Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

22 panela ukupno, 2 stringa po 11.

To je to, blizu granice ali će raditi. Kao što reče @Ostoja imaćeš minimalne gubitke.

Kao kad kupujes gotov komp vs kad sebi sklapas (tj kazes ovima od kojih kupujes da naprave malu izmenu gotove konfiguracije) - radi i jedno i drugo, samo sto kad sam sklapas kazes evo mogu B550, a ustinucu npr na tastaturi, moze obicna ne mora RGB i na kraju ista cifra a mogucnosti sistema malo bolje.

Ne brigaj, to je sve OK, nijanse su u pitanju.

Poslednja izmena:
Mala zanimljivost, ja makar nisam znao za ovo

Meni vratili pogrešno uplaćene pare posle 15-ak dana... A danas sam podneo zahtev za potpisivanje ugovora, 40 strana zahtev!

Javljam kad dobijem odgovor, inicijalno mi je rečeno da se ne čeka tako dugo više.

Nov sam u materiji pa moram opet da pitam. Da li je normalno da po suncu sada elektrana pravi samo 800w? Da li je tu nešto ograničeno / zaključano dok se ne postavi dvosmerno brojilo ili pak nešto nije u redu? Nešto mi se čini da sada može da pravi samo približno loadu jer nema exporta. Čini mi se da kad povećam load poveća i proizvodnju.

13920.webp
13921.webp
13922.webp

Poslednja izmena:
Da. Upali bojler od 2kw i videces kako ti i proizvodnja skace da podmiri bojler.
Posle kad dobijes dozvolu, iskljuci se zero export i onda sve vreme imas proizvodnju onoliko koliko paneli daju u tom trenutku (minus gubici u kablovima, inverteru...).

Dok je sad suncano najisplativije je i da odmah trosis sto vise toga sto pravis. Vidis sunce oko 11 - upali bojler, i proveri da solar podmiruje taj bojler. Upali i ves masinu. Jeftinije nego da ih u nocnoj palis. Ali ako naidje oblak ili kisa gasi bojler jer onda verovatno pocinjes da vuces iz mreze (skupo).

Prati aplikaciju u pocetku da dobijes "osecaj" kako se ponasa sistem.

Edit: prelistaj temu od pocetka, bitno je i kako su ti rasporedjeni potrosaci po fazama. Ako su ti i rerna i bojler na istoj fazi kad oba upalis vuci ce kuca 4kw. Ali inverter (najverovatnije, u pokretu sam, ne mogu sad da gledam u datasheetove) moze da baci samo 3.3kw po fazi. Neki inverteri cak ogranicavaju i proizvodnju na najmanje opterecenu fazu, npr jedna faza vuce 500w, druga 300w i treca 100w, a inverter sva tri izlaza ogranici na po 100w. Neki mogu da daju 100w na jednoj, ali 3.3kw na drugoj. Zato gledaj aplikaciju cesto sad u pocetku, da dobijes ideju sta sa cime od potrosaca mozes da kombinujes.

Poslednja izmena:
@picasso koliko su te koštale baterije? Tast mi juče šalje, baterija od Renault Zoe 1. Generacije, 22kWh, 700e. Ja rekoh da uzme odmah, ali se prodala u međuvremenu. Naleteće opet valjda, dobra stvar je što neke baterije omogućavaju povezivanje 2 ili 3 iste baterije pa može da se poveća kapacitet.

Kod mene su LFP baterije, po meni su bolji izbor za domacinstvo jer mogu da se prazne od 0-100% bez da mnogo degradiraju. Takodje su i manje zapaljive, sto je meni bilo bitno. Mislim da me je 3 x 15kwh baterija kostalo oko 4k eur pre 2 godine.

To je dobra cena baš, naročito za pre 2 godine. Sada su cene u DE oko 150e po kWh, čak i više od toga.

@NShappy da da polovan, slupan. U Italiji, navodno 90%+ SoH, stara 2 godine, ne znam koliko ciklusa. Prilikom preuzimanja može da se proveri, ako nešto nije ok, ne mora da se uzme. Ali kad su ovakve ponude to se uzima na neviđeno očigledno. Treba da uzmem Stark CMR, njime može da se očita sve od parametara baterije, a on se posle koristi i za upravljanje, tako da kad rešim, uzimam i krećem u potragu. Svakako ne mogu ništa da uradim dok ne prođe komisija za prosumer status.

