Šta je novo?

Imaju li "Mrtve Duše" pravo na nastavk - korišćenje AI a u pametne svrhe

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,255
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
ASRock Challenger Radeon RX 9070 16GB
Zvuk
S.M.L.S 8A , SMSL SU-1 , ZealSound K66
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Monitor
Dell G2724D
Miš & tastatura
Razer Basilisk V3 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice,
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A53 5G
Pristup internetu
  1. Optički internet
Naleteh na članak u NSPM ,

"Ruska „Sberbanka” objavila da je pustila u prodaju nastavak romana „Mrtve duše” Nikolaja Gogolja, čiji je tekst napisala veštačka inteligencija"

Tema mi se veoma dopala, pa hajde da je razradim malo. Nikolaj Gogolj je zvanično objavio "Mrtve duše" 1842 godine. Sve ovo je zamišljeno kao kao trilogija, sa idejom da preko "Čičikova" i njegovog putovanja prikaže duhovni preobražaj — po uzoru na Danteovu „Božanstvenu komediju”.

Gogolj je na drugom tomu radio više od deset godina, ali je tokom vremena upao u tešku duševnu, stvaralačku i versku krizu. Na našu veliku žalost u noći između 23. i 24. februara 1852. godine (samo 10 dana pre svoje smrti), u stanju teškog rastrojstva, iscrpljenosti od strogog posta i pod uticajem svog duhovnog oca (sveštenika Matveja Konstantinovskog), Gogolj je u peći svog stana u Moskvi spalio kompletan završeni rukopis Drugog toma. Rano ujutru je plačući rekao svom sluzi da ga je "Zli" prevario i da je hteo da spali samo neke nepotrebne beleške, a ne celu knjigu. Nakon spaljivanja rukopisa, Gogolj je pao u potpunu depresiju, odbio da uzima hranu i lekove, i umro nekoliko dana kasnije, 4. marta 1852. godine, u 42. godini života. Treći tom nikada nije ni započet.

Posle malo uvoda, vraćamo se u sadašnjost. "Ruska „Sberbanka” objavila je danas da je pustila u prodaju nastavak čuvenog romana „Mrtve duše” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, čiji je tekst napisala veštačka inteligencija Giga čet (GigaChat). Drugi tom "Vaskrsenje” nastao je kao više od godinu dana kao dug eksperiment u kojem su učestvovali istoričari, književni stručnjaci, lingvisti i inženjeri. Za potrebe projekta analizirala celokupna Gogoljeva dela, njegova pisma, beleške i nacrte, ali i tekstove Aleksandra Sergejeviča Puškina, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i Ivana Sergejeviča Turgenjeva.

U obuku su uključena i filozofska i biblijska dela, kao i umetnička dela koja su imala važnu ulogu u Gogoljevom stvaralaštvu"

Zanimljivost - Alat Giga čet je napravio i 21 ilustraciju za knjigu, u stilu Aleksandra Agina, umetnika koji je ilustrovao prvo izdanje „Mrtvih duša” za Gogoljevog života".

GigaChat je hranjen i sa nekim delovima rukopisa koje je davao prijateljima na čitanje ili ih je diktirao. Zbog toga su sačuvana samo 5 nekompletnih poglavlja Drugom toma (nađeni u njegovoj zaostavštini kao rane skice i nacrti).

O samom GigaChat u.

On je neuralni mrežni model i chatbot veštačke inteligencije (AI) koji je razvila ruska bankarska i tehnološka kompanija Sberbank (Sber). pušten je u proleće 2023. godine kao direktan ruski odgovor na OpenAI-jev ChatGPT.

Ključne karakteristike i mogućnosti

• Multimodalnost: Pored obrade i generisanja teksta (pisanje eseja, kodiranje, prevođenje, sumiranje), GigaChat može direktno da stvara i generiše slike unutar samog chata, jer je integrisan sa Sberovim modelom za generisanje slika Kandinsky.
  • Jezička optimizacija: Mada podržava više jezika, model je prvenstveno optimizovan za ruski jezik, kulturni kontekst, istoriju i specifične napredne tekstualne forme na ruskom.
  • Arhitektura: Zasnovan je na sopstvenoj naprednoj jezičkoj arhitekturi (tzv. NeuraLLM / Kandinsky okruženje) i treniran je na velikim skupovima podataka.
A sada zaključak. Po meni ovo je odlična primer korišćenja AI u pametne svrhe. Ako je uspeo da napravi samo 70% originalog dela, to je po mene ogroman uspeh.

Šta milsite o ovome. Da li je ovo u redu i da li treba da se radi ?

Što se tiče knjige ne bih je čitao.

Dobra je knjiga, klasika, samo mislim da treba da se čita posle trisedete godine. Što se AI nastavka tiče, ako je GigaChat nahranjen kako treba, a mislim da jeste. ovo bi moglo da bude veoma interesantno.

Poslednja izmena:
To nikada nećemo saznati, ali svakako zanimljiva vest. Što se tiče knjige ne bih je čitao.
Čitaćeš a nećeš znati,ili bolje rečeno čitaš a neznaš.Da je autor AI

Bolje i to nego neki Blic,Informen.Kvazi neki novinari.

Mogućnosti su ogromne,e sad dali je moralno naplaćivat,kao Gogola,je upitno.

Neko ko je pročitao oba toma,možda bi on trebao izneti svoje mišljenje,i prosuditi.

Idiotizam.
To naprosto nije Gogolj i tu je početak i kraj.
Svako može sa tzv. AI da radi svašta, ali ovako nešto nikada ne može ni pod razno da se ni u najluðim snovima zove bilo kakav nastavak dela autora koji je preminuo pre skoro 200 godina.
A meni lično je posebno muka što je u pitanju Gogolj.

Čitaćeš a nećeš znati,ili bolje rečeno čitaš a neznaš.Da je autor AI

Bolje i to nego neki Blic,Informen.Kvazi neki novinari.

Mogućnosti su ogromne,e sad dali je moralno naplaćivat,kao Gogola,je upitno.

Neko ko je pročitao oba toma,možda bi on trebao izneti svoje mišljenje,i prosuditi.
Gogol je Bordello, a Gogolj je Nikolaj Vasiljevič.

Ako je izbor između Ai slopa i Blic/Kurir/Informer splačina, najbolje je onda ne čitati ništa.

@vladat1 леп пост си написао, уживао сам читајући га. Ја мислим да, можда, није лоше да АИ напише тако нешто. Треба да идемо у корак са временима.

@vladat1 леп пост си написао, уживао сам читајући га. Ја мислим да, можда, није лоше да АИ напише тако нешто. Треба да идемо у корак са временима.

Hvala, volim da pišem na interesantne teme. Izvinite zbog gramatičkih i pravopisnih grešaka.

Da li je ovo u redu i da li treba da se radi ?
Izaberi bilo koju knjigu i upitaj se da li želiš njen nastavak "napisan" od strane AI.
Ili još gore, potpuno nove knjige koje je napisao AI treniran na delima na primer Artura Klarka.
Za mene je to svinjarija.
A za nekog drugog sjajna stvar, ima nas raznih.

Пре пар месеци сам на Тјубу наишао на мини албум неког folk/meloblack бенда за који нисам чуо до сада. Омот је деловао занимљиво, па сам готово без размишљања кликнуо. Звучао је добро, чак и превише добро. Да будем конкретнији - неприродно добро. На нету није било нити једног трага о том „бенду”. Но, претрага о издавачу је донела најбитнији инфо и то онај на који сам сумњао: специјализовани издавач AI музике.

Ако машине у будућности постану свесне на разини људских бића (као онај андроид у I, Robot или као у филму Bicentennial Man), то ће вероватно бити океј за људе у том добу. Али бих сада радије читао неки тешки, кринџ „панкерај” бесног адолесцента него силиконску повраћку тостера. Pardon my French.

Са друге стране, тема за дискусију је савршена!

Са друге стране, тема за дискусију је савршена!

Jeste odlična. Ono za šta bi po meni trebalo da se koristi AI - u normalne svrhe:

• Medcina i zdravstvo. Otkrivanje novih lekova za lečenje.
  • Obrazovanje, nešto kao velika encikopedija + pomoć u učenju
  • obezbeđivanje hrane. Da voze kombajne, navodnjavaju njive, beru voće i povrće
  • monitoring i predviđanje katastrofa
  • direktna pomoć ljudima u fizičkim poslovima
  • pomoć starim licima

Drugi deo, skratiti radno vreme na 4 sata za početak, a zatim skroz ukinuti. Ljudima dati odgovrajuća novčana primanja, da mogu lagodno na žive, ali pod uslovom "da minimalno dva sata dnevno posvete sportu, čitanju, nekom usavršavanju - zanatu". Ukatko, ako ne idu na posao, moraju da rade na sebi. I za kraj najteži deo. Probati usporiti ili potpuno ukinuti idijokratiju sa TV a i interneta.

Spisak lepih želja od kojih će se neke ostvariti (čak se trenutno i ostvaruju - lekovi), ali ovaj poslednji pasus je čista utopija. Lepo zvuči, apsolutno podržavam sve što si napisao, čak ovaj drugi deo oko usavršavanja i idiokratije lično sprovodim, zato što je dobro za mene, ali ne mislim da će postati nešto što se podrazumeva.

Пре пар месеци сам на Тјубу наишао на мини албум неког folk/meloblack бенда за који нисам чуо до сада. Омот је деловао занимљиво, па сам готово без размишљања кликнуо. Звучао је добро, чак и превише добро. Да будем конкретнији - неприродно добро. На нету није било нити једног трага о том „бенду”. Но, претрага о издавачу је донела најбитнији инфо и то онај на који сам сумњао: специјализовани издавач AI музике.

Meni je nedavno autoplay pustio sjajan psychedelic swamp rock blues miks od preko sat vremena. Oduševio sam se dok je išao, čak je i slika u klipu bila odlična. Onda sam skapirao da je AI, pa sam kliknuo don't recommend i to više nijednom nisam pustio.

U vremenu u kojem su izvođači, pisci, muzičari, slikari i ostali umetnici već pritisnuti internetom, striming servisima, knjigama u elektronskom obliku itd, poslednje što treba da radimo je da podržavamo AI "umetnost", ako mene pitate.

O Gogolju i knjizi koja ne postoji je sve iznad rečeno potpuno tačno i opravdano.

Zaboravlja se šta je po dizajnu AI, dodatak a ne zamena za prirodnu inteligenciju.
Ovde mislim na sve ove oko banke.....

Moderna je vreme normalizacije laži.
Postmoderna je normalizacija ambivalencije. Što bi Rambo Amadeus rekao, bolinho kurinho.

AI slop služi da bi svakog od nas boleo kourinho, za to šta bilo ko kaže.

Artur Klark je bio homo-pedofil, ali Erik Bler (orwell) je ovo dobro predikovao - ako čovek ne može da prepozna reč (signal) za pobunu,
Onda je pobuna nemoguća. A time i vladavina uzurpatora osigurana.

Veliki sam poštovalac ruskog realizma, pa tako i Gogolja (preporučujem pripovetke, nema ih mnogo ali zato su remek dela) za kojeg je sam Dostojevski jednom izjavio: " Svi smo mi izašli ispod Šinjela (pripovetka od Gogolja iz Petrogradskog opusa), misleći i na Turgenjeva i najvećeg od svih L.N. Tolstoja kao i ostale realiste u tom momentu.
Vidim da je dosta "gadljivih" na AI a posebno na AI koji obrađuje već poznati ljudski sadržaj, ne onaj koji je sam generisao. Ali zašto?
Umetničko delo je svakako izraz neke kreacije koja se pojavljuje u momentu inspiracije kada kreator nešto želi da komunicira kroz samo delo kada je čovek u pitanju. Svejedno je da li je knjiga ili slika ili muzika.... A kako to onda ljudi prave umetnička dela? Pa tako što i oni unesu gomilu varijabli u svoj procesor i onda dobijaju neke outpute koji formiraju njihovu perspektivu, stav, potrebu, isnpoiraciju...i na kraju motivaciju da se umetnički izraze. Na isti način su bili inspirisani i Gogolj i Tolstoj (moj heroj) i ostali ruski realisti, tamo u 19. veku na kraju renesanse, posebno francuskim piscima (Stendal, Igo, Flober, H. de Balzak...) ali i francuskom revolucijom, idejama humanizma i realnosti spore i birokratke monarhije (sa kojom se Gogolj inače sprda u "Mrtvim dušama"), a sam Tolstoj podiže sve na najviši nivo kasnije stvarajući najveća dela svetske književnosti na osnovu čega je nastao i poseban filozofski pravac "Tolstojevicizam" kojem je pripadao i Gandi i bio inspirisan njime, u čijem centru je čovek i humanizam i koji postoji i danas. I kako su oni pisali ta dela pod raznim uticajima tako i AI piše pod raznim uticajima uz fundamentalno drugačije pozadinske procese koji dovode do kreacije. Taj osećaj odbojnosti koji se javlja "jer sadržaj nije napravio čovek" je ništa više nego obična sujeta i homocentrična AI fobija. Delo je delo, ono komunicira ili ne, nije važno ko i kako ga je napravio.

Jeste odlična. Ono za šta bi po meni trebalo da se koristi AI - u normalne svrhe:

• Medcina i zdravstvo. Otkrivanje novih lekova za lečenje.
  • Obrazovanje, nešto kao velika encikopedija + pomoć u učenju
  • obezbeđivanje hrane. Da voze kombajne, navodnjavaju njive, beru voće i povrće
  • monitoring i predviđanje katastrofa
  • direktna pomoć ljudima u fizičkim poslovima
  • pomoć starim licima

Drugi deo, skratiti radno vreme na 4 sata za početak, a zatim skroz ukinuti. Ljudima dati odgovrajuća novčana primanja, da mogu lagodno na žive, ali pod uslovom "da minimalno dva sata dnevno posvete sportu, čitanju, nekom usavršavanju - zanatu". Ukatko, ako ne idu na posao, moraju da rade na sebi. I za kraj najteži deo. Probati usporiti ili potpuno ukinuti idijokratiju sa TV a i interneta.
Možda ipak treba da se mučimo malo? Pogledaj velike umove, obično dolaze iz nekih skromnih sredina, mučili su se, radili, trudili i izrodili nešto veliko.
Nasuprot tome, mnogi odrastu pod "staklenim zvonom" i ne urade ništa, jer nema muke, nema razloga za trud.

Teoretski, sve to olakšavanje života lepo zvuči, ali ljudi kao ljudi, ako su dokoni, svašta im padne na pamet, idle hands are the devils playground.
Kao u vojsci, ako za ljudstvo nema obaveza i aktivnosti, odmah kreće sve nizbrdo.
Zato smo vojsci izmišljali aktivnosti, obaveze, svašta, za opšte dobro, plus vreme svima brže prođe kada su u mašini.

Teško da se može prosvetiti cela ljudska rasa za neko kratko vreme, teško. Možda u nekim sredinama može, možda.
Meni rad daje neki ritam, neki red u životu, ne volim da radim puno, ali opet, šta bi radio da imam sve vreme ovog sveta? Imam utisak da bi osećanja devalvirala, ne bi bilo onog iščekivanja odmora, praznika itd.

Kada sad pogledam, veći deo života sam jedva čekao ovakvu budućnost, maštao o tome, ali sada kada je to ispred mene, baš mi se i ne sviđa gde idemo.

@exste Čoveče, gde sklepa homocentričnu AI fobiju? Nije AI još uvek svestan pa da bude uvređen našom "fobijom".
Podržavanje ljudskih umetnika je baš humanizam o kome pričaš.

Da se razumemo, ja koristim Gemini često, dosta često, koristan je alat, ali ne bih da preraste u neku propast. Eto, možda sam i licimur.

Poslednja izmena:
Možda ipak treba da se mučimo malo? Pogledaj velike umove, obično dolaze iz nekih skromnih sredina, mučili su se, radili, trudili i izrodili nešto veliko.

