Šta je novo?

AI chatbotovi i asistenti - generalna tema

Šuška se da Google na Gemini Pro 4.0 (Argon) radi dugo da bi konačno preuzeli vođstvo.
Juče su procurela neka preliminarna merenja.

Jeste. Ali i dalje nisu sustigli Anthropic i OpenAI modele. Athropic je skoro izbacio više update-ova svojih modela, posebno je dobar Opus 5.5.
Novi Gemini 4 Argon jeste konačno prestigao loakalne kineske modele.

Slažem se da je Claude specifičan, a za konverzaciju i neke korekcije teksta na srpskom, pisanje i generisanje slika, nije podesan. Više je okrenut ka agentic radu i kodiranju tj. poslovnim korisnicima koji plaćaju tokene.

Od 9. oktobra, Flash i Pro modeli biće regularno dostupni isključivo u okviru pretplate, tj. Flash-Lite nadalje preostaje kao jedina sveobuhvatno dostupna opcija.
3706.webp

Dosta su isli u minusu sa time u Googlu, mada mala sansa da ce oni da isplivaju i da ih ljudi biraju pored ChatGPT-a i Claude-a.
Google nudi porodični paket (do 5 članova) sa AI, 2TB skladišnog prostora, te lični light premium YouTube skoro bez reklama za 20ak dolara. Flash model već ima svojih prednosti - jeftin radni konj. Ako novi Argon bude kako je najavljeno, eto Googla opet u igri. Ne mora biti bolji od gpt i claude, samo dovoljno dobar. Plus video, audio i slike. Suviše su oni jaki da ih se otpiše, i da ih ljudi neće koristiti.

Ono što mi se ne dopada u toj priči jeste da ide samo restruktuiranje u plaćenim paketima, dok 3.6-Flash ostaje kao default, a malo ko zna da 3.8-Flash i u trenutnoj situaciji je za širu masu dostupan uz Plus paket, ali tek kroz google.com/ai ili se javi baš u izuzetno kompleksnim situacijama, dok je 3.5-Flash u tom slučaju predefinisan.

Google nudi porodični paket (do 5 članova) sa AI, 2TB skladišnog prostora, te lični light premium YouTube skoro bez reklama za 20ak dolara. Flash model već ima svojih prednosti - jeftin radni konj. Ako novi Argon bude kako je najavljeno, eto Googla opet u igri. Ne mora biti bolji od gpt i claude, samo dovoljno dobar. Plus video, audio i slike. Suviše su oni jaki da ih se otpiše, i da ih ljudi neće koristiti.
Google je ove godine potpisao višegodišnji ugovor sa Apple-om po kojem će Gemini da bude osnova za Apple Foundation Modele. Po procenama dobijaće $1B+ godišnje, tako da verujem da je to razlog što ih manje više zabole za consumer market. Slično kao Microsoft čiji Copilot je praktično nepostojeći van enterprise segmenta, ali u enterpise segmentu kida.

Google je ove godine potpisao višegodišnji ugovor sa Apple-om po kojem će Gemini da bude osnova za Apple Foundation Modele. Po procenama dobijaće $1B+ godišnje, tako da verujem da je to razlog što ih manje više zabole za consumer market. Slično kao Microsoft čiji Copilot je praktično nepostojeći van enterprise segmenta, ali u enterpise segmentu kida.

Ma deal veka... Apple im plaća 1bil$ za Gemini, a oni Apple-u 20bil$ da budu default search engine na iPhone-u. Zabole ih.

Koji je najbolji besplatan AI chatbot/asistent trenutno? Uglavnom koristim ChatGPT i povremeno Gemini, al reko da vidim jel ima sta bolje..

Ja sam dosta koristio Gemini ali sam primjetio da mi ChatGPT daje kvalitetnije odgovore, samo što zna da zakuca i javi da sam potrošio kvotu pa da nastavim kasnije. Kao i Claude. S druge strane Gemini radi bez limita, ali koliko sam vidio zna da brlja.

Gemini / GPT kombinacija mi je bila odlicna dok sam bio na free, od kako sam na GPT Plus sve radim s njim.

Gemini free je narocito ok za sredjivanje slika (ovde je free GPT jako ustrojen).

Licno petljam sa raznoraznim dokumentima pa iz te perspektive pricam, od vajb kodovanja sam napravio samo neku skripticu da pobrisem suvisan tekst iz .txt fajlova 🙂

Nazad
Vrh Dno