Da li dodavanje baterija naknadno povlaci reviziju ugovora? Ako pricamo o sistemu gde se baterija povezuje na inverter a NEMA posvecenog strujnog kola koje je "nizvodno" od baterije i koje moze raditi u full island rezimu.

Ili,.drugim recima, ako imas sistem gde se baterija ukljuci predvece ali i dalje zavisis od mreze za sinhronizaciju, makar radilo u zero export modu sa baterije (sto je negde najlogicnije za ongrid).

Poslednja izmena:
@daxyco
Zanimljivo bi bilo pitanje, uzmeš polovnu bateriju iz nekog EV da koristiš u kućnom solaru....
...ko tada radi battery management?

BM kod vozila radi neka logika negde u vozilu, i prilagođen je konkretnoj bateriji. Senzori temperature, stanje/struja/napon pojedinih modula su sa nekim prilagođenim senzorima i na nekoj data magistrali konkretnog vozila. Kako onda takav battery pack povezati na neki batt. management koji nije od te baterije?!?
🤔

@Ostoja Moje tumačenje je da to ne sme da se uradi. Isto tako, mislim da ne mogu da otkriju da sam priključio bateriju, pa je plan kad završim proceduru da "iza zatvorenih vrata" pustim to u rad, ako neko bude tražio da vidi sistem, skidam sve pa ih onda puštam.

@NShappy postoji dosta ozbiljan projekat za ovu namenu, na osnovu njega razvijen komercijalni hardver, Stark CMR. On preuzima BMS, zato i nije baš univerzalno nego postoje podržani modeli i invertora i baterija. Neke baterije su jednostavnije za implementaciju, pouzdanije, itd. Isto tako i invertori, ima ih koji su potpuno podržani, koji ne mogu da se koriste u ove svrhe, i sve između. Ovo je bio jedan od uslova za izbor invertora što se mene tiče. Ali sam Stark može da čita sve parametre iz baterije, da upravlja cell balancing-om, kontaktorima, itd. Njega bih i nosio sa sobom prilikom kupovine, da se očitaju makar parametri baterije koji su dostupni. Kad kupuješ bateriju iz slupanog auta, najčešće ne možeš ništa da očitaš, zato je i cena takva - mačka u džaku.

Ili ako imas inverter (kao @djalf sto je davno kacio specifikaciju nekog Growatt-a) koji ima i cetvrti, "zasticeni", izlaz za potrosace koje preko ATS napaja iz baterije kad nema struje iz mreze. Za ostale upotrebe radi kao obican on grid solarni inverter.
Mislim da u tom slucaju ne treba nikakva papirologija...

Ili ako imas inverter (kao @djalf sto je davno kacio specifikaciju nekog Growatt-a) koji ima i cetvrti, "zasticeni", izlaz za potrosace koje preko ATS napaja iz baterije kad nema struje iz mreze. Za ostale upotrebe radi kao obican on grid solarni inverter.
Mislim da u tom slucaju ne treba nikakva papirologija...
Mislim da ni to nije po protokolu, u papirima stoji da mora da postoji zaštita od ostrvskog rada, a backup režim je upravo to, ostrvski rad.

@milance1 nije

Po toj logici ne bi smeo da imas ni UPS za kompjuter jer omogucava islanding. Pricamo o posebnom strujnom kolu iza invertera i na ATS sklopki samo za te specijane potrosace bez i teoretske mogucnosti da energija prodje ka strujomeru, kamoli da izadje van kuce nazad ka EPS.

Ima smisla da je to dozvoljeno, nadam se da je tako.

Baterije po zakonu jesu dozvoljene ali u praksi nisu jer oni ne poznaju zakone, možda se nešto promenilo oko toga.

@picasso koliko su te koštale baterije? Tast mi juče šalje, baterija od Renault Zoe 1. Generacije, 22kWh, 700e. Ja rekoh da uzme odmah, ali se prodala u međuvremenu. Naleteće opet valjda, dobra stvar je što neke baterije omogućavaju povezivanje 2 ili 3 iste baterije pa može da se poveća kapacitet.
Zoe ima pouch baterije koje su lošije od cilindričnih koje koristi Tesla.

Nazad
Vrh Dno