Šta je novo?

Performanse VMova preko mreze?

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poruke
44,726
Poena
1,365
Da li neko koristi network storage bilo kog tipa za virtuelne masine? Za neke lajt primene, tipa razvoj i slicno, dakle ne heavy-duty file I/O.
Koji tip mreze i kako ste zadovoljni? Primarno bi mi znacilo da li ista preko wifi-a bi imalo smisla. Pretpostavljam da bi tek 802.11ac bio za razmisljanje?
 
Koristio sam ja VM preko gigabitne mreže i sasvim radi OK. Osnova kućne mreže mi je TP-Link TL-WR1043ND ruter, LAN Speed test pokazuje preko 800Mbps između računara na njemu.

Sa jedne stane PC na kome je ESXi host (skoro sve verzije, 3.5, 4.0, 4.1, 5.1), sa druge strane PC na kome je NAS - prvo sam koristio OpenFiler, posle OpenMediaVault. Na OF sam koristio isključivo iSCSI target, na OMV-u sam se igrao i sa iSCSI i sa NFS-om. Malo mi se više sviđa iSCSI, nekako više liči na pravi SAN :)

Radi sasvim lepo i korektno, imao sam više VM upaljenih istovremeno, nije bio neki preveliki load, uglavnom sam ja bio jedini korisnik na više VM-a.
Pre neki dan sam nabavio NAS D-Link DNS-345, probaću VM preko NFS-a na njemu, pa ću ti javiti utiske.

Ako te zanimaju VM iz Vmware workstation-a ili VirtualBox-a, najbolje je da dodaš na sam host računar iSCSI target sa NAS-a, ako ga NAS podržava, na njemu napraviš particiju/fajl sistem pa da na njemu kreiraš VM-ove.

Malo ću da se poigram ovih dana sa mojim NAS-om, pa ću ti javiti i neke druge alternative.

EDIT: ajd da budem malo brži na odgovoru, jer i mene ovo interesuje. Napravio sam na NAS-u folder na kome je CIFS share, mapirao ga kao network drive i iz Workstationa 9.0 napravio na njemu Win 7 64 mašinu, evo upravo ide instalacijija i za sada jako brzo ide. Javiću malo rezultate kad završi instalaciju. Uh dok sam kuckao, već gotovo :)
 
Poslednja izmena:
Evo i malo benchmarka i utisaka:

Probao sam VM na CIFS share-u na NAS-u, volume na kome je ta VM je na WD RED 3TB disku.

Dakle nije najsrećnije rešenje pošto NAS na disku napravi EXT4 particiju, pa na njoj CIFS share, na kome VMWare Wokrstation kroz mapped network drive napravi VMDK, a VM unutar VMDK napravi NTFS particiju - sam vidiš koliki je overhead u pitanju. Mnogo je bolje rešenje da sam NAS ima native podršku za iSCSI target, na hostu gađaš njega i taj target proslediš VM kao fizički disk - zaobilaziš i vmdk i CIFS share i gomilu drugih stvari.

Pustio sam AS-SSD test u VM, koji je potpuno neprimeren test, ali eto da malo mučim NAS. Pored njega je i rezultat WD 1TB RE4 diska koji imam u desktop mašini, dosta VM su mi na njemu.

Iako AS-SSD pokazuje relativno loše rezultate (u odnosu na SSD-ove ili iSCSI target na OMV-u) subjektivni osećaj je sasvim OK. Instalacija Windows-a je zadivljujuće brzo prošla, a sam rad mi je mnogo više ličio na rad na SSD-u nego na HDD-u.

Probao sam i random access test iz HD Tune-a i uporedio ga sa testom WD 1TB RE4 i Samsung 1TB F3 u mojoj mašini - delimično objašnjava onaj SSD-oliki osećaj dok radim u VM.

Ako je za neki heavy use, definitivno bih gađao NAS-ove koji imaju iSCSI target i optimizovao volume na njemu prema tome, ali za neku laganiju upotrebu i ovo mi je sasvim OK.

Videću kako će se NAS pokazati ako ga gađam sa ESXi hosta, a koristim NFS za skladištenje VM - trebalo bi da budu bolji rezultati neko kroz CIFS share.

A što se rada preko WiFi-a za ovako nešto nisam baš siguran. Kroz Gb LAN sa OK switch-em nema problema, to radi, ali za WiFi nisam siguran, morao bi da probaš. Nije samo brzina u pitanju - latencije su na WiFi često mnogo veće, a nisam ni siguran kako bi se ovo sve ponašalo ako signal bude malo slabiji da krenu da padaju paketi.

Nadam se da ti je ovo bilo od neke pomoći :)

EDIT: Instalirah i OpenOffice u VM, instalacija brzo prošlo, ovo čudo prosto leti :)
 

Prilozi

  • VMonNAS.jpg
    VMonNAS.jpg
    446.7 KB · Pregleda: 90
  • VMonNAS-hdtune.jpg
    VMonNAS-hdtune.jpg
    572.8 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
WiFi latencije su koliko znam niske naspram latencija diskova (ne i SSD-ova).
Sama fora je da mogu da stavim VStudio/WDK rad u jedan VM na starijem laptopu a da mogu da pokrecem taj VM sa laganijeg laptopa iz drugih soba. Za ovako nesto bih ulozio u .ac WiFi opremu (opremu jer bi morao i jedan laptop da dopremim .ac karticom).

Ohrabrujuce je da moze preko Gbit LAN-a da radi opusteno, iskreno nisam ocekivao i to, jer bez jacih NIC-ova tu ima CPU overhead.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno