Šta je novo?

Blu-ray 3D + naocari

hunder

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2008
Poruke
4,506
Poena
450
e ovako malo sam se zagrejao za ovu tematiku pa rekoh da pitam.zanima me koja bi bila naj jeftinija kucna varijanta za gledanje nadolazecih filmova.imam instaliran powerdvd 10 3d koji ima opciju nekog kvazi 3d efekta za sve video formate i kako bi to uopste radilo.druga stvar je odabir naocara aktivne ili pasivne.probao sam i jedne i druge i daleko bolji dozivljaj su po meni pasivne dolby 3d naocare(manje glava boli).e sad dali je neko probao kombinaciju pasivne u kucnoj varijanti recimo u nekoj igrici ili nekom 3d filmu i sl. i dali bi to radilo.i kako ati radeon kuburi sa ovim 3d drajverima ima li ih ili ne?
da dodam jos jedno pitanje :) dali nvidia 3d naocari rade sa atijevim karticama ili su vezane samo za gforce
 
Zaboravi na 3D sa ATIjem. Inace, ja sam experimentisao sa pasivnim cvikama u Avataru i nekim Nvidia demoima, i mogu samo reci da je ineresantno, ali na kratko. E sad, da sam imao monitor od 120 Hz i aktivne cvike verovatno bi bio vise impresioniran.
 
U Big Bangu imate prezentaciju Panasonic 3D. Ono izgleda fantastično vredi pogledati..
 
Ja bio pre neki dan u big bang-u al mrzelo me da jurim osoblje po radnji za cvike da isprobam.. :) Znaci dobra stvar?
 
3D stereoscopic varijantu podržavaju i Ati 5000 kartice u paru sa 120Hz-a monitorima. To je dodano sa 10.4 drajverom. Samo se ne hvale ko nevidija
 
U Big Bangu imate prezentaciju Panasonic 3D. Ono izgleda fantastično vredi pogledati..

Ja iako sam fan Panasonic-a i plazmi, nije me nesto specijalno impresioniralo. Vidi se 3D, ali nekako gledaoca ostavlja u nekom fuzzy raspolozenju. Nekako mi ipak u bioskupu deluje drugacije. :(
 
Bash juche sam uporedjivao Samsung, Sony, JVC i Panasonic 3D televizore. Najbolji utisak je ostavio Panasonic, najgori - Sony!!! Ili je ovaj primerak Sony-ja bio neki prototip ili su on neshto grdno za*ebali pred pushtanjem 3D televizora u prodaju... JVC je inache jedini TV koji podrzava pasivne naochare, ali ima reflektivnu povrshinu ekrana i to dosta smeta.
 
bio sam i ja u Big-Bang-u al mnogo je to para za 3d uzivanje.cirka 3000evrica sa 3d bluray playerom.gledao sam da je optima izbacila hd ready projektor sa 120hz i to za nepunih 1000e jos cvike i moze zabava da pocne.al ove cvike mi nesto skupe za neko kolektivno gledanje.za petoclanu porodicu skuplje cvike nego sve ostalo tj skuplja pita no tepsija :)
 
Iskreno da kazem, za sada je bolje imati projektor i Nvidija naochare - to izadje negde 1000-1200 evra i daje bolji efekat nego bilo koji TV.
 
Ja danas svratio do bigbenga da vidim i neko je vec uspeo da ih slomi, tako da nista od demoa.
 
Razmisljao sam bas o ovom optoma hd66 i u SAD je bas dzaba.
 
sad nesto gledam cene...projektori nikad jeftiniji pre godinu dana nisi mogao da kupis valjan projektor za 800e sad moze 720p 3d ready.zanimljivo???
 
Koga zanimaju proektori u Elektronik preko puta Beogradske arene daju 40% popusta na sve proektore!
Da se razumemo, nije reklama, nego zatvaraju radnju.
 
S obzirom da sam amater za ove stvari postaviću nekoliko (možda naivnih pitanja, ali ko želi da mi pomogne, neka to uradi) pitanja:
1. S obzirom da su se pojavili 3d video klipovi na YouTube, zanima me da li je moguće kupiti one kartonske naočare i videti nešto od tog 3d-a?
2. Gde kupiti te kartonske 3d naočare i koja je cena?
3. Šta je neophodno za 3d efekat, osim naočara, naravno (kartica, monitor?)
 
