Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Auh sta si po struci 😅😅
Fenomenalni odgovori , extra za sad ide kao sto si opisao , nikad preko 130w-400w , 24 stepena stepeni. To je to,idealna je za moju prostoriju😅👌🏽

ahhahahahahaa kralj si nema sta,konkretno sve si obijasnio hvala 😁😁 ai drugima ce bit od koristi ovaj odgvor . Kao sto kazes ide od 130w do 400w. Hahahaa jes oko sololovo 👀
Inženjer, a šta bih drugo bio 😂
Jednostavno volim tehniku i tehnologiju

Znaci ja mogu Solstice iznad 75hz ako je kompresor na 100+ hz-a za povecanje snage? Pa to cekam da cujem. Mala civutska potrosnja i vecita stednja me ne zanima, nek pici klima i na 800-900w ali da roka dobro.
Ne bih ja tu ništa čačkao, jer ako nema ubrizgavanje tečne faze postoji šansa da pregreješ kompresor usred zime. Neke klime ne guraju kompresor preko 70Hz, a neke odu na 120Hz. Al' ceo sistem mora biti projektovan za veliki overdrive. Ne možes samo da odvrneš struju ili napon ka kompresoru i očekuješ da će da radi kako treba. Dakle ne čačkaj, sem ako nemaš rezervni kompresor u garaži.

Na 84hz je max po setovanju. A kad se proveri stanje na grejanju onda bude 30hz. Kompresor je sigurno preko 100hz projektovan. Zato i mislim da Ai Master igra ulogu a ne fiksne vrednosti. Nikako ne treba drzati fiksne vrednosti jer ne radi kako treba. A taj 14kmcc isto je kao i ovaj Solstice 18 sigurno na -10 spoljne. To je poenta. Hercaza kompresora, setovana temperatura i udri na Wate. Jedino je pitanje brzine zaledjivanja izmenjivaca kod jedne i druge.

Cekam da vidim na -5 ili -10 na koliko ce da gura Hz-a i to ce biti pokazatelj svega. Inace gde jos ide GMCC KSN140D58UFZ ? 🙂

Na 84hz je max po setovanju. A kad se proveri stanje na grejanju onda bude 30hz. Kompresor je sigurno preko 100hz projektovan. Zato i mislim da Ai Master igra ulogu a ne fiksne vrednosti. Nikako ne treba drzati fiksne vrednosti jer ne radi kako treba. A taj 14kmcc isto je kao i ovaj Solstice 18 sigurno na -10 spoljne. To je poenta. Hercaza kompresora, setovana temperatura i udri na Wate. Jedino je pitanje brzine zaledjivanja izmenjivaca kod jedne i druge.

Cekam da vidim na -5 ili -10 na koliko ce da gura Hz-a i to ce biti pokazatelj svega. Inace gde jos ide GMCC KSN140D58UFZ ? 🙂
14ccm, tu je veća radna zapremina u odnosu na 14kmcc (10ccm), tako da ne ide u velike obrtaje. A taj isti ide u Midea, TCL i Bosch entry to mid level split varijante, sve 18-ce. Guraće onu frekvenciju koja je potrebna da se prostor greje

Ta KLCA nije ništa posebno. Ja bih pre 14kmcc ako treba malo jača od 12LLCE. Ili za dosta više para onaj Daikin Frankenštajn 14-ca, sa spoljašnjom od šampionskih 47kg! Tu je defrost retka pojava.

KG serija jeste ultra štedljiva, ali je u 14kmcc veći kompresor, a Heating Power Design je celih 4kW @-10°C. Za 12KG Heating Power Design je 2.5kW@-10°C. To naravno nije max snaga 12KG, ali je tih 2.5kW korišćeno da se izračuna SCOP. Različita je koncepcija, KG ima manji kompresor koji se rado vrti na visokim frekvencijama, dok 14kmcc ima jednostavno veći kompresor. Ako je sirova snaga u pitanju, onda 14kmcc. Ako je 12KG dovoljna da greje određeni prostor, svakako ke bolji uređaj, viša klasa u odnosu na KM seriju.
EDIT: Pošto sadašnja klima kod čoveka (12LLCE) ima Heating Power Design 3.4kW, a traži se neka koja može žustrije da greje, onda 14kmcc ili nešto veće
Hvala na odgovoru. Koliko vidim:
Fujitsu 14KMCC daje na -7°C 3.33 kW, -15°C 3.54kW - podaci sa euroventa
Daikin FTXM42A/RXM42N (ako je to taj Frankenštajn) na -7°C 3.54kW -10°C 3.19kW (svuda piše da može da radi do -20°C, a u njihovim databook piše da je TOL -10°C i nema podatka za nižu temperaturu) - nisam uspeo naći eurovent sertifikat već su podaci iz njihovog databook-a
Fujitsu ASEG18KMTE/AOEG18KMTA (ASYG18KMTE/AOYG18KMTA - pretpostavljam da je ovo stariji model) -7°C 4.25kW, -15°C 4.7kW (spoljašnja jedinica "samo" 36kg) - podaci sa euroventa
za 12LLCE ne mogu da nađem eurovent, ali mi je u sećanju upravo oko 3kW...

Cenovno Daikin i Fujitsu 18KMTE su slične, 14KMCC upola cene, a na papiru sličnih performansi sa Daikinom, zatim Fujitsu, koliko vidim, nema filtere kao Daikin (ne znam koliko su bitni/korisni/efikasni?!) i Daikin ima masivniju spoljašnju jedinicu, da li će se znatno osetiti razlika u grejanju sa Daikinom u odnosu na LLCE ili ipak ići na Fujitsu 18KMTE ili nešto možda nešto treće?

18KMTE bih izbegao sem ako nije visoki plafon i veliki (dugački) prostor, iz prostog razloga što u prvoj brzini izbacuje 510m^3/h, što može da se oseti kao promaja ako duva ka ukućanima. Kod mene su visoki plafoni, i prostorija je 9.5m u pravcu duvanja, a duva paralelno sa zidom gde u pravcu duvanja niko nikada ne sedi niti leži (prazan prostor) i to je OK.

Evo šta kaže AI:
Model klimeKlasa i serijaNominalno (+7°C)Maksimalno (+7°C)Maksimalna snaga na -15°C (TOL)SCOPKlasa (Grejanje)Težina spoljne
Fujitsu 12LLCEBazična / Ulazna4.00 kW5.00 kW2.89 kW3.80A26 kg
Fujitsu 12KGTEPremium Designer4.00 kW6.10 kW3.64 kW5.10A+++31 kg
Daikin FTXM42NPremium (Stari N)5.40 kW6.00 kW3.88 kW4.60A++47 kg
Fujitsu 14KMCCSrednja (Standard)5.40 kW6.00 kW4.13 kW4.10A+31 kg
Fujitsu 14KGTEPremium Designer5.40 kW6.40 kW4.41 kW4.35A+32 kg
Fujitsu 18KMTESrednja (Standard)6.30 kW8.70 kW4.85 kW4.56A+36 kg

Update:
Ugradjena 14kmcc. Unutrasnja jedinica je jako masivna i dobro je legla. Ima je sta. Nakacio sam se direktno na elektro doznu na zidu pa ne mogu da aktiviram smart uticnicu oko potrosnje. Ali taj vod je skoro pa prazan pa cu nabaviti pametni merac na sine u obliku automatskih osiguraca za razvodnu kutiju.

Spoljna jedinica je isto masivna, na 30c grejanja je jako tiha spolja, barem u ovim uslovima. Odmakli smo je od zida na povece nosace jer ce na prolece pasti upgrade stiropora jos 10 cm, pa da ima offset.

Daljinac prost, nema nikakve visoke filozofije, podesis i ona radi. Hvala na savetima, pasce update kada nabavim merac ovog voda. Uzdravlje

Prilozi

• IMG_20261006_174414.webp
    IMG_20261006_174414.webp
    88.1 KB · Pregleda: 41
  • IMG_20261006_174336.webp
    IMG_20261006_174336.webp
    48.4 KB · Pregleda: 38
  • IMG_20261006_174315.webp
    IMG_20261006_174315.webp
    83.5 KB · Pregleda: 42
  • IMG_20261006_173418.webp
    IMG_20261006_173418.webp
    339.8 KB · Pregleda: 37
Sto je nisi i od ovog betonskog stuba odmakeo ako mislis fasadu stavljati
Izbacena je ona van betonskog stuba i desno i u dubinu, mozda slika vara. Drugu stranu kuce smo odradili sa po 5cm oko stubova, a 10cm ostalo a za toliko se ovde ima prostora. Mada ovde je instalatr vec imao pripremljene instalacije od po 3m, pa je bilo knap ovako. Moguc minimalan previd, ali ne bi trebalo da utice na rad kada se postavi fasada

Update:
Ugradjena 14kmcc. Unutrasnja jedinica je jako masivna i dobro je legla. Ima je sta. Nakacio sam se direktno na elektro doznu na zidu pa ne mogu da aktiviram smart uticnicu oko potrosnje. Ali taj vod je skoro pa prazan pa cu nabaviti pametni merac na sine u obliku automatskih osiguraca za razvodnu kutiju.

Spoljna jedinica je isto masivna, na 30c grejanja je jako tiha spolja, barem u ovim uslovima. Odmakli smo je od zida na povece nosace jer ce na prolece pasti upgrade stiropora jos 10 cm, pa da ima offset.

Daljinac prost, nema nikakve visoke filozofije, podesis i ona radi. Hvala na savetima, pasce update kada nabavim merac ovog voda. Uzdravlje
Nek je sa srećom! Imam dve zamerke. Blizu je vertikalnog betonskog serklaža, plus ono malo crevo za odvod može lako da zaledi. Pozicija unutrašnje je OK

Krmaca 14, ASYG14KMCC
Stize mi sutra.

Javljam kako se ponasa cim ugrade i kada krenu hladni dani oko nule.
Prvenstveno je uzimam zbog grejanja, leto ionako ne provodim kuci tako da ce manje da se trosi leti.

Nazad
Vrh Dno