od teme...

Lock.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno