Šta je novo?

Grejanje na gas

@East46 imam provučem bas 2x0.75, nije sakriven jer mi je serviser dan pre javio da oni hoće kabal već postavljen, pa sam na brzaka izbusio I provukao samo da bude spremno, sakrivacu neki drugi put 😀... To je bilo prošle godine xD

Ajde čekam baš da vam stigne pa da vidim utiske, možda i ja uzmem ako budete zadovoljni.

Javljam zasigurno prve utiske kad stigne i kad ga namontiram. Za neko ozbiljnije sumiranje utisaka, moraće da prođe bar jedna cela grejna sezona. 4 prethodne sezone sam koristio grejanje sa bazičnim Unitec on/off termostatom, tako da imam sa čime da uporedim.
I još jedna stvar, molom te nomoj više da mi persiraš 😄

Da, skroz sam zaboravio na trenutak kad svaki dan idem da menjam temp polaznog voda.

Dobro, i ti ga pretera. Prošle zime sam za celu sezonu promenio prolaznu temp možda 3-4 puta.
Prve godine verovatno jesam više puta, dok nisam shvatio koliko je dovoljno.

Mada, kod mene je kotao overkill za objekat, pa ga veći deo sezone držim na minimumu koji može da održava. Ono kad je bilo baš hladno, pojačam neki stepen.

Prve godine verovatno jesam više puta, dok nisam shvatio koliko je dovoljno.
E pa meni je baš prošla bila prva godina 😀 sećam se da sam menjao i više puta dnevno, baš što ti kažeš dok ne nađem tu zlatnu sredinu.
Uglavnom je bilo na 40-45, kad je baš bilo hladno onda sam dizao polaz na 55-60 čini mi se. Ima u temi pisao sam.

Da, sećam se da smo pisali, i verovatno sam i tada pitao "60?! 😳"
😄

Previše faktora utiče, tako da svaki objekat za sebe. Mislim da ja nikada nisam držao preko 51C.

Msm da je tako bilo, duvao neki vetar i bilo bas hladno u minusu, pa sam čini mi se tad podigao. Verovatno nije bilo ni potrebno al ajd znaj dok ne probaš 😀

Jel imaš CT200? Kako si zadovoljan, jel traži stalno neka podešavanja ili ga jednom podesiš i zaboraviš da ga imaš.
Imam ga od kad sam uveo gas (decembar 2024). Ja sam zadovoljan s njim, u početku ima malo podešavanja grejne krive dok je ne podesiš kako ti odgovara i to je to. Stalno radi kotao idrži željenu temperaturu. Nema razlike u temperaturi prostorija kao kod on-of termostata

Treba mi za ćaleta neka gasna peć /konvektor/grejalica...kako se već zove. Prostorija njegova je oko 18 kvadrata, i išao bi odvod NA ODŽAK. Molim Vas za neku preporuku kapiram sa mu ne treba neka jača od 4kw jer ima izolacija spolja doduše drvena stolarija ali je ok. Molim Vas par predloga, hvala.
Može i polovne, svejedno

Stigao je termostat. Prvi utisak je da je dosta veći nego što sam na osnovu slika sa interneta mogao da pretpostavim, a nisam imao prilike da vidim kod nekog ranije. Za sada sam samo otvorio kutiju, kasnije u toku dana planiram da ga montiram.

Prilozi

• IMG_20261006_142912.webp
    IMG_20261006_142912.webp
    157.5 KB · Pregleda: 48
Uspeo sam da instaliram termostat. Trebalo mi je oko 2, možda 2 ipo sata za to. Malo sam se mučio da otvorim poklopac ispod koga su kleme, mada sad kad znam kako se to radi, izuzetno je lako. Ali dok nisam skapirao bilo je malo nervoze. Ostalo je išlo lagano. Što se tiče aplikacije, stavio sam za početak ovako neka podešavanja kao na slici, pa ću da malo pratim i proučavam narednih dana kako sve to funkcioniše u praksi

Prilozi

• Screenshot_2026-10-06-20-34-18-016_com.bosch.tt.bosch.controlng.webp
    Screenshot_2026-10-06-20-34-18-016_com.bosch.tt.bosch.controlng.webp
    63.8 KB · Pregleda: 38
Не разумем се нешто специјално у ову тематику покушаћу да напишем простим речима оно што ме интересује ако сам промашио форум молим модераторе да пребаце ово у одговарајући.Кућа се састоји из приземља и спрата и греје се тренутно на котао на чврсто гориво (Виадрус У22) али пошто је кроз улицу прошао гас чекамо прикључивање тако да бих ако Бог да већ следеће године прешао на грејање на гас.У приземљу су радијатори то се неће тренутно мењати а на спрату колико од следеће недеље уграђујем подно грејање.Интересује ме следеће преносим оно само што сам прочитао овде и на форумима.Планирам да уградим термостат са подном сондом који би се ако сам добро разумео, пошто на Виадрус нема шансе, повезао на циркулациону пумпу или мешни вентил?Који модел препоручујете и са модулацијом или он/оф?По увођењу гаса, пошто за сада планирам Бош кондензациони котао, постоји опција да се кроз дозну од постојећег термостата до котларнице провуку два кабла која би касније служила за повезивање ЦТ200 са Бошовим котлом тачније извади се постојећи термостат и убаци се Бошов, повежу се те жице на исти и на котао и то је све.@East46 видим на фотографији да у апликацији за ЦТ200 постоји опција за врсту грејања где су наведени радијатори.Знаш ли да ли ће ЦТ радити код мене или постоји опција и за радијаторско и за подно у исто време и да ли ће то правити неки проблем?ЦТ200 је за сада планиран можда до уградње котла изађе и нешто боље.

Postoji podešavanje za podno grejanje ali mislim (nisam siguran) da ne postoji opcija i za radijatorsko i za podno. Ako su to 2 različita kruga grejanja (verovatno jesu) ovaj termostat je samo za jedan krug grejanja. Neko ko se bolje razume neka napiše. E sad da li ćeš morati 2 termostata ili kako to već ide, iskreno ne znam. Možda Bosch ima i regulator za takvu namenu, CT 200 to nije.
PS - vidim da postoji neki CW400 Bosch regulator za tu namenu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno