Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To se slažem, EV sa baterijom od 20-30-40kWh nije ni za šta osim za neki lokal ili vrlo kratke izlete izvan grada. I mene zanima da li će imati da se probere nešto sa 80+ kWh baterijom za ~40k. U DE ima da se bira koliko voliš, kod nas za sada još ne. 100kWh u DE ima već za 50k, 5008 long range.
Bitnije od velicine baterije je potrosnja, tj efikasnost. Dzaba velika baterija ako je potrosnja visoka. Zato je BMW Neue Klasse tako skup, jer kombinuje i jedno i drugo.

Mislim da Xpeng ako dodje kod nas ce moci da se kupi G6 model sa 80kwh baterijom za 43-45k eura...

Upotrebna vrednost je uglavnom kao statusni simbol marke, ne u performansama i udobnošću.
Ja se ne bih složio. Očigledno više truda ima oko određenih delova koji utiču na proizvod. Da je isto 100 i 300 konja može da napise samo neko ko ne zna kako ovo drugo izgleda, ni kako izgleda kad neko vreme provedeš u BMW ili Mercedesu.

Da li to svima vredi te pare, apsolutno ne, ali to nije ni bilo pitanje. Bolje jeste, i jeste statusni simbol, i dobro se osećaš u tome, i izvesno si odmorniji i objektivno raspoloženiji kad izađeš iz takvog auta posle duzeg puta.

Neće ni Opel da ti da dobar auto za osnovnu cenu, i njihov vrhunski model će da košta blizu ili isto kao ekvivalentan BMW, ali će posle 5 godina da vredi dosta manje.

Zato je BMW Neue Klasse tako skup, jer kombinuje i jedno i drugo.
Neue Klasse је бомбона, кад сам одгледао САТ патролу дефинивно сам преломио ка електро-аутомобилу. Е сад није могла баш одмах и нова класа, али можда буде прилике некад...

Ja se ne bih složio. Očigledno više truda ima oko određenih delova koji utiču na proizvod. Da je isto 100 i 300 konja može da napise samo neko ko ne zna kako ovo drugo izgleda, ni kako izgleda kad neko vreme provedeš u BMW ili Mercedesu.

Da li to svima vredi te pare, apsolutno ne, ali to nije ni bilo pitanje. Bolje jeste, i jeste statusni simbol, i dobro se osećaš u tome, i izvesno si odmorniji i objektivno raspoloženiji kad izađeš iz takvog auta posle duzeg puta.

Neće ni Opel da ti da dobar auto za osnovnu cenu, i njihov vrhunski model će da košta blizu ili isto kao ekvivalentan BMW, ali će posle 5 godina da vredi dosta manje.
Ma slažemo se.
Hteo sam da kažem da razlika u ceni, o kojoj govori giovanni, umnogome pokriva taj "statusni simbol" deo. Ako je nešto mnogo skuplje, ne znači da isto toliko i bolje. Ako je nešto BMW ili Mercedes ne znači automatski da je doba kupovina (verovatno jeste, ali ne uvek).

Može li da se ne vrati tj da se otkupi?

Za leasing obicno dileri ponude da se otkupi po ceni koja nije tako povoljna (iz iskustva ljudi koje ja znam, apsolutno niko nije odlucio da otkupi auto posle lizinga).

Za kredit uvek ima covek slobodu ili da ga proda nakon odredjenog broja godina ili da zadrži i nastavi sa otplatom. Generalno se bira prodaja (privatno) ili zamena kod dilera za novi(ji) auto uz doplatu. Ja lično sam se tako opekao sa zamenom Hyundai i40 pre 7-8 godina, koji je bio u super stanju ali je otišao u bescenje u zameni.. posto na zapadu ima prodavac odgovornost (barem pred zakonom) da pruzi dovoljno informacija prilikom prodaje vozila. Zato većina ljudi bira zamenu kod dilera, jer se tako izbegava odgovornost za dalju prodaju (tj diler uvek zaracuna dobru marzu u odnosu na prodajnu cenu)..

I bas kao sto je @nemanja-992 napisao, vrlo retko se kupuju nova vozila za kesh. I kad pogledas ratu za sus+gorivo+servis u odnosu na ratu za EV+servis svake druge godine, odjednom shvatis da imas prostora da priuštis sebi auto vise klase u odnosu na sus-alternativu. I eto, sumnjam da ce samo milioneri kupovati ev od 75.000+ evra ukratko rečeno 😊

Poslednja izmena:
To se slažem, EV sa baterijom od 20-30-40kWh nije ni za šta osim za neki lokal ili vrlo kratke izlete izvan grada. I mene zanima da li će imati da se probere nešto sa 80+ kWh baterijom za ~40k. U DE ima da se bira koliko voliš, kod nas za sada još ne. 100kWh u DE ima već za 50k, 5008 long range.
Zapravo već ima.

1791548895590.webp

Meni, ponavljam, meni - gde BMW Neue Klasse ix3 trenutno prednjači nad ostalima jeste brzina punjenja i domet - to je sve. Dizajn me odbija, nepravilni ekran mi je čudan, volan ne znam šta je, BMW i3 mi je isto malo čudan sa dizajnom, verovatno je stvar ukusa, a cena standardna za BMW, tu nema ništa čudno. Performanse za EV, dobre su stvarno, nema nešto što bih specijalno izdvojio, ali ja u ovom trenutku BMW i dalje gledam kao vrhunskog SUS proizvođača - na stranu nekog "statusnog simbola" u očima drugih, danas je to poprilično razvučeno - za mnoge si buržuj kad voziš svakakva novija iole malo skuplja kola, tako da zavisi koga pitaš, nema pravila.

Svako ima svoje razloge da vozi to što vozi, i odgovara njegovoj personi, finansijama, potrebama, itd. Ja sam recimo mnogo više Tesla drajver personaliti nego BMW drajver, sviđaju mi se te njihove geeki gluposti, customizacija sa raznim third party dodacima, S3XY, itd, šta god. Nekome to nije elegantno, ali meni je zanimljivo, nisam lik koji nosi košulju, kravatu i cipele, nemam taj nivo prefinjenosti vozača visoke klase BMW-a, ja sam ti onaj sirov lik u tamnoj majici i nekim udobnim patikama, eleganciju bi morao da mi nateraš na silu 😂

Btw, pre neki dan su bile neke ogromne gužve zbog radova na putu, puž vožnja i prvi put da vidim potrošnju u jednocifrenim vrednostima 😁

rekord_potrosnja.png

Za leasing obicno dileri ponude da se otkupi po ceni koja nije tako povoljna (iz iskustva ljudi koje ja znam, apsolutno niko nije odlucio da otkupi auto posle lizinga).

Za kredit uvek ima covek slobodu ili da ga proda nakon odredjenog broja godina ili da zadrži i nastavi sa otplatom. Generalno se bira prodaja (privatno) ili zamena kod dilera za novi(ji) auto uz doplatu. Ja lično sam se tako opekao sa zamenom Hyundai i40 pre 7-8 godina, koji je bio u super stanju ali je otišao u bescenje u zameni.. posto na zapadu ima prodavac odgovornost (barem pred zakonom) da pruzi dovoljno informacija prilikom prodaje vozila. Zato većina ljudi bira zamenu kod dilera, jer se tako izbegava odgovornost za dalju prodaju (tj diler uvek zaracuna dobru marzu u odnosu na prodajnu cenu)..

Ako sam dobro razumeo, neki auto sto mu je cena u uglasima 20.000 oni ti daju 15.000 a ako Hoces da otkupi onda je 22.000

Meni, ponavljam, meni - gde BMW Neue Klasse ix3 trenutno prednjači nad ostalima jeste brzina punjenja i domet - to je sve. Dizajn me odbija, nepravilni ekran mi je čudan, volan ne znam šta je, BMW i3 mi je isto malo čudan sa dizajnom, verovatno je stvar ukusa, a cena standardna za BMW, tu nema ništa čudno. Performanse za EV, dobre su stvarno, nema nešto što bih specijalno izdvojio, ali ja u ovom trenutku BMW i dalje gledam kao vrhunskog SUS proizvođača - na stranu nekog "statusnog simbola" u očima drugih, danas je to poprilično razvučeno - za mnoge si buržuj kad voziš svakakva novija iole malo skuplja kola, tako da zavisi koga pitaš, nema pravila.

Svako ima svoje razloge da vozi to što vozi, i odgovara njegovoj personi, finansijama, potrebama, itd. Ja sam recimo mnogo više Tesla drajver personaliti nego BMW drajver, sviđaju mi se te njihove geeki gluposti, customizacija sa raznim third party dodacima, S3XY, itd, šta god. Nekome to nije elegantno, ali meni je zanimljivo, nisam lik koji nosi košulju, kravatu i cipele, nemam taj nivo prefinjenosti vozača visoke klase BMW-a, ja sam ti onaj sirov lik u tamnoj majici i nekim udobnim patikama, eleganciju bi morao da mi nateraš na silu 😂

Btw, pre neki dan su bile neke ogromne gužve zbog radova na putu, puž vožnja i prvi put da vidim potrošnju u jednocifrenim vrednostima 😁

rekord_potrosnja.png
Ovo je raj za data geekove 🙂

@jocasylver "Ako sam dobro razumeo, neki auto sto mu je cena u uglasima 20.000 oni ti daju 15.000 a ako Hoces da otkupi onda je 22.000"

Auto prodaje diler - cena je oglasena na 20.000 €, za taj auto je neko u zameni dobio od dilera oko 15.000€. To privatno lice koje je dalo auto u zamenu nema nikakvu pravnu ni materijalnu odgovornost dalje za taj auto.

Taj isti auto prodaje privatno lice - cena je uvek manja nego kad ga prodaje diler (oglaseno npr 18.000€). To privatno lice može biti kasnije pravno odgovorno u slučaju skrivenih mana (desava da nesto ne bude u redu sa autom nakon prodaje, i onda kupci imaju pravnu mogućnost da potražuju naknadu od prodavca, iako ne moraju nužno i da budu u pravu).

Eto ukratko. Retko ko od mojih poznanika je prodavao auto privatno, iz gore navedenih razloga.
Mada, kad je auto u garanciji onda kontam da je rizik minimalan. Tako sam ja probao svojevremeno egolfa privatno da prodam (bio u garanciji), ali odustao vrlo brzo i zamenio ga preko dilera.

Niti sam napisao 100ks niti pišem napamet. Vozio sam MB s
E350 od 250ak ks kao vozač direktora i u drugoj firmi audi A6 3.0tdi, davno bese... a vozim svoj opel od 140ks. Razlika izmedju mog opela I tih vozila postoji, nisam rekao da nema ali upotrebno, razlika je daleko manja nego izmedju tvinga od 25k eur i ix3 od koliko, 75k eur. Ovo prvo je za do pijace i nazad.

Razlika u parama izmedju mog opela i MB ili audija je tu negde, 1:3, isto kao ev sto sam naveo.

Previše komplikuješ. Možeš da nosiš majicu iz Waikiki od 10€, a možeš i Boss od 100€. Direktor neće da nosi Waikiki sigurno, kao što ni ja ne nosim Boss 🙂

Joj, odjeća je baš loš primer, neuporedivo sa autima, jer tu baš vlada plaćanje brenda. Na autima i postoji neka razlika koja može da se djelimično ili u potpunosti opravda. Daleko su složeniji predmeti od odjeće.
Šta to može/radi Boss majica od 100€, a ne može npr Adidas/Nike od 30-40€, da ne kažem nešto jeftinije?

Nije pitanje cene već upotrebljivosti spram razlike u ceni. Sus raspon cena je mnogo manji nego ev raspon cena a upotrebljivost relativno slična. Kod ev razlika kao bicikl i motocikl.

Evo BMW noje klase trojka SUS vs Korola sedan hibrid. Gepek sličan, jedan vozi petoro, drugi petoro, Tojota 50% manje troši, ide dovoljno brzo. 10 godina garancije, a koliko jeftinija 🙂.

Čestitke. Ima li neki ifo oko subvencije? Neki dogovor sa dilerom možda?
Mrka kapa. Ja sam uplatio 5.000 odvojeno i ako bude subvencija taj iznos će mi biti vraćen. Na taj način sam i dobio auto. ***, pokušao sam, ali ako glavni ćaci pukne na izborima 🤞 neće mi biti žao što nisam dobio subvenciju 🙂

први утисак је да је Норвешка у принципу потпуно завршила инфраструктурну транзицију за путничка возила. Остаје наравно надоградња у складу са развојем технологије пуњења, као и планирана инфраструктура за тешка возила.

Isti taj utisak sam i ja imao letos za Dansku, Nemačku i Austriju (pored Švedske i Norveške za koje sam znao od ranije).
Severna Italija malo kaska u odnosu na gorepomenute, ali ništa kritično. Prateći komentare na punjačima na kojima sam stajao usput, ispostavilo se da je broj punjača na više mesta bio dupliran u odnosu na prošlu godinu.

Inače, vidim da se dosta polemiše na forumu o cenama brzih punjača. Evo da pomenem da postoje paketi za sve one koji relativno često pune na brzim punjačima, ovo je npr preko vw partnera - We charge (attachovano). Otvoreno je za sve auto marke, nije obavezno da se ima vw auto. Uz mesečnu obavezu od ca 6€ košta 1kwh oko 0,35 €, dok uz mesečnu obavezu od ca 12€ cena 1 kwh bude oko 0,3 €

Prilozi

• Screenshot_20261009_193611_Volkswagen.webp
    Screenshot_20261009_193611_Volkswagen.webp
    28.5 KB · Pregleda: 7
  • Screenshot_20261009_193607_Volkswagen.webp
    Screenshot_20261009_193607_Volkswagen.webp
    29.6 KB · Pregleda: 5
Pa dobro, može da se uprosti u beskonačno, opet ostaje kako neko gleda na stvar, da li mu nešto završava posao i da li je zadovoljan, treba li mu više i može li to više da priušti - u tome je cela poenta, a primenjivo je na gotovo sve 🙂

Bilo kako.

Živi porodica i u 20 i u 120kvm. Imaju i jedni i drugi WC solju, lavabo, sve isto.

Evo, kaži mi koju to metriku 320i neue klasse ima superiornu u odnosu na Korolu sedan 2.0 hibrid pa da porediš kao 20 vs 120 kvadrata? 2 desetinke bolje ubrzanje?

Pare stavljamo po strani jer je bemve tu suicid.. Pouzdanost isto.

Pre bi se tom analogijom reklo da su oba stana slične veličine ali je bmw bolje opremljen stan čiji enterijer brže propada 🙂

Nazad
Vrh Dno