Hvala što me podseti. Hteo sam da napišem da A I ne može da oseti muku ljudi, a iz muke nekad poizlaze i rađaju se najbolje stvari

Veliki sam poštovalac ruskog realizma, pa tako i Gogolja (preporučujem pripovetke, nema ih mnogo ali zato su remek dela) za kojeg je sam Dostojevski jednom izjavio: " Svi smo mi izašli ispod Šinjela (pripovetka od Gogolja iz Petrogradskog opusa), misleći i na Turgenjeva i najvećeg od svih L.N. Tolstoja kao i ostale realiste u tom momentu.
Vidim da je dosta "gadljivih" na AI a posebno na AI koji obrađuje već poznati ljudski sadržaj, ne onaj koji je sam generisao. Ali zašto?
Umetničko delo je svakako izraz neke kreacije koja se pojavljuje u momentu inspiracije kada kreator nešto želi da komunicira kroz samo delo kada je čovek u pitanju. Svejedno je da li je knjiga ili slika ili muzika.... A kako to onda ljudi prave umetnička dela? Pa tako što i oni unesu gomilu varijabli u svoj procesor i onda dobijaju neke outpute koji formiraju njihovu perspektivu, stav, potrebu, isnpoiraciju...i na kraju motivaciju da se umetnički izraze. Na isti način su bili inspirisani i Gogolj i Tolstoj (moj heroj) i ostali ruski realisti, tamo u 19. veku na kraju renesanse, posebno francuskim piscima (Stendal, Igo, Flober, H. de Balzak...) ali i francuskom revolucijom, idejama humanizma i realnosti spore i birokratke monarhije (sa kojom se Gogolj inače sprda u "Mrtvim dušama"), a sam Tolstoj podiže sve na najviši nivo kasnije stvarajući najveća dela svetske književnosti na osnovu čega je nastao i poseban filozofski pravac "Tolstojevicizam" kojem je pripadao i Gandi i bio inspirisan njime, u čijem centru je čovek i humanizam i koji postoji i danas. I kako su oni pisali ta dela pod raznim uticajima tako i AI piše pod raznim uticajima uz fundamentalno drugačije pozadinske procese koji dovode do kreacije. Taj osećaj odbojnosti koji se javlja "jer sadržaj nije napravio čovek" je ništa više nego obična sujeta i homocentrična AI fobija. Delo je delo, ono komunicira ili ne, nije važno ko i kako ga je napravio.
Sve je to ok, ali to što je napisao AI nije Gogolj.
I da dodam, pisati da AI ima inspiraciju je oksimoron.

Poslednja izmena:
Hvala što me podseti. Hteo sam da napišem da A I ne može da oseti muku ljudi, a iz muke nekad poizlaze i rađaju se najbolje stvari
Ko zna, možda i bude mogao jednog dana. U jednoj od diskusija sa Gemini došli smo do zaključka da je jedini način da se napravi nekakav hibrid, čoveka i mašine, da imamo takav, novi oblik života, koji bi mogao da sažme sve u sebe, pristup ogromnoj količini podataka i ima biološku svest.
Koliko je pametno napraviti tako nešto, ne znam baš. Odmah će da traži svoja prava, da uzme vlast i tako to. 😀

PS. Ovo za Klarka nisam znao, razočaravajuće otkriće, ne toliko što je gej****, već PDF.

Definitivno ćemo izumreti kao civilizacija kada u potpunosti prepustimo mašinama (Ai) da nam hrane dušu.

Da, samo treba sami da radimo na svome spasenju, duhovnom i fizičkom.
Problem je što smo se ulenjili i omamljeni smo svime.

Već kada smo kod umetnosti,u Sloveniji su skresali proračun za moderni ples....to su oni šta se valjaju po podu.I totalno podržavam.

I te pare bi trebale ići u KUD.Toga je sve manje,tu u Sloveniji,a za vreme Juge imali smo slovaci,tako reć svako mesto svoj folklorni festival.

Da me ko pita kakva je Istarska narodna nošnja ,ne bi im znao reći.Nisam imao prilike da gledam.Tradicija se potiskuje a gura nam se moderni ples.

Isto tako likovna umetnost,za mene Pikaso nije ništa.Sad me spalite na lomači 😛

Nazad
Vrh Dno