Savet za sve vas koji razmišljate da uzmete A1 Kućni net:
Ukoliko već koristite A1 mobilnu telefoniju i imate telefon koji podržava 5G mrežu instalirajte ovu aplikaciju:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.signal.signaltest&pcampaignid=web_share
Ako ne koristite zamolite nekog od poznanika koji koristi, da svrati na kafu i instalira aplikaciju.
Prošetajte sa telefonom i uključenom aplikacijom po stanu i vidite koliko vam je jak 5G signal na mestima gde bi držali ruter.
Konkretno kod mene trenutno merenje signala na mestu gde stoji ruter je kao na sledećoj slici. Imam u kući i značajno jači signal na nekim mestima ali ova pozicija zadovoljava uslov da je signal dovoljno jak, da mi lepo pokriva deo kuće i da lepo baca do Mesh ekstendera (TP-Link ruter Archer AX-23 kojeg sam namestio da radi u Mesh modu) koji pokriva drugi deo kuće i dvorište:
A brzine koje trenutno merim su:
Paket koji plaćam je 300/50 a brzina često ide i do 600Mbps. Ruter koji sam dobio je Tp-Link NX-520
Kad ruteru nađete mesto sa pristojnim signalom (kad uvedete net i dobijete ruter) probajte da ga rotirate po malo i merite. Videćete da se rotacijom rutera, što naravno podrazumeva rotaciju antene koja se nalazi u ruteru, dodatno poboljšava ili pogoršava kvalitet 5G signala. Kad sve namestite više ne pipajte ruter i sve će raditi savršeno.
Ja sam od kad sam prešao na A1 5G net izuzetno zadovoljan. Nema više kablova, nema leda ili jakog vetra koji će te kablove kidati i višednevnih igranki sa monterima da to srede, bazne stanice MORAJU da rade iz mnogo razloga i njih MORAJU da održavaju u tip-top stanju...
Neko je pitao koliko vremena treba da se uvede ovaj net. Pa recimo da sam jedan dan postavio post u odgovarajućoj temi da tražim agenta prodaje za Zaječar, odmah popodne mi se agent javio, sutra je po dogovoru došao, raspakovao ruter, uvacio SIM karticu u njega, potpisao sam ugovor, na koji sam dobio popust i popili smo kafu. Paket koji na sajtu košta 2699 din plaćam 2012 din. Duže se pije kafa nego što je vremena potrebno za "uvođenje". Još jedna velika prednost ovog neta je to što ruter možete da nosite sa sobom na putovanje, vikendicu... i dokle god na toj lokaciji ima pristojnog A1 signala net će raditi (ako nema 5G radiće sasvim solidno i na 4G).
NAPOMENA: Ako na svojoj lokaciji ne izmerite dovoljnu jačinu signala ne pomaže vam ništa pa ni prijavljivanje druge adrese!!! To ima smisla samo ako ste SIGURNI da je signal na vašoj lokaciji dovoljno jak i stabilan a iz nekog razloga vam, uvidom u njihovu bazu, kažu da nije!!!