Šta je novo?

Meizu m2 note

Posto je proslo dovoljno vremena, a i obecao sam da cu pisati o utiscima, mislim da je vreme da svedemo racune kad je Meizu M2 Note u pitanju. Nisam slikao, sve što želite možete pronaći online jako lako.

Zasto Meizu M2 Note?

Za potrebe svoje lepse polovine, kojoj je Samsung Galaxy S3 umirao polako, morao sam da nabavim novi telefon. Kako je ona prosto zaljubljena u svoj telefon i ne ispušta ga iz ruku (društvene mreže, lagane igrice), trebalo nam je nesto sto bar na slici ima dobru bateriju. Takođe nam je trebao neki uredjaj koji neće biti totalni promašaj po pitanju performansi čim otvorimo kutiju. Iskreno, od brendova sam se umorio - ponajvise zbog problema sa azuriranjem, problemima sa softverom koji je mahom ocajan i jos ocajnijim skuvanim resenjima. Jednostavno, vreme kada sam zeleo da sebavim kuvanim ROM-ovima, kernelima i ostalim glupostima me je proslo, sada trazim 100% stabilnosti uz 0% drndanja. To me je i nateralo da sebi kupim OnePlus One i dam svoj Nexus 5 caletu (i to ne zato što mu je softver loš, već mi je trebala bolja baterija).

Tako da imao sam izbor - ili neki Nexus ili nesto sto ima cist Android na sebi, tj. ako bas mora da bude skin onda da je lagan, koliko god je to moguće. Naravno, presudne su bile i finansije - u ovom slucaju svega 150 EUR koliko smo mogli da izdvojimo za novu zverku. Za te pare je mozda moglo da se kupi neko Samsung, LG ili HTC sokoćalo, ali smo želeli da ih izbegnemo pa je izbor pao na Meizu iz sledećih razloga:
1. Velik ekran koji upada u fablet klasu,
2. 2 GB memorije, 8core CPU,
3. Ogromna baterija koja je, sudeći po testovima, pružala dobru autonomiju,
4. Lagan ali jako lep skin u vidu Flyme OS-a koji trči na Androidu verzije 5.1.1,
5. Sasvim solidna prednja i zadnja kamera,
6. Lepog izgleda, nije težak.

Malo smo se nećkali zbog dimenzija (ipak moja devojka nema lopatu umesto šake poput mene) ali smo se odlučili da je to to i da je beli onaj koji se njoj dopao.

Odmah da napomenem da su moja iskustva sa Meizu telefonima pre toga bila ravna nuli - sem što sam ih video na slikama, čitao o njima i igrao se malo po raznim lokacijama na par minuta, nikakvo relevannto iskustvo i znanje nisam imao. No, 4 nedelje kasnije, telefon je stigao.

Pakovanje
Pošto slika ima svuda po netu, lako ćete naći kako izgleda kutija, što je totalno nebitno. U suštini, pakovanje dosta govori o proizvođaču i o odnosu prema proizvodu, pa moram priznati da je ono jako lepo i elegantno. Bela kutija u kojoj se nalazi sve što treba - telefon, naravno, iglica u obliku FlymeOS logotipa za otvaranje SIM Tray-a, neko uputstvo i punjač (2A sa relativno kratkim belim kablom).

Kabl bi zaista mogao biti malo duži, bar za pola metra, ali to je manje važno. Ono što jeste važno je da punjač ne deluje kao da će da se raspadne od toplote posle 2 dana i da kabl nije tanak kao dlaka. Sve deluje ok.

Uređaj
Na prvi pogled nikad ne bih rekao da sam dao 150 EUR za ovaj telefon, zaista. Detaljno sam ga gledao sa svih strana, savijao i uvijao (ponajviše zbog toga što sam žeoe da utvrdim da je zaista bez fizičkih oštećenja jer je stigao sa AliExpressa), međutim nisam našao nijednu falinku.

Pošto smo poručili telefon u beloj boji, postojala je bojazan da će biti dosta klizav zbog vrste laka koja je korišćena. Istini za volju, jeste malko klizav i brzo se masti nakon čega postane još klizaviji. U mojim rukama to i nije neki problem, međutim ako imate malo manju šaku, to može da bude problem pa ipak savetujem sivu verziju (koja mi stiže za 2 nedelje, pa ćemo videti da li je zaista bolja). Ako izuzmemo to, telefon lepo leži u ruci i nije potrebno da istežete prste kako bi ga zadržali u rukama.

Dugmići su druga stvar koja me je brinula jer ipak su na nečemu morali da uštede. Ono što prvi uočite je Home/Back dugme koje se nalazi ispod ekrana, a koje ima dvojaku ulogu. Blagim dodirom ponaša se kao Back dugme, tj. ako ga pritisnete - dobijete Home. Deluje čvrsto, doduše malo tvrdo i glasno, ali ne klima se i ne deluje kao da će da pravi problem.
Dalje, tu su dugmići sa strane za podešavanje jačine zvuka i uključivanje tj. isključivanje telefona. Ista priča važi i za njih - malo tvrđi, malo bučniji, ali nisu klimavi ili bilo što drugo što bi vas navelo na pomisao da će da ispadnu jer je to kinez.

Sa desne strane se nalazi jako lukavo rešen SIM tray u koji možete da spakujete 2 SIM kartice ili 1 SIM i 1 SD card do 128GB. Jako lako se vadi i još lakše vraća nazad.

Sveukupno, fizički gledano, telefon je odličan, zaista van svih mojih očekivanja.

Ekran
Sad dolazimo do ekrana i odmah da se razumemo - daleko je bolji u odnosu na ostale telefone u tom cenovnom rangu. Dakle nije savršen, ima mana - ali ako pogledate taj cenovni opseg i uporedite šta sve postoji na tržištu, ovo je zaista više nego dobro. Opet - mnogo više od očekivanog.

Sa donje strane, tačnije nadnu u punoj širini ekrana, jasno se vidi color bleed, ali samo na crvenim i plavim površinama. U realnom radu tj. svakodnevnom korišćenju, možete ga primetiti samo ako se baš baš približite očima i zagledate. U principu, nebitno je. Nije u pitanju mana samo na mom primerku, ako pogledate par YT video zapisa, primetićete ga kada rade testove.

Prikaz boja je odličan, sve je vrlo oštro i lako za čitanje. Na suncu i nije baš neki šampion, tako da je tu u proseku. Možda bi mogao biti malko svetliji, to je jedina moja zamerka. Ok, to i nedostatak oleofobatskog premaza zbog čega se ekran lako masti i malo teže čisti. Sem toga - opet mnogo više od onoga što sam očekivao.

Baterija
Sad da pričamo o ovome pošto je to tema koje sve zanima. Moja lepša polovina bez problema izvlači 6-7h SoT sa njim, a to smo najbolje imali prilike da vidimo dok je ležala bolesna od gripa, pa i nije mogla ništa pametno da radi nego da drnda telefon po ceo dan. Tih 6-7 sati je odlazilo na čitanje vesti, gubljenje vremena na Twitteru, Fejsu, Instagramu, dopisivanju sa društvom putem WA/Viber aplikacija i igranju igrica. Sve vreme sa upaljenim WiFi-em, osvetljenjem na 75% i aktivnom 3G mrežom.

Kada dan nije tako ekstreman tj. kada ode na posao i skine ga sa punjača u 8 ujutro, vrati se sa 25-40% potrošene baterije i bez problema uspeva da pregura noć i dobar deo sledećeg dana. Po mom mišljenju to je super rezultat pogotovo što slične ili malo bolje rezultate postižem i sam sa OPO.

Takođe moram napomenuti da se jako brzo puni kada se koristi punjač koji je došao sa telefonom - za oko 2 sata. Naravno, pošto ga pretežno punimo noću kada spavamo, to i nije od presudnog značaja, ali ponekad je potrebno da se dopuni tokom dana, tako da je ovo sasvim ok.

Softver
Ja lično ne volim skinove na Androidu, preferiram čist operativni sistem koji mogu sam da menjam po potrebi, što je ujedno jedan od razloga zbog kojeg sam i kupio OPO sebi. FlymeOS izgleda jako lepo i skroz je u skladu sa celom Material i Lollipop filozofijom. Za razliku od Samsungovog softvera, koji izgleda kao da je sklapan iz različitih Kinder jaja, ovde su svi interfejsi vrlo konzistentni, čisti, jednostavni, vrlo prijatni za korišćenje. Prosto - FlymeOS je lep na oko, nije težak, generalno ne secka i ne pravi gluposti.

Telefon dolazi sa par bloata na sebi ali to se jako lako može ukloniti bez potrebe za root-om. Sam osnovni launcher nije ništa spektakularan tako da smo ga zamenili sa Nova Launcher-om. Ako želite Google Apps, treba samo da skinete instalaciju sa Meiuzu App Store-a i to je to - za par minuta sve je tu (doduše, meni nije proradio COntact sync kako treba). Tu je i neka Security aplikacija, poput tone onih koje se reklamiraju na Google Play-u kako mogu da vam učine telefon mlađim, bržim, a vas manje ćelavim - u prevodu, u pitanju je klasično ****** koje voli da čisti ko zna šta.

U suštini nemam šta preterano da kažem za sam softver - Android kao Android, ali najvažnije je da nemam ništa preterano negativno da kažem. FlymeOS lepo radi sa DoubleTapToWake/Sleep, možete menjati saturaciju boja ekrana, možete promeniti i temperaturu. Ako vam treba root - napravite Flyme nalog i označite jedan checkbox, a zatim nakon restarta root je tu i možete da uradite šta vam padne na pamet.

Ukoliko vam je sve previše krupno (meni jeste) i želite da promenite DPI - nema problema, sve radi kako treba i ništa se neće raspasti.

Tu je i neki njihov store koji služi za kupovinu i skidanje tema - isprva nije radilo kako treba, ali nakon ažuriranja na 4.5.4 verziju sve je ok. Ako vam dosadi kako izgleda, možete i to vrlo lako da promenite.

Ukoliko vas brine to što su spakovali Home i Back u jedno dugme - nema potrebe, koncept je super i radi kako treba. U 1/50 slučajeva se desi da Back zakaže, ali to je verovatno posledica mojih debelih prstiju, a ne samog hardvera. U prvi mah jeste malo zbunjujuće, ali se vrlo brzo naviknete i nakon toga nema nikakvih problema. Ono što jeste problem je *****no rešen Recent Apps meni - pomeranjem prsta sa donje ivice ekrana na gore (tj. swype up) možete dobiti recent apps koji je rešen kao traka na dnu ekrana, a na kojoj se nalaze ikonice trenutno aktivnih aplikacija. Totalno glup sistem.

Performanse
Imajući u vidu da je u pitanju 8core CPU i da telefon poseduje 2GB memorije, očekivano je da radi bez problema. I u 98% slučajeva to je ono što možete očekivati. U ostalih 2% dešava se da malo zastane pa da se vrati u normalu - ponašanje koje se manifestuje ako imate ogroman broj aktivnih aplikacija u isto vreme, pa verovatno uređaj ostane bez memorije. Ja verujem da je u pitanju neki softverski problem ili nekompatibilnost koja će se ispeglati vrlo brzo, kao što su neki drugi, sitni bagovi, nestali sa ažuriranjem softvera na poslednju dostupnu verziju.

U svakodnevnom drndanju nisam primetio bilo šta što bi me nateralo da zažalim zbog kupovine.

Kamera
Prednja "selfie" kamera je sjajna, pravi super fotke, pa ako imate ozbiljan poremećaj ličnosti i volite da pućite usne - bićete jako srećni i zadovoljni.

Zadnja kamera nije baš tako sjajna i precizna jer voli da maši white balance i to debelo. Po svemu sudeći problem je do softvera, a ja nisam još uvek stigao da probam neku drugu aplikaciju. Ako ručno fokusirate, često će se desiti da slika bude ili presvetla tj. da izgori ili da bude previše tamna. Jako jako čudno radi. Ali, kada ubodete kako treba, kvalitet slika je odličan imajući u vidu da ćete ih ionako gledati samo na tom istom telefonu.

U uslovima slabijeg svetla, automatski mod je beskoristan jer sve što ćete uspeti da uslikate je mrak. Ako, pak, prebacite na manuelni mod i povećate ekspoziciju i ISO, možda i uspete nešto da uradite sa kamerom ali rezultati su kao kod Nexusa 5 - dakloe, jako loši.

Sama aplikacija je spora, sporo fokusira, treba joj malo da napravi snimak, ako želite da pregledate upravo napravljenu fotku to može da potraje čitavu večnost - dakle, postoji neki problem sa njom i ja iskreno verujem da je problem kod fokusiranja i promašenog white balansa upravo izazvan lošom aplikacijom.
Pored automatskog i manuelnog moda, aplikacija nudi i pregršt drugih, totalno beskorisnih gimmick modova poput beauty moda, refocus moda i sl. U prevodu - same gluposti.

Zvuk, spikerfon
Spikerfon je tih i očajan. I to je sve što mogu da vam kažem za njega, tako da ako ste neki Šaban koji voli da se šeta po ulici sa svojom bandom dok mu piči Šemsa sa telefona, nećete biti zadovoljni.

Zvuk koji dolazi do slušalica, sa druge strane, je jako dobar. Telefon uopšte nije tih i ako posedujete iole bolje sluške, bićete vrlo zadovoljni rezultatom. Na stranu šta merenja govore, ipak treba uzeti u obzir mnoge druge faktore kada se sluša muzika - buka u okolini, kvalitet izvora zvuka (tj. kvalitet audio fajlova koje puštate), kvalitet sluški i naravno - koliko zaista dobar sluh imate. Ja bih rekao da je zvuk skroz dobar, dovoljno glasan i da zadovoljava sve potrebe klasičnog korisnika, a i daleko više od toga.

Signal, prijem, razogvor
Primetio sam da je par ljudi imalo problema sa nekim ehom u pozadini ili zujanjem. Ja nisam primetio bilo šta od toga sem da je u Resniku ****** signal, pa je teže čuti onog sa druge strane telefona. Ako se pak nađete u području koje ima normalan signal, sve je oštro i jasno kao prolećno jutro.

Suma sumarum
Ja ali i moja lepša polovina (što je najbitnije jer to je njen telefon) smo jako zadovoljni sa Meizu-om i onim što smo uspeli da dobijemo za 150 EUR (plus PDV i porez, dakle oko 200 EUR). Kao neko ko uvek kupuje high-end telefone imam i dosta visoke standarde i očekivanja. Moram priznati da su moja očekivanja bila mnogo niža imajući u vidu koliko telefon košta, ali sam zaista bio vrlo brzo razoružan i oduševljen izradom uređaja, kvalitetom ekrana, odličnom baterijom - zaista, celim kompletom. I to nisam samo ja već mnogi ljudi oko mene koji su ga videli i probali. Neki su toliko oduševljeni da su poručili za sebe po komad.

Naravno, kada ga uporedim sa mojim OnePlus One uređajem, jasno se vidi zašto košta čak 150-170 EUR manje (lošiji kvalitet izrade, daleko lošija kamera pogotovo u uslovima lošeg osvetljenja itd.), ali u ovom cenovnom opsegu ovo je zaista odlična kupovina (možda treba razmisliti o Lenovo K1, ako se ne varam, i tu je Xiaomi Redmi Note sa svojim preteškim MIUI skinom).

Ono što je mana je nedostatak garancije (mada ako ga kupite od MTS-a, onda taj problem i nije problem) i pitanje koliko će ovaj telefon biti aktuelan tj. koliko će dugo dobijati nove verzije softvera. Otkako je stigao kod mene do danas, dobili smo 2 nove verzije koje su uredno legle, tako da to uliva neku nadu.

Ukoliko vas nervira to što se ekran brzo masti, kupite kaljeno staklo (kao što sam ja to učinio= i problem će biti jako brzo i efikasno rešen. Ako vas plaši klizavost, poručite sivi model za koji svi kažu da bolje leži i da se manje masti. Ili kupite futrolu :)

Stoga, da zaključim - da li je ovo dobra kupovina za 150 + PDV&carina EUR - da, apsolutno jeste.

KAMERA EDIT 11.10.2015.
Danas sam testirao zadnju i prednju kameru malo. Prednja "selfie" kamera je brutalno brza u svemu - fokusiranju i hvatanju snimka. Medjutim, zadnja, kao sto sam vec napisao ,gnjavi i davi. Stoga sam probao Google Camera app i rezultati su isti - spor fokus, sporo okidanje, nesto malo bolji rezultati po pitanju WB, ali sve u svemu - mislim da ce morati da padne neki Camera FW update.

Inace, za one koji bi zeleli neki napredniji softver za kameru poput Manual Camera, mogu slobodno da zaborave na njega - iako je u pitanju Lollipop 5.1.1, nema Camera APi podrske.
 
Kutija, svaka cast!
 
sto se tice speakerphone njega su izgleda dosta fabricki ukrotili, ali moze da se kroz engineering menu pojaca...ostavio sam ranije ovde uputstvo, ako se dobro secam speakerphone je po deafultu namesten na 126 a moze da se pojaca do 160...slusalice su mislim na 142 ili tako nesto, takodje sve moze do 160 da se pojaca...ima razlike a postupak je vrlo jednostavan...
 
Odličan prikaz, utisci veoma slični onima koje sam stekao za M1 note.
 
Baš detaljan pregled. Da nisam uzeo Z2 preko Mts uzeo bih ovaj za smešne pare.
 
Ovo ili polovni g2 do tih 200e. Gledam za brata nesto od toga. Znam da nije tema.. ali da pitam po iskustvu vasem.
 
Kakav crni polovni g2. Nuf said.

@kutija

Odličan opis. Hvala!
 
E sad, polovni OPO vs M2 Note? hehehe do 200e
 
Ja bih svakako uzeo opo, bar zbog softvera ako ništa drugo.
Sve drugo je tu negde otprilike, ali meni je softver 50% telefona :)
 
Ovo ili polovni g2 do tih 200e. Gledam za brata nesto od toga. Znam da nije tema.. ali da pitam po iskustvu vasem.

Ako mu kamera nije preterano bitna tj. moze da zivi sa negativnim stranama iste - nema razloga da gledas G2.

Azurirao sam opis sa dodatnim informacijama o kameri.
 
27k? Stvarno bezobrazno, bolje uzeti preko Ali-a, pa i da nemas garanciju, nego ovako.
 
ma i ta garancija.... provereni prodavci upale telefon da mu instaliraju internacionalni rom, i tad ga malo probaju. ako se ispostavi da je doa normalno da nece da ti ga posalju.... jako je tesko dobiti doa telefon iz kine.
 
ma i ta garancija.... provereni prodavci upale telefon da mu instaliraju internacionalni rom, i tad ga malo probaju. ako se ispostavi da je doa normalno da nece da ti ga posalju.... jako je tesko dobiti doa telefon iz kine.
A sta znaci doa?
 
:) mislim da bi tako onda malo drugačije shvatili :)
trebalo bi ipak da bude "dead on arrival"
 
Aha, pa recite lepo mrtav telefon
 
Hajde sta mi se podsmevate, ne znam, sta sada. Da znam ne bih ovde pitao.
 
meni nije smesno tvoje pitanje nego ovo death on arrival. stigne ti telefon i umres :D
 
ma i ta garancija.... provereni prodavci upale telefon da mu instaliraju internacionalni rom, i tad ga malo probaju. ako se ispostavi da je doa normalno da nece da ti ga posalju.... jako je tesko dobiti doa telefon iz kine.

nije garancija samo da ti stigne ispravan telefon...šta ako se pokvari nakon nekoliko meseci, nemaš mnogo pametnih opcija ako se to desi...ovde bar nekoga možeš da hvataš za gušu tokom 2 godine...
 
ja ne znam nikog kome se to desilo. da radi godinu dana i onda da crkne... u tom slucaju najvise sumnjam na korisnika, da ga je ispustio, nesto mu uradio... pritom, ti telefoni se kod nas servisiraju, platis servis ako se to desi. ali sansa za to je ista kao da dobijes sesticu na lotou, bolje igraj loto....
 
Crkavali su S3 posle odredjenog vremena (verzije ploče 1.0 i čini mi se 1.1 (1.5 su sredili)), iPhone čini mi se 4 (wifi modul samo rikne), bilo je još nekih telefona što mi sad ne padaju na pamet.
 
Moj neki komentar, posle manje nedelju dana koliko ga posedujem je da telefon sasvim zadovoljava sve moje prohteve.
Flyme deluje stabilno, brzo i fluidno. Verzija koju sam kupio u mts je došla sa minimalnim brojem preinstaliranih aplikacija, tako da nisam još nijednu obrisao.
Takodje, na fizički taster sam se jako brzo navikao radi za sada bez greške.
Tastaturu nisam hteo da uopšte da istražujem, već sam instalirao SwiftKey, koju koristim već duže vreme na prethodnom tel. Mada i fabrička mi je pristojno deluje.
Sms koristim fabrički, skroz je ok.

Mail fabrički koristim na jednom nalogu, takodje zadovoljan.

Kalendar mi je fabrički, još nisam instalirao Google calendar, mrzi me.

Da, igrice ne igram. Tako da tu nisam kompententan da govorim.

Jedino što imam kao zamerku je loš, tj. jako slab zvuk kada se koristi spikerfon prilikom razgovora. Probao sam u inžinjering modu, ali ne provaljujem očigledno..

Da, u OS ima par slučajeva da se ispisuje kinesko pismo, umesto eng. ali to sam zanemario, skroz je beznačajno.
 
Poslednja izmena:
Evo šta mi izlazi u engineering modu
bb99a99645787568078d49e35108ef53.jpg

91bfff218acb1a96e23042aec2b17ff1.jpg

Zna li neko šta dalje raditi, da bi se pojačao zvuk u spikerfonu? Ima puno opcija..
 
Opet 1 banalno pitanje:
jel telefon prima bilo koju micro SD karticu ili...?Jel postoji neka "preporuka" proizvodjaca koju sd karticu koristiti?
 
Nazad
Vrh Dno