naočare valjda mogu u oglasima da se nađu, ali veruj mi to ti je propast za oči. prvih pet minuta gledanja te peku oči svo vreme a nakon toga kreće glavobolja. od svih tzv 3D klipova na YT jedino 3D dragon ima dobar efekat ostali nikakav. ja sam neke dobio u BUG časopisu, prvo sam bio oduševljen ali je to brzo splasnulo.
na kompu ti je najbolja opcija nVidia 3D vision a to znači novija kartica od tvoje - od 8xxx pa nadalje, 200€ za naočare + prijemnik, min. 300€ za monitor sa 120Hz-a.
Trenutno mogu tri filma da se skinu koji podržavaju stereoskopski 3D : Monsters vs Aliens, Padaće ćufte(stao mi mozak za english title) i Grand Canyon Adventure od Imax-a.
i eto ima bar gomila igara koje imaju dobar 3D efekat mada tu moraš računati da postoje dve slike leva i desna što znači da kartica radi dupli posao, što opet znači ništa ispod 460gtx, pa ukupna cifra izađe 700€. crveno plave cvidže zaboravi ako su ti oči mile :D
 
Hvala na brzom i korektnom odgovoru! :D
E sad, zanima me da li monitor mora biti 120Hz ili je poželjno?
A baš sam hteo da probam te cvidže, moj monitor 24" 60Hz i običnu grafičku kartu :)
Mnogo mi je 700€ i ne bih sada to kupovao, više me je interesovala kombinacija sa hardware-om koji već imam...
Dakle, oglasi? Ako znaš gde ima, baci mi samo link...
 
Za nvidia 3D vision mora da bude monitor 120 Hz (ima dva 22" modela i dva 24" modela trenutno dostupna na trzishtu).
 
Hvala na brzom i korektnom odgovoru! :D
E sad, zanima me da li monitor mora biti 120Hz ili je poželjno?
A baš sam hteo da probam te cvidže, moj monitor 24" 60Hz i običnu grafičku kartu :)
Mnogo mi je 700€ i ne bih sada to kupovao, više me je interesovala kombinacija sa hardware-om koji već imam...
Dakle, oglasi? Ako znaš gde ima, baci mi samo link...

3D vision kit ima kod nas u radnjama, ali radi samo u paru sa 120Hz-a LCD monitorom mada može i da radi sa 100Hz-a CRT-ovima ali jako loše pa se i ne preporučuje.
Samsung RZ neki model od 22" i Viewsonic od 22" imaju kod nas da se kupe, nisu ispod 300€ a i 16:10 su. Acerov sa narandžastim ukrasima od 23,6" fullhd je i najbolji trenutno ali ga kod nas nema a garant košta oko 500€. grafička može biti i 8400gs ali to je onda samo za filmove dok je za igranje poželjno ili neki SLI srednje klase dvestotki ili jači model iz 400 serije poput 470-ke ili žešće naklokovane 460-ke.

sa tvojim hardverom možeš red/cyan varijantu sa kartonskim naočarima da probaš ali već sam ti rekao iz ličnog iskustva ne preporučujem. plus tek 10% materijala od ionako malobrojnog 3D-a ima kakav takav efekat, kod 90% 3D slika i filmova vidiš samo fleke. probao sam toy story 3 screener i mogu ti reći da ništa ne valja.
 
Najbolji monitori za gledanje preko 3D vision-a su Acer GD245hq i LG W2363D-PF. Oni imaju drugu generaciju lcd displeja koji podrzavaju 120 Hz, a samim tim manje duhova u 3D rezimu.

Stereo filmovi mogu da se skinu sa neta, na ruskom torrent trekeru rutracker.org vec sada ima preko 20-ak filmova u stereo formatu.

Za igranje igara je potrebna dosta jaka mashina sa jakom nvidija karticom, no skoro sve igre moze vozi jedan i5 i GTX260 bez problema.
 
U pa izgleda da je ovaj LG stigao do nas po ceni od oko 45k dinara. Steta samo sto niko jos da dobavi Acer-ov model.
 
Ma ja ću čekati da to bude baš komercijalno dostupno, kako po ponudi i kvalitetu, tako i po ceni... već me je interesovalo šta bih mogao dobiti treutno kombinacijom od tzv. 3d efekta :)
Skinuo sam neki film (animirani) Coraline3D, pa rekoh da nađem neke naočare samo da probam :) Kad, ono i YT počeo da "emituje" 3D klipove...
Zato me i interesuje da li je moguće to uraditi na monitoru od 60Hz, 7900GT grafičkoj, i Samsungu FullHD 24" :)
Pretpostavljam da te kartonske nisu puno para (jer u suprotnom ne bih dao pare za nešto, ako kažete da je smeće :)) pa rekoh, daj da ih nađem :)

Još jednom, za sve gore nabrojano (od strane vas) ima baš da se strpim, jer mi se trenutno ne ulaže u 3D koji tek treba da doživi svoju expanziju...
 
Stereoskopski 3d sa naocarima u boji mozes da gledas na tome i jeste jeftino ali to ne da je djubre nego....

Da bi gledao pravi 3d naravno da je neophodan 120hz bez obrira na metodu ( Frame Packing , SBS,TAB jer se na svakom ekran dali na 2 dela).Plus je potrebna odgovarajuca graficka, plus naocare koje odgovaraju samo tom televizoru... (univerzalne su djubre i ne rade sa svima kako je zamisljeno)... plus ako oces da gledas 3d TV moras da placas dodatni "resiver' posto vecina 3d televizora ne moze da reprodukuje 3d satelitski signal...

A dal ce da 3d da daoziviju ocekivanu ekspanziju to tek treba da se vidi :)
 
Dobro... tema je extra, kao i vaše znanje povodom teme... Ne razumem se baš u ovu novu tehnologiju, a bilo bi dobro kada bi okačili neke linkove (po mogućstvu na srpskom) da ih malo pogleda, jer vidim da ovde ima dosta novih termina, poput: Frame Packing, SBS, TAB, itd., pa verujem da ko god bude ušao na temu, može da sazna i nauči nešto više...
Sve mi to izgleda kao jako skupa zajebancija. Nego, ako neko zna gde mogu da probam te kartonske (kako se zapravo stručno nazivaju, ne znam) naočare i da ih kupim, neka stavi link... Zaista bih samo da vidim kakva je razlika (s obzirom da sam gledao 3D filmove u BG-u i da znam kako sam se osećao dok sam gledao npr. Avatar) u odnosu na pravu 3D tehniku...
 
verujem da ce na bench sajtu uskoro biti neki tekst o 3du


al ukratko :

Frame packing - stavlja 2 cele full hd slike u jednu superveliku sliku rezolucije
2205*1920 (odnosno 1080+1080 +45) , 45 je trepteci deo koji razdvaja 2 slike. i naravno potreban je novi 1.4 hdmi standard koji ima svu podrsku za 3d

60Hz: 1080p @ 23.98/24Hz frame packing, 720p @ 59.94/60Hz frame packing
50Hz: 1080p @ 23.98/24Hz frame packing, 720p @ 50Hz frame packing


2ql4ll2.jpg







Side by Side - pola horizonltalne rezolucije za levo i za denso oko (960*1080)

Top and Bottom - poloa vertikalne rezolucija za svako oko (1920*540)

zadnje 2 se koriste za satelitski i cable broadcast a prva za blu ray
 
Poslednja izmena:
Evo ga jos jedan FullHD koji ukljucuje naocare u paketu za 500$.

http://hothardware.com/Reviews/Asus-VG236-120Hz-LCD-Monitor-Review/

For our subjective analysis, we loaded up a couple of Blu-ray movies, sat back, and watched HD video in all its glory. The Book of Eli looked incredible on the VG236H with scenes featuring high dynamic range, and a few fast action fight scenes thrown into the mix. Accordingly, the display allowed the colors to come alive with stunning clarity, and blurring was kept to a minimum whenever the action heated up. Furthermore, much of the film consisted of dark scenes, which looked appropriate to our eyes, with a good balance of dark shadows and incandescence.

In addition, we loaded up several of the latest gaming titles and ran through them with NVIDIA 3D Vision enabled. Using identical settings, we compared Acer's GD235HZ 120Hz monitor to the VG236H and found the Asus panel produced a better 3D image in every game we tested. Specifically, colors seemed brighter and more vibrant, while stereoscopic 3D appears enhanced, with a greater effect. In all, games looked fantastic across the board on the Asus monitor. Moreover, if we had to choose between these two models, the VG236H has the upper hand by a wide margin.
 
Poslednja izmena:
3D vision za sada ima najbolji odnos cena/kvalitet i, shto je najvaznije, podrzava bilo koju verziju standarda stereo videa preko stereoscopic/3d vision media playera.

Anaglyph, tj. naochare u boji, ne treba upshte razmatrati kao alternativu za gledanje 3D, samo cete pokvariti sebi dozivljaj...

edit: da dopunim to shto je weasel lepo predstavio - postoji josh jedan standard koji se trenutno koristi za 3D blu ray (dok se ne omasovi HDMI 1.4):

tzv. 720p 3D:

1280x1440, tj. dve slike 1280x720 jedna iznad druge (levi kanal gore, desni dole). U ovom formatu su odradjeni Monsters vs Aliens i Cloudy with a chance of Meatballs